miro Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 To co jeść ? http://sekrety-zdrowia.org/unikaj-lososia-hodowlanego-jak-ognia/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 Zapytaj szwedów , dunczyków i norwegów jak hoduja i dlaczego jedza , wtedy zdecydujesz , bo taki artkuł to wyglada mi na wklad konkurencji w czarny piar .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 Zapytaj szwedów , dunczyków i norwegów jak hoduja i dlaczego jedza , wtedy zdecydujesz , bo taki artkuł to wyglada mi na wklad konkurencji w czarny piar .PozdrawiamNie koniecznie, już to przerabialiśmy jakiś czas temu, osobiście nie jem już łososi po tym filmie, czego i innym życzę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10957-ca%C5%82a-prawda-o-rybach/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 Artykułu nie czytałem, ale w zeszłym tygodniu był u nas klient, któremu podobały się stoiska, które urządziłem dla piwowarów, bimbrowników, wędliniarzy, winiarzy i tak pogadaliśmy trochę o żarciu domowym, przy okazji jego zakupów sprzętu do produkcji domowej . Gość jest ichtiologiem, od wielu lat(20-tu, jeśli dobrze pamiętam) bada jeszcze żywe i nie tylko organizmy pływające w Bałtyku - dał nam radę, nie jedzcie ryb z morza częściej niż raz w tygodniu. I dodał, że w tutejszych jeziorach i rzekach macie zaje..biste ryby, bez syfu.... badał to osobiście A ten artykuł zamieszczony przez Miro to niedorzeczność, jak można hodować ryby- łososie w syfie o jakim piszą, pozdychały by raz dwa.... A żywienie musi być kompleksowe, inaczej organizm nie funkcjonuje prawidłowo, dotyczy wszystkiego co żyje. A odnośnie zagęszczenia - wszystko kieruje się ekonomią, im gęściej - tym mniejsze straty energii na niepotrzebny ruch itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 20, 2015 Author Report Share Posted July 20, 2015 (edited) A ten artykuł zamieszczony przez Miro to niedorzeczność, Czyżby ?Jeszcze parę lat temu nie było mowy o nastrzyku surowego mięsa, a dziś ..... ciężko kupić zwykłemu śmiertelnikowi mięso bez nastrzyku. jak można hodować ryby- łososie w syfie o jakim piszą, pozdychały by raz dwa... Człowiek jakoś przystosował się do zanieczyszczenia środowiska, wszech obecnej chemii czy smogu i jakoś żyje, to czemu ryba nie miała by się przystosować ? A żywienie musi być kompleksowe, inaczej organizm nie funkcjonuje prawidłowo, dotyczy wszystkiego co żyje. Czy hamburger z MC, frytki, jedzenie typu Fastfood jest żywieniem kompleksowym ?Chyba nie, a ludziska żyją i tyją ..... tylko że żyją trochę krócej. Edited July 20, 2015 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alz Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 A tak w ogóle - jak można jeść coś co tak potwornie śmierdzi jak łosoś. Kiedyś to nawet mączka rybna mniej śmierdziała niż to coś co sprzedawają jako łososia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 Jadłem kilka razy smażonego łososia i za każdym razem mnie mdliło,od tego czasu unikam tej ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 Jadłem kilka razy smażonego łososia i za każdym razem mnie mdliło,od tego czasu unikam tej ryby. JAdles rybe niewlasciwie przygotowana. Uwierz mi lososs to piekna ryba, tylko jej nie smazymy jak plotke czy katpia, aby byla calkiem trup, wlasnie bez smaku i mdla Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 Pozostali domownicy nie skarżyli się po zjedzeniu łososia.W takim razie podaj Annam przepis na łososia.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted July 21, 2015 Report Share Posted July 21, 2015 Uwierz mi lososs to piekna ryba,Oprócz norweskiego hodowlanego, o którym tu mówimy. Pewnie do Ciebie nie docierają, więc masz odmienne zdanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted July 21, 2015 Report Share Posted July 21, 2015 (edited) hmmm u mnie tez jest hodowlany i nie powiem ze jakos jest zjadliwy, moze dostarczany od innych hodowcow ,nie wiem nie wnikam ,jest to ryba ktora jem bo moge usunac 99% osci ,natomiast bardzo zadko lososia smaze ,wole na parze czy pieczony w najprostrzy sposob zawiniety w pergamin z dodatkiem pieprzu cytrynowego ,swierzego kopru i cytryny w plastrach, do pieca 15-20 min w zaleznosci od kawalka. Ostatnio np znajomi z Polski /wedkarze/ swierdzili ze szczupaki z naszych wod a z polskich jezior smakuja zupelnie inaczej ..dla mnie jedne i drugie to zbior osci Edited July 21, 2015 by electra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted July 21, 2015 Report Share Posted July 21, 2015 hmmm u mnie tez jest hodowlany i nie powiem ze jakos jest zjadliwy, moze dostarczany od innych hodowcow Wiesz, to nie chodzi o to, że zjeść się nie da. Do niedawna bardzo często robiłem grav laxa i też był pyszny, tylko zobacz na filmie, jak jest hodowany i jaka jest jakość tej ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted July 21, 2015 Report Share Posted July 21, 2015 (edited) No, to wiem, bo u nas też oglądałam ten film, ale inne ryby z Bałtyku też nie są za zdrowe...dobrze, że nie jestem wielką smakoszką ryb i już jak jem, to raczej rzadko. Edited July 21, 2015 by EAnna ort Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted July 21, 2015 Report Share Posted July 21, 2015 Cóż, zapraszam w moje strony na wędkowanie, poznacie prawdziwy smak troci, łososia, pstrąga i jeszcze kilku innych gatunków ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted August 2, 2015 Report Share Posted August 2, 2015 A ja odważnie co jakiś czas sobie łososia norweskiego funduję.Kto dożył do dnia dzisiejszego racząc się naszym rodzimym karpiem temu chyba nic nie grozi.Oczywiście dzisiejszy karp to nie ten z lat 90-tych kiedy tylko zysk się liczył a nadzór był żaden.A tak na marginesie to świeża ryba nie śmierdzi, z łososiem włącznie.Kto nie wierzy,zapraszam do Gdyńskiej Hali.,lub hurtowni ryb na Dąbrowie.oczywiście w Gdyni.Co jakiś czas kupuję w całości w cenie 20-21 zł/kg. .Oczywiście łosoś dziki to nie hodowlany i to nie podlega dyskusji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 2, 2015 Author Report Share Posted August 2, 2015 Skąd pewność, że łosoś jest "dziki" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted August 2, 2015 Report Share Posted August 2, 2015 Miro poznać na pierwszy rzut oka.Mięso nie jest różowe,ale kremowo-szare.No i w cenie jest też różnica.Ja mam to szczęście że kolega z Mechelinek rybaczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.