Jump to content

Autoklaw medyczny

lesniak

Recommended Posts

• Replies 87
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Guest ArkoGdynia

Szczerze polecam to cudo.... do parzenia, pasteryzacji.. cudowne urządzenie  :thumbsup:  a to wszystko dzięki koledze Dyzio oczywiście!! Zrewanżuję się w Contraście w piątek  :)

zastanawiam się czy takie cuśko nadawało by się do wyrobu konserw ? Ktoś wie coś na ten temat, czy dało by się to przystosować do naszych celów. Nie znam parametrów i nie wiem jaką ma dużą komorę.

Dowiedziałem się od sprzedawcy.

-zasilanie 230V

-wymiary tacy(półki) dł 40; szer 15; wys 2-3cm 

-medium grzewcze para wodna

-max. temp. około 140 C

Jeśli chciałby używać słoików wówczas pozostaje nam jedna taca, czyli 6-8 szt.

zastanawiam się czy takie cuśko nadawało by się do wyrobu konserw ? Ktoś wie coś na ten temat, czy dało by się to przystosować do naszych celów. Nie znam parametrów i nie wiem jaką ma dużą komorę.

Dowiedziałem się od sprzedawcy.

-zasilanie 230V

-wymiary tacy(półki) dł 40; szer 15; wys 2-3cm 

-medium grzewcze para wodna

-max. temp. około 140 C

Jeśli chciałby używać słoików wówczas pozostaje nam jedna taca, czyli 6-8 szt.

W sumie 6 - 8 słoików to nie najgorzej trzeba przemyśleć sprawę. Bo kusi toto strasznie można by było odwzorować idealne smaki konserw z dawnych receptur i zrobić je prawidłowo. Ciekawe jak by smakowała tuszonka, turystyczna czy gulasz wołowy...o słoninie konserwowej nie wspomnę.

Jeszcze coś takiego znalazłem  :)

https://www.youtube.com/watch?v=KcrLVQXagM0

https://www.youtube.com/watch?v=A-fFAlldDKM

https://www.youtube.com/watch?v=KcrLVQXagM0

https://www.youtube.com/watch?v=LMRQ1Thae4c

I teraz by się przydała wiedza Dziadka i Bagno aby to wszystko ogarnęli. Czy zainwestować w ten medyczny, czy budować samemu coś na wzór sąsiadów ze wschodu, czy ten ostatni. Jeśli budować to myślę, że można by pokusić się o keg od piwa 50 l, kompresor można użyć pewnie od lodówki. Mamy forumowy dymogenerator, wędzarnie to może i autoklawa zbudujemy...Skoro Rosjanie dają radę...

Kolega Roger podpowie jak to pospawać i czy się da... :thumbsup:

Bardzo ciekawe rozwiązania.

Oglądałem je już kiedyś .Mają na sprzedaż ale drogo wychodzi.

http://www.cosmogon.ru/catalog/avtoklavi

Zastanawiałem się nad przeróbką szybkowara  :)

Dla tego budują sami :-) 

Ale rozpoczęła by się nowa linia na naszym forum produkcji konserw sterylizowanych tym bardziej, że niedługo Maxell wrzuci na stronę książkę ,,Produkcja konserw'' i mamy PW 19 z wieloma przepisami nie licząc konserw rybnych...Myślę, że temat może być rozwojowy...

Jeśli budować to myślę, że można by pokusić się o keg od piwa 50 l, kompresor można użyć pewnie od lodówki

Nie jest potrzebny żaden kompresor. Tutaj nie chodzi o ciśnienie, a o temperaturę. Ciśnienie to niepożądany skutek uboczny podgrzania wody do 120C.

Na upartego można podgrzać do tej temperatury w zwykłym garnku, ale nie w wodzie, a na przykład w oleju.

Olej to pierwsze co mi wpadło do głowy, należałoby zastanowić się nad jakimś bardziej przyjaznym czynnikiem grzewczym, a obejdzie się bez garnka ciśnieniowego.

Zresztą to konserwa, można najpierw w oleju, a później w zmywarce :D .

Edited by ZLeP

Aby osiągnąć temperaturę wrzenia wody na poziomie 121st C musimy podnieść ciśnienie o ponad 2 atmosfery ... czyli zaczyna nam się robić "narzędzie niebezpieczne" ... kombinowanie w warunkach domowych może mieć naprawdę przykre skutki ;)

Aby osiągnąć temperaturę wrzenia wody na poziomie 121st C musimy podnieść ciśnienie o ponad 2 atmosfery ... czyli zaczyna nam się robić "narzędzie niebezpieczne" ... kombinowanie w warunkach domowych może mieć naprawdę przykre skutki ;)

Dlatego trzeba to zbudować z głową i tak jak na filmikach pozakładać zawory bezpieczeństwa. Wodę gazowaną nasycam w kegach ciśnieniem 5 atmosfer ale jest to niska temperatura nie wiem jak to się sprawdzi w wysokiej temperaturze...:-)

Jeśli budować to myślę, że można by pokusić się o keg od piwa 50 l, kompresor można użyć pewnie od lodówki

Nie jest potrzebny żaden kompresor. Tutaj nie chodzi o ciśnienie, a o temperaturę. Ciśnienie to niepożądany skutek uboczny podgrzania wody do 120C.

Na upartego można podgrzać do tej temperatury w zwykłym garnku, ale nie w wodzie, a na przykład w oleju.

Olej to pierwsze co mi wpadło do głowy, należałoby zastanowić się nad jakimś bardziej przyjaznym czynnikiem grzewczym, a obejdzie się bez garnka ciśnieniowego.

Zresztą to konserwa, można najpierw w oleju, a później w zmywarce :D .

Zanim napiszesz, że nie chodzi o ciśnienie a tylko temperaturę poczytaj proszę literaturę o produkcji konserw. A jakie medium będzie przenosiło temp. też ma znaczenie. 

Wodę gazowaną nasycam w kegach ciśnieniem 5 atmosfer ale jest to niska temperatura

No właśnie tutaj dodatkowo dochodzi wzrost objętości w funkcji temperatury ;) 

Zawór bezpieczeństwa tak oczywista oczywistość że nawet pisać o tym nie trzeba ja robiłbym dwa różnie wyskalowane nie jeden dla świętego spokoju  ;) 

Witaj

Krzysiek nie musisz kupować autoklawu,wystarczy porządny szybkowar np.12L i ten sam efekt uzyskasz,ja sterylizuje w starym radzieckim-mocny jak czołg,nie kupuj tylko tych świecących z cienkiej blachy.Tak jak kiedyś pisałem sterylizacja,a pasteryzacja to

zupełnie inne procesy obróbki,w smaku zupełnie inna formuła gotowego produktu.Możesz też sterylizować w piekarniku np 140'C

plus wilgotność.

pozdrawiam