Jump to content

Problem z grilem

Recommended Posts

Witam

Jestem początkującym ale już wybudowałem sobie gril z wedzarnia i piecem chlebowym

Mam problem odnośnie grila ,przy paleniu częśc dymu wydostaje się na zewnątrz a nie kominem ,zabudowałem osłonę od góry otworu grila by był lepszy cug ale część dymy wydostaje się na zewnątrz

Chcę całośc zabudowac w postaci altanki i wtedy może się okazac że będzie duży problem z dymem

jeśli ktos miał taki problem i dał sobie radę  proszę o sugestie będe wdzięczny

A w jaki sposób masz mieć ciąg?  Jeśli np. komin jest zimniejszy jak powietrze Cię otaczające...  Zasady fizyki są takie same od dawien dawna i w Twoim grillu one tak samo obowiązują.   Wrzucasz opis nie wrzucając danych technicznych to wróżenie w fusów.  Jaki komin wys... szer... itp...   To tak jak byś zadzwonił do lekarza i żeby Cie zbadał przez tel. bo boli Cię głowa ;)   Coś wiecej na ten temat?

No Panie i się dziwisz ze dymi...  ;)  Raz ze mały przekrój kanału  a dwa od razu płaski strop.   i niski komin.  Komin podwyższ jeszcze z metr. Powinno się poprawić. Co do płaskiego stropu to problem.   Widzę jedna radę. Zdjąć górę i od nowa zrobić razem z kominem.

JOHAN7 , weż  przeczytaj pierwsza lepsza pozycje traktujacą o kominkach otwartych , tam sa zasady , budowania palenisk tego typu , Twoj grill jest takim paleniskiem , januszfeniks ma rację komin przekrój komina jest okolo  75%  przekroju jaki pownienes posiadac ,

tu masz link :http://www.e-instalacje.pl/a/10722,budowa-kominka-w-domu/0/2,kominek-otwarty-schemat-budowyz ktorego mozesz wyciagnac wnioski .Pozdrawiam

Guest ArkoGdynia

To i ja zabiorę swoje 3 słowa bo takowy problem również posiadałem .... 

Ja również mam grilla otwartego z płaskim stropem i fakt "dym ucieka do środka".... ale rozwiązaniem tego problemu jest tak jak Janusz pisze..... najprościej to podnieść komin oraz w "umiejętnie rozpalać" !

Ja na początku też miałem taki sam problem, najgorzej było właśnie podczas rozpalania ( po czasie już wiem dlaczego ale troszeczkę musiałem się nagłowić  :facepalm: )..... część dymu niestety wydostawała się do wewnątrz altany.... co ważne przewidziałem częściowe zadymienie altany i od razy robiłem wentylację przy szczycie konstrukcji więc dym miał gdzie ująć.....

Teraz kwestia taka że na pewno trzeba podnieść komin.... mój ma jakieś 2 metry przekrój taki:

post-65335-0-62665900-1434955539_thumb.jpg

i powiem szczerze, że jak by był jeszcze większy to nie miał bym na co narzekać... lecz taki nam się "lepiej widział" podczas budowy i jest  :thumbsup:

Teraz słowo o rozpalaniu..... dymić z otwartego paleniska zawsze będzie..... ale tylko troszkę, a nie cały czas!!

Ja na krótki komin a w szczególności płaski strop w palenisku znalazłem taką metodę że obojętnie czy rozpalam grilla czy kominek ( ta sama komora) to najpierw układam mały stosik drewienka z gazetami ( dla rozpałki) bezpośrednio pod otworem kominowym..... ( można podlać trochę parafinową rozpałką... jest na początku wyższa temperatura) i podpalamy.... początkowy ogień ( dość duży) ogrzewa nam po cząści komorę spalania ale co najważniejsze rozgrzewa komin.... i tutaj zaczyna działać wspomniana przez naszego kolegę Janusza fizyka...... gdy komin się rozgrzeje to ciągnie aż miło :tongue: wtedy rozpalamy sobie grilla bądź dokładamy szczapy drewna i już nic nie dymi do środka... ot cała filozofia  :thumbsup:

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Druga metoda poprawiajaca  efekt ciagu byłoby załozenie scianki z przodu , jesli jest miejsce , oczywiscie mozna tak jak to robisz rozgrzewac komin , nawet potrzeba , ale jak dobrze sie przyjrzec w literaturze o piecach i kominkach otwartych to odpowiednie ukształtowanie stropu  i czopucha bardzo pomaga, żaden z kolegów nie wziął pod uwage wielkości paleniska  , jego powierzchnia decyduje o przekroju  komina,wysokosc komina to uwazam ze powinna byc min 3,5 -4 m .W załaczniku troche o robotach zdunskich  .Pozdrawiam

Roboty_zdunskie.pdf

Edited by Pacan Wojciech

widze że zrobiłem dużo błedów

ale zastanawiam sie  nad MECHANICZN WYCIĄGI SPALIN DO KOMINA I DO GRILLA

z tego co piszą to rozwiąże problem

fakt że drogie ale za błędy się płaci

nie trzeba by podnosic komina i przekrój też by został  sklepienie by tez zostało

http://www.wentylator-kominowy.strefa.pl/index2.html

co wy koledzy na to?

Przerost formy nad trescia , jak masz pienoidze to próbuj ,masz zle rozwiazne podstaawowe elementy ukladu palenisko komin jak założysz taki przyrzad to on musi pracowac cały czas az do skonczenia palenia , jak go wyłaczysz to zmniejszysz jeszcze przekrój , problem nie zniknie , lepiej juz poprawic konstrukcje .Przeczytaj post wyzej wraz załacznikiem.