ChrisG Posted December 5, 2007 Report Share Posted December 5, 2007 Witam . Jestem posiadaczem kominka w ktorym mozna palic drewnem. Na pewno wielu z nas posiada takie cudo wszechczasow. Bardzo milo jest posiedziec przy ogniu z kims bliskim ze szklaneczka malego co nieco. Moze ktos kozysta z takiego kominka do upitraszenia czegos dobrego. Jak na razie to od czasu do czasu pieke z synem kielbaski. A moze inne pomysly na dania z "domowego ogniska" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted December 5, 2007 Report Share Posted December 5, 2007 Witaj na forum. Czy masz na myśli otwarty kominek?Przygotowywania potraw w tzw. wkładach kominkowych w mojej okolicy sie nie praktykuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ChrisG Posted December 5, 2007 Author Report Share Posted December 5, 2007 Mam na mysli taki zwykly domowy kominek . Zrobiony z kamienia. Bez zadnych oslon i przegrod. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 5, 2007 Report Share Posted December 5, 2007 Witaj Podrobek na forum wędlin domowych. Posiadam kominek tak zwany otwarty, których obecnie, zarówno ze względu na przepisy p/poż jak i oszczędność energii już się we wnętrzach nie buduje. Poza kiełbaskami, o których wspomniałeś, można upiec ziemniaki w folii, które wkłada się do żaru pod koniec palenia. Robiliśmy to dawniej od czasu do czasu, ale obecnie korzystam z ogrodowego pieca meksykańskiego. Niemniej jest to możliwe.Poza tym kominek został tak zbudowany, że powyżej komory spalania jest inna komora, do której jest dostęp z pomieszczenia gospodarczego. Teoretycznie można w niej wędzić. Robiłam to raz, ale trudno było zapanować nad temperaturą, i szyneczka się przepiekła. Poza tym, przy próbach przytłumienia ognia dym cofał sie do pomieszczenia mieszkalnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 5, 2007 Report Share Posted December 5, 2007 BonAir pytał zapewne o to, czy Twój kominek posiada z przodu zamykane drzwi albo jest z otwartym paleniskiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted December 5, 2007 Report Share Posted December 5, 2007 korzystam z ogrodowego pieca meksykańskiego. Ależ znowu mnie zaskoczyłaś! Cóż to za piec ? Podaj proszę więcej informacji. kominek został tak zbudowany, że powyżej komory spalania jest inna komora, do której jest dostęp z pomieszczenia gospodarczego Zgodnie z porzekadłem, że "pierwszy dom buduje się dla wroga, itd." wnioskuję, że to już Twój trzeci dom! :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 5, 2007 Report Share Posted December 5, 2007 BonAir, Może jutro, przy świetle dziennym zrobię zdjęcie tego pieca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted December 5, 2007 Report Share Posted December 5, 2007 Już trochę pogooglałem i mniej więcej wiem, o czym mówisz. Czekamy w takim razie na zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ChrisG Posted December 5, 2007 Author Report Share Posted December 5, 2007 Nie jest to wklad obudowany kamieniem. Kominek jest wykonany caly z cegly i obmurowany kamieniem. Palenisko jest dosyc duzych rozmiarow tak ze mozna zawiesic wewnatrz nieduzy garnuszek. Z tad moje pytanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 5, 2007 Report Share Posted December 5, 2007 Znajomy ma kominek zamykany który posiada wewnątrz opuszczany ruszt.Na ruszcie pali drewnem a szynki, kiełbasę i inne mięso do wędzenia zawiesza w najwyższym punkcie kominka.Nie jest to może super rozwiązanie ale daje smaczne wędzonki więc czemu by nie. Ale... Samo powieszenie wędzonek na pewno zmniejsza tzw ciąg w kominku i tu radziłbym dokładnie się temu przyjrzeć.Jak by nie było wędzimy w zamkniętym pomieszczeniu i trzeba się liczyć z wracaniem dymu do mieszkania a to już nie przelewki.Pół biedy jeśli zadymimy mieszkanie ale gorszą sprawą jest możliwość zaczadzenia domowników i to jedyna wada która przemawia według mnie po stronie NIE wędzenia w kominku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ChrisG Posted December 5, 2007 Author Report Share Posted December 5, 2007 Dzieki za podpowiedzi. Mysle ze ze wzgledow bezpieczenstwa nie bede "cudowal". Zostawie go do celow do jakich zostal stworzony. Od czasu do czasu kielbaska do "piFka" i posiedziec wieczorami przy milym cieple. A tak na marginesie to " wymeczylem " kielbase Dziadka ( z mala ingerencja w sklad i przyprawy). Wymeczylem gdyz z zasobow mojego zaplecza kuchennego do wyrobu i przerobu posiadam nieduzo rzeczy do wyrobu kielbas. Wyrob narazie sie suszy a za dwa dni poddany zostanie wedzeniu. Ze wzgledu na mozliwosci tylko wedzeniu zimnemu. Pozdrawiam cale towarzystwo wedzaco-przetwarzajace i mlaskajace :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted December 6, 2007 Report Share Posted December 6, 2007 możliwość zaczadzenia domowników i to jedyna wada która przemawia według mnie po stronie NIE wędzenia w kominku. ten temat już był, zdaje się, poruszany ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted December 6, 2007 Report Share Posted December 6, 2007 Myślę że łatwiej by było gdyby był wkład kominkowy bo mamy zapewnioną szczelność i łatwą regulację dopływu tlenuPozdrawiam serdecznie Jasiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 6, 2007 Report Share Posted December 6, 2007 możliwość zaczadzenia domowników i to jedyna wada która przemawia według mnie po stronie NIE wędzenia w kominku. ten temat już był, zdaje się, poruszany ;-) Lepiej na zimne dmuchać niż zimnego ratować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts