Jump to content

Wędzarnia zucia


zucio

Recommended Posts

Witam, w załączeniu przedstawiam kilka fotek mojej wędzarenki wykonanej na podstawie rewelacyjnych porad z Waszego forum. Teraz pora na wygrzanie i zadymianie.

Wykop pod fundament i wykonanie fundamentu pominąłem na fotkach, tu już zaizolowany

post-74516-0-70367700-1441089889_thumb.jpg

betonujemy stropik

post-74516-0-70000500-1441089998_thumb.jpg

strop na wymurowanym palenisku

post-74516-0-46435000-1441090035_thumb.jpg

palenisko gotowe w oczekiwaniu na komorę wędzarniczą

post-74516-0-27963000-1441090079_thumb.jpg

i projekt ukończony, zobaczymy jakie będą efekty

post-74516-0-95366600-1441090139_thumb.jpg

Pozdrawiam wszystkich i zabieram sie do studiowania tematów związanych z wędzeniem  :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Rozumiem, że na izolację fundamentu wylałeś drugą warstwę betonu tak? bo słabo widać na zdjęciu ;)

 

Pokażesz komorę w środku? :)

 

Moim zdaniem zastosowane przez Ciebie drzwiczki mogą trochę utrudniać dokładanie i manewrowanie szczap drewna, z tego co widziałem łatwiej jest jak dół drzwiczek jest równo z paleniskiem ;)

 

Powodzenia w studiowaniu forum i zadymianiu :)

Link to comment
Share on other sites

Komora w srodku, jeszcze bez poprzeczek  - dzisiaj rano postawiłem komorę na palenisko ;)

post-74516-0-53562900-1441094611_thumb.jpg

Oczywiście na izolacji jest właściwa posadzka, drzwiczki sa typowe od pieca kaflowego, zdaje sobie sprawę, że nie będzie za wygodnie, ale takie mi sie podobały.

Zakładam ewentualnie docieplenie komory, ale to się okaże "w praniu"

Edited by zucio
Link to comment
Share on other sites

Bardzo ładnie :) Proponuję jeszcze przykręcić komorę (chociaż pewnie zaraz to zrobisz ) ;) tylko użyj metalowych kołków ;)

 

 

 

Zakładam ewentualnie docieplenie komory, ale to się okaże "w praniu"

 

Zaczniesz wędzisz to ocenisz :) Jedni robią drugą warstwę, inni nie ;)

 

Myślę, że w Twoim przypadku ewentualne "docieplenie" wystarczy zrobić tylko z desek - powierzchnia jaka powstanie pomiędzy warstwami stworzy izolator więc nie potrzeba wełny :)

 

Powodzenia :)

Link to comment
Share on other sites

Gratuluję pięknego obiektu, z którego będziesz zadowolony podczas zadymiania (mam podobny, więc wiem co piszę) :) Daszek masz uchylny? Przy osuszaniu będzie potrzebny swobodny przepływ ciepłego powietrza przez komorę. Z operowaniem szczapkami jakoś sobie poradzisz przez te małe drzwiczki, które i tak podczas wędzenia będą otwarte :) Tak jak pisze Kamil, przytwierdź metalowymi kotwami "kibelek" do paleniska i odeskuj komorę wędzarniczą od środka, a żadna zima czy wichura nie będzie straszna :) Dołóż drugą blachę na deflektor (wystarczy dwa centymetry wyżej), nie będzie spalał się ewentualny tłuszcz kapiący w trakcie pieczenia. Czekam na fotki wędzonek, mniam, mniam :) 

Z dymnym pozdrowieniem :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nie wiem, czy w drzwiach będzie dobrze, czy raczej w ścianach
 

Przy odpowiednim rozprowadzeniu dymu i ciepłego powietrza (deflektor), w wędzarni będziesz miał równą temperaturę na danej wysokości. Umieść termometry tak, żeby było Ci wygodnie.

Link to comment
Share on other sites

Na początek spróbuj narobić żaru i zrobić symulację osuszania (ogranicz dymienie do minimum), bo to najważniejszy krok w wędzeniu. Jeśli będziesz kontrolował temperaturę na tym etapie, to reszta będzie "bułka z masłem" :) Będziesz chyba musiał uchylać bardziej daszek.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Musisz trochę popracować nad techniką wędzenia, nie wiem czy mi się zdaje, czy trochę Ci wyszły okopcone.

Jeśli tak, to były za słabo wysuszone, w trakcie suszenia miałeś dym, lub stosowałeś zbyt mokre i nie sezonowane drewno.

Głowa do góry, początki nie zawsze łatwe, później będzie bułka z masłem :-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...