Marek b Posted August 6, 2015 Report Share Posted August 6, 2015 Mam pytanie dotyczace cięgu komina grilla. kiedy wieje wiatr, a temperatura w komorze spalania jeszcze nie jest wysoka, są wydmuchy. wystarczy mały powiew i dymi. oto fota mojego dzieła, które zbudowałem z 3,5 tony łupka (gnejsu) sciągniętego z Bulgarii. Proszę o poradę, co może być przyczyną. chce to zadaszyć za rok i jesli mam mieć takie extreemy to chyba nei ma sensu robić zabudowy. fotki mozę kogoś zainteresują bo to mój autorski pomysł (amator bez doswiadczenia). wys 2,6 szer 4 m. Jeśli ktoś chce podam szczegóły budowy i rozwiązania. Jak widać zoastał murek, podłoga i iprwgnat na kamień. Pozdrawiam Marek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted August 6, 2015 Report Share Posted August 6, 2015 Piękny monument tylko czemubtego komina nie ociepliles ? Póki on sie nie wygrzeje nie będzie cugu ot prawa fizyki Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted August 6, 2015 Report Share Posted August 6, 2015 (edited) Kolego , czy na zdjęciu pierwszym , z boku komina masz otwór czy to tylko złudzenie jesli możesz zrob zdjecie szczytu komina w przybliżeniu. W zasadzie dałem tydzień temu słowo jednemu z forumowiczów , że juz się nie odezwę na temat konstrukcji wedzarni i grili , bo podbno dołuję właścicieli . Proszę o dyspensę , we wpisie Rogera wyczułem wstrzemięzliwość w ocenie tej budowli .W zasadzie kształt i materiał jaki zastosowałeś jest Twoja sprawą , ale oprócz wielkości to obiekt jest pod względem technicznym i użytkowym wielka porażką zbudowana bez znajomości rzeczy i tematu . W tym wydaniu jest to jeden wielki akumulator ciepla , komora grila wyłozona szamotem , pochłania ciepło , az miło, komin z pustaków ceramicznych ( wyglada ze zawieszony w powietrzu nad paleniskiem , jest tam strop ?, belki które przeniosą ciężar komina ?, gnejs wazy pewenie sporo , okolo 2400-2600 kg / m3 ) komin obłożony twarda skała to nastepny element do wygrzania , pomijam wielkośc komory oraz kształt stropu paleniska i jego wielki otwór czołowy , takie palenisko w tym kształcie powinieneś wzorować na przekroju kominka z komorą otwartą - dostepne w internecie ,Podstawowy problem opisał Roger , reszta we wskazówkach które opisałem , nie rozumiem czemu palenisko masz pod płyta grila , zrobienie w nim odpowiedniego żaru i jego ilości to pewenie nie zła gimnastyka , i duza ilość drewna . Wartości estetycznej obiektu nie oceniam , Twoja sprawa , jesli masz wiecej fotografii z budowy to pokaż , w celach dydaktycznych . Pozdrawiam Edited August 6, 2015 by Pacan Wojciech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek b Posted August 9, 2015 Author Report Share Posted August 9, 2015 Witam i dziekuje za opinie. rozumiem ze jest szpetny, jednak jak widze oceny niektórych niby pięknych budowli to ... nei pokusze sie o swoją opinię. Otwór jest nawet x3 ale na szczycie jest tez. pewnie te boczne sa niepotrzebne?. zawsze moge je wypełnić gnejsem to nie problem. co do komina, to niewiele waży gdyż obłożony pasami ciętymi szer ok 2-3 cm plus bloczek 5x 5 kg i zparawa pomiedzy kamieniem i bloczkiem. cały gril wciagnłą 3,4 tony kamienia wiec wagę komina troche bym zweryfikował. całość czyli kaptur z nierdzewki oparty na belkach z nich pręty wychodza pod kątem. przesrzeń tez zalana B20 a u podstawy komina 4 pręty stalowe na krzyż. sumując, sam kaptur stanowi formę do wylanego betonowego stropu (kształtu). biorąc pod uwagę kąt ułożenia kamienia i nakładkę z jaką zastosowałem, nie ma szans by komin spadł, zreszta wstłem na nim nie raz i jest stabilny.co do ocieplenia to wiem ze popełniłem bład ale teraz juz nei bede rył w tym. nei rozumiem pytania odnośnie paleniska. pali sie bez problemu i niemal natychmiast. otwieram polielnik po nim , powietrze wchodzi przez drzwiczki na ruszt polielnika i jest ok. niestety ten ciąg do momentu wygrzania jest troche wredny bo dym sie kumuluje i wyłazi frontem. to co Pan widzi pod małymi drzwiczkami to nie palenisko ale schowek na pierdoły. nie wpadłbym na pomysł by tam zrobić palenisko. ten ruszt to miejsce spalania a pod nim drzwiczki do wywalania popiołu. sama pieczenie odbywa sie na tym ruszcie z uchwytami widocznymi na zdjęciu. jesli ma Pan jakis pomysł jak to usprawnić to bardzo prosze o pomoc. a tak na marginesie, to czasmi rzeczywiście bolące słowa czytam ............ nawet Pan sobie nie zdaje sprwy jakie pomysły mieli Pana koledzy po fachu - profesjonaliści i za jaka kase chcieli to robic. zdecydowałem ze sam zrobie. jaki by nie był od a do z moje dzieło i nigdy by Pan nie pomyslał co robie w realu.Pozdrawiam MB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted August 9, 2015 Report Share Posted August 9, 2015 Kolego , mam na imię Wojtek i jestem tu Twoim kolegą z forum, nie używaj więc prosze formy Pan , piszę może bez ogródek , ale uważam ,ze wskazałem punkty newraligczne , otwory boczne nalezy zasłonic gdyz boczny wiatr zakłóca ciag kominowy i przeszkadza . palenisko rozumiem ,ze się sprawdza , ok , Pytanie dotyczace schowka było konsekwencja analizy obiektu .Pomysły profesjonalistów sa różne , nie ma ich gdy jest projekt techniczny, który daje podstawy do wyceny , wartość za prace wykonawców zawsze jest róznie widziana od strony zamawiającego i wykonawcy i leży po przeciwnych stronach , uważam ze kazda firma lub fachoiwiec musi wiedzieć poniżej jakiej ceny nie może pracować , wtedy zamawiajacy przyjmuje oferte lub nie i szuka następnego lub tak ja Ty Marku realizuje obiekt sam ,reszte juz napisałem , Usprawnienie komory juz opisałęm wyżej , powinieneś spojrzeć na przekroje palenisk kominków otwartych i wyciagnac wnioski , moze wystarczy zrobic pod łukiem przesłone o wysokości 20 cm poprzeczna , moze to poporawi szybkośc nagrzewania sie komina i jego ciąg , teraz najważniejsze to zatkac te boczne otwory , nie wiem co robisz w realu , jeśli jednak zdecydowałeś się upublicznić swój obiekt i poprosić o radę w sprawie ciągu , to musisz byc przygotowany ,ze w opiniach znajdą sie nie zawsze przyjemne uwagi , ale realne odczucia oparte na doswiadczeniu wiedzy , ponadto uczestnicy forum w realu w większości maja inne zawody niż te ktoe by były przydatne do uprawiania honny .Pozdrawiam zycze by te drobne zaproponowane usprawnienia przyniosły efekt . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek b Posted August 10, 2015 Author Report Share Posted August 10, 2015 Cześć dzięki za rede:) zrobię jak proponujesz. zanim zaczałem budowe wiele czytałem i pytałem, dlatego poruszyłem temat szarlatanów. którzy udawali mistrzów. Napisze o efektsch poprawek jak wróce z wczasów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted August 10, 2015 Report Share Posted August 10, 2015 Przyjemnego wypoczynku , grillem sie nie przejmuj jest juz duży bedziesz miał dużo gości , a po tych poprawkach małych napeweno poprwi sie jakośc uzytkowania . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted August 10, 2015 Report Share Posted August 10, 2015 W zasadzie dałem tydzień temu słowo jednemu z forumowiczów , że juz się nie odezwę na temat konstrukcji wedzarni i grili , bo podbno dołuję właścicieli . Proszę o dyspensę , we wpisie Rogera wyczułem wstrzemięzliwość w ocenie tej budowli .Czytam i obserwuję Wojciechu, czyli cały czas ręka na pulsie Na szczęście Marek przyjmuje uwagi "na klatę" spokojnie, i co najważniejsze wysuwa dobre wnioski, także masz Wojtku dyspensę, ale jednak proszę o umiar bo na forum mało kto dorównuje Ci wiedzą w budowlance i wielu, czasami nawet nie rozumie o czym piszesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts