Jump to content

Dziurki w wędlinach


kapiszon

Recommended Posts

Witam

Od pół roku zacząłem swoją przygodę wędzarniczą i byłoby wszystko ok bo wyroby są smacze i pachnące gdyby nie pojawiające się w niektórych miejscach po przekrojeniu kiełbasy dziurki. Nie wiem od czego to zależy bo występują one w kiełbasie cienkiej jak i grubszej np szynkowej. Nie występują na całej długośći kawałka a tylko w niektórych miejscach,są mniejsze ale trafiają sie większe i wyglądają jak ser szwajcarski. Pomóżcie w czym jest problem , czy wina leży w słabej jakości mięsa( próbowałem na mięsie z marketu jak również kupowałem u rzeżnika i dalej to samo) Pomóżcie bo niezbyt apetycznie to wygląda po przekrojeniu wędliny na talerzu.

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

Moim zdaniem może być to wina złego wkładania farszu do nadziewarki, lub nadziewanie maszynką i powietrze w farszu.

Przy wkładaniu farszu do nadziewarki trzeba go bardzo mocno ubijać żeby właśnie nie było powietrza..... 

Ale może i inni wpadną na pomysł dlaczego?!

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Link to comment
Share on other sites

A można prosić o zdjęcie przekroju.? 

To podstawa. ;)

Przyczyną może być zarówno niewłaściwe napełnianie jelit, jak i np. działalność niektórych rodzajów bakterii. O braku wykłuwania powietrza spod osłonki juz nie wspomnę.

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

To nie jest od rozdrobnienia. Nie jestem pewien ale chyba napowietrzony farsz. Ja kiedyś też miałem takie dziurki, od kiedy zacząłem robić kule z mięsa i wrzucać do nadziewarki problem zniknął. Arek się pytał o przekrój, to myślę że powie coś więcej na ten temat.

Link to comment
Share on other sites

Chude mięsso na sitku 8mm, a tłuste na sitku 4mm

 

A gdzie klej.?Przy tym składzie by się zdało.Tłuste mięso mielił bym na sitku 6 mmlub większym, ale to nie jest powód.Moim zdaniem tej kiełbasie brakuje kleju i takim mało sklejonym nabijasz jelita i stąd te rozwarstwienia.Jeśli robisz kiełbasę bez III wp lub II woł. o takim składzie ( przypuszczam,że to chude to I wp.) to najpierw trzeba dobrze i długo mieszać po mieleniu mięso chude czyli I wp. z dodatkiem niewielkiej ilości  wody, żeby puściło klej i dopiero później dodawać tłuste i mieszać do wymieszania składników (anielskich włosów).Kula mięsa nie powinna oderwać się od odwróconej otwartej dłoni.Wtedy mięso jest dobrze wyrobione.Sitka i może też powinny być naostrzone a wydaje mi się , że z tym też jest problem.Reasumując.Powodem jest zły skład i złe wyrobienie.Obróbka cieplna tej cienkiej też mi się nie podoba, ale może ten ciemny kolor to wina zdjęcia.

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Witam!

Proszę Fachowców o pomoc. Mam podobne problem jak Kapiszon. Zrobiłem Kiełbasę wg nw proporcji:

1. Wołowina (policzek) - 0,39 kg (sitko 4 dwa razy)

2. Schab - 1,88 kg (szarpak)

3. Podgardle obrobione - 0,74 kg (sitko 10)

4. Łopatka (chude) - 1,13 kg (sitko 13)

5. Ścięgniste z łopatki - 0,89 kg (sitko 4)

Dalsze postępowanie zgodnie z zaleceniami z przepisu. Zasolone każdy rodzaj oddzielnie – dwie doby w lodówce. Rano mielenie, przyprawy i mieszanie i znów do lodówki do wieczora.

Wieczorem nabijanie (starałem się dość ściśle, nawet dwa razy pękło mi jelito) i na noc na kije do spiżarni na osadzanie i ociekanie. Rano wędzenie a po 4 godz. parzenie zgodnie z zaleceniami ze stronki. Niestety kiełbasa w smaku niespecjalna a w przekroju jak widać na zdjęciach.

Podpowiedzcie, proszę, co zrobiłem źle?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za rady.

post-39960-0-43769400-1510317454.jpg

post-39960-0-53811300-1510317472.jpg

post-39960-0-96062600-1510317667.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...