@hana Posted August 10, 2015 Report Share Posted August 10, 2015 Upały w tym roku niemiłosierne, ale kto będzie o tym pamiętać przy wyciąganiu gotowych słoików z piwnicy Na początek moja wersja krokodylków (kilka przepisów jest na forum): Krokodylki 2,5 kg ogórków2 łyżki soli2-3 łyżeczki pieprzu cayenne1 główka czosnku3 łyżki oleju3 szkl. cukru1,5 szklanki octu 10%Ogórków nie obierać, odciąć końce i pokroić wzdłuż na 2 - 8 części , posypać solą. Odstawić na ok. 6-12 godz., po czym zlać sok, a do ogórków dodać cayenne i pokrojony w plastry czosnek, wymieszać. Z oleju, cukru i octu zagotować zalewę i zalać nią ogórki. Zostawić na 12 godzin w chłodnym miejscu. Do słoików wkładać ogórki i zalewać zalewą. Mam ciepłą piwnicę, więc pasteryzuję ok.5 min. Ogóreczki nadają się tez do bieżącego spożycia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted August 11, 2015 Author Report Share Posted August 11, 2015 (edited) Dorzucam przepis na pomidory w galarecie Pomidory w galarecie 2 kg małych pomidorów(najlepiej malinowe) obrać ze skórki. Małe zostawić w całości większe pokroić na cząstki. Przyprawy:Natka pietruszkiZiele angielskiePieprzGorczycaCzosnek pokrojony w plastryCebula pokrojona w kostkę (przekładać nią pomidory) Zalewa:1 l wody2 łyżki soli1 łyżka cukru2 łyżki octu 10%50g żelatyny W 2 szkl chłodnej wody rozpuścić żelatynę. W pozostałej wodzie rozpuścić sól, cukier i ocet i gorące wlać do żelatyny. Zalać pomidory w słojach. Pasteryzować ok. 5 min. Po wystudzeniu wstawić na chwile do lodówki – do ścięcia galarety, potem wynieść do piwnicy.A to zrobione wczoraj patisony: Edited August 11, 2015 by @hana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted August 11, 2015 Report Share Posted August 11, 2015 Ciekawe, a po co jest żelatyna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted August 11, 2015 Author Report Share Posted August 11, 2015 Ciekawe, a po co jest żelatyna? Bo to pomidory w galarecie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 11, 2015 Report Share Posted August 11, 2015 a takie w galarecie do czego jesc? nigdy nie slyszalam o takich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted August 11, 2015 Report Share Posted August 11, 2015 Hana, domyślam się że w galaracie trzeba wypróbować bo bardzo ciekawy przepis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted August 11, 2015 Report Share Posted August 11, 2015 No troszkę przepisów po necie fruwa na takie pomidory ... https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1CAFB_enPL618PL618&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=pomidory+w+galarecie Dawno temu jadłem coś takiego "u cioci na imieninach" to były krojone w ćwiartki pomidory zielone, pomarańczowe i żółte z małymi ostrymi papryczkami .... to było bardzo dobre.Hana dzięki za "odkurzenie" tego wyrobu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted August 11, 2015 Report Share Posted August 11, 2015 (edited) Służy to jako przystawka tak? Np. do kielicha Czy jest to dodatek do sałatki itp. ? W sumie jak u cioci na imieninach to przystawka bo co tu robić Edited August 11, 2015 by KarKan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted August 11, 2015 Report Share Posted August 11, 2015 Przystawka , przystawka ... dodatek do wędlin etc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 11, 2015 Report Share Posted August 11, 2015 Musze kiedy sprobowac zrobic i do konsupcji po zastygnieciu ,moze byc jako alternatywa salatka caprese Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted August 11, 2015 Author Report Share Posted August 11, 2015 Myślę, że jako dodatek do kielicha by się nadało - zalewa jest lekko kwaśna Poza tym do kanapek albo same. Do obiadu raczej nie, bo galaretka popłynie. Musze kiedy sprobowac zrobic i do konsupcji po zastygnieciu ,moze byc jako alternatywa salatka caprese Musiałoby trochę postać, żeby nabrać właściwego smaku (zalewa jest z octem), jadłam tylko takie ze słoika - po kilku tygodniach od przygotowania. Jeśli chodzi o pomidory to mi najbardziej smakują malinowe. Przed laty kupowałam takie najmniejsze i wkładałam do słoika w całości - świetnie to wyglądało. W tym roku miałam większe, więc kroiłam na połówki lub ćwiartki.Jeszcze pod koniec sierpnia zrobię z pomidorów lima. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 11, 2015 Report Share Posted August 11, 2015 ja kiedys robilam w occie koktajlowe pomidorki ,ale nie podpadly mi smakiem i wiekszosc poszla do smieci,ale jak uda mi sie kupic jakies pomidory co smakuja jak pomidor to musze wyprobowac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted August 11, 2015 Report Share Posted August 11, 2015 I to jest chyba gwóźdź programu bo pomidory czy kiszone czy to w zalewie octowej dostają skórki jak na byku ... z tego co pamietam te w galarecie nie miały tych przypadłości Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 11, 2015 Report Share Posted August 11, 2015 ja moje koktailowe obieralam zreszta praktycznie kazde tu kupione pomidory obieram. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted August 11, 2015 Author Report Share Posted August 11, 2015 Octu w tej zalewie jest niewiele, a połączenie z cebulą, natką pietruszki i odrobiną czosnku daje świetny smak Pomidory są bez skórki.Spróbujcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted August 17, 2015 Author Report Share Posted August 17, 2015 Sezon na cukinie w pełni, więc dziś cukinia ... na słodko Cukinia na słodko Cukinia (najlepiej żółta, obrana ze skóry, bez nasion)- pokrojona w dowolne kawałki 1,5 l wody300 ml soku z cytryny (lub 20g kwasku cytrynowego) Zalać cukinię i odstawić na dobę w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąć cukinię, a do zalewy dodać :75 dag cukru2 łyżki cukru z wanilią (lub duży cukier wanilinowy) Zagotować. Do zalewy włożyć cukinię i gotować 3- 5 min na małym ogniu. Gorące nakładać do słoików, zakręcać i odstawić do wystygnięcia. Można 5 min pasteryzować. Tu cukinie zalane zakwaszoną wodą: I gotowe - już w słoikach: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 17, 2015 Report Share Posted August 17, 2015 piekne i napewno baardzo smaczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted August 18, 2015 Author Report Share Posted August 18, 2015 Dzięki @electro Smaczne A mina gości jak jedzą z tym placek bezcenna Podobnie można zrobić dynię, ale tych kwiatków na pewno bym nie zrobiła Jutro wrzucę jeszcze pewną ciekawostkę Do jutra do wieczora jestem w pracy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 18, 2015 Report Share Posted August 18, 2015 no trzeba sie napracowac moja mama w sobote wykulkowala calego arbuza zeby ladnie go podac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ona1981 Posted August 18, 2015 Report Share Posted August 18, 2015 Upały w tym roku niemiłosierne, ale kto będzie o tym pamiętać przy wyciąganiu gotowych słoików z piwnicy Na początek moja wersja krokodylków (kilka przepisów jest na forum): P1210336.JPG Krokodylki 2,5 kg ogórków2 łyżki soli2-3 łyżeczki pieprzu cayenne1 główka czosnku3 łyżki oleju3 szkl. cukru1,5 szklanki octu 10% U nas krokodylki robi się z takich proporcji: - 3 kg ogórków- 1,5 szklanki octu- 1 kg cukru- 6 łyżek soli- główka czosnku- 10 łyżek oleju- 2 łyżeczki curry I robimy troszkę inaczej Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4, posolić, wymieszać, zostawić na 10-12godzin. Po tym czasie zlać słony sok. Podgrzewamy olej, do ogórków dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i zalewamy olejem.Następnie robimy zalewę cukrowo-octowo-przyprawową(podgrzewamy do rozpuszczenia cukru), wlewamy do ogórków. Zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie zlewamy zalewę do garnka, zagotowujemy. Ogórki przekładamy do słoików, zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem do ostudzenia. Piękne te cukinie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 18, 2015 Report Share Posted August 18, 2015 Ona ,ale te krokodylki musza byc bardzo slodkie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ona1981 Posted August 18, 2015 Report Share Posted August 18, 2015 Annam - są dość słodkie(nie użyłabym określebia "bardzo"). Powiedziałabym, że fajnie zrównoważony smak słodki i kwaśny(no i słony gdzieś tam w tle) Bardzo lubię połączenie krokodylek + świeży pomidor (prosto z krzaka) + parówka na ciepło Chociaż jak mam ochotę na coś słodkiego, to krokodylek zamiast ciastka czy czekolady też świetnie się spisuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 18, 2015 Report Share Posted August 18, 2015 Kiedys zrobilam z podobnych proporcji zalewe, u mnie niestety nie przeszlo,cala rodzina wo;li bardziej ostro iz slodko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted August 19, 2015 Author Report Share Posted August 19, 2015 Ona - dzięki za wklejenie tego przepisu Dla mnie to też za słodkie i na pewno zmniejszyłabym ilość cukru Dodajesz tylko curry? Czy curry razem za papryką? A To obiecana ciekawostka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ona1981 Posted August 19, 2015 Report Share Posted August 19, 2015 Dodaję tylko curry ale u nas nikt nie przepada za ostrym jedzeniem (poza kfc czy daniami kuchni indyjskiej raz na jakiś czas) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.