Maxell Posted September 5, 2015 Report Share Posted September 5, 2015 (edited) Kiełbasa czosnkowa vitlöksgrill(receptura na całą porcję stosowaną w Szwecji) Składniki: 1. golonka b/k – 50 kg. -> sitko 3 mm2. przepona wp. - 26kg.-> sitko 3 mm3. podgardle ze skórą, część mięsna z policzkiem – 38 kg. ->sitko 3 mm 4. wieprzowina kl.II - 228 kg. -> sitko 5 mm.5. lód - 38kg. Przyprawy: - mąka ziemniaczana - 11,40 kg- nitrit-salt (peklosól) - 8,170 kg- pieprz biały - 1,140 kg- cebula gralulat - 0,760 kg- czosnek granulat 0,760 kg- kmin rzymski - 0,340 kg- woda – 38 kg. Wykonanie: Golonka i przepona mielone na siatce 3 mm i kutrowane z przyprawami, solą peklową i lodem. Do kutrowanej masy dodaje sie podgardle mielone i wieprzowinę oraz mąkę ziemniaczaną i wodę.Całość miesza sie do równomiernego wymieszania skladników.Farsz nadziewa się w osłonki kolagenowe i odkręca na 12-14 cm.Wędzenie do barwy jasno-brązowej.Niestety nie podam czasu gdyż wędzenie odbywa sie według programu tzn. włącz zielony guzik i jak proces się zakończy, powiadomi cię alarm wędzarni. Nie miałem czasu zapoznać sie z programami wędzenia, gdyż mam dużo swojej pracy i nawet wolnej chwili by udać się na wędzarnie, ale postaram się jak najszybciej z nimi zapoznać.Kiełbasa jest dobra w smaku, wyczuwalne przyprawy. Osobiście ją kupuję i dodaję do rożnych potraw. Można ją jeszcze udoskonalić. Moim zdaniem np., zamiast przepony lepszym wyjściem byłby dodatek odcinka boczku Proszę się zapoznać z tą recepturą i opisać swoje uwagi oraz spostrzeżenia. Może coś by można było zrobić lepiej? Pozdrawiam gorąco Wszyskich forumowiczów.Z wyrazami szacunkuMariusz. Edited September 24, 2015 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 A jakieś zdjęcie tej wędliny można zobaczyć ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.