Jump to content

[Szwecja] Kiełbasa czosnkowa Vitlöksgrill


Recommended Posts

Kiełbasa czosnkowa vitlöksgrill

(receptura na całą porcję stosowaną w Szwecji)

 

post-39694-0-34109500-1443084899_thumb.jpg

 

Składniki:

 

1. golonka b/k – 50 kg. -> sitko 3 mm

2. przepona wp. - 26kg.-> sitko 3 mm

3. podgardle ze skórą, część mięsna z policzkiem – 38 kg. ->sitko 3 mm 4. wieprzowina kl.II - 228 kg. -> sitko 5 mm.

5. lód - 38kg.

 

Przyprawy:

 

- mąka ziemniaczana - 11,40 kg

- nitrit-salt (peklosól) - 8,170 kg

- pieprz biały - 1,140 kg

- cebula gralulat - 0,760 kg

- czosnek granulat 0,760 kg

- kmin rzymski - 0,340 kg

- woda – 38 kg.

 

Wykonanie:

 

Golonka i przepona mielone na siatce 3 mm i kutrowane z przyprawami, solą peklową i lodem. Do kutrowanej masy dodaje sie podgardle mielone i wieprzowinę oraz mąkę ziemniaczaną i wodę.

Całość miesza sie do równomiernego wymieszania skladników.

Farsz nadziewa się w osłonki kolagenowe i odkręca na 12-14 cm.

Wędzenie do barwy jasno-brązowej.

Niestety nie podam czasu gdyż wędzenie odbywa sie według programu tzn. włącz zielony guzik i jak proces się zakończy, powiadomi cię alarm wędzarni. Nie miałem czasu zapoznać sie z programami wędzenia, gdyż mam dużo swojej pracy i nawet wolnej chwili by udać się na wędzarnie, ale postaram się jak najszybciej z nimi zapoznać.

Kiełbasa jest dobra w smaku, wyczuwalne przyprawy. Osobiście ją kupuję i dodaję do rożnych potraw. Można ją jeszcze udoskonalić. Moim zdaniem np., zamiast przepony lepszym wyjściem byłby dodatek odcinka boczku Proszę się zapoznać z tą recepturą i opisać swoje uwagi oraz spostrzeżenia. Może coś by można było zrobić lepiej?

 

Pozdrawiam gorąco Wszyskich forumowiczów.

Z wyrazami szacunku

Mariusz.

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...