Bagno Posted December 17, 2005 Report Share Posted December 17, 2005 Wątrobianka ze skwarek wg Bagno Skład podstawowy: 1,5kg skwarek z wytopu tłuszczu wieprzowego 0,5kg wątroba wieprzowa 0,1kg cebuli surowej Przyprawy: Sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: W pierwszej kolejności przygotujemy wątrobę wg przepisu: wątrobę pokrajaną w plastry, stale mieszając, parzy się w niewielkiej ilości wody, początkowo w temperaturze 90°C, a potem przez 10 minut w obniżonej do 70°C temperaturze, do czasu, aż nastąpi ścięcie hemoglobiny i wątroba nabierze barwy mlecznej kawy oraz straci charakterystyczną gorycz. Należy parzyć wątrobę, aż z pokrojonych pasków przestanie po naciśnięciu wyciekać czerwony sok. WĄTROBY NIE GOTUJEMY! Następnie przepuszczamy dwukrotnie wątrobę przez sitko o najmniejszych oczkach, po czym dodajemy mieląc cebulę surową i skwarki. Całość mieszany dodając przyprawy otrzymując gotowy wyrób do spożycia. Przechowujemy w lodówce 2-3 dni. Opracował wg domowego przepisu - Bagno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted February 20, 2007 Report Share Posted February 20, 2007 Dzięki.Dziś będę robił.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted April 3, 2007 Report Share Posted April 3, 2007 Ta wątrobianka stała się rodzinnym przebojem.Robiłem już trzy razy,ciągle eksperymentując z ilością pieprzu.Ostatnio dodałem trochę pieprzu ziołowego,jest jeszcze lepsza.Skwarki to skarb,próbujcie.BAGNO,dzieki za ten prosty przepis. pozdrawiam :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 Zrobiłem.Pychota!Skwarki to skarb. :-) Podczas miksowania masy dodałem tylko nieco wody, bo malakser nie mógł "uciągnąć". Bagno - dzięki za ten prosty i szybki, a zarazem skuteczy przepis! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Anię dzisiaj natchnął ten przepis i zrobiliśmy takie coś: Pycha! Przepis wart polecenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekckm Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 Dziś stopiłem 1 kg słoniny i wyszło mi 400 g skwarków jestem załamany na 1.5 kg skwarków potrzebuje około 4 kg słoniny ??? czy tyle wam wychodzi czy ja może za długo ją topie ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 Skwarki są lekkie na wagę i niestety tak wychodzi.Ale możesz sobie przeliczyć na mniejszą porcję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vacpol Posted July 10, 2011 Report Share Posted July 10, 2011 Kolego Bagno Przechowujemy w lodówce w jakiej postacji :sad: pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 10, 2011 Report Share Posted July 10, 2011 Po zrobienie możesz sobie włożyć do słoika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vacpol Posted July 10, 2011 Report Share Posted July 10, 2011 Dziękuje za szybką odpowiedz, ale czy pasteryzować. pozdrawiam vacpol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 10, 2011 Report Share Posted July 10, 2011 Jak chcesz dłużej przechować to spasteryzuj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Podlasiak Posted July 10, 2011 Report Share Posted July 10, 2011 Jak chcesz dłużej przechować to spasteryzuj. Chyba lepiej przechowywać skwarki niż gotowy wyrób. Przechowujemy w lodówce 2-3 dni. Co świeże to świeże :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vacpol Posted July 10, 2011 Report Share Posted July 10, 2011 Ok. Arkadjusz decyzja podjęta . pozdrawiam pracowalem w Arkadii, tak się chyba nazywala restauracja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted July 13, 2011 Report Share Posted July 13, 2011 Przy okazji zakupu ćwiartki tylnej "blądyny" dokupiłem 1 kg słoniny i 0,5 kg wątroby. Z przetopienia słoniny z ćwiartki oraz zakupinej otrzymałem 0,78 kg skwarek od których sparzyłem 0,3 kg wątroby. Wszystko przemieliłem 3 razy na najmniejszym sitku i dodatkowo potraktowałem blęderem ręcznym, doprawione do smaku solą i pieprzem. Skwarki były ciepłe jak je mieliłem i może dlatego wyczywalne są w wątrobiance zaraz po zrobieniu, ale i tak pycha!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts