JOHAN7 Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Witam Jestem początkującym ale już wybudowałem sobie gril z wedzarnia i piecem chlebowymMam problem odnośnie grila ,przy paleniu częśc dymu wydostaje się na zewnątrz a nie kominem ,zabudowałem osłonę od góry otworu grila by był lepszy cug ale część dymy wydostaje się na zewnątrzChcę całośc zabudowac w postaci altanki i wtedy może się okazac że będzie duży problem z dymem jeśli ktos miał taki problem i dał sobie radę proszę o sugestie będe wdzięczny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Ja też chętnie poczytam o tym problemie. Jeszcze nie wybudowałem grilla, ale podstawa już jest, a grill niedługo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 A w jaki sposób masz mieć ciąg? Jeśli np. komin jest zimniejszy jak powietrze Cię otaczające... Zasady fizyki są takie same od dawien dawna i w Twoim grillu one tak samo obowiązują. Wrzucasz opis nie wrzucając danych technicznych to wróżenie w fusów. Jaki komin wys... szer... itp... To tak jak byś zadzwonił do lekarza i żeby Cie zbadał przez tel. bo boli Cię głowa Coś wiecej na ten temat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Wstaw zdjecie z kilku pozycji lub ryysunek z przekrojem , wtedy moze uda sie rozwiązać problem .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JOHAN7 Posted June 21, 2015 Author Report Share Posted June 21, 2015 Komin ma wysokości ponad 1metr od sklepienia gila o wymiarach 15cm na 15cm ale po skosie jest murowany by połączyć się z drugim kominemotwór grila to 60cm szeroki ,60cm głebiki i 70cm wysoki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 No Panie i się dziwisz ze dymi... Raz ze mały przekrój kanału a dwa od razu płaski strop. i niski komin. Komin podwyższ jeszcze z metr. Powinno się poprawić. Co do płaskiego stropu to problem. Widzę jedna radę. Zdjąć górę i od nowa zrobić razem z kominem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JOHAN7 Posted June 21, 2015 Author Report Share Posted June 21, 2015 dlaczego prosty strop jest zły?zawsze można w środky obmurowac na półokrągło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Ponieważ dym się odbija i nie jest kierowany do komina co przy słabym ciągu nie ma racji bytu. Przy dobrym ciągu i wysokim kominie taka sytuacja miała by również miejsce że by podbijało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JOHAN7 Posted June 21, 2015 Author Report Share Posted June 21, 2015 na próbę mogę podnieś komon o metr z rury zobaczymy jaki efekt przyniesie a czy ta blacha coś daje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Bo za mały ciąg. No i Janusz jak zwykle szybszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 JOHAN7 , weż przeczytaj pierwsza lepsza pozycje traktujacą o kominkach otwartych , tam sa zasady , budowania palenisk tego typu , Twoj grill jest takim paleniskiem , januszfeniks ma rację komin przekrój komina jest okolo 75% przekroju jaki pownienes posiadac ,tu masz link :http://www.e-instalacje.pl/a/10722,budowa-kominka-w-domu/0/2,kominek-otwarty-schemat-budowyz ktorego mozesz wyciagnac wnioski .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 To i ja zabiorę swoje 3 słowa bo takowy problem również posiadałem .... Ja również mam grilla otwartego z płaskim stropem i fakt "dym ucieka do środka".... ale rozwiązaniem tego problemu jest tak jak Janusz pisze..... najprościej to podnieść komin oraz w "umiejętnie rozpalać" !Ja na początku też miałem taki sam problem, najgorzej było właśnie podczas rozpalania ( po czasie już wiem dlaczego ale troszeczkę musiałem się nagłowić )..... część dymu niestety wydostawała się do wewnątrz altany.... co ważne przewidziałem częściowe zadymienie altany i od razy robiłem wentylację przy szczycie konstrukcji więc dym miał gdzie ująć.....Teraz kwestia taka że na pewno trzeba podnieść komin.... mój ma jakieś 2 metry przekrój taki: i powiem szczerze, że jak by był jeszcze większy to nie miał bym na co narzekać... lecz taki nam się "lepiej widział" podczas budowy i jest Teraz słowo o rozpalaniu..... dymić z otwartego paleniska zawsze będzie..... ale tylko troszkę, a nie cały czas!!Ja na krótki komin a w szczególności płaski strop w palenisku znalazłem taką metodę że obojętnie czy rozpalam grilla czy kominek ( ta sama komora) to najpierw układam mały stosik drewienka z gazetami ( dla rozpałki) bezpośrednio pod otworem kominowym..... ( można podlać trochę parafinową rozpałką... jest na początku wyższa temperatura) i podpalamy.... początkowy ogień ( dość duży) ogrzewa nam po cząści komorę spalania ale co najważniejsze rozgrzewa komin.... i tutaj zaczyna działać wspomniana przez naszego kolegę Janusza fizyka...... gdy komin się rozgrzeje to ciągnie aż miło wtedy rozpalamy sobie grilla bądź dokładamy szczapy drewna i już nic nie dymi do środka... ot cała filozofia Z Dymnym pozdrowieniem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 (edited) Druga metoda poprawiajaca efekt ciagu byłoby załozenie scianki z przodu , jesli jest miejsce , oczywiscie mozna tak jak to robisz rozgrzewac komin , nawet potrzeba , ale jak dobrze sie przyjrzec w literaturze o piecach i kominkach otwartych to odpowiednie ukształtowanie stropu i czopucha bardzo pomaga, żaden z kolegów nie wziął pod uwage wielkości paleniska , jego powierzchnia decyduje o przekroju komina,wysokosc komina to uwazam ze powinna byc min 3,5 -4 m .W załaczniku troche o robotach zdunskich .PozdrawiamRoboty_zdunskie.pdf Edited June 22, 2015 by Pacan Wojciech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JOHAN7 Posted June 22, 2015 Author Report Share Posted June 22, 2015 widze że zrobiłem dużo błedów ale zastanawiam sie nad MECHANICZN WYCIĄGI SPALIN DO KOMINA I DO GRILLAz tego co piszą to rozwiąże problemfakt że drogie ale za błędy się płacinie trzeba by podnosic komina i przekrój też by został sklepienie by tez zostałohttp://www.wentylator-kominowy.strefa.pl/index2.html co wy koledzy na to? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 Przerost formy nad trescia , jak masz pienoidze to próbuj ,masz zle rozwiazne podstaawowe elementy ukladu palenisko komin jak założysz taki przyrzad to on musi pracowac cały czas az do skonczenia palenia , jak go wyłaczysz to zmniejszysz jeszcze przekrój , problem nie zniknie , lepiej juz poprawic konstrukcje .Przeczytaj post wyzej wraz załacznikiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts