Jump to content

Wątrobianka ze skwarek wg Bagno

Bagno

Recommended Posts

Wątrobianka ze skwarek wg Bagno

Skład podstawowy:

1,5kg skwarek z wytopu tłuszczu wieprzowego

0,5kg wątroba wieprzowa

0,1kg cebuli surowej

Przyprawy:

Sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

W pierwszej kolejności przygotujemy wątrobę wg przepisu: wątrobę pokrajaną w plastry, stale mieszając, parzy się w niewielkiej ilości wody, początkowo w temperaturze 90°C, a potem przez 10 minut w obniżonej do 70°C temperaturze, do czasu, aż nastąpi ścięcie hemoglobiny i wątroba nabierze barwy mlecznej kawy oraz straci charakterystyczną gorycz. Należy parzyć wątrobę, aż z pokrojonych pasków przestanie po naciśnięciu wyciekać czerwony sok.

WĄTROBY NIE GOTUJEMY!

Następnie przepuszczamy dwukrotnie wątrobę przez sitko o najmniejszych oczkach, po czym dodajemy mieląc cebulę surową i skwarki. Całość mieszany dodając przyprawy otrzymując gotowy wyrób do spożycia.

Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.

Opracował wg domowego przepisu - Bagno

• 1 year later...
  • 1 month later...
  • 11 months later...
  • 1 year later...
  • 1 year later...
  • 1 year later...

Przy okazji zakupu ćwiartki tylnej "blądyny" dokupiłem 1 kg słoniny i 0,5 kg wątroby.

Z przetopienia słoniny z ćwiartki oraz zakupinej otrzymałem 0,78 kg skwarek od których sparzyłem 0,3 kg wątroby. Wszystko przemieliłem 3 razy na najmniejszym sitku i dodatkowo potraktowałem blęderem ręcznym, doprawione do smaku solą i pieprzem.

Skwarki były ciepłe jak je mieliłem i może dlatego wyczywalne są w wątrobiance zaraz po zrobieniu, ale i tak pycha!!!