Maxell Posted June 12, 2015 Report Share Posted June 12, 2015 Dzisiaj mam dla Państwa bardzo ładnie zebrany materiał, który powinien być pomocny nie tylko początkującym.Materiał jest w wersji PDF, liczy sobie 248 stron, a powstał w 2009 r. WĘDLINY DOMOWERECEPTURY I SPOSOBY WYTWARZANIA/ wyroby z mięsa wołowego, wieprzowego, drobiu oraz dziczyzny/OPRACOWANY NA PODSTAWIE FORUM „WĘDLINY DOMOWE” ORAZZBIORÓW PRZEPISÓW WŁASNYCHWYŁĄCZNIE DO UŻYTKU DOMOWEGOOpracowałMarek Bublej2009Zapraszam do czytania: W%C4%99dliny-domowe-Receptury-sposoby-wytwarzania.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gontek Posted June 12, 2015 Report Share Posted June 12, 2015 Dzięki Maxell, zdążyłem przeczytać spis treści i już jestem zadowolony. Sporo ciekawego materiału, Będzie co czytać i przerabiać :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted June 12, 2015 Report Share Posted June 12, 2015 Można by w fornie książki wydać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwlj Posted June 12, 2015 Report Share Posted June 12, 2015 powiadasz 248 stron ? Jest co czytać :-) Wrzucam w obserwowane żeby doczytać do końca Z czasem napewno to ogarnę bo jest co Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mucho Posted June 12, 2015 Report Share Posted June 12, 2015 Można by w fornie książki wydaćPopieram, cos wspanialego.Dla poczatkujacego jak ja podstawowe wiadomosci w jednym miejscu to skarb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 13, 2015 Author Report Share Posted June 13, 2015 Dla poczatkujacego jak ja podstawowe wiadomosci w jednym miejscu to skarb. Taki też był główny cel wrzucenia tego materiału. Nie umieściłem go jednak w dziale dla początkujących, z uwagi na wielkość pliku i rozłożenie obciążenia transferowego na dłuższy okres. Dział dla początkujących jest oblegany i zbyt duża liczba ściągających lub czytających jednocześnie mogłaby naruszyć płynność transferową forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted June 14, 2015 Report Share Posted June 14, 2015 Zassałem i ja dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted June 15, 2015 Report Share Posted June 15, 2015 Maxell świetne opracowanie :thumbsup: Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 15, 2015 Author Report Share Posted June 15, 2015 Można je jeszcze zaktualizować, ale i tak powinno być bardzo przydatne, szczególnie "młodym". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted June 15, 2015 Report Share Posted June 15, 2015 ssam i ja Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mucho Posted June 15, 2015 Report Share Posted June 15, 2015 No z ta mlodoscia to roznie bywa ale opracowanie bardzo mi sie podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 16, 2015 Author Report Share Posted June 16, 2015 Mucho, to nie o wiek chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
delukas Posted October 26, 2015 Report Share Posted October 26, 2015 dzień dobry mam zapytanie z natury technologi peklownia mięsa w kawałkach (schab, łopatka, itp.) - zaobserwowałem zmianę koloru/mętności zalewy, np. przy zapeklowanych schabach na 8-10 dni, po 3-4 dniach zalewa zaczyna mętnieć (wpada w odcień bieli), natomiast zalewa łopatki jest zupełnie klarowna z odcieniem lekko krwistym?temperatura w lodowce od 6 do 8 st. C.proszę o poradę czy coś robię nie tak? czy to może naturalna kolej rzeczy. dziękuję, pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 26, 2015 Author Report Share Posted October 26, 2015 Sprawdź stężenie solanki, które zastosowałeś w przypadku polędwic.Radzę wyjąć polędwice, umyć je i włożyć do nowej zalewy, po uprzednim, dokładnym umyciu naczynia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 26, 2015 Report Share Posted October 26, 2015 (edited) @delukasSchab nastrzykują przemysłowo, łopatkę też, ale może miałeś po szczęście i łopatka była bez nastrzyku. Edited October 26, 2015 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
delukas Posted October 27, 2015 Report Share Posted October 27, 2015 dziękuję, zastosowałem się do zaleceń,poczekam na efekty + zmieniam sklep mięsnypozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted February 2, 2023 Report Share Posted February 2, 2023 dobry materiał gratulacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts