tomku1 Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 Witam brać dymiącą.Przy budowie wędzarni zdun upiera się dodatkowo wyłożyć wewnątrz komory wędzarniczej pełną cegłę. Twierdzi że bez tej cegły klinkierówka popęka. Ściana zewnętrzna będzie z cegły klinkierowej, w komorze wędzarniczej będzie 60 do 100 stopni C. czy ma to jakiś sens? Proszę o poradę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 Witaj Tomku, Widziałeś na forum wędzarnię wymurowaną z cegły klinkierowej i dodatkowo z cegły pełnej w środku komory? Nie ma to najmniejszego sensu Sens ma za to wyłożenie komory wędzarniczej drewnem i to jak najbardziej możesz zrobić Nie będziesz wtedy musiał jej długo wygrzewać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted September 23, 2015 Report Share Posted September 23, 2015 Przy budowie wędzarni zdun upiera się dodatkowo wyłożyć wewnątrz komory wędzarniczej pełną cegłę. Kopnij zduna tam gdzie słońce nie dochodzi!!! czy ma to jakiś sens? tak ma sens, nie będzie takich głupot doradzał.Czytaj forum zrozumiesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
walldi Posted September 23, 2015 Report Share Posted September 23, 2015 wydaje mi się ,że chodziło tu o palenisko i wtedy jak najbardziej TAK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted September 23, 2015 Report Share Posted September 23, 2015 Nawet jak by miało chodzić o palenisko to i tak nie ma to sensu!!Wędzarnia to nie piec hutniczy! i nie trzeba go opalać aż będzie "huczał"!!Ja mam całą wędzarnię wymurowaną z klinkierówki i nic... dosłownie nic się nie dzieje... żadnych pęknięć, rys czy czegokolwiek!!Tylko trzeba pamiętać żeby go odpowiednio opalać to nic nie ma prawa się dziać!! Kopnij zduna tam gdzie słońce nie dochodzi!!! Popieram w całej rozciągłości!! albo niech "wbija wiedzę" tak jak Ferdynand Kiepski.... https://www.youtube.com/watch?v=UslYRyszoNw Z Dymnym pozdrowieniem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts