wielebny67 Posted October 12, 2015 Report Share Posted October 12, 2015 (edited) Dzięki wam tfu! Język do.... Ucieka ;-) dlatego nieśmiało przedstawię wam moje początki :grin: jak nie ten dział to proszę admina o przeniesienie Na pierwszy raz poszły oscypki :grin: http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/830a1757f9c047bc65b56f7ab5035446.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/b9a97a9efcd8679195381416afead2c2.jpgI ricotta http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/81cbe116531739414d4f9ec37b7aaf8a.jpgOscypek wygląda tak http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/b007b7cdf980b0fe4d227b9bc07655e7.jpg I nie ma takiej ilości żebym tego nie pochłonął (robiłem 3 razy za każdym razem lepszy i wiem teraz źr garnek 30 l po babci się przyda :grin:) Potem była porażka :-( biała peklowana http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/802fcf326add867dd7df41aea636fdd8.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/381066f074607982d82e77267ecd02f0.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/ee32bb7fa467843575cb20dbf18e49ed.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/d49d0acb929412ad919f2a6948c6528a.jpgZa słona ( 20 gr na kilo i za chuda) niby wszyscy mówią super ale ja wiem ze to scierwo nie zjadliwe ;-) Dziś zapeklowalem szynkę konserwowa trochę według przepisów trochę pod siebie, zobaczymy co wyjdzie w niedzielę :grin: No i dziś upieklem chlebek ;-) http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/a9bb363910fdc016b32578c6c3acecb0.jpg Edited October 12, 2015 by wielebny67 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 12, 2015 Report Share Posted October 12, 2015 nieśmiało przedstawię wam moje początki : Całkiem ..całkiem te Twoje pierwsze poczynania drogą prób i błędów dojdziesz do celu Gratuluję odwagi, a błędy popełnia każdy z Nas ... nawet Ci najlepsi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielebny67 Posted October 12, 2015 Author Report Share Posted October 12, 2015 A jeszcze w między czasie pasztet zrobiłem ale nie zdążyłem zrobić zdjęcia :-( ani spróbować :-( podobno był dobry ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 12, 2015 Report Share Posted October 12, 2015 A jeszcze w między czasie pasztet zrobiłem ale nie zdążyłem zrobić zdjęcia :-( ani spróbować :-( podobno był dobry ;-)Widocznie był bardzo dobry zanim pokażesz domownikom swoje wyroby to zrób fotki w przeciwnym wypadku nigdy nie zdążysz ich zrobić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted October 13, 2015 Report Share Posted October 13, 2015 Biala kielbase zuzyj do zurka lub innych zup Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 13, 2015 Report Share Posted October 13, 2015 Jak to sie mowi, jak sie nie przewrocisz ,to sie nie nauczysz. Teraz juz wiesz, ze nie lubisz az tak soli i dawaj mniej. Ja dodaje do moich kielbas tylko 16 g a kg( kiedys dawalam 18, pozniej 17 ). Wszyscy w domu sa zadowoleni i wedliny maja odpowiedni dla nas smak. A serki to niczego sobie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
menzur Posted October 13, 2015 Report Share Posted October 13, 2015 Ładne te kiełbaski co od nich chcesz? Oscypek tez super, zwięzły, a teraz postaw pakę i do wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielebny67 Posted October 15, 2015 Author Report Share Posted October 15, 2015 (edited) Dziś szyneczka konserwowa (trochę po mojemu) co z tego będzie pochwalę się w sobotę ;-)Bardzo dziękuję koledze nestor za chęć pomocy, ale jako poczatkujaccy postanowiłem zrobić coś sam ;-) jednak po degustacji nie omieszkam się odezwać, podzielić wrażeniami, porównać przepisy i wtedy będę wiedzieć jakie błędy popełniłem ;-) I jeszcze na jutro wymyśliłem sobie białą nie peklowna w jelicie baranim :grin: jak są sugestie co pomogą mi w pracy to proszę pisać, przepis mam bardziej chodzi o kwestie techniczne z jelitem baranim :grin: Edited October 15, 2015 by wielebny67 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 15, 2015 Report Share Posted October 15, 2015 ja nigdy nie mialam problemu z jelitami baranimi, jak kazdy to opisuje. Ja wolalabym kabanosy zrobic w tych oslonkach, oj ,smaka mi zrobiles Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielebny67 Posted October 15, 2015 Author Report Share Posted October 15, 2015 Już umyślilem przepis na kabanosy z dzika :grin: ale jeszcze nie mam wedzarni :-( był pomysł, ale wizja się zmieniła, teraz myślę nad dymogeneratorem i elektrycznym kibelku, ale to dopiero na wiosnę ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 16, 2015 Report Share Posted October 16, 2015 Kabanosy z dzika beda bardzo dobre, ja robilam tez z miesa kangura i dobre wyszy. A co do wedzarni to jednak potrzebna. Poszukaj kto z naszych jest blisko ciebie, zwykle ludziska tutaj sobie pomagaja . NA pewno ktos ciebie przygarnie do wedzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielebny67 Posted October 16, 2015 Author Report Share Posted October 16, 2015 Poszła biała w baranim jelicie, trochę roboty było :grin: ale kurna smak rewelacja :grin: http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/16/837939390d4f4efa36eafc71af9cb8c5.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielebny67 Posted October 17, 2015 Author Report Share Posted October 17, 2015 Jest i szyneczka konserwowa :grin: http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/17/c1f7a72c516f574c8ba8a8c78d7ed83e.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/10/17/4cb5a842f2519253a3006e46e2edac6d.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 17, 2015 Report Share Posted October 17, 2015 Poszukaj kto z naszych jest blisko ciebie, zwykle ludziska tutaj sobie pomagajaTak.Jest sporo osób z miejscowości: Miejscowość?�d? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted October 17, 2015 Report Share Posted October 17, 2015 Poszukaj kto z naszych jest blisko ciebie, O ile ta miejscowość ?�d? to Łódź, skontaktuj się z wosiem On dziś robi i wędzi kabanosy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 17, 2015 Report Share Posted October 17, 2015 Jest i szyneczka konserwowa Wspaniale wygląda. Gratuluję.Nie mogę się jednak powstrzymać od małej dygresji. Szynka konserwowa kojarzy mi się jednak z wyrobem prasowanym bez użycia do jej produkcji wilka i nadziewarki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielebny67 Posted October 17, 2015 Author Report Share Posted October 17, 2015 Z braku odpowiedniego sprzętu taka wersja ( nie użyłem ani wilka, ani nadziewarki) :grin: narzędzia użyte to waga, termometr,nóż i ubijaczka do ziemniaków :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 17, 2015 Report Share Posted October 17, 2015 Z braku odpowiedniego sprzętu taka wersja ( nie użyłem ani wilka, ani nadziewarki) :grin: narzędzia użyte to waga, termometr,nóż i ubijaczka do ziemniaków :grin:Jednem słowem - pomyslowy Dobromir!Gratuluję raz jeszcze. Kreatywności w szczególe!!!Ogarniając jednem słowem - DA SIĘ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 17, 2015 Report Share Posted October 17, 2015 ANNAM, dnia 17 Paź 2015 - 06:38, napisał: Poszukaj kto z naszych jest blisko ciebie, zwykle ludziska tutaj sobie pomagaja Tak. Jest sporo osób z miejscowości: Miejscowość?�d? EAnno ,dlatego napisalam aby sam sparwdzil kto moze jest blisko, bo tez nie znam tej miejscowosci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 18, 2015 Report Share Posted October 18, 2015 tez nie znam tej miejscowosci @wielebny67 jest na forum podwójnym incognito Chociaż nick kojarzy mi się z plebanią Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielebny67 Posted October 18, 2015 Author Report Share Posted October 18, 2015 Jestem z Łodzi :grin: z z Kościołem oprócz ksywki która do mnie przylgneła, nie mam nic wspólnego :grin: kielicha i pacierza nie odmawiam ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielebny67 Posted October 23, 2015 Author Report Share Posted October 23, 2015 Pasztecik w piecu :grin: http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/23/adfd922bdc8599aa4ca26da4d9b1fb79.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielebny67 Posted October 23, 2015 Author Report Share Posted October 23, 2015 http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/23/5c4a9305d07522c5dd32959fdf626192.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/10/23/8063ac7238db766f84057ab9062643b1.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielebny67 Posted November 27, 2015 Author Report Share Posted November 27, 2015 http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/27/ce47a6863ad245659b61212f71f1d8c9.jpgCo poszło nie tak? Dymogenerator własnej produkcji lecz dymi nieźle, 5 godzin w wedzarni i kolor jeszcze słaby od góry kolor jest na dole słabo :-( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted November 27, 2015 Report Share Posted November 27, 2015 a osuszone były odpowiednio? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.