Jump to content

Autoklaw medyczny


lesniak

Recommended Posts

  • Replies 87
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Guest ArkoGdynia

Szczerze polecam to cudo.... do parzenia, pasteryzacji.. cudowne urządzenie  :thumbsup:  a to wszystko dzięki koledze Dyzio oczywiście!! Zrewanżuję się w Contraście w piątek  :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

zastanawiam się czy takie cuśko nadawało by się do wyrobu konserw ? Ktoś wie coś na ten temat, czy dało by się to przystosować do naszych celów. Nie znam parametrów i nie wiem jaką ma dużą komorę.

Dowiedziałem się od sprzedawcy.

-zasilanie 230V

-wymiary tacy(półki) dł 40; szer 15; wys 2-3cm 

-medium grzewcze para wodna

-max. temp. około 140 C

Jeśli chciałby używać słoików wówczas pozostaje nam jedna taca, czyli 6-8 szt.

Link to comment
Share on other sites

 

zastanawiam się czy takie cuśko nadawało by się do wyrobu konserw ? Ktoś wie coś na ten temat, czy dało by się to przystosować do naszych celów. Nie znam parametrów i nie wiem jaką ma dużą komorę.

Dowiedziałem się od sprzedawcy.

-zasilanie 230V

-wymiary tacy(półki) dł 40; szer 15; wys 2-3cm 

-medium grzewcze para wodna

-max. temp. około 140 C

Jeśli chciałby używać słoików wówczas pozostaje nam jedna taca, czyli 6-8 szt.

 

W sumie 6 - 8 słoików to nie najgorzej trzeba przemyśleć sprawę. Bo kusi toto strasznie można by było odwzorować idealne smaki konserw z dawnych receptur i zrobić je prawidłowo. Ciekawe jak by smakowała tuszonka, turystyczna czy gulasz wołowy...o słoninie konserwowej nie wspomnę.

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze coś takiego znalazłem  :)

https://www.youtube.com/watch?v=KcrLVQXagM0

https://www.youtube.com/watch?v=A-fFAlldDKM

https://www.youtube.com/watch?v=KcrLVQXagM0

https://www.youtube.com/watch?v=LMRQ1Thae4c

 

I teraz by się przydała wiedza Dziadka i Bagno aby to wszystko ogarnęli. Czy zainwestować w ten medyczny, czy budować samemu coś na wzór sąsiadów ze wschodu, czy ten ostatni. Jeśli budować to myślę, że można by pokusić się o keg od piwa 50 l, kompresor można użyć pewnie od lodówki. Mamy forumowy dymogenerator, wędzarnie to może i autoklawa zbudujemy...Skoro Rosjanie dają radę...


Kolega Roger podpowie jak to pospawać i czy się da... :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

 

Bardzo ciekawe rozwiązania.

 

Oglądałem je już kiedyś .Mają na sprzedaż ale drogo wychodzi.

http://www.cosmogon.ru/catalog/avtoklavi

 

Zastanawiałem się nad przeróbką szybkowara  :)

 

Dla tego budują sami :-) 

Ale rozpoczęła by się nowa linia na naszym forum produkcji konserw sterylizowanych tym bardziej, że niedługo Maxell wrzuci na stronę książkę ,,Produkcja konserw'' i mamy PW 19 z wieloma przepisami nie licząc konserw rybnych...Myślę, że temat może być rozwojowy...

Link to comment
Share on other sites

Jeśli budować to myślę, że można by pokusić się o keg od piwa 50 l, kompresor można użyć pewnie od lodówki

 

 

Nie jest potrzebny żaden kompresor. Tutaj nie chodzi o ciśnienie, a o temperaturę. Ciśnienie to niepożądany skutek uboczny podgrzania wody do 120C.

Na upartego można podgrzać do tej temperatury w zwykłym garnku, ale nie w wodzie, a na przykład w oleju.

Olej to pierwsze co mi wpadło do głowy, należałoby zastanowić się nad jakimś bardziej przyjaznym czynnikiem grzewczym, a obejdzie się bez garnka ciśnieniowego.

Zresztą to konserwa, można najpierw w oleju, a później w zmywarce :D .

Edited by ZLeP
Link to comment
Share on other sites

Aby osiągnąć temperaturę wrzenia wody na poziomie 121st C musimy podnieść ciśnienie o ponad 2 atmosfery ... czyli zaczyna nam się robić "narzędzie niebezpieczne" ... kombinowanie w warunkach domowych może mieć naprawdę przykre skutki ;)

Link to comment
Share on other sites

Aby osiągnąć temperaturę wrzenia wody na poziomie 121st C musimy podnieść ciśnienie o ponad 2 atmosfery ... czyli zaczyna nam się robić "narzędzie niebezpieczne" ... kombinowanie w warunkach domowych może mieć naprawdę przykre skutki ;)

Dlatego trzeba to zbudować z głową i tak jak na filmikach pozakładać zawory bezpieczeństwa. Wodę gazowaną nasycam w kegach ciśnieniem 5 atmosfer ale jest to niska temperatura nie wiem jak to się sprawdzi w wysokiej temperaturze...:-)

 

Jeśli budować to myślę, że można by pokusić się o keg od piwa 50 l, kompresor można użyć pewnie od lodówki

 

 

Nie jest potrzebny żaden kompresor. Tutaj nie chodzi o ciśnienie, a o temperaturę. Ciśnienie to niepożądany skutek uboczny podgrzania wody do 120C.

Na upartego można podgrzać do tej temperatury w zwykłym garnku, ale nie w wodzie, a na przykład w oleju.

Olej to pierwsze co mi wpadło do głowy, należałoby zastanowić się nad jakimś bardziej przyjaznym czynnikiem grzewczym, a obejdzie się bez garnka ciśnieniowego.

Zresztą to konserwa, można najpierw w oleju, a później w zmywarce :D .

 

Zanim napiszesz, że nie chodzi o ciśnienie a tylko temperaturę poczytaj proszę literaturę o produkcji konserw. A jakie medium będzie przenosiło temp. też ma znaczenie. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Wodę gazowaną nasycam w kegach ciśnieniem 5 atmosfer ale jest to niska temperatura

 

No właśnie tutaj dodatkowo dochodzi wzrost objętości w funkcji temperatury ;) 

Zawór bezpieczeństwa tak oczywista oczywistość że nawet pisać o tym nie trzeba ja robiłbym dwa różnie wyskalowane nie jeden dla świętego spokoju  ;) 

Link to comment
Share on other sites

Witaj

Krzysiek nie musisz kupować autoklawu,wystarczy porządny szybkowar np.12L i ten sam efekt uzyskasz,ja sterylizuje w starym radzieckim-mocny jak czołg,nie kupuj tylko tych świecących z cienkiej blachy.Tak jak kiedyś pisałem sterylizacja,a pasteryzacja to

zupełnie inne procesy obróbki,w smaku zupełnie inna formuła gotowego produktu.Możesz też sterylizować w piekarniku np 140'C

plus wilgotność.

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...