Jump to content

Budowa wędzarni u Majki


Recommended Posts

Witam. Jestem nowy na forum. Od dłuższego już czasu myślę nad wybudowaniem wędzarni z grillem. Przeglądałem forum dokładnie ale i tak nasuwają mi się pytania dotyczące konstrukcji. Chodzi mi głownie o palenisko i kanał dymny. Do tego tematu załączę projekt, który mniej więcej oddaje jak miałaby ona wyglądać. 

Jeśli chodzi o pytania:

1, Wymiary paleniska 380X640 o wysokości 500 czy są wystarczające dla komory o wymiarach 900X980 wys 1230. Zakładam, że dane mogą w rzeczywistości wahać się o jakieś 10 cm mniej lub więcej gdy będzie budowana.

 

2, Czy ogień może leżeć bezpośrednio na zwykłej cegle. Czytałem że szamotowa jest zła bo chłonie wilgoć itd..

3, Czy zwykły cement wystarczy do wymurowania paleniska. Czytałem że można zakupić ogniotrwałą zaprawę ale czy jest to wymóg?

4, Kąt nachylenia rury- wystarcza te 3 cm? Z czego zrobić najlepiej kanał- stal kwaso czy cynkowana czy może kamionka?

wędz 001.bmp

wedz 001.bmp

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

Witaj MAjka29

 

W odpowiedzi na Twoje pytania:

 

1) moim zdaniem palenisko trochę za wąskie! 380mm będzie za wąskie do kontroli temperatury za pomocą rozsuwania szczap drewna - po prostu będzie za wąsko i drewno będzie się cały czas podpalało - a nie o to chodzi.... ma być tylko żar! Następnie drzwiczki do paleniska musisz zmienić.... te które masz zaprezentowane na szkicu "wymuszają" użycie rusztu a tego nie może być w palenisku. zainteresuj się drzwiczkami np takimi:

post-65335-0-02847000-1435044679_thumb.jpg

 

2) Tak może leżeć na cegle pełnej - oczywiście bez szamotu! Ona nie tylko chłonie wilgoć ale również -co jest dla wędzenia niedobre - kumuluje ciepło i podwyższa temperaturę spalania drewna, dopalając tym samym pożądane przy wędzeniu związki aromatyczne dymu. 

 

3) Tak, zwykły cement w zupełności wystarczy... przecież nie budujemy pieca hutniczego  :thumbsup:  do murowania paleniska dodaj po prostu trochę więcej cementu do mieszanki. Dodatkowo ściany po wymurowaniu należało by "wyrapować" - czyli otynkować ale praktycznie samym cementem... zabezpieczy to dodatkowo cegły przed ogniem. Dna paleniska nie musisz tynkować bo i tak się odspoi więc sobie odpuść  :)

 

4) Kąt jest ok... w zupełności starczy!

 

Z Dymnym pozdrowieniem......

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

 

 

To dobrze, bo z szachistami z Arki Śląsk kosy nie ma

 

No to jest OK http://emotikona.pl/emotikony/pic/0LOL.gif

 

 

 

A co do cementu - może być gotowa zaprawa murarska i tylko mniej wody?

 

Raczej nie... dając mniej wody zagęścisz tylko mieszankę.... ja bym raczej obstawał za dodaniem dodatkowego cementy.... worek 25 kg to jakieś 9 zł więc ... "nie zbiedniejesz" ;)   

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Daj tyle wody ile pisze na workach , a bedziesz miał zaprawe odpowiednia, cementu nie dodoawaj  , gotowe zaprawy przeciez nie produkują " idioci " , jesli niema opisu , musisz osiagnac gęstość ciasta , jedynym dodatkiem jaki mozesz zastosować to  dodac do zaprawy cementowej plastyfikatora zastepujacego wapno , dodatek powoduje ze woda jest zwiazana w zaprawie i pozwala uzyskac konsystencje o ktroej pisałem wyzej , jesli nie dodasz plastyfikatora  to w kalfasie lub taczce  woda bedzie sie separowała po chwili od zaprawy , bedzie Ci trudno murowac, zaprawa nie bedzie  "puszysta " bedzie sprawiała wrażenie "chudej " .Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...