Jump to content

Zrębki wędzarnicze GRADACJA !

Recommended Posts

Witam serdecznie mam pytanie odnosnie gradacji zrębek !!

Posiadam dymogenerator włąsnej produkcji jest to profil zamknięty 10x10cm wysykosci 40cm wylot dymu od dołu.

I moje pytanie brzmi jakiej gradacji zrębki kupić 4 ,8, 10mm tak żeby nie blokowały mi sie generatorze ( musze je czasem dopychać od góry ) jak gradacja ma się do szybkości spalaniA?? nie wiem czy dobrze myśle ale mniejsze szybciej sie spalą ale co za tym idzie będzie więcej dymu w krótszym czasie.

Prosze o jakieś wskazówki

z góry dziękuje za info

Pozdrawiam

Jeżeli sam jesteś projektantem i wykonawcą tego DG, to nikt ci nie odpowie wyczerpująco na postawione pytania. Tylko ty sam drogą prób i ew. błędów, możesz dać sobie odpowiedź na nurtujące cię zagadnienia, tak jak wielu z nas. Jest to szczególnie istotne przy własnych projektach. Poczytaj sobie problemy Bacy, a przecież nie jest On nowicjuszem, tak więc do dzieła, bo koszty to sprawy "groszowe", a doświadczenia własne bezcenne :D.

I moje pytanie brzmi jakiej gradacji zrębki kupić 4 ,8, 10mm tak żeby nie blokowały mi sie generatorze

Spróbuj najpierw od kl. 8 . Jeśli będą problemy zamień na kl 10. Z tego co wyczytałem to im grubsze zrębki tym szybciej się spalają. Dużo zależy też od ilości podawanego powietrza przez pompkę.

Używam zrębki  10-12, bo takie akurat mam.

Mogę użyć drobniejszych jak i grubszych, a także całych kawałków drewna.

Przy bardzo drobnych lepiej pomieszaj je z grubszymi.

Możesz też użyć kawałków drewna, ale daj je tam gdzie nie ma rurki odprowadzającej dym, żeby nie mogły się na niej oprzeć.

U mnie nie ma tego "problemu" i układam jak chcę, ponieważ nie mam żadnej rurki w cylindrze DG.

Dobre naprawdę dobre ... nie będę ciągnął tematu bo szkoda nerwów ...

Ciesze sie że nie masz rurki w "cylindrze" bo lepiej mieć rurkę troszkę niżej ... tak zdrowiej i naturalniej ...

Ps

A co ma piernik do wiatraka nie bardzo kumam ale ja ciemny jestem to nie muszę rozumieć ... wystarczy że Ty wiesz ... ; )

Tapniete z GT-I9500

Edited by roger