lesniak Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 (edited) Witam Nie wiem dla czego takie zwykłe klopsy, które jadałem jak byłem mały i jadali dawni mieszkańcy Pałuk zrobiły furrorę na moje stronie bo do dnia dzisiejszego zobaczło post prawie 17000 osób a na forum przepis ściągneło ponad 1600 osób więc coś w tych klopsach musi być...Więc i wam go udostępniam. Przepis ma ok 100 lat. Życzę smacznego Klopsy z pyrów i sera - potrawa postna. Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 0,5 kg białego sera powinien być wiejski twardy a nie maziowaty. 1 jajko Ok. 1 - 2 szk mąki Sól, pieprz. 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę lub szczypiorek. jak ktoś lubi. Panierka 1 jajko 2 łyżki mleka mąka Bułka tarta Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki i rozkruszony ser włożyć do miski dodać roztrzepane jajko, sól pieprz i cebulę lub szczypiorek, szklankę mąki i zagnieść na jednolitą masę w razie gdy ciasto będzie zbyt rzadkie dodać resztę mąki. Formować spłaszczone klopsy panierować w mące roztrzepanym jajku i bułce tartej smażyć na tłuszczu. Edited September 6, 2015 by lesniak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 To oprócz kotletów jajecznych moj drugi "faworyt bidy" jedyna różnica w wykonaniu to to że podsmażam cebulę i czasem daję skwarki tak jak do farszu na ruskie ... Narobiłeś mi apetytu i machnę w tym tygodniu Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Ja tez dodaję podsmażoną cebulkę i podaję z sosem pieczarkowym . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts