januszfeniks Posted June 8, 2015 Report Share Posted June 8, 2015 Zamieszczam etapy budowy prostego pieca chlebowego... Widząc po zamieszczonych fotorelacjach dużą rozbieżność co do użytych materiałów i właściwego ich użycia . Sądzę ze może się ten temat przydać przy budowie dla innych forumowiczów. Masa samego pieca waha się w granicach 450kg1.Piec powinien być posadowiony na płycie nośnej ( fundament) wystarczy 10 cm gr. Zbrojenie fi10 -stal zbrojeniowa. Krata 15 cm x 15 cm. Podsypka pod płytę ze żwiru z 10 cm. Beton powinien pod taką płytę składać się z dwóch frakcji Piasek 0,2 mm oraz żwiru np. od 0,8 do 1,5 . Beton – stosowany do wylewania fundamentów oraz płyt betonowych. Aby wykonać beton z jednego worka cementu 25 kg należy dodać do niego 45 kg piasku oraz 85 kg żwiru, które wymieszamy z 12 litrami wody.2. Na płycie nośnej solidna podstawa pod piec. Np murowana z cegły, kamienia itp.3.Płyta pod piec gr. 5 cm za zbrojona prętem fi 8 zbrojeniowym. Taki sam skład betonu jak powyżej. Dobrze jest za-wibrować beton. Np wiertarką udarową.Cegła pod piec nie musi być szamotowa. Dobra jest już cegła klasy dwusetka ale jak dostaniemy cztery-setkę to jeszcze lepiej. Szamot ma to do siebie że nazbyt mocno możemy przez nieuwagę go rozgrzać. Do izolacji spodu pieca możemy użyć potłuczonego szkła o gr. powyżej 5 cm. Ja użyłem płyty sylikatową-krzemowej. Bardzo dobry izolatora... Boi się wody. Dlatego po rozmoczeniu w wodzie rozdrobniłem płytę i wymieszałem z zaprawą szamotową z dodatkiem cementu. Do budowy pieca użyłem zaprawy szamotowej. ale można również jeśli się ma dostęp do cegielni odkupić z 15 szt cegły nie wypalonej i po namoczeniu wymieszać z trzema częściami piasku.Po wymurowaniu kopuły wełna 5 cm i założyłem siatkę ocynkowaną wolier-ową na wełnę ( łatwo się ją modeluje). Na siatkę 3 cm zaprawy cementowej i jeszcze raz siatka. Na to z 3 cm następnej zaprawy cementowej. Wedle uznania modelujemy kopułę pod farbę lub tynki akrylowe itp. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted June 8, 2015 Report Share Posted June 8, 2015 Do budowy pieca użyłem zaprawy szamotowej. Jakiś inny kolor ma ta zaprawa szamotowa.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted June 8, 2015 Author Report Share Posted June 8, 2015 (edited) C.D.N Do budowy pieca użyłem zaprawy szamotowej. Jakiś inny kolor ma ta zaprawa szamotowa.... A jaki ma mieć? Jakiś standardowy kolor? Zaprawy szamotowe takt samo jak i cement mają różne odcienie. Ja do zaprawy szamotowej dodaje jeszcze z 5 procent cementu 42 lub czerwony 32 . Dodatkowo zmienia odcień... Edited June 8, 2015 by januszfeniks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted June 8, 2015 Report Share Posted June 8, 2015 Ja do zaprawy szamotowej dodaje jeszcze z 5 procent cementu 42 lub czerwony 32 . Dodatkowo zmienia odcień... A nie napisałeś tego wcześniej, teraz kolor się zgadza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwlj Posted June 8, 2015 Report Share Posted June 8, 2015 Janusz ty to jesteś jednak mistrz i fachura, napewno się przyda potomnym tylko żeby zaglądali, czekamy na dalsze części poradnika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted June 9, 2015 Author Report Share Posted June 9, 2015 Janusz ty to jesteś jednak mistrz i fachura, napewno się przyda potomnym tylko żeby zaglądali, czekamy na dalsze części poradnika Jeszcze raz się powtórzę .... BEZ PRZESADYZMU... Ale dziękuję.... Ostateczne wykończenie... Nośnik pigmentów- impregnat hydrofobowy oraz pigmenty żelazowe. Technika przecierki. Wsypujemy do impregnatu pigment w odpowiedniej dla nas barwie i nanosimy gąbką przecierając. W taki sam sposób można nanosić inne kolory przecierając je ze sobą co nada nam ciekawsze efekty. Postaram się za jakiś czas umieścić na filmie etapy prac i wykończenia pieca. Dodam że zasówka do pieca jest prostej konstrukcji i za parę złoty można to zrobić u każdego ślusarza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted June 9, 2015 Report Share Posted June 9, 2015 Takich ludzi nam tu potrzeba :clap: Janusz, Wielki Szacun. Budowla piękna a opis dziecinnie prosty - i tak powinno to wyglądać. Może tutaj nie miejsce ale zapytam Janusz a jak sobie radzisz z "szokiem termicznym" wypieku? (przenoszenie uformowanego ciasta z kuchni do pieca) Nie opadają?Pytam, bo fajnie wygląda piec chlebowy w ogrodzie ale co z praktycznego punktu widzenia, czy nie lepiej go zrobić w jakimś pomieszczeniu, np. kuchni letniej itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted June 9, 2015 Author Report Share Posted June 9, 2015 Takich ludzi nam tu potrzeba :clap: Janusz, Wielki Szacun. Budowla piękna a opis dziecinnie prosty - i tak powinno to wyglądać. Może tutaj nie miejsce ale zapytam Janusz a jak sobie radzisz z "szokiem termicznym" wypieku? (przenoszenie uformowanego ciasta z kuchni do pieca) Nie opadają?Pytam, bo fajnie wygląda piec chlebowy w ogrodzie ale co z praktycznego punktu widzenia, czy nie lepiej go zrobić w jakimś pomieszczeniu, np. kuchni letniej itp.W wolnej chwili odpiszę na pytanie.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted July 29, 2015 Report Share Posted July 29, 2015 (edited) Jak się sprawuje,temperatura, palenie itp? Robiłeś już coś w nim. Zapodaj pare fotek i swoje opinie.Niexle to wyglada :clap: Edited July 29, 2015 by _Krzysztof_ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted July 29, 2015 Author Report Share Posted July 29, 2015 (edited) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11481-pieczemy-chleb-z-januszemfeniksem/ Edited July 29, 2015 by januszfeniks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smarczek Posted July 31, 2019 Report Share Posted July 31, 2019 Jak są wykonane te "kamienie" na 3 ostatnich zdjeciach ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted July 31, 2019 Report Share Posted July 31, 2019 A gdzie komin ??? Kal odprowadzic spaliny ??????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted July 31, 2019 Report Share Posted July 31, 2019 A gdzie komin ??? Kal odprowadzic spaliny ???????Przypatrz się dobrze komin jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts