Majka29 Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 Witam. Jestem nowy na forum. Od dłuższego już czasu myślę nad wybudowaniem wędzarni z grillem. Przeglądałem forum dokładnie ale i tak nasuwają mi się pytania dotyczące konstrukcji. Chodzi mi głownie o palenisko i kanał dymny. Do tego tematu załączę projekt, który mniej więcej oddaje jak miałaby ona wyglądać. Jeśli chodzi o pytania:1, Wymiary paleniska 380X640 o wysokości 500 czy są wystarczające dla komory o wymiarach 900X980 wys 1230. Zakładam, że dane mogą w rzeczywistości wahać się o jakieś 10 cm mniej lub więcej gdy będzie budowana. 2, Czy ogień może leżeć bezpośrednio na zwykłej cegle. Czytałem że szamotowa jest zła bo chłonie wilgoć itd..3, Czy zwykły cement wystarczy do wymurowania paleniska. Czytałem że można zakupić ogniotrwałą zaprawę ale czy jest to wymóg?4, Kąt nachylenia rury- wystarcza te 3 cm? Z czego zrobić najlepiej kanał- stal kwaso czy cynkowana czy może kamionka?wędz 001.bmpwedz 001.bmp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 Witaj MAjka29 W odpowiedzi na Twoje pytania: 1) moim zdaniem palenisko trochę za wąskie! 380mm będzie za wąskie do kontroli temperatury za pomocą rozsuwania szczap drewna - po prostu będzie za wąsko i drewno będzie się cały czas podpalało - a nie o to chodzi.... ma być tylko żar! Następnie drzwiczki do paleniska musisz zmienić.... te które masz zaprezentowane na szkicu "wymuszają" użycie rusztu a tego nie może być w palenisku. zainteresuj się drzwiczkami np takimi: 2) Tak może leżeć na cegle pełnej - oczywiście bez szamotu! Ona nie tylko chłonie wilgoć ale również -co jest dla wędzenia niedobre - kumuluje ciepło i podwyższa temperaturę spalania drewna, dopalając tym samym pożądane przy wędzeniu związki aromatyczne dymu. 3) Tak, zwykły cement w zupełności wystarczy... przecież nie budujemy pieca hutniczego do murowania paleniska dodaj po prostu trochę więcej cementu do mieszanki. Dodatkowo ściany po wymurowaniu należało by "wyrapować" - czyli otynkować ale praktycznie samym cementem... zabezpieczy to dodatkowo cegły przed ogniem. Dna paleniska nie musisz tynkować bo i tak się odspoi więc sobie odpuść 4) Kąt jest ok... w zupełności starczy! Z Dymnym pozdrowieniem...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majka29 Posted June 23, 2015 Author Report Share Posted June 23, 2015 Wielkie dzięki. Pozdrawiam. Zaczynam budowę. Widzę, że ktoś jest kibicem Arki... pewnie kolega z Gdyni ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 Powodzenia w budowie...A kibicem jestem... Ale szachów szybkich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rudabaśka Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 To dobrze, bo z szachistami z Arki Śląsk kosy nie ma A co do cementu - może być gotowa zaprawa murarska i tylko mniej wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 To dobrze, bo z szachistami z Arki Śląsk kosy nie ma No to jest OK http://emotikona.pl/emotikony/pic/0LOL.gif A co do cementu - może być gotowa zaprawa murarska i tylko mniej wody? Raczej nie... dając mniej wody zagęścisz tylko mieszankę.... ja bym raczej obstawał za dodaniem dodatkowego cementy.... worek 25 kg to jakieś 9 zł więc ... "nie zbiedniejesz" Z Dymnym pozdrowieniem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majka29 Posted July 4, 2015 Author Report Share Posted July 4, 2015 Te zaprawy działają w druga stronę chodzi o gęstość. Trzeba dodawać bardzo mało wody bo inaczej zrobimy z tego "zupę " Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 4, 2015 Report Share Posted July 4, 2015 Daj tyle wody ile pisze na workach , a bedziesz miał zaprawe odpowiednia, cementu nie dodoawaj , gotowe zaprawy przeciez nie produkują " idioci " , jesli niema opisu , musisz osiagnac gęstość ciasta , jedynym dodatkiem jaki mozesz zastosować to dodac do zaprawy cementowej plastyfikatora zastepujacego wapno , dodatek powoduje ze woda jest zwiazana w zaprawie i pozwala uzyskac konsystencje o ktroej pisałem wyzej , jesli nie dodasz plastyfikatora to w kalfasie lub taczce woda bedzie sie separowała po chwili od zaprawy , bedzie Ci trudno murowac, zaprawa nie bedzie "puszysta " bedzie sprawiała wrażenie "chudej " .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted July 5, 2015 Report Share Posted July 5, 2015 Wystarczy dodać odrobinę Ludwika... płynu do naczyń i będzie puszysta i fajna dot murowania.Wiele plastyfikatorów nie daje tego efektu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majka29 Posted July 17, 2015 Author Report Share Posted July 17, 2015 Fundament wysłany i izolowany za pomocą lepiku asfaltowego. Teraz będzie murowanie. Zdjęcia wkrótce. Pozdrawiam i dziękuję za rady :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts