kazek-l Posted June 29, 2015 Report Share Posted June 29, 2015 Planuję wybudować w tym roku piec do pizzy/chlebowy. Projekt już mam, obecnie jestem na etapie zakupu materiałów.Znalazłem ofertę cegły szamotowej w atrakcyjnej cenie , jednak nie mam pojęcia czy ten konkretnie rodzaj cegły nadaje się do zastosowań spożyczych. Sprzedawca również jest laikiem.Cegły to na pewno szamot, są nowe, długość: 30cm, grubość 7,5cm, szerokość 10-14 (trapez) na cegłach wytłoczono napisy: w obwódce prostokątnej cyfra "2", obok : WK525, AL62. Jeśli forum czyta zdun lub osoba obeznana w temacie byłbym wdzięczny za rozszyfrowanie tych symboli i informację czy cegły nadają się do pieca chlebowego. pozdrawiamkazek-l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted June 29, 2015 Report Share Posted June 29, 2015 Nadają się z tym że w szamocie trudno upilnować temperaturę i można przeholować. Można z cegły ceramicznej minimum klasy 200 a naj naj to klasa 400. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 29, 2015 Report Share Posted June 29, 2015 @kazek-l, a może zamiast myśleć samemu spróbuj sił tutaj ... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11787-licytacja-na-rzecz-forum-pieca-chlebowego/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazek-l Posted June 29, 2015 Author Report Share Posted June 29, 2015 Nadają się z tym że w szamocie trudno upilnować temperaturę i można przeholować. Można z cegły ceramicznej minimum klasy 200 a naj naj to klasa 400. Zaszczepiłem się i to bardzo na piec typu: "Pompeii Pizza Oven", poszperałem troche w sieci i zdecydowana większość buduje je z szamotu, więc i u mnie ma być szamot .Mam nadzieję, że czujnik temeratury pozwoli mi zapanować nad żywiołem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 29, 2015 Report Share Posted June 29, 2015 Mam nadzieję, że czujnik temeratury pozwoli mi zapanować Czujnik da Ci tylko świadomość tego jaką temperaturę masz nic więcej nic mniej a od tego do "zapanowania" to jeszcze kawałek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazek-l Posted June 29, 2015 Author Report Share Posted June 29, 2015 (edited) Czujnik da Ci tylko świadomość tego jaką temperaturę masz nic więcej nic mniej a od tego do "zapanowania" to jeszcze kawałek Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie jeden placek przypalę zanim "wyczuję" piecyk, ale jak to mówią: praktyka czyni mistrza. Nadają się z tym że w szamocie trudno upilnować temperaturę i można przeholować. Można z cegły ceramicznej minimum klasy 200 a naj naj to klasa 400. Wracając do tematu może wiesz co oznaczają te magiczne znaki: w obwódce prostokątnej cyfra "2", obok odciśnięte: WK525, AL62 Edited June 29, 2015 by kazek-l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_65 Posted June 29, 2015 Report Share Posted June 29, 2015 kazek-1 symbol AL 62 na twojej cegle szamotowej wskazuje na zawartość trójtlenku glinu ,jest to cegła odporna na wysokie temperatury a małą odporność na szoki temperaturowe ,optymalną cegłą była by AL 40 ,najzwyklejsze cegły szamotowe dostępne w marketach i składach to AL 25 z nich też można wybudować palenisko z tym że przy dużych temperaturach może się szybko posypać ,te cegły które masz spokojnie możesz użyć do budowy pieca do pizzy ,chleba to nie będzie piec hutniczy Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazek-l Posted June 30, 2015 Author Report Share Posted June 30, 2015 Wiesław_65, dziekuję za info. W takim razie biorę ten szamot. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_65 Posted June 30, 2015 Report Share Posted June 30, 2015 kazek-1 jak dobra cena bież w ciemno Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.