lesniak Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 Witam zastanawiam się czy takie cuśko nadawało by się do wyrobu konserw ? Ktoś wie coś na ten temat, czy dało by się to przystosować do naszych celów. Nie znam parametrów i nie wiem jaką ma dużą komorę. http://allegro.pl/autoklaw-sterylizator-melag-23-i5625830089.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 Nam wystarczy takie cóś: http://www.lidl.de/de/silvercrest-gluehwein-/einkochautomat-digital-mit-lcd-sead-1800-b1/p176828 Pojawią się lada moment w helmutowie. Cena z ubiegłego roku to 62,99€. Aktualnej nie znam. Przyjmuje zamówienia. 1. Kruszynka.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 Szczerze polecam to cudo.... do parzenia, pasteryzacji.. cudowne urządzenie a to wszystko dzięki koledze Dyzio oczywiście!! Zrewanżuję się w Contraście w piątek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted September 22, 2015 Author Report Share Posted September 22, 2015 Mam podobny tylko bez elektroniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 Mam podobny tylko bez elektroniki. To do czegóż Ci ten autoklaw? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 Bo w autoklawie możemy osiągnąć wyższe temperatury .... tam panuje nadciśnienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 Bo w autoklawie możemy osiągnąć wyższe temperatury .... tam panuje nadciśnienie No wiem, ale potrzebne to nam, wędzarnikom? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 no np do konserw ... wtedy robisz na raz a nie na 3 razy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 Głównie chodzi o osiągnięcie temperatury 121 st.C, która niszczy przetrwalniki m.in. CB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 Dzięki za wyjaśnienia. Ot dobrze mądrych poczytać!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 zastanawiam się czy takie cuśko nadawało by się do wyrobu konserw ? Ktoś wie coś na ten temat, czy dało by się to przystosować do naszych celów. Nie znam parametrów i nie wiem jaką ma dużą komorę. Dowiedziałem się od sprzedawcy.-zasilanie 230V-wymiary tacy(półki) dł 40; szer 15; wys 2-3cm -medium grzewcze para wodna-max. temp. około 140 CJeśli chciałby używać słoików wówczas pozostaje nam jedna taca, czyli 6-8 szt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted September 22, 2015 Author Report Share Posted September 22, 2015 zastanawiam się czy takie cuśko nadawało by się do wyrobu konserw ? Ktoś wie coś na ten temat, czy dało by się to przystosować do naszych celów. Nie znam parametrów i nie wiem jaką ma dużą komorę.Dowiedziałem się od sprzedawcy.-zasilanie 230V-wymiary tacy(półki) dł 40; szer 15; wys 2-3cm -medium grzewcze para wodna-max. temp. około 140 CJeśli chciałby używać słoików wówczas pozostaje nam jedna taca, czyli 6-8 szt. W sumie 6 - 8 słoików to nie najgorzej trzeba przemyśleć sprawę. Bo kusi toto strasznie można by było odwzorować idealne smaki konserw z dawnych receptur i zrobić je prawidłowo. Ciekawe jak by smakowała tuszonka, turystyczna czy gulasz wołowy...o słoninie konserwowej nie wspomnę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 Na tym linku jest wiecej fotek z informacjami.. http://www.ebay.de/itm/MELAG-Autoklav-Typ-23-Sterilisator-Dampfautoklav-Dampfsterilisator-/121752954458 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted September 22, 2015 Author Report Share Posted September 22, 2015 Właśnie znalazłem jak zrobili sobie autoklawy sąsiedzi z za wschodniej granicy:-)Wyglądają topornie ale widać, że działają.https://www.youtube.com/watch?v=hJ0APZgzmbYhttps://www.youtube.com/watch?v=4dpYlr8DBVwhttps://www.youtube.com/watch?v=1TZ-cNbYt_Ehttps://www.youtube.com/watch?v=fPYa1Ygkk28https://www.youtube.com/watch?v=13Kgn4_iC9whttps://www.youtube.com/watch?v=YKpmLTV71jwhttps://www.youtube.com/watch?v=0Zl3TlfBdDE Bardzo ciekawe rozwiązania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted September 22, 2015 Author Report Share Posted September 22, 2015 Jeszcze coś takiego znalazłem https://www.youtube.com/watch?v=KcrLVQXagM0https://www.youtube.com/watch?v=A-fFAlldDKMhttps://www.youtube.com/watch?v=KcrLVQXagM0https://www.youtube.com/watch?v=LMRQ1Thae4c I teraz by się przydała wiedza Dziadka i Bagno aby to wszystko ogarnęli. Czy zainwestować w ten medyczny, czy budować samemu coś na wzór sąsiadów ze wschodu, czy ten ostatni. Jeśli budować to myślę, że można by pokusić się o keg od piwa 50 l, kompresor można użyć pewnie od lodówki. Mamy forumowy dymogenerator, wędzarnie to może i autoklawa zbudujemy...Skoro Rosjanie dają radę...Kolega Roger podpowie jak to pospawać i czy się da... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 (edited) Bardzo ciekawe rozwiązania. Oglądałem je już kiedyś .Mają na sprzedaż ale drogo wychodzi.http://www.cosmogon.ru/catalog/avtoklavi Zastanawiałem się nad przeróbką szybkowara 29L Edited September 22, 2015 by Gonzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted September 22, 2015 Author Report Share Posted September 22, 2015 Bardzo ciekawe rozwiązania. Oglądałem je już kiedyś .Mają na sprzedaż ale drogo wychodzi.http://www.cosmogon.ru/catalog/avtoklavi Zastanawiałem się nad przeróbką szybkowara Dla tego budują sami :-) Ale rozpoczęła by się nowa linia na naszym forum produkcji konserw sterylizowanych tym bardziej, że niedługo Maxell wrzuci na stronę książkę ,,Produkcja konserw'' i mamy PW 19 z wieloma przepisami nie licząc konserw rybnych...Myślę, że temat może być rozwojowy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted September 23, 2015 Report Share Posted September 23, 2015 (edited) Jeśli budować to myślę, że można by pokusić się o keg od piwa 50 l, kompresor można użyć pewnie od lodówki Nie jest potrzebny żaden kompresor. Tutaj nie chodzi o ciśnienie, a o temperaturę. Ciśnienie to niepożądany skutek uboczny podgrzania wody do 120C.Na upartego można podgrzać do tej temperatury w zwykłym garnku, ale nie w wodzie, a na przykład w oleju.Olej to pierwsze co mi wpadło do głowy, należałoby zastanowić się nad jakimś bardziej przyjaznym czynnikiem grzewczym, a obejdzie się bez garnka ciśnieniowego.Zresztą to konserwa, można najpierw w oleju, a później w zmywarce . Edited September 23, 2015 by ZLeP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bwie Posted September 23, 2015 Report Share Posted September 23, 2015 przesycony roztwór soli kuchennej też osiągnie temperaturę wyższą niż 100 oCto mniej upierdliwe medium niż olej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 23, 2015 Report Share Posted September 23, 2015 Temperatura sterylizacji większości konserw wynosi 121oC. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 23, 2015 Report Share Posted September 23, 2015 Aby osiągnąć temperaturę wrzenia wody na poziomie 121st C musimy podnieść ciśnienie o ponad 2 atmosfery ... czyli zaczyna nam się robić "narzędzie niebezpieczne" ... kombinowanie w warunkach domowych może mieć naprawdę przykre skutki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted September 23, 2015 Author Report Share Posted September 23, 2015 Aby osiągnąć temperaturę wrzenia wody na poziomie 121st C musimy podnieść ciśnienie o ponad 2 atmosfery ... czyli zaczyna nam się robić "narzędzie niebezpieczne" ... kombinowanie w warunkach domowych może mieć naprawdę przykre skutki Dlatego trzeba to zbudować z głową i tak jak na filmikach pozakładać zawory bezpieczeństwa. Wodę gazowaną nasycam w kegach ciśnieniem 5 atmosfer ale jest to niska temperatura nie wiem jak to się sprawdzi w wysokiej temperaturze...:-) Jeśli budować to myślę, że można by pokusić się o keg od piwa 50 l, kompresor można użyć pewnie od lodówki Nie jest potrzebny żaden kompresor. Tutaj nie chodzi o ciśnienie, a o temperaturę. Ciśnienie to niepożądany skutek uboczny podgrzania wody do 120C.Na upartego można podgrzać do tej temperatury w zwykłym garnku, ale nie w wodzie, a na przykład w oleju.Olej to pierwsze co mi wpadło do głowy, należałoby zastanowić się nad jakimś bardziej przyjaznym czynnikiem grzewczym, a obejdzie się bez garnka ciśnieniowego.Zresztą to konserwa, można najpierw w oleju, a później w zmywarce . Zanim napiszesz, że nie chodzi o ciśnienie a tylko temperaturę poczytaj proszę literaturę o produkcji konserw. A jakie medium będzie przenosiło temp. też ma znaczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 23, 2015 Report Share Posted September 23, 2015 Wodę gazowaną nasycam w kegach ciśnieniem 5 atmosfer ale jest to niska temperatura No właśnie tutaj dodatkowo dochodzi wzrost objętości w funkcji temperatury Zawór bezpieczeństwa tak oczywista oczywistość że nawet pisać o tym nie trzeba ja robiłbym dwa różnie wyskalowane nie jeden dla świętego spokoju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted September 23, 2015 Report Share Posted September 23, 2015 WitajKrzysiek nie musisz kupować autoklawu,wystarczy porządny szybkowar np.12L i ten sam efekt uzyskasz,ja sterylizuje w starym radzieckim-mocny jak czołg,nie kupuj tylko tych świecących z cienkiej blachy.Tak jak kiedyś pisałem sterylizacja,a pasteryzacja tozupełnie inne procesy obróbki,w smaku zupełnie inna formuła gotowego produktu.Możesz też sterylizować w piekarniku np 140'Cplus wilgotność.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 23, 2015 Report Share Posted September 23, 2015 plus wilgotność. To ważna uwaga Marku jesli idzie o pasteryzację i "medium" czyli para zamiast powietrza, tyle ze aby to była sterylizacja para powinna mieć powyżej 100st w piekarniku nie będzie miała , w szybkowarze OK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.