Jump to content

Przebarwienia po orzechu włoskim.

MariuszB

Recommended Posts

Dzisiaj ze względu na duży przymrozek spadły wszystkie orzechy włoskie,  tym samym zostałem zmuszony do ich zebrania i pojawił się problem, większość orzechów musiałem ręcznie wyłuskiwać z łuski co poskutkowało przebarwieniem skóry na dłoniach.

Aby domyć dłonie próbowałem już mycia naczyń :tongue: moczenia w mydlinach i szorowanie szczoteczką, próbowałem nawet kwasku cytrynowego i soku z cytryny, niestety, trochę puściło ale nie do końca :(  i stąd ten temat, pomóżcie bo już nie mogę patrzeć na dłonie a jutro do pracy, do ludzi, będzie wstyd :blush: macie jakieś sprawdzone sposoby na skuteczne usunięcie przebarwień?

Próbowałem już kwasku, soku z cytryny, róznych kremów i past dla mechaników, octu, różnych wybielaczy i odkamieniaczy, środków do czyszczenia przypaleń, nawet odplamiacz poszedł w ruch i .... nic :(
 Wychodzi na to że przez parę dni będzie wstyd i tłumaczenie każdej osobie co jest przyczyna brudnych rąk :facepalm:

Plyn do trwalej to jakas wieksza mieszanka Gonzus, przeciez smierdzi jak nie wiem co . kolezanka fryzjerka mi kiedos powiedziala, ze jak kolor mi nie pasuje to plynem go mozna sciagnac. Dlatego wiem. A cojest w skladzie tego plynu  nie mam zielonego pojecia.

Łupki orzecha włoskiego zawierają duże ilości garbnika i stosując niektóre rozpuszczalniki możemy uwalić kolor skóry - nie używać octu! Tylko mydło o tłuszcze są w stanie częściowo odbarwić skórę. Nie licz na sukces ponieważ po kilku dniach samo zniknie. Po sadzach i innych pochodnych zanieczyszczających silniki spalinowe jak chcę szybko umyć ręce używam WD 40 polem dowolny tłuszcz spożywczy i mydło. Te ostatnie możesz spróbować dobrym skutkiem, a WD 40 może się okazać skuteczny również na orzecha.