Jump to content

Unikaj łososia hodowlanego jak ognia ?!

miro

Recommended Posts

Zapytaj szwedów , dunczyków i norwegów jak hoduja i dlaczego jedza ,  wtedy zdecydujesz , bo taki artkuł to wyglada mi na wklad konkurencji w czarny piar .Pozdrawiam

Nie koniecznie, już to przerabialiśmy jakiś czas temu, osobiście nie jem już łososi po tym filmie, czego i innym życzę.  :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10957-ca%C5%82a-prawda-o-rybach/

Artykułu nie czytałem, ale w zeszłym tygodniu był u nas klient, któremu podobały się stoiska, które urządziłem dla piwowarów, bimbrowników, wędliniarzy, winiarzy i tak pogadaliśmy trochę o żarciu domowym, przy okazji jego zakupów sprzętu do produkcji domowej . Gość jest ichtiologiem, od wielu lat(20-tu, jeśli dobrze pamiętam) bada jeszcze żywe i nie tylko organizmy pływające w Bałtyku - dał nam radę, nie jedzcie ryb z morza częściej niż raz w tygodniu. I dodał, że w tutejszych jeziorach i rzekach macie zaje..biste ryby,  bez syfu.... badał to osobiście   :cool:

A ten artykuł zamieszczony przez Miro to niedorzeczność, jak można hodować ryby- łososie w syfie o jakim piszą, pozdychały by raz dwa....  A żywienie musi być kompleksowe, inaczej organizm nie funkcjonuje prawidłowo, dotyczy wszystkiego co żyje.  :cool:   

A odnośnie zagęszczenia - wszystko kieruje się ekonomią, im gęściej - tym mniejsze straty energii na niepotrzebny ruch itp. :cool:

A ten artykuł zamieszczony przez Miro to niedorzeczność,

Czyżby ?

Jeszcze parę lat temu nie było mowy o nastrzyku surowego mięsa, a dziś ..... ciężko kupić zwykłemu śmiertelnikowi mięso bez nastrzyku.

jak można hodować ryby- łososie w syfie o jakim piszą, pozdychały by raz dwa...

Człowiek jakoś przystosował się do zanieczyszczenia środowiska, wszech obecnej chemii czy smogu i jakoś żyje, to czemu ryba nie miała by się przystosować ?

A żywienie musi być kompleksowe, inaczej organizm nie funkcjonuje prawidłowo, dotyczy wszystkiego co żyje.     

Czy hamburger z MC, frytki, jedzenie typu Fastfood jest żywieniem kompleksowym ?

Chyba nie, a ludziska żyją i tyją ..... tylko że żyją trochę krócej.

Edited by miro

Jadłem kilka razy smażonego łososia i za każdym razem mnie mdliło,od tego czasu unikam tej ryby.

JAdles rybe niewlasciwie  przygotowana. Uwierz mi lososs to piekna ryba, tylko jej nie smazymy jak plotke czy katpia, aby byla calkiem  trup, wlasnie bez smaku i mdla 

hmmm u mnie tez jest hodowlany i nie powiem ze jakos jest zjadliwy, moze dostarczany od innych hodowcow ,nie wiem nie wnikam ,jest to ryba ktora jem bo moge usunac 99% osci ,natomiast bardzo zadko lososia smaze ,wole na parze czy pieczony w najprostrzy sposob zawiniety w pergamin z dodatkiem pieprzu cytrynowego ,swierzego kopru i cytryny w plastrach, do pieca 15-20 min w zaleznosci od kawalka. 

Ostatnio np znajomi z Polski /wedkarze/ swierdzili ze szczupaki z naszych wod a z polskich jezior smakuja zupelnie inaczej ..dla mnie jedne i drugie to zbior osci  :D

Edited by electra

• 2 weeks later...

A ja odważnie co jakiś czas sobie łososia norweskiego funduję.Kto dożył do dnia dzisiejszego racząc się naszym rodzimym karpiem temu chyba nic nie grozi.Oczywiście dzisiejszy karp to nie ten z lat 90-tych kiedy tylko zysk się liczył a nadzór był żaden.A tak na marginesie to świeża ryba nie śmierdzi, z łososiem włącznie.Kto nie wierzy,zapraszam do Gdyńskiej Hali.,lub hurtowni ryb na Dąbrowie.oczywiście w Gdyni.Co jakiś czas kupuję w całości w cenie 20-21 zł/kg. :D.Oczywiście łosoś dziki to nie hodowlany i to nie podlega dyskusji.

post-39731-0-88505900-1438532167_thumb.jpg