Jump to content

Witam oto moje dzieło


Recommended Posts

Witam wszystkich,

 

postanowiłem zrobić sobie "wędzarnie"  jako że chyba porwałem się z motyką na słońce i nie wgłębiając się w temat (po dzisiejszych testach ) nie wiem czy coś z tego będzie poniżej zamieszczam zdjęcia i wymiary jak to wygląda i prosił bym o wypowiedz kogoś mądrego w temacie czy coś z tego będzie czy na złom z tym :P  

 

 

wędzarnia 45x49x50

palenisko 35x45

rura to 80  

post-74066-0-96620800-1434658241_thumb.jpg

Edited by rolnik_szatana
Link to comment
Share on other sites

Nie, że mądro się czuję...

Zastanów się *.....

Z wędzarynki/komory zrób palenisko....

Nadbuduj demontowalną, drewnianą/płócienną komorę o wymiarach 60/60/120

Daszek jednospadowy, uchylny

Dwa lewele kijów, czujne oko kiełbasofila i ogarniesz temat.

Poczytaj forum tak ze 8 wieczorów

* kup kilka, kilkanaście kilo dowolnego alkoholu i zaproś Sprzyjaciół

Edited by ziezielony
Link to comment
Share on other sites

Praktycznie działa , więc jak taka konstrukcje lubisz i jesteś zadowolony to OK .

 

no własnie nie działa nie umie osiągnąć temperatury 60 to tak spoko ale już wyżej to ciężko myślę ze może palenisko złe/za małe (myślę o dołożeniu blaszki z dziurami żeby powietrza dostawało/ skrócić rurkę ) do tego woda się osadza w komorze dziurka na dole pomoże ? 

90% czego chce wędzić to ryby 

Link to comment
Share on other sites

Jak Ci niepotrzebna ta zielona beczka w głębi i nie chcesz na razie wbijać się w koszta, to połącz tą beczkę z komorą (nadbuduj) i masz wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim. Oczywiście jak beczka nie jest po klejach czy chemii.

Link to comment
Share on other sites

Rolnik_szatana  , mysle ze nie mozesz uzyskac temperatury z dwóch powodów , kanał ma przekój 80 mm i podejrzewam ze kominek takze ,czyli wylot i wlot jest taki sam , jakby nie brac palenisko któe jest z przodu tez ma niewielki przekrój , wnioski  przewod - kanał powinien miec co najmniej 160 mm , a komin wylot tylez samo , wyposażyłbym w szyber  kanał , a palenisko zrobił wieksze np. 300 mm x 400mm x 400 mm , osiagniesz  temperarue wiekza , obecnie ogranicza przepływ mała srednica kanału .Koledzy dorze radza wywal to mustroistwo , zrób wedzarnie z beczki .Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

nie, nie mogę zrobić z beczki nie mogę tez dobudować musi być mniej wiece takie jutro kolejne testy z poprawkami zobaczymy 

 

ps mógł by ktoś napisać w jakiej temp wadzić rybki bo na forum podzielone zdanie 

 

Pacan Wojciech

myślę że jak skrócę tunel to powinno pomóc do tego "zainstalowałem"   ruszt w palenisku co też powinno pomóc w osiągnięciu zamierzanych celów :P

Edited by rolnik_szatana
Link to comment
Share on other sites

Ruszt Ci nic nie da , raczej spowoduje ze drewno bedzie sie szyybciej palic  , popiól spadac bedzie na dól , nie uzyskasz efektu powolnego dymienia -jesli paliłes kiedys ogbiska to wiesz ze pod koniec palenia  robi sie stozek popiołu z ktorego dymi sie jeszcze pare godzin , czuc lekkie cieplo  , na ruszcie przy ruchu powietrza nie opanujesz szybkosci palenia chyba ze bedziez dławił drzwiczkami , sam sprawdzisz .Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

 

 

chyba ze będziez dławił drzwiczkami

Zgadzając się z Wojtkiem chciałbym za kolegę uściślić, że to również nie do końca jest wskazane. 


 

 

prosił bym o wypowiedz kogoś mądrego w temacie czy coś z tego będzie czy na złom z tym :P  

Zastanawiam się teraz, czy naprawdę przyjmiesz rady, czy szukasz potwierdzenia w swoich decyzjach a rady, które czytasz nie będące takimi jakie są wg Ciebie nie pochodzą od osób... no właśnie, :hmm:

Nie odbieraj proszę tego jako kolejnej próby awantury, mam dość czytania "zgrzytów" w innych tematach. Rady podane przez kolegów wyżej są skierowane w oparciu o to, co widzą i niosą chęć pomocy. Każda z nich jest dobra i wywodzi się od osób, które albo Bardzo dobrze przyswajają wiedzę teoretyczną z forum, albo posiadają spory bagaż doświadczeń w tej materii. Musisz zrozumieć, że można "nasączyć" mięso dymem w każdy sposób. jednak nie każdy jest prawidłowy, "zdrowy", rozsądny, łatwy, czy po prostu ekonomiczny. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...