Jump to content

Wątrobianka ze skwarek wg Bagno


Bagno

Recommended Posts

Wątrobianka ze skwarek wg Bagno

 

Skład podstawowy:

1,5kg skwarek z wytopu tłuszczu wieprzowego

0,5kg wątroba wieprzowa

0,1kg cebuli surowej

 

Przyprawy:

Sól i pieprz do smaku

 

Sposób wykonania:

W pierwszej kolejności przygotujemy wątrobę wg przepisu: wątrobę pokrajaną w plastry, stale mieszając, parzy się w niewielkiej ilości wody, początkowo w temperaturze 90°C, a potem przez 10 minut w obniżonej do 70°C temperaturze, do czasu, aż nastąpi ścięcie hemoglobiny i wątroba nabierze barwy mlecznej kawy oraz straci charakterystyczną gorycz. Należy parzyć wątrobę, aż z pokrojonych pasków przestanie po naciśnięciu wyciekać czerwony sok.

 

WĄTROBY NIE GOTUJEMY!

 

Następnie przepuszczamy dwukrotnie wątrobę przez sitko o najmniejszych oczkach, po czym dodajemy mieląc cebulę surową i skwarki. Całość mieszany dodając przyprawy otrzymując gotowy wyrób do spożycia.

Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.

 

Opracował wg domowego przepisu - Bagno

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 month later...
  • 11 months later...
  • 1 year later...
  • 1 year later...
  • 1 year later...

Przy okazji zakupu ćwiartki tylnej "blądyny" dokupiłem 1 kg słoniny i 0,5 kg wątroby.

Z przetopienia słoniny z ćwiartki oraz zakupinej otrzymałem 0,78 kg skwarek od których sparzyłem 0,3 kg wątroby. Wszystko przemieliłem 3 razy na najmniejszym sitku i dodatkowo potraktowałem blęderem ręcznym, doprawione do smaku solą i pieprzem.

 

Skwarki były ciepłe jak je mieliłem i może dlatego wyczywalne są w wątrobiance zaraz po zrobieniu, ale i tak pycha!!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...