lesniak Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Witam wszystkich ostatnio z kilkoma kolegami rozmawiając o potrawach z PRL - u, padł temat darów z lat 80 - tych.Produktami jakie wtedy wydawali głównie księża na lekcjach religii ( przynajmniej w moim mieście ) było masło solone i pomarańczowy ser twardy w kartoniku taki blok. Czy ktoś pamięta jak się nazywał i czy można go gdzieś kupić ? Pamiętam smak i jak wyglądał ale nazwy nie... Załączone zdjęcie znalazłem w necie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 czy to nie byl taki pomaranczowy American cheese ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Oj pamiętam ten smak Teraz najbliższym chyba odpowiednikiem jaki udało mi się znaleźć jest plasterkowany ser Hochlanda, taki w paczuszce na kanapki. Smak i konsystencja bardzo zbliżone. Nawet kolor taki pomarańczowy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Masz takie wersje: 1. Amerykański Cheddar, wersja pomarańczowa. W Stanach ciągle się tym zajadają.2. Angielski ser RED LEICESTER, taki bardzo pomarańczowy, smak podobny do cheddara.3. Ser z Holandii mamolette. Do kupienia u nas w cenie 30 zł/kg. Najprawdopodobniej wtedy przychodziły m.in sery ze wszystkich tych miejsc.Dodam, że najprawdopodobniej chodzi o cheddar z USA. Ser ten, jest popularny w Kanadzie i nieco mniej w Stanach. Można go dostać w każdym sklepie. Występuje w 4 formach: stary (od 3 lat w zwyz), średni (2-4 lata) i młody (poniżej 2 lat) (ten pomarańczowy zabarwiany jest barwnikiem spożywczym), i normalny, 4 rodzaj, to biało-kremowy (też dzieli się na stary, średni i młody). Jest to jeden z najtańszych serów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 W Irlandii najtańszy ser ok. 2.40 Euro za 400 gr.Masło solone 2.19 E. za 454 gr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Jak szedłem do komunii chyba w 83-cim to na plebanii dostawaliśmy "wyprawkę" , właśnie taki ser "pomarańczowy, masło solone, francuski groszek konserwowy Bondiuel w słoikach, brązowy cukier i chyba nawet szynkę konserwową amerykancką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Ja dostawałem na religii taki ser, mleko w proszku oraz mąkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted July 17, 2015 Report Share Posted July 17, 2015 Mirek trafił przynajmniej w ten ser który w formie darów lądował w stolicy to był z pewnością ser Mimolette w bloku http://temar.pl/uploads/galleryPictures/big/169.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted July 17, 2015 Report Share Posted July 17, 2015 Wydawałem ten ser, masło a nawet wędzone golonki czy oliwę w 5l metalowych pojemnikach Większość była z USA więc chyba ta wersja Amerykańska jest najbardziej prawdopodobna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted July 17, 2015 Author Report Share Posted July 17, 2015 Dziękuje za odpowiedzi. Skoro to Cheddar to muszę poszukać w moich zbiorach dokumentacji mleczarskich bo chyba kiedyś mi się mignęła właśnie dokumentacja na Cheddar...Jeszcze raz dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted July 17, 2015 Report Share Posted July 17, 2015 Jak stworzysz takowy to dawaj znać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts