Krzysiek S Posted July 24, 2015 Report Share Posted July 24, 2015 Ostatnio trafiła mi się słonina o dość specyficznym zapachu, Taki jakiś kwaśny. Co może być powodem? Czy stara słonina ma inny zapach niż psujące się mięso? A może wykrojona z knura? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 25, 2015 Report Share Posted July 25, 2015 (edited) Tego nikt kolego przez internet nie osadzi , jakie ma zewnetrzne objawy organoleptyczne oprócz zapachu ? sliska , sucha ,szara ? jesli ma zdrowy kolor , jest jedrna , twarda to moze Ci sie słoninka z knura trafiła lub tez gdzies leżała i nabrała zapchu , gdzie kupiłeś słoninke , sprawdz u zródła , jeśli kupiłes razem z mięsm , a mięso nie smierdzi i pochodzi z tej samej sztuki to napeweno nie pochodzenie z knura jest wykluczone , jak sam czytasz mozliwosći tyle ze , jak nie dużo kupiłe to do " koszalina " , potraktować prezypadek jako nauczke .Pozdrawiam Edited July 25, 2015 by Pacan Wojciech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 25, 2015 Report Share Posted July 25, 2015 Dobrze jest czasem coś poczytać. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11814-elementarz-domowego-masarza/?p=435468 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 25, 2015 Report Share Posted July 25, 2015 słonina o dość specyficznym zapachu Może też być ze starej maciory.Kiedyś skusiłam się na taką ze względu na grubość. Ale po powąchaniu szybko oddałam. Sprzedawca nie protestował . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek S Posted July 25, 2015 Author Report Share Posted July 25, 2015 Wojciech, słonina ani nie była zasuszona, ani śliska, o całkiem normalnym kolorze. Kupowałem w małym sklepie mięsnym, zawsze tam kupuję, nigdy nie sprzedali mi tam starego mięsa. Kupowałem też wątróbkę z indyka i łopatkę (wieprzową naturalnie). Tylko słonina miała dziwny zapach, ale też wątpię aby w sklepie mięsnym można było podejrzewać że słonina i łopatka od tego samego zwierzęcia pochodzą. Słonina oczywiście wywalona, nie będę ryzykował zdrowia rodziny dla zaoszczędzenia kilku złotych.Maxell, dzięki. Poczytałem, jest o kwaśnym zapachu, ale to ma o przyczynach jego powstania.EAnna, może być. Ja swojej nie oddałem, bo i przeleżała noc w lodówce nim się zorientowałem co i jak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted July 25, 2015 Report Share Posted July 25, 2015 słonina o dość specyficznym zapachuMoże też być ze starej maciory.Kiedyś skusiłam się na taką ze względu na grubość. Ale po powąchaniu szybko oddałam. Sprzedawca nie protestował . Napisz prosze jaki jest zapacxh sloniny z maciory, czy jest to podobna won jak z knura? Bo zapachu knura nie znosze, a jestem czlowiekiem ktory zje prawie wszystko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 25, 2015 Report Share Posted July 25, 2015 jaki jest zapacxh sloniny z maciory, czy jest to podobna won jak z knura? Bo zapachu knura nie znosze Również nie znoszę zapachu knura.Czuję nawet jego sladowe ilości, które nie są przez innych w ogóle zauważane.(W moim przypadku ma to uzasadnienie.)Słonina, o której piszę, miała zupełnie inny zapach. Trudno mi go opisać ponieważ nie da się przyrównać do czegokolwiek.Nie był to jednak absolutnia ani zapach knura ani zapach starej słoniny.Zapach starej słoniny doskonale jest wyczuwalny w wędlinach bałkańskich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted July 25, 2015 Report Share Posted July 25, 2015 Czuję nawet jego sladowe ilości, które nie są przez innych w ogóle zauważane. challenge accepted Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts