Jump to content

Problem z grilem


Recommended Posts

Witam

 Jestem początkującym ale już wybudowałem sobie gril z wedzarnia i piecem chlebowym

Mam problem odnośnie grila ,przy paleniu częśc dymu wydostaje się na zewnątrz a nie kominem ,zabudowałem osłonę od góry otworu grila by był lepszy cug ale część dymy wydostaje się na zewnątrz

Chcę całośc zabudowac w postaci altanki i wtedy może się okazac że będzie duży problem z dymem

 

jeśli ktos miał taki problem i dał sobie radę  proszę o sugestie będe wdzięczny

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

A w jaki sposób masz mieć ciąg?  Jeśli np. komin jest zimniejszy jak powietrze Cię otaczające...  Zasady fizyki są takie same od dawien dawna i w Twoim grillu one tak samo obowiązują.   Wrzucasz opis nie wrzucając danych technicznych to wróżenie w fusów.  Jaki komin wys... szer... itp...   To tak jak byś zadzwonił do lekarza i żeby Cie zbadał przez tel. bo boli Cię głowa ;)   Coś wiecej na ten temat?

Link to comment
Share on other sites

No Panie i się dziwisz ze dymi...  ;)  Raz ze mały przekrój kanału  a dwa od razu płaski strop.   i niski komin.  Komin podwyższ jeszcze z metr. Powinno się poprawić. Co do płaskiego stropu to problem.   Widzę jedna radę. Zdjąć górę i od nowa zrobić razem z kominem.

Link to comment
Share on other sites

JOHAN7 , weż  przeczytaj pierwsza lepsza pozycje traktujacą o kominkach otwartych , tam sa zasady , budowania palenisk tego typu , Twoj grill jest takim paleniskiem , januszfeniks ma rację komin przekrój komina jest okolo  75%  przekroju jaki pownienes posiadac ,

tu masz link :http://www.e-instalacje.pl/a/10722,budowa-kominka-w-domu/0/2,kominek-otwarty-schemat-budowyz ktorego mozesz wyciagnac wnioski .Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

To i ja zabiorę swoje 3 słowa bo takowy problem również posiadałem .... 

Ja również mam grilla otwartego z płaskim stropem i fakt "dym ucieka do środka".... ale rozwiązaniem tego problemu jest tak jak Janusz pisze..... najprościej to podnieść komin oraz w "umiejętnie rozpalać" !

Ja na początku też miałem taki sam problem, najgorzej było właśnie podczas rozpalania ( po czasie już wiem dlaczego ale troszeczkę musiałem się nagłowić  :facepalm: )..... część dymu niestety wydostawała się do wewnątrz altany.... co ważne przewidziałem częściowe zadymienie altany i od razy robiłem wentylację przy szczycie konstrukcji więc dym miał gdzie ująć.....

Teraz kwestia taka że na pewno trzeba podnieść komin.... mój ma jakieś 2 metry przekrój taki:

 

post-65335-0-62665900-1434955539_thumb.jpg

 

i powiem szczerze, że jak by był jeszcze większy to nie miał bym na co narzekać... lecz taki nam się "lepiej widział" podczas budowy i jest  :thumbsup:

 

Teraz słowo o rozpalaniu..... dymić z otwartego paleniska zawsze będzie..... ale tylko troszkę, a nie cały czas!!

Ja na krótki komin a w szczególności płaski strop w palenisku znalazłem taką metodę że obojętnie czy rozpalam grilla czy kominek ( ta sama komora) to najpierw układam mały stosik drewienka z gazetami ( dla rozpałki) bezpośrednio pod otworem kominowym..... ( można podlać trochę parafinową rozpałką... jest na początku wyższa temperatura) i podpalamy.... początkowy ogień ( dość duży) ogrzewa nam po cząści komorę spalania ale co najważniejsze rozgrzewa komin.... i tutaj zaczyna działać wspomniana przez naszego kolegę Janusza fizyka...... gdy komin się rozgrzeje to ciągnie aż miło :tongue: wtedy rozpalamy sobie grilla bądź dokładamy szczapy drewna i już nic nie dymi do środka... ot cała filozofia  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

 

Link to comment
Share on other sites

Druga metoda poprawiajaca  efekt ciagu byłoby załozenie scianki z przodu , jesli jest miejsce , oczywiscie mozna tak jak to robisz rozgrzewac komin , nawet potrzeba , ale jak dobrze sie przyjrzec w literaturze o piecach i kominkach otwartych to odpowiednie ukształtowanie stropu  i czopucha bardzo pomaga, żaden z kolegów nie wziął pod uwage wielkości paleniska  , jego powierzchnia decyduje o przekroju  komina,wysokosc komina to uwazam ze powinna byc min 3,5 -4 m .W załaczniku troche o robotach zdunskich  .Pozdrawiam

Roboty_zdunskie.pdf

Edited by Pacan Wojciech
Link to comment
Share on other sites

widze że zrobiłem dużo błedów

 ale zastanawiam sie  nad MECHANICZN WYCIĄGI SPALIN DO KOMINA I DO GRILLA

z tego co piszą to rozwiąże problem

fakt że drogie ale za błędy się płaci

nie trzeba by podnosic komina i przekrój też by został  sklepienie by tez zostało

http://www.wentylator-kominowy.strefa.pl/index2.html

 

co wy koledzy na to?

Link to comment
Share on other sites

Przerost formy nad trescia , jak masz pienoidze to próbuj ,masz zle rozwiazne podstaawowe elementy ukladu palenisko komin jak założysz taki przyrzad to on musi pracowac cały czas az do skonczenia palenia , jak go wyłaczysz to zmniejszysz jeszcze przekrój , problem nie zniknie , lepiej juz poprawic konstrukcje .Przeczytaj post wyzej wraz załacznikiem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...