Jump to content

[kuchnia regionalna] Klopsy ziemniaczano - serowe


lesniak

Recommended Posts

Witam 

Nie wiem dla czego takie zwykłe klopsy, które jadałem jak byłem mały i jadali dawni mieszkańcy Pałuk zrobiły furrorę na moje stronie bo do dnia dzisiejszego zobaczło post prawie 17000 osób a na forum przepis ściągneło ponad 1600 osób więc coś w tych klopsach musi być...Więc i wam go udostępniam. Przepis ma ok 100 lat. 

 

Życzę smacznego

 

Klopsy z pyrów i sera - potrawa postna. 

Składniki: 
0,5 kg ugotowanych ziemniaków 
0,5 kg białego sera powinien być wiejski twardy a nie maziowaty. 
1 jajko 
Ok. 1 - 2 szk mąki 
Sól, pieprz. 
1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę lub szczypiorek. jak ktoś lubi. 

Panierka 
1 jajko 
2 łyżki mleka 
mąka 
Bułka tarta 
Tłuszcz do smażenia 

Wykonanie: 

Ziemniaki i rozkruszony ser włożyć do miski dodać roztrzepane jajko, sól pieprz i cebulę lub szczypiorek, szklankę mąki i zagnieść na jednolitą masę w razie gdy ciasto będzie zbyt rzadkie dodać resztę mąki. Formować spłaszczone klopsy panierować w mące roztrzepanym jajku i bułce tartej smażyć na tłuszczu.

post-41085-0-46600700-1441564141_thumb.jpg

post-41085-0-44546100-1441564150_thumb.jpg

Edited by lesniak
Link to comment
Share on other sites

To oprócz kotletów jajecznych moj drugi "faworyt bidy" jedyna różnica w wykonaniu to to że podsmażam cebulę i czasem daję skwarki tak jak do farszu na ruskie ... ;)

Narobiłeś mi apetytu i machnę w tym tygodniu ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...