rolnik_szatana Posted June 18, 2015 Report Share Posted June 18, 2015 (edited) Witam wszystkich, postanowiłem zrobić sobie "wędzarnie" jako że chyba porwałem się z motyką na słońce i nie wgłębiając się w temat (po dzisiejszych testach ) nie wiem czy coś z tego będzie poniżej zamieszczam zdjęcia i wymiary jak to wygląda i prosił bym o wypowiedz kogoś mądrego w temacie czy coś z tego będzie czy na złom z tym :P wędzarnia 45x49x50palenisko 35x45rura to 80 Edited June 18, 2015 by rolnik_szatana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted June 18, 2015 Report Share Posted June 18, 2015 (edited) Nie, że mądro się czuję...Zastanów się *.....Z wędzarynki/komory zrób palenisko....Nadbuduj demontowalną, drewnianą/płócienną komorę o wymiarach 60/60/120Daszek jednospadowy, uchylnyDwa lewele kijów, czujne oko kiełbasofila i ogarniesz temat.Poczytaj forum tak ze 8 wieczorów* kup kilka, kilkanaście kilo dowolnego alkoholu i zaproś Sprzyjaciół Edited June 18, 2015 by ziezielony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 18, 2015 Report Share Posted June 18, 2015 Praktycznie działa , więc jak taka konstrukcje lubisz i jesteś zadowolony to OK . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rolnik_szatana Posted June 18, 2015 Author Report Share Posted June 18, 2015 Praktycznie działa , więc jak taka konstrukcje lubisz i jesteś zadowolony to OK . no własnie nie działa nie umie osiągnąć temperatury 60 to tak spoko ale już wyżej to ciężko myślę ze może palenisko złe/za małe (myślę o dołożeniu blaszki z dziurami żeby powietrza dostawało/ skrócić rurkę ) do tego woda się osadza w komorze dziurka na dole pomoże ? 90% czego chce wędzić to ryby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzejbdg Posted June 18, 2015 Report Share Posted June 18, 2015 Rure spiro usunac, palenisko dać bliżej komory. W chlodne i wilgotne dni będzie sie pocić w środku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted June 19, 2015 Report Share Posted June 19, 2015 Jak Ci niepotrzebna ta zielona beczka w głębi i nie chcesz na razie wbijać się w koszta, to połącz tą beczkę z komorą (nadbuduj) i masz wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim. Oczywiście jak beczka nie jest po klejach czy chemii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 19, 2015 Report Share Posted June 19, 2015 Rolnik_szatana , mysle ze nie mozesz uzyskac temperatury z dwóch powodów , kanał ma przekój 80 mm i podejrzewam ze kominek takze ,czyli wylot i wlot jest taki sam , jakby nie brac palenisko któe jest z przodu tez ma niewielki przekrój , wnioski przewod - kanał powinien miec co najmniej 160 mm , a komin wylot tylez samo , wyposażyłbym w szyber kanał , a palenisko zrobił wieksze np. 300 mm x 400mm x 400 mm , osiagniesz temperarue wiekza , obecnie ogranicza przepływ mała srednica kanału .Koledzy dorze radza wywal to mustroistwo , zrób wedzarnie z beczki .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rolnik_szatana Posted June 20, 2015 Author Report Share Posted June 20, 2015 (edited) nie, nie mogę zrobić z beczki nie mogę tez dobudować musi być mniej wiece takie jutro kolejne testy z poprawkami zobaczymy ps mógł by ktoś napisać w jakiej temp wadzić rybki bo na forum podzielone zdanie Pacan Wojciechmyślę że jak skrócę tunel to powinno pomóc do tego "zainstalowałem" ruszt w palenisku co też powinno pomóc w osiągnięciu zamierzanych celów :P Edited June 20, 2015 by rolnik_szatana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Ruszt Ci nic nie da , raczej spowoduje ze drewno bedzie sie szyybciej palic , popiól spadac bedzie na dól , nie uzyskasz efektu powolnego dymienia -jesli paliłes kiedys ogbiska to wiesz ze pod koniec palenia robi sie stozek popiołu z ktorego dymi sie jeszcze pare godzin , czuc lekkie cieplo , na ruszcie przy ruchu powietrza nie opanujesz szybkosci palenia chyba ze bedziez dławił drzwiczkami , sam sprawdzisz .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 chyba ze będziez dławił drzwiczkami Zgadzając się z Wojtkiem chciałbym za kolegę uściślić, że to również nie do końca jest wskazane. prosił bym o wypowiedz kogoś mądrego w temacie czy coś z tego będzie czy na złom z tym :P Zastanawiam się teraz, czy naprawdę przyjmiesz rady, czy szukasz potwierdzenia w swoich decyzjach a rady, które czytasz nie będące takimi jakie są wg Ciebie nie pochodzą od osób... no właśnie, Nie odbieraj proszę tego jako kolejnej próby awantury, mam dość czytania "zgrzytów" w innych tematach. Rady podane przez kolegów wyżej są skierowane w oparciu o to, co widzą i niosą chęć pomocy. Każda z nich jest dobra i wywodzi się od osób, które albo Bardzo dobrze przyswajają wiedzę teoretyczną z forum, albo posiadają spory bagaż doświadczeń w tej materii. Musisz zrozumieć, że można "nasączyć" mięso dymem w każdy sposób. jednak nie każdy jest prawidłowy, "zdrowy", rozsądny, łatwy, czy po prostu ekonomiczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzejbdg Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Jak usuniesz rure i dasz palenisko zaraz przy komorze lub z bardzo krótka rura o wiekszej srednicy to bez problemu uzyskasz wymagane temperatury i lepsze wedzonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Rolniku, a czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad tym do czego ma służyć ów "tunel" przy Twej wędzarni ? To przecież nie Warszawskie Metro, że potrzebne są Ci jakiekolwiek tunele . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rolnik_szatana Posted June 21, 2015 Author Report Share Posted June 21, 2015 ależ oczywiście ze przyjmę wsze rady po prostu na razie chce to zrobić po jak najmniejszej linii oporu jak ie nie uda to będę przerabiał bardziej Dziś dam znać jak poszło :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts