Jump to content

Lato w słoiku


@hana

Recommended Posts

Upały w tym roku niemiłosierne, ale kto będzie o tym pamiętać przy wyciąganiu gotowych słoików z piwnicy  :cool:

 

Na początek moja wersja krokodylków (kilka przepisów jest na forum):

 

post-53398-0-34742600-1439223192_thumb.jpg

 

Krokodylki

 

2,5 kg ogórków
2 łyżki soli
2-3 łyżeczki pieprzu cayenne
1 główka czosnku
3 łyżki oleju
3 szkl. cukru
1,5 szklanki octu 10%
Ogórków nie obierać, odciąć końce i pokroić wzdłuż na 2 - 8 części , posypać solą. Odstawić na ok. 6-12 godz., po czym zlać sok, a do ogórków dodać cayenne i  pokrojony w plastry czosnek, wymieszać. Z oleju, cukru i octu zagotować zalewę i zalać nią ogórki. Zostawić na 12 godzin w chłodnym miejscu. Do słoików wkładać ogórki i zalewać zalewą. Mam ciepłą piwnicę, więc pasteryzuję ok.5 min. Ogóreczki nadają się tez do bieżącego spożycia.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 83
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Dorzucam przepis na pomidory w galarecie :cool:

 

post-53398-0-95533700-1439265760_thumb.jpg

 

Pomidory w galarecie

 

2 kg małych pomidorów(najlepiej malinowe) obrać ze skórki. Małe zostawić w całości większe pokroić na cząstki.

 

Przyprawy:

Natka pietruszki

Ziele angielskie

Pieprz

Gorczyca

Czosnek pokrojony w plastry

Cebula pokrojona w kostkę (przekładać nią pomidory)

 

Zalewa:

1 l wody

2 łyżki soli

1 łyżka cukru

2 łyżki octu 10%

50g żelatyny

 

W 2 szkl chłodnej wody rozpuścić żelatynę. W pozostałej wodzie rozpuścić sól, cukier i ocet i gorące wlać do żelatyny. Zalać pomidory w słojach. Pasteryzować ok. 5 min. Po wystudzeniu wstawić na chwile do lodówki – do ścięcia galarety, potem wynieść do piwnicy.


A to zrobione wczoraj patisony:

 

post-53398-0-50216900-1439265939_thumb.jpg

Edited by @hana
Link to comment
Share on other sites

No troszkę przepisów po necie fruwa na takie pomidory ... ;)

https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1CAFB_enPL618PL618&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=pomidory+w+galarecie

 

Dawno temu jadłem coś takiego "u cioci na imieninach" to były krojone w ćwiartki pomidory zielone, pomarańczowe i żółte z małymi ostrymi papryczkami .... to było bardzo dobre.

Hana dzięki za "odkurzenie" tego wyrobu

Link to comment
Share on other sites

Myślę, że jako dodatek do kielicha by się nadało - zalewa jest lekko kwaśna  :cool:

Poza tym do kanapek albo same. Do obiadu raczej nie, bo galaretka popłynie.

 

 

Musze kiedy sprobowac :)   zrobic i do konsupcji po zastygnieciu ,moze byc jako alternatywa salatka caprese :)

Musiałoby trochę postać, żeby nabrać właściwego smaku (zalewa jest z octem), jadłam tylko takie ze słoika - po kilku tygodniach od przygotowania. 

 

Jeśli chodzi o pomidory to mi najbardziej smakują malinowe. Przed laty kupowałam takie najmniejsze i wkładałam do słoika w całości - świetnie to wyglądało. W tym roku miałam większe, więc kroiłam na połówki lub ćwiartki.

Jeszcze pod koniec sierpnia zrobię z pomidorów lima.

Link to comment
Share on other sites

Sezon na cukinie w pełni, więc dziś cukinia ... na słodko  :)

 

Cukinia na słodko

 

Cukinia (najlepiej żółta, obrana ze skóry, bez nasion)- pokrojona w dowolne kawałki

 

1,5 l wody

300 ml soku z cytryny (lub 20g kwasku cytrynowego)

 

Zalać cukinię i odstawić na dobę w chłodne miejsce.

 

Po tym czasie wyjąć cukinię, a do zalewy dodać :

75 dag cukru

2 łyżki cukru z wanilią (lub duży cukier wanilinowy)

 

Zagotować.  Do zalewy włożyć cukinię i gotować  3- 5 min na małym ogniu. Gorące nakładać do słoików, zakręcać i odstawić do wystygnięcia. Można 5 min pasteryzować.

 

post-53398-0-02761500-1439829082_thumb.jpg  

 

Tu cukinie zalane zakwaszoną wodą:

 

post-53398-0-51625900-1439829154_thumb.jpg

 

I gotowe - już w słoikach:

 

post-53398-0-47330400-1439829184_thumb.jpg  post-53398-0-05514900-1439829193_thumb.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dzięki @electro  :)  Smaczne  :) A mina gości jak jedzą z tym placek bezcenna  :D

Podobnie można zrobić dynię, ale tych kwiatków na pewno bym nie zrobiła  :tongue:

 

Jutro wrzucę jeszcze pewną ciekawostkę  :cool:  Do jutra do wieczora jestem w pracy...

Link to comment
Share on other sites

Upały w tym roku niemiłosierne, ale kto będzie o tym pamiętać przy wyciąganiu gotowych słoików z piwnicy  :cool:

 

Na początek moja wersja krokodylków (kilka przepisów jest na forum):

 

attachicon.gifP1210336.JPG

 

Krokodylki

 

2,5 kg ogórków

2 łyżki soli

2-3 łyżeczki pieprzu cayenne

1 główka czosnku

3 łyżki oleju

3 szkl. cukru

1,5 szklanki octu 10%

 

U nas krokodylki robi się z takich proporcji:

 

 

- 3 kg ogórków

- 1,5 szklanki octu

- 1 kg cukru

- 6 łyżek soli

- główka czosnku

- 10 łyżek oleju

- 2 łyżeczki curry

 

I robimy troszkę inaczej :)

Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4, posolić, wymieszać, zostawić na 10-12godzin. Po tym czasie zlać słony sok.

 

Podgrzewamy olej, do ogórków dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i zalewamy olejem.

Następnie robimy zalewę cukrowo-octowo-przyprawową(podgrzewamy do rozpuszczenia cukru), wlewamy do ogórków. Zostawiamy na 12 godzin.

 

Po tym czasie zlewamy zalewę do garnka, zagotowujemy. Ogórki przekładamy do słoików, zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem do ostudzenia. :)

 

 

 

Piękne te cukinie :)

Link to comment
Share on other sites

Annam - są dość słodkie(nie użyłabym określebia "bardzo"). Powiedziałabym, że fajnie zrównoważony smak słodki i kwaśny(no i słony gdzieś tam w tle) :)

 

Bardzo lubię połączenie krokodylek + świeży pomidor (prosto z krzaka) + parówka na ciepło ;)

 

Chociaż jak mam ochotę na coś słodkiego, to krokodylek zamiast ciastka czy czekolady też świetnie się spisuje ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...