Jump to content

Mój projekt - wędzarnia i piec chlebowy


Recommended Posts

Witam wszystkich,


Jako nowy powinienem zapewne coś powiedzieć o sobie. Co tu mówić. Od lat myślę o budowie wędzarni. Ostatnio także bardzo dużo piecu chlebowym. A wkrótce o piecu do wypału ceramiki.


Ale nie za dużo na raz.


Trochę poczytałem na forum, trochę filmów na youtube oraz 2 tradycyjne książki (później mogę podać tytuły).


Potem usiadłem do projektu. I oto jest.


Uwaga, rysunek techniczny używałem ostatnio 15 lat temu. Myślę jednak, że da się czytać.


 


Chciałbym zapytać szanownych forumowiczów o parę kwestii z waszego doświadczenia.


Jak widzicie ten projekt? Jakieś poważne błędy?


 


  1. Jak wysoki powinien być komin i jaki przerój rury? fi200?
  2. Czy dobrze umiejscowiłem szybry?
  3. Jaki rozmiar drzwiczek do paleniska jest najbardziej popularny. Wziąłem jakiś z allegro, ale nie jestem pewien.
  4. Czy sklepienie szamotowe w palenisku wystarczy przykleić na zaprawę żaroodporną czy trzeba robić sklepienie łukowe lub jakieś kątowniki podtrzymujące?
  5. Po co jest ocieplenie rury z paleniska do wędzarki? Czy nie lepiej tracić temperaturę? Czy ocieplenie do takiej rury się kupuję razem z rurą?
  6. Co nałożyć na wylot rury w komorzę wędzarniczej, zwykły daszek wystarczy?
  7. Jak grubą robić płytę fundamentową?
  8. Jak grubą robić płytę górną na podest pod piec chlebowy (400kg)?
  9. Na jakich wysokościach montować uchwyty na półki i drążki?
  10. Czy ktoś próbował robić izolację z piasku i szkła tłuczonego (myślę by piec chlebowy postawić na właśnie takiej podsypce)?
  11. Czy rura od kominka musi być izolowana w murze czy na zaprawę?

 


 


Wiem, dużo pytań. Pozdrawiam i z góry dziękuję


post-74427-0-41865400-1438288067_thumb.jpg

post-74427-0-13408200-1438288094_thumb.jpg

post-74427-0-67078700-1438288112_thumb.jpg

post-74427-0-55195700-1438288150_thumb.jpg

post-74427-0-72830200-1438288167_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kolego , projekt narysowany fajnie , ma jednak błedy rysunek drugi wlot dymu do kanału powienien byc wyzej , czyli albo podniesiesz rure  lub tez zrobisz palenisko nizej ( spad 8 stopni - to 14 % , powinno byc 3 % , czyli 3 cm na 1 metr długosci róznicy poziomu ), komin w stropie  powinienes osadzic w kołnierzu, nie powinien byc przylepiony  zaprawa , sa w sprzedazy takie  kołnierze , wykorzystałbym je , powinna być obróbka wokól komina inaczej bedzie ciekł w takim połozeniu lub tez powinien wychodzic z tylnej scianki , palenisko wykonaj z cegły klasy 200 , szamot sobie podaruj ciagnie wilgoć , przy rozpalaniu bedzie sie osuszał a potem mocno nagrzewał  , jest niepotrzebny .Reszta juz jest opisana i sa odpowiedzi na forum proponuje troche lektury , ( cyfry w wymiarowaniu nadproży fi 3500 i fi 1500 zastap oznaczeniem R 1750 lub R 750 , to sa łuki nie srednice ) pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Jak pisze Wojtek... takie sklepienie się nie sprawdzi... będzie ciec woda itp. Płytę możesz wylać  i 10 cm w zależności jaki użyjesz beton i zbrojenie. Jeśli dasz B20 i pręty w dolnej części płyty fi 10  to wystarczy aż nadto.  Postaraj się jeszcze za wibrować . Np wiertarką udarową. Przykładasz do szalunku kawał blachy np 15x15 gr 4 mm i przystawiasz wiertarkę z ustawieniem na kucie do metalu i dajesz ;)  Tylko nie rób tak że wyścielesz szalunek pod płytę folią a potem zalejesz.

Link to comment
Share on other sites

Tak, czytałem już wątek z kolegą co się biczował za wyścielenie folią od spodu. 

A które sklepienie nie wyjdzie?

Czy na pewno zbrojenie w tym przypadku powinno byc na dole?

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Panowie,

 

O którym sklepieniu piszecie, że będzie się lało?

 

Kąt zmieniłem na 3% tj. 1.7stopnia. Wtedy przewód zaczyna się nie na dnie paleniska, ale w połowie.

 

Zastanawiam się tez z tym szamotem. OK, zrezygnuję. Ale zostawić wtedy ściankę zewnątrzną paliniska na jedą cegłe? jak się nagrzeje to ktoś może się poparzyć, prawda?

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jak wysoki powinien być komin i jaki przerój rury? fi200? Czy dobrze umiejscowiłem szybry? Jaki rozmiar drzwiczek do paleniska jest najbardziej popularny. Wziąłem jakiś z allegro, ale nie jestem pewien. Czy sklepienie szamotowe w palenisku wystarczy przykleić na zaprawę żaroodporną czy trzeba robić sklepienie łukowe lub jakieś kątowniki podtrzymujące? Po co jest ocieplenie rury z paleniska do wędzarki? Czy nie lepiej tracić temperaturę? Czy ocieplenie do takiej rury się kupuję razem z rurą? Co nałożyć na wylot rury w komorzę wędzarniczej, zwykły daszek wystarczy? Jak grubą robić płytę fundamentową? Jak grubą robić płytę górną na podest pod piec chlebowy (400kg)? Na jakich wysokościach montować uchwyty na półki i drążki? Czy ktoś próbował robić izolację z piasku i szkła tłuczonego (myślę by piec chlebowy postawić na właśnie takiej podsypce)? Czy rura od kominka musi być izolowana w murze czy na zaprawę?

 

ad.1 Nie dawaj tam żadnej stalowej rury !!!!! Będzie się skraplała na niej woda i kapała wprost na wędzonki. Najlepiej:

Link to comment
Share on other sites

ad.1 Nie dawaj tam żadnej stalowej rury !!!!! Będzie się skraplała na niej woda i kapała wprost na wędzonki. Najlepiej wykonać przesłaniane otwory wylotowe w bocznych ściankach komory wędzarniczej ewentualnie wymurować kominek i wyłożyć go drewnem. Wysokość bez znaczenia. W wędzarni nie jest potrzebny cug a jedynie wylot dymu. jak chcesz wykonać takie schodkowe zwieńczenie komory ? Ja próbowałem i się poddałem, cegły nie chciały się trzymać wysunięte o połowę. Trzeba by każdą cegłę podpierać.

 

ad.2 Dobrze, jeden na rurze dymowej, drugi na wylocie z komory. Rura w palenisku powinna być przy suficie.

 

ad.3 Im większe tym lepsze. Gdybym budował raz jeszcze to bym dał takie podwójne jak w kuchni z popielnikiem (w komorze paleniskowej oczywiście żadnego popielnika). Dolne drzwiczki, zamontowane na poziomie paleniska byłyby wówczas używane do wygarnięcia popiołu, górne do dostarczania powietrza. Wlot powietrza od góry nie rozdmucha ognia i pozwoli utrzymywać niższą temperaturę paleniska -> mniej WWA.

 

ad.4 Żadnego szamotu w palenisku. Wystarczy przeciągnąć zaprawą ognioodporną np. Parkanex ZKO

 

ad.5 Aby nie tracić temperatury, lepiej zrobić mniejszy ogień i zasypać rurę keramzytem (odporny na wilgoć) lub ostatecznie owinąć wełną (wówczas nie wolno dopuścić do jej zawilgocenia). Kupujemy osobno.

 

ad.6 Fachowo nazywa się to deflektorem. Wpisz w wyszukiwarce forumowej, jest sporo na ten temat.

 

ad.7 Zależnie od tego jak bardzo masz wysadzinowy grunt. 20cm zbrojona, zaizolowana przed wodą płyta wytrzyna każde warunki.

 

ad.8 Zauważ, że ciężar pieca rozłożony jest po jego obwodzie. Powinieneś więc zapewnić szerokość środkowego segmentu równą średnicy zewnętrzjej kopuły. Wówczas podpory wezmą na siebie cały ciężar a płytę będzie można wykonać na wysokość cegły ze spoiną czyli ok 7cm. Trzeba położyć parę prętów i zazbroić także narożniki (aby zbrojenia było pod całym obwodem kopuły.

 

ad.9 Jak najwyżej ale w świetle otworu drzwiowego. Następny poniżej 30-35 cm.

 

ad.10 Dziś są już łatwiejsze materiały niż piasek i szkło. Ja dałem płytę izolacyjną kominkową 3cm i na to szamotową.

 

post-67209-0-69698000-1441095827_thumb.jpg

 

ad. 11 Nie dawaj rury, patrze pkt.1

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ad.8 Kolego grubośc płyty pod piec ma znaczenie , najwazniejsze jest jednak jej zazbrojenie , płyta ta powinna miec minimum12 cm , trzeba ja zabroić siatka o oczku 100 x 100 mm ,zbrojenie dołem  fi  10, lub  dwie siatki z pretów , z zagietymi koncami  długosci 6 cm przy dwóch siatkach proponuje zwiekszyc gruibość płyty do 14 cm , sia5tki musza miec otulenie minium 2 srednice o zewentrznych płaszczyzn , beton możesz zrobicw betoniarce , na drobnym kruszywie  , na ta ilość mozesz kupić wylewkę betonową  w workach  , dodoac kruszywa bazaltowego lamanego  o rozmiarach 8-16 mm  ( kliniec ) kazdy kto robi drogi to da ci dwa wiadra materiału , do betoniarki ( 150 litrów ) dodoaj  trzy worki wylewki betonowej +1,5 lopaty   klinca + pól worka cementu + hydrobet  ( wedlug przepisu )+ woda ( wode na dwa razy pól wiadra przed materiałem , a potem do uzyskania konsystencji gestoplastycznej ) zabetonuj i po problemie . 

 

Ad1. Komin . skrapleamnie nie zalezy tylko do rodzaju materiału z któego jest komin , ale jak nie chchesz wstawiac ocieplonej rury metalowej mozesz wstawić rure z stysytemu schiedel *( trzeba ocieplić  takze  ) , 

 

Płyta na wedzarni pod daszek ( tzw schodkowy ) nie musiałaby jej  być gdyby cegły były idealnie na wymiar , ale ze tak nie jest to proponuje zrobić płyte zbrojona koniecznie  , w niej komin  , a w miejsce cegieł dach  z plyty obrobionej blacha lub zrezygnowac z płyty na rzecz dachu jakie stosuja koledzy w  wedzarniach , drewnianego krytego gontyem blacha . papa .Pozdrawiam

Edited by Pacan Wojciech
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ad.8 Kolego grubośc płyty pod piec ma znaczenie , najwazniejsze jest jednak jej zazbrojenie , płyta ta powinna miec minimum12 cm , trzeba ja zabroić siatka o oczku 100 x 100 mm ,zbrojenie dołem  fi  10, lub  dwie siatki z pretów , z zagietymi koncami  długosci 6 cm przy dwóch siatkach proponuje zwiekszyc gruibość płyty do 14 cm , sia5tki musza miec otulenie minium 2 srednice o zewentrznych płaszczyzn , beton możesz zrobicw betoniarce , na drobnym kruszywie  , na ta ilość mozesz kupić wylewkę betonową  w workach  , dodoac kruszywa bazaltowego lamanego  o rozmiarach 8-16 mm  ( kliniec ) kazdy kto robi drogi to da ci dwa wiadra materiału , do betoniarki ( 150 litrów ) dodoaj  trzy worki wylewki betonowej +1,5 lopaty   klinca + pól worka cementu + hydrobet  ( wedlug przepisu )+ woda ( wode na dwa razy pól wiadra przed materiałem , a potem do uzyskania konsystencji gestoplastycznej ) zabetonuj i po problemie . 

 

 

Wojciech,

 

Pytanie było o płytę pod piec a nie o płytę fundamentową.

Link to comment
Share on other sites

Napisałęm ze płyta jest pod piec , zazbroiłem ja w tekscie prawidłowo , tak sie zbroi takze stropy ,  może masz inne zdanie ale  tak to wyglada w praktyce , kamien łąmany zwiekszy wytrzymałość , jeśli uważasz , ze płyta o którą pytałes w pkt.8 , nie jest stropem  i nie moze być z betonu tak wykonanego , to napisz mi proszę inną propozycję ( zazbrojna dołem na rozciaganie , lub podwójnie góra dól , dla wiekszej sztywności) , przecież  na tej płycie postawiłeś  dość cięzki piec . Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...