Jump to content

Witam oto moje dzieło

Recommended Posts

Witam wszystkich,

postanowiłem zrobić sobie "wędzarnie"  jako że chyba porwałem się z motyką na słońce i nie wgłębiając się w temat (po dzisiejszych testach ) nie wiem czy coś z tego będzie poniżej zamieszczam zdjęcia i wymiary jak to wygląda i prosił bym o wypowiedz kogoś mądrego w temacie czy coś z tego będzie czy na złom z tym :P  

wędzarnia 45x49x50

palenisko 35x45

rura to 80  

post-74066-0-96620800-1434658241_thumb.jpg

Edited by rolnik_szatana

Nie, że mądro się czuję...

Zastanów się *.....

Z wędzarynki/komory zrób palenisko....

Nadbuduj demontowalną, drewnianą/płócienną komorę o wymiarach 60/60/120

Daszek jednospadowy, uchylny

Dwa lewele kijów, czujne oko kiełbasofila i ogarniesz temat.

Poczytaj forum tak ze 8 wieczorów

* kup kilka, kilkanaście kilo dowolnego alkoholu i zaproś Sprzyjaciół

Edited by ziezielony

Praktycznie działa , więc jak taka konstrukcje lubisz i jesteś zadowolony to OK .

no własnie nie działa nie umie osiągnąć temperatury 60 to tak spoko ale już wyżej to ciężko myślę ze może palenisko złe/za małe (myślę o dołożeniu blaszki z dziurami żeby powietrza dostawało/ skrócić rurkę ) do tego woda się osadza w komorze dziurka na dole pomoże ? 

90% czego chce wędzić to ryby 

Jak Ci niepotrzebna ta zielona beczka w głębi i nie chcesz na razie wbijać się w koszta, to połącz tą beczkę z komorą (nadbuduj) i masz wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim. Oczywiście jak beczka nie jest po klejach czy chemii.

Rolnik_szatana  , mysle ze nie mozesz uzyskac temperatury z dwóch powodów , kanał ma przekój 80 mm i podejrzewam ze kominek takze ,czyli wylot i wlot jest taki sam , jakby nie brac palenisko któe jest z przodu tez ma niewielki przekrój , wnioski  przewod - kanał powinien miec co najmniej 160 mm , a komin wylot tylez samo , wyposażyłbym w szyber  kanał , a palenisko zrobił wieksze np. 300 mm x 400mm x 400 mm , osiagniesz  temperarue wiekza , obecnie ogranicza przepływ mała srednica kanału .Koledzy dorze radza wywal to mustroistwo , zrób wedzarnie z beczki .Pozdrawiam

nie, nie mogę zrobić z beczki nie mogę tez dobudować musi być mniej wiece takie jutro kolejne testy z poprawkami zobaczymy 

ps mógł by ktoś napisać w jakiej temp wadzić rybki bo na forum podzielone zdanie 

Pacan Wojciech

myślę że jak skrócę tunel to powinno pomóc do tego "zainstalowałem"   ruszt w palenisku co też powinno pomóc w osiągnięciu zamierzanych celów :P

Edited by rolnik_szatana

Ruszt Ci nic nie da , raczej spowoduje ze drewno bedzie sie szyybciej palic  , popiól spadac bedzie na dól , nie uzyskasz efektu powolnego dymienia -jesli paliłes kiedys ogbiska to wiesz ze pod koniec palenia  robi sie stozek popiołu z ktorego dymi sie jeszcze pare godzin , czuc lekkie cieplo  , na ruszcie przy ruchu powietrza nie opanujesz szybkosci palenia chyba ze bedziez dławił drzwiczkami , sam sprawdzisz .Pozdrawiam

chyba ze będziez dławił drzwiczkami

Zgadzając się z Wojtkiem chciałbym za kolegę uściślić, że to również nie do końca jest wskazane. 

prosił bym o wypowiedz kogoś mądrego w temacie czy coś z tego będzie czy na złom z tym :P  

Zastanawiam się teraz, czy naprawdę przyjmiesz rady, czy szukasz potwierdzenia w swoich decyzjach a rady, które czytasz nie będące takimi jakie są wg Ciebie nie pochodzą od osób... no właśnie, :hmm:

Nie odbieraj proszę tego jako kolejnej próby awantury, mam dość czytania "zgrzytów" w innych tematach. Rady podane przez kolegów wyżej są skierowane w oparciu o to, co widzą i niosą chęć pomocy. Każda z nich jest dobra i wywodzi się od osób, które albo Bardzo dobrze przyswajają wiedzę teoretyczną z forum, albo posiadają spory bagaż doświadczeń w tej materii. Musisz zrozumieć, że można "nasączyć" mięso dymem w każdy sposób. jednak nie każdy jest prawidłowy, "zdrowy", rozsądny, łatwy, czy po prostu ekonomiczny.