Jump to content

Piec chlebowy - etapy budowy


januszfeniks

Recommended Posts

      Zamieszczam  etapy budowy prostego pieca chlebowego...  Widząc po zamieszczonych fotorelacjach dużą rozbieżność co do użytych materiałów i właściwego ich użycia . Sądzę ze może się ten temat przydać przy budowie dla innych forumowiczów.  

Masa samego  pieca waha się w granicach 450kg

1.Piec powinien być posadowiony na płycie nośnej ( fundament) wystarczy 10 cm gr. Zbrojenie fi10 -stal zbrojeniowa. Krata 15 cm x 15 cm. Podsypka pod płytę ze żwiru z 10 cm.  Beton powinien pod taką płytę składać się z dwóch frakcji  Piasek 0,2 mm oraz żwiru np. od 0,8  do 1,5 . Beton – stosowany do wylewania fundamentów oraz płyt betonowych. Aby wykonać beton z jednego worka cementu 25 kg należy dodać do niego 45 kg piasku oraz 85 kg żwiru, które wymieszamy z 12 litrami wody.

2. Na płycie nośnej solidna podstawa pod piec. Np murowana z cegły, kamienia itp.

3.Płyta pod piec gr. 5 cm  za zbrojona prętem fi 8 zbrojeniowym. Taki sam skład betonu jak powyżej.  Dobrze jest za-wibrować beton. Np wiertarką udarową.

Cegła pod piec nie musi być szamotowa.  Dobra jest już cegła klasy  dwusetka ale jak dostaniemy cztery-setkę  to jeszcze lepiej. Szamot ma to do siebie że nazbyt mocno możemy przez nieuwagę go rozgrzać. 

Do izolacji spodu pieca możemy użyć potłuczonego szkła o gr. powyżej 5 cm. Ja użyłem płyty sylikatową-krzemowej.  Bardzo dobry izolatora... Boi się wody.  Dlatego po rozmoczeniu w wodzie rozdrobniłem płytę i wymieszałem z zaprawą szamotową z dodatkiem cementu. Do budowy pieca użyłem zaprawy szamotowej. ale można  również jeśli się ma dostęp do cegielni odkupić z 15 szt cegły nie wypalonej  i po namoczeniu wymieszać z trzema częściami piasku.

Po wymurowaniu kopuły wełna 5 cm i  założyłem siatkę ocynkowaną wolier-ową na wełnę  ( łatwo się ją modeluje). Na siatkę 3 cm zaprawy cementowej i jeszcze raz siatka. Na to z 3 cm następnej zaprawy cementowej. Wedle uznania modelujemy kopułę  pod farbę lub tynki akrylowe itp. 

.

post-58531-0-43806100-1433794359_thumb.jpg

post-58531-0-64765100-1433794445_thumb.jpg

post-58531-0-94729800-1433794523_thumb.jpg

post-58531-0-11049500-1433794599_thumb.jpg

post-58531-0-27837700-1433794684_thumb.jpg

post-58531-0-05509200-1433794769_thumb.jpg

post-58531-0-46990800-1433794844_thumb.jpg

post-58531-0-55138700-1433794925_thumb.jpg

post-58531-0-48353200-1433795017_thumb.jpg

post-58531-0-83797000-1433795113_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

C.D.N


 

Do budowy pieca użyłem zaprawy szamotowej.

 

Jakiś inny kolor ma ta zaprawa szamotowa....    :cool:

 

A jaki ma mieć? Jakiś standardowy kolor? ;)   Zaprawy szamotowe  takt samo jak i cement mają różne odcienie.  Ja do zaprawy szamotowej dodaje jeszcze z 5 procent cementu 42 lub czerwony 32 .  Dodatkowo zmienia odcień... ;)

post-58531-0-08451700-1433796342_thumb.jpg

post-58531-0-13863500-1433796427_thumb.jpg

post-58531-0-44806400-1433796529_thumb.jpg

post-58531-0-82907000-1433796645_thumb.jpg

post-58531-0-48415700-1433796745_thumb.jpg

post-58531-0-20885500-1433796836_thumb.jpg

post-58531-0-78568600-1433796919_thumb.jpg

post-58531-0-43087300-1433797003_thumb.jpg

Edited by januszfeniks
Link to comment
Share on other sites

Janusz ty to jesteś jednak mistrz i fachura, napewno się przyda potomnym tylko żeby zaglądali, czekamy na dalsze części poradnika  :D  :D  :clap:  :clap:  :clap:

Jeszcze raz się powtórzę .... BEZ PRZESADYZMU... ;)   Ale dziękuję.... :)

Ostateczne wykończenie...  Nośnik pigmentów- impregnat hydrofobowy oraz pigmenty żelazowe. Technika przecierki. Wsypujemy do impregnatu pigment w odpowiedniej dla nas barwie  i nanosimy gąbką przecierając.  W taki sam sposób można nanosić inne kolory przecierając je ze sobą co nada nam ciekawsze efekty. Postaram się za jakiś czas umieścić na filmie etapy prac i wykończenia pieca.   Dodam że zasówka do  pieca jest prostej konstrukcji i za parę złoty można to zrobić u każdego ślusarza. 

post-58531-0-71568400-1433832277_thumb.jpg

post-58531-0-24239600-1433832302_thumb.jpg

post-58531-0-00864100-1433832329_thumb.jpg

post-58531-0-45140800-1433832349_thumb.jpg

post-58531-0-89200900-1433832515_thumb.jpg

post-58531-0-96790600-1433832541_thumb.jpg

post-58531-0-59227700-1433832567_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Takich ludzi nam tu potrzeba :):clap: :clap: :clap::thumbsup:

Janusz, Wielki Szacun. Budowla piękna a opis dziecinnie prosty - i tak powinno to wyglądać.

 

Może tutaj nie miejsce ale zapytam :)

Janusz a jak sobie radzisz z "szokiem termicznym" wypieku? (przenoszenie uformowanego ciasta z kuchni do pieca) Nie opadają?

Pytam, bo fajnie wygląda piec chlebowy w ogrodzie ale co z praktycznego punktu widzenia, czy nie lepiej go zrobić w jakimś pomieszczeniu, np. kuchni letniej itp.

Link to comment
Share on other sites

Takich ludzi nam tu potrzeba :):clap: :clap: :clap::thumbsup:

Janusz, Wielki Szacun. Budowla piękna a opis dziecinnie prosty - i tak powinno to wyglądać.

 

Może tutaj nie miejsce ale zapytam :)

Janusz a jak sobie radzisz z "szokiem termicznym" wypieku? (przenoszenie uformowanego ciasta z kuchni do pieca) Nie opadają?

Pytam, bo fajnie wygląda piec chlebowy w ogrodzie ale co z praktycznego punktu widzenia, czy nie lepiej go zrobić w jakimś pomieszczeniu, np. kuchni letniej itp.

W wolnej chwili odpiszę  na pytanie.... ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...