Jump to content

Piec chlebowy - cegła szamotowa


kazek-l

Recommended Posts

Planuję wybudować w tym roku piec do pizzy/chlebowy. Projekt już mam, obecnie jestem na etapie zakupu materiałów.

Znalazłem ofertę cegły szamotowej w atrakcyjnej cenie , jednak nie mam pojęcia czy ten konkretnie rodzaj cegły nadaje się do zastosowań spożyczych. Sprzedawca również jest laikiem.

Cegły to na pewno szamot, są nowe, długość: 30cm, grubość 7,5cm, szerokość 10-14 (trapez) na cegłach wytłoczono napisy: w obwódce prostokątnej cyfra "2", obok : WK525, AL62. Jeśli forum czyta zdun lub osoba obeznana w temacie byłbym wdzięczny za rozszyfrowanie tych symboli i informację czy cegły nadają się do pieca chlebowego.

 

pozdrawiam

kazek-l

 

Link to comment
Share on other sites

Nadają się z tym że w szamocie trudno upilnować temperaturę i można przeholować.  Można z cegły ceramicznej minimum klasy 200 a naj naj to klasa 400.

 

Zaszczepiłem się i to bardzo na piec typu: "Pompeii Pizza Oven", poszperałem troche w sieci i  zdecydowana większość buduje je z szamotu, więc i u mnie ma być szamot :).

Mam nadzieję, że czujnik temeratury pozwoli mi zapanować nad żywiołem.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Mam nadzieję, że czujnik temeratury pozwoli mi zapanować

 

Czujnik da Ci tylko świadomość tego jaką temperaturę masz nic więcej nic mniej a od tego do "zapanowania" to jeszcze kawałek ;) 

Link to comment
Share on other sites

 

Czujnik da Ci tylko świadomość tego jaką temperaturę masz nic więcej nic mniej a od tego do "zapanowania" to jeszcze kawałek ;)

 

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie jeden placek przypalę zanim "wyczuję" piecyk, ale jak to mówią: praktyka czyni mistrza. ;)

Nadają się z tym że w szamocie trudno upilnować temperaturę i można przeholować.  Można z cegły ceramicznej minimum klasy 200 a naj naj to klasa 400.

 

Wracając do tematu może wiesz co oznaczają te magiczne znaki: w obwódce prostokątnej cyfra "2", obok odciśnięte: WK525, AL62

Edited by kazek-l
Link to comment
Share on other sites

kazek-1 :) symbol AL 62 na twojej cegle szamotowej wskazuje na zawartość trójtlenku glinu ,jest to cegła odporna na wysokie temperatury a małą odporność na szoki temperaturowe ,optymalną cegłą była by  AL 40 ,najzwyklejsze cegły szamotowe dostępne w marketach i składach to AL 25 z nich też można wybudować palenisko z tym że przy dużych temperaturach może się szybko posypać ,te cegły które masz spokojnie możesz użyć do budowy pieca do pizzy ,chleba  to nie będzie piec hutniczy  :) Pozdrawiam 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...