Jump to content

Wedzarnia z Beczki

Recommended Posts

Witam i serdecznie pozdrawiam,

che wam przctawic moj projekt wedzarni z beczki. Ona nie jest przeznaczona na durza ilosc wyrobow tylko tak od czasu do czasu na jakoms tam rybe albo szynke.

Wiem ze otwor (dzwiczki do paleniska) sa male ale bede prubowal  zalatwic wieksze :rolleyes: Brakuje mi jeszcze komina z szyberem, deflektora i dalszych malych wykonczen, ale ocencie to sami.

post-65225-0-67209600-1438346006_thumb.jpg

post-65225-0-14732900-1438346065_thumb.jpg

post-65225-0-31003300-1438346144_thumb.jpg

post-65225-0-10435200-1438346220_thumb.jpg

post-65225-0-47040700-1438346310_thumb.jpg

:w00t: Beczka dosyć ''perwersyjna'' :D;):thumbsup:  Jak na te rozmiary , to drzwiczki są kwestią dyskusyjną , bo tu bardziej o wygodę chodzi... :cool:  A co żeś ... umieścił termometr w środku...? :rolleyes::facepalm:

Einshel , nie wiem . w którym momencie dopatrzyłaś się  perwersji beczki z rozmiarami ? , uwazam ze beczka jest fachowo zabezpieczna przed zniszczeniem bednarka , drzwiczki szerokie , na okazyjne wedzenie małych ilość wędlin czy mięsa w zupełności wystarczy  , miejsce które wzięłaś za termometr to chyba jest  zaslepiony otwór po szpuncie , moze przygotowany pod  montaż termometru . Avensis 2 , jesli  nie załatwisz wiekszych drzwiczek to jesli nie  masz wewnatrz paleniska rusztu to poradzisz sobie z tą wielkościa otworu przy podkladaniu drewna .Dokoncz budowe jak zamierzałeś , kztałt zgrabny , zwróć uwage na szamot o ,.którym pisał kolega Roger , proponuje go usunąć .Pozdrawiam

Edited by Pacan Wojciech

:w00t: Beczka dosyć ''perwersyjna'' :D;):thumbsup: Jak na te rozmiary , to drzwiczki są kwestią dyskusyjną , bo tu bardziej o wygodę chodzi... :cool: A co żeś ... umieścił termometr w środku...? :rolleyes::facepalm:

Einshel , nie wiem . w którym momencie dopatrzyłaś się perwersji beczki z rozmiarami ? , uwazam ze beczka jest fachowo zabezpieczna przed zniszczeniem bednarka , drzwiczki szerokie , na okazyjne wedzenie małych ilość wędlin czy mięsa w zupełności wystarczy , miejsce które wzięłaś za termometr to chyba jest zaslepiony otwór po szpuncie , moze przygotowany pod montaż termometru . Avensis 2 , jesli nie załatwisz wiekszych drzwiczek to jesli nie masz wewnatrz paleniska rusztu to poradzisz sobie z tą wielkościa otworu przy podkladaniu drewna .Dokoncz budowe jak zamierzałeś , kztałt zgrabny , zwróć uwage na szamot o ,.którym pisał kolega Roger , proponuje go usunąć .Pozdrawiam

Witam,u mnie nie ma ani gramu szamota jest tylko cegla i cement

Jeszcze raz,beczka jest po Whskiy,damb jest ponad 3/cm gruby nie wiem czy to bedzie dzialac ale sprubuje

Bardzo fajny i ciekawy pomysł a beczka jak najbardziej OK. co bezpieczeństwa to sprawa dyskusyjna, bo takie bezpośrednie paleniska od lat funkcjonują na wsiach co już dawno prezentował Dziadek,  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-wedzarnie-i-wedzenie/  ale są też przypadki bardziej nieszczęśliwe co spotkało np. EAnnę, wszystko zależy więc od umiejętności opalania. Nie mniej warto by było przynajmniej dolne partie tej fajniusiej beczuszki zabezpieczyć blachą, co nie powinno być specjalnie trudne.

http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1436-wedzarnia-beczkowa-eanny-konkursowa

NIe wiem skad wziąłeś Jarek takie fajne zdjęcie , dobrze ze nie wieje silny wiatr , bo by sie wedzarnia poskładała do transportu.Pozrawiam

Wojtku, zdjęcie jest wzięte z galerii Dziadka znajdującej się na naszym forum :D.

Nie używaj rury ocynkowanej na komin , kup rure dedykowana na przewody kominowe sprzedaja w castoramach  , co najmniej fi 150 mm+ szyber m deflektor musi byc wiekszej srednicy od otworu z paleniska  o okolo 8 cm . ( masz otwór fi 240 mm  -deflektor fi 320 ( 300 ) mm .Pozdrawiam

Dziekuje za odpowiedz,

a czy komin musi miec odpowiednia dlugosc, bo chcialem go obic (schowac) deskami takimi jak sa na daszku. A otwor z paleniska ma srednice 20cm

pozdrawiam