zucio Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Witam, w załączeniu przedstawiam kilka fotek mojej wędzarenki wykonanej na podstawie rewelacyjnych porad z Waszego forum. Teraz pora na wygrzanie i zadymianie.Wykop pod fundament i wykonanie fundamentu pominąłem na fotkach, tu już zaizolowanybetonujemy stropikstrop na wymurowanym paleniskupalenisko gotowe w oczekiwaniu na komorę wędzarnicząi projekt ukończony, zobaczymy jakie będą efektyPozdrawiam wszystkich i zabieram sie do studiowania tematów związanych z wędzeniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Rozumiem, że na izolację fundamentu wylałeś drugą warstwę betonu tak? bo słabo widać na zdjęciu Pokażesz komorę w środku? Moim zdaniem zastosowane przez Ciebie drzwiczki mogą trochę utrudniać dokładanie i manewrowanie szczap drewna, z tego co widziałem łatwiej jest jak dół drzwiczek jest równo z paleniskiem Powodzenia w studiowaniu forum i zadymianiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zucio Posted September 1, 2015 Author Report Share Posted September 1, 2015 (edited) Komora w srodku, jeszcze bez poprzeczek - dzisiaj rano postawiłem komorę na palenisko Oczywiście na izolacji jest właściwa posadzka, drzwiczki sa typowe od pieca kaflowego, zdaje sobie sprawę, że nie będzie za wygodnie, ale takie mi sie podobały.Zakładam ewentualnie docieplenie komory, ale to się okaże "w praniu" Edited September 1, 2015 by zucio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Bardzo ładnie Proponuję jeszcze przykręcić komorę (chociaż pewnie zaraz to zrobisz ) tylko użyj metalowych kołków Zakładam ewentualnie docieplenie komory, ale to się okaże "w praniu" Zaczniesz wędzisz to ocenisz Jedni robią drugą warstwę, inni nie Myślę, że w Twoim przypadku ewentualne "docieplenie" wystarczy zrobić tylko z desek - powierzchnia jaka powstanie pomiędzy warstwami stworzy izolator więc nie potrzeba wełny Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Gratuluję pięknego obiektu, z którego będziesz zadowolony podczas zadymiania (mam podobny, więc wiem co piszę) Daszek masz uchylny? Przy osuszaniu będzie potrzebny swobodny przepływ ciepłego powietrza przez komorę. Z operowaniem szczapkami jakoś sobie poradzisz przez te małe drzwiczki, które i tak podczas wędzenia będą otwarte Tak jak pisze Kamil, przytwierdź metalowymi kotwami "kibelek" do paleniska i odeskuj komorę wędzarniczą od środka, a żadna zima czy wichura nie będzie straszna Dołóż drugą blachę na deflektor (wystarczy dwa centymetry wyżej), nie będzie spalał się ewentualny tłuszcz kapiący w trakcie pieczenia. Czekam na fotki wędzonek, mniam, mniam Z dymnym pozdrowieniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zucio Posted September 1, 2015 Author Report Share Posted September 1, 2015 Dach oczywiście uchylny, jeszcze sie zastanawiam nad miejscem, w którym umieścić temometry (mam 2 szt). Może jakieś sugestie (na górze i na dole, czy po przeciwnych stronach)-dostep swobodny jest tylko od przodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 jeszcze sie zastanawiam nad miejscem, w którym umieścić temometry Termometry oczywiście na wysokości wędzonek. Ja mam u siebie taki do parzenia ze szpikulcem, który wkładam w otwór wywiercony w drzwiach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zucio Posted September 1, 2015 Author Report Share Posted September 1, 2015 Ja zakupiłem takie http://allegro.pl/termometr-do-wedzarni-grilla-barbecue-najtaniej-i5569782044.htmlNie wiem, czy w drzwiach będzie dobrze, czy raczej w ścianach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Nie wiem, czy w drzwiach będzie dobrze, czy raczej w ścianach Przy odpowiednim rozprowadzeniu dymu i ciepłego powietrza (deflektor), w wędzarni będziesz miał równą temperaturę na danej wysokości. Umieść termometry tak, żeby było Ci wygodnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zucio Posted September 1, 2015 Author Report Share Posted September 1, 2015 Tak zrobię, dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zucio Posted September 1, 2015 Author Report Share Posted September 1, 2015 Odpalone i dymi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Na początek spróbuj narobić żaru i zrobić symulację osuszania (ogranicz dymienie do minimum), bo to najważniejszy krok w wędzeniu. Jeśli będziesz kontrolował temperaturę na tym etapie, to reszta będzie "bułka z masłem" Będziesz chyba musiał uchylać bardziej daszek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mucho Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Bardzo ladna wedzarnia.Powodzenia przy zadymianiu :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zucio Posted September 13, 2015 Author Report Share Posted September 13, 2015 Poniżej efekty pierwszego wedzenia. Wędzarnia super, temperaturę trzyma elegancko - nie trzeba za bardzo kombinować . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek82 Posted September 13, 2015 Report Share Posted September 13, 2015 Musisz trochę popracować nad techniką wędzenia, nie wiem czy mi się zdaje, czy trochę Ci wyszły okopcone.Jeśli tak, to były za słabo wysuszone, w trakcie suszenia miałeś dym, lub stosowałeś zbyt mokre i nie sezonowane drewno.Głowa do góry, początki nie zawsze łatwe, później będzie bułka z masłem :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.