Jump to content

Pierwszy raz z szynkowarem - baleron


fanatyku

Recommended Posts

Witam

Tak jak w temacie - moje pierwsze spotkanie z szynkowarem.

1,3kg karkówki, peklowanie 3 dni

parzenie 2h20min w temp 80-85*C

 

Proszę o ocenę wyrobu... Zastanawia mnie to czemu w środku wyrobu kolor jest lekko brązowy, mięso w tym miejscu jest bardziej miękkie.

 

Zdjęcie poniżej:

 

post-39694-0-96518900-1439222278_thumb.jpg

 

http://zapodaj.net/images/9eecaa445bdf4.jpg

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Więc może przy okazji zapytam...

Jak długo przechowujecie produkty z szynkowaru w lodówce? Oczywiście po prawidłowym peklowaniu.

 

Ja korzystałem z przepisu z internetu - na 1l wody dałem 60g peklosoli + 15g zwykłej soli. Mięso miało się "moczyć" 5 dni ale wyjąłem je po 3 aby sprawdzić czy w ogóle coś z tego będzie.

W smaku jest jak najbardziej ok, no ale się pośpieszyłem... ;)

Link to comment
Share on other sites

Jak długo przechowujecie produkty z szynkowaru w lodówce?

 

Produkty tylko parzone są mniej trwałe od produktów wędzonych.Czasu pewnie nikt Ci nie poda bo to jeszcze zależy od warunków chłodniczych, ale po zapachu i wyglądzie zewnętrznym poznasz czy nadaje się do jedzenia czy nie.

 

 

Ja korzystałem z przepisu z internetu - na 1l wody dałem 60g peklosoli + 15g zwykłej soli.

 

Solanka jest na 8-10 dni peklowania i to też nie za mocna.

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

..Ja używam termometru do parzenia wędlin który pływa obok szynkowaru i nie miałem problemów.

 

To mierzysz tylko temperaturę wody w ,której parzysz.Nie mierzysz temperatury w środku wyrobu. Lepiej parzyć mierząc temperaturę w środku wyrobu i wody bo wtedy masz pewność, że jest dobrze uparzone.

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...