Jump to content

Kominkowy rarytas


ChrisG

Recommended Posts

Witam .

Jestem posiadaczem kominka w ktorym mozna palic drewnem. Na pewno wielu z nas posiada takie cudo wszechczasow. Bardzo milo jest posiedziec przy ogniu z kims bliskim ze szklaneczka malego co nieco. Moze ktos kozysta z takiego kominka do upitraszenia czegos dobrego. Jak na razie to od czasu do czasu pieke z synem kielbaski. A moze inne pomysly na dania z "domowego ogniska" ?

Link to comment
Share on other sites

Witaj Podrobek na forum wędlin domowych.

 

Posiadam kominek tak zwany otwarty, których obecnie, zarówno ze względu na przepisy p/poż jak i oszczędność energii już się we wnętrzach nie buduje. Poza kiełbaskami, o których wspomniałeś, można upiec ziemniaki w folii, które wkłada się do żaru pod koniec palenia. Robiliśmy to dawniej od czasu do czasu, ale obecnie korzystam z ogrodowego pieca meksykańskiego. Niemniej jest to możliwe.

Poza tym kominek został tak zbudowany, że powyżej komory spalania jest inna komora, do której jest dostęp z pomieszczenia gospodarczego. Teoretycznie można w niej wędzić. Robiłam to raz, ale trudno było zapanować nad temperaturą, i szyneczka się przepiekła. Poza tym, przy próbach przytłumienia ognia dym cofał sie do pomieszczenia mieszkalnego.

Link to comment
Share on other sites

korzystam z ogrodowego pieca meksykańskiego.

Ależ znowu mnie zaskoczyłaś!

Cóż to za piec ?

Podaj proszę więcej informacji.

 

 

kominek został tak zbudowany, że powyżej komory spalania jest inna komora, do której jest dostęp z pomieszczenia gospodarczego

Zgodnie z porzekadłem, że "pierwszy dom buduje się dla wroga, itd." wnioskuję, że to już Twój trzeci dom! :-)

Link to comment
Share on other sites

Nie jest to wklad obudowany kamieniem. Kominek jest wykonany caly z cegly i obmurowany kamieniem. Palenisko jest dosyc duzych rozmiarow tak ze mozna zawiesic wewnatrz nieduzy garnuszek. Z tad moje pytanie.
Link to comment
Share on other sites

Znajomy ma kominek zamykany który posiada wewnątrz opuszczany ruszt.

Na ruszcie pali drewnem a szynki, kiełbasę i inne mięso do wędzenia zawiesza w najwyższym punkcie kominka.

Nie jest to może super rozwiązanie ale daje smaczne wędzonki więc czemu by nie.

 

Ale...

 

Samo powieszenie wędzonek na pewno zmniejsza tzw ciąg w kominku i tu radziłbym dokładnie się temu przyjrzeć.

Jak by nie było wędzimy w zamkniętym pomieszczeniu i trzeba się liczyć z wracaniem dymu do mieszkania a to już nie przelewki.

Pół biedy jeśli zadymimy mieszkanie ale gorszą sprawą jest możliwość zaczadzenia domowników i to jedyna wada która przemawia według mnie po stronie NIE wędzenia w kominku.

Link to comment
Share on other sites

Dzieki za podpowiedzi. Mysle ze ze wzgledow bezpieczenstwa nie bede "cudowal". Zostawie go do celow do jakich zostal stworzony. Od czasu do czasu kielbaska do "piFka" i posiedziec wieczorami przy milym cieple.

A tak na marginesie to " wymeczylem " kielbase Dziadka ( z mala ingerencja w sklad i przyprawy). Wymeczylem gdyz z zasobow mojego zaplecza kuchennego do wyrobu i przerobu posiadam nieduzo rzeczy do wyrobu kielbas.

Wyrob narazie sie suszy a za dwa dni poddany zostanie wedzeniu. Ze wzgledu na mozliwosci tylko wedzeniu zimnemu.

Pozdrawiam cale towarzystwo wedzaco-przetwarzajace :cool: i mlaskajace :grin:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...