Jump to content

Łój


BonAir

Recommended Posts

Przeszukałem forum oraz przejrzałem stronę główną, ale niestety niewiele jest informacji o produkcji kiełbas z wołowiny.

 

Czy są jakiekolwiek przeciwskazania odnośnie wykorzystania skrawków "twardego tłuszczu" wołowego do produkcji kiełbas? Przepraszam jeśli niezbyt precyzyjnie się wyrażam, ale chodzi mi o takie "twardawe", "kruche" okrawki tłuszczu.

 

PS. Dlaczego tłuszcz wołowy nazywany jest jako Łój – tłusta wydzielina gruczołów łojowych skóry ssaków i człowieka, złożona głównie z estrów cholesterolu z kwasami tłuszczowymi. ?

 

PS2. Niestety "podręczny słownik nazw" na stronie głównej chwilowo nie działa...

Link to comment
Share on other sites

Łój surowy wołowy jest to tkanka tłuszczowa uzyskiwana przy obróbce poubojowej tusz wołowych oraz przy rozbiórce i wykrawaniu tusz i ćwierćtusz wołowych.

Przy ww. procesach technologicznych uzyskuje się łój: około-nerkowy, sieciowy, otokowy i drobny.

Łój wolowy i barani jest przeznaczony głównie na przetop. Łój surowy wołowy jest również surowcem bezpośrednim przy produkcji wędlin, (emulsje kolagenowo-tłuszczowe). Łój surowy koński w całości przeznacza się na cele techniczne.

Link to comment
Share on other sites

Czy są jakiekolwiek przeciwskazania odnośnie wykorzystania skrawków "twardego tłuszczu" wołowego do produkcji kiełbas?

Przeciwskazać nie ma. Lecz w naszej kulturze kulinarnej utarło się, że mięso i tłuszcz wieprzowy jest smaczniejszy, dlatego nie chętnie sięgamy(obecnie nie ma rynku) i sięgaliśmy po wyroby z mięsa wołowego.

W dawnych czasach, gdzie wykorzystywano praktycznie wszystko: mięso i tłuszcze wołowe, mamy kilka receptur z wykorzystaniem tłustych okrawków wołowych(prawidłowa klasa to III woł.).

Receptury takie jak kiełbasa: białostocka, metka, bełzka, litewska.

W zachodnich krajach europejskich wykorzystuje się woł.kl III do produkcji salami.

Link to comment
Share on other sites

Lecz w naszej kulturze kulinarnej utarło się, że mięso i tłuszcz wieprzowy jest smaczniejszy

No w tym momencie to mnie zaskoczyłeś...

Zarówno w moim, jak i lepszej połowy domu mięso wołowe uchodziło za "lepsze", aczkolwiek częściej używało się wieprzowego, jako tańszego i szybszego w obróbce.

 

Zobacz również ten wątek i odpowiedzi użytkowników na pytanie, któa lepsza:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1488

 

Stawiam na tą ciemniejszą, czyli wołową

Rowniez stawiam na wolowa

czyli gdzieś tam w naszej podświadomości wołowina jest "lepsza", tak mi się wydaje.

 

Za chwilę zresztą dokończę w.w. wątek

Link to comment
Share on other sites

Lecz w naszej kulturze kulinarnej utarło się, że mięso i tłuszcz wieprzowy jest smaczniejszy,

Właśnie kultura, przesądy i uprzedzenia.

Mięsa z nutri większość osób nie weźmie do ust bo to prawie szczur, a jest ono smaczne tylko, że ciemne. Tatar najlepszy jest z koniny ale tu znowu daje znać o sobie narodowa tradycja ułańska.

PZDR

Link to comment
Share on other sites

No w tym momencie to mnie zaskoczyłeś...

Niektórych zaskoczyłem. Gdybyśmy zrobili sondaż wśród Polaków, to jestem pewien, że pierwsze miejsce zajęła by wieprzowina.

Osobiście bardzo lubię mięso wołowe(dlatego na zlocie była szynka wołowa), ponadto zrazy, kawałeczek szpondra prościutko z wrzącego rosołku wołowego.

 

Pozdrawiam smakoszy wołowiny.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous
Andrzeju podzielam w 1000% Twoje zdanie kawałek szpondra z rosołku z chrzanem marzenie, albo kawałek gotowanego młodego antrykotu (stary często bywa suchy jak wiór ) Ja staram się dodawać wołowinę do większości swoich wyrobów. PZDR
Link to comment
Share on other sites

Witam

 

BonAir

 

Jeżeli chodzi o samo mięsko to na dzień dzisiejszy nie wiem . W Poznaniu był jeszcze do niedawna taki sklep na ul Wodnej lub Woźnej ale już go chyba nie ma . Myślę jednak jak troszkę poszperasz to znajdziesz zresztą masz do tego zdolności . A tak nawiasem jak zostało znalezione mięsko z nutrii to i koninka też będzie . Chyba że się mylę .

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...