Ela K. Posted October 25, 2015 Report Share Posted October 25, 2015 (edited) Kilka lat temu zaczęłam swoją przygodę z nalewkami. Uwielbiam je robić, czekać aż z pięknych, pysznych owoców uzyska się aromatyczny napój dla dorosłych. To kilka moich słoiczków Dzięki inspiracji kolegów zaczęłam również robić różne likierki. Szukałam dobrego kokosowego. Zrobiłam trzy różne. W tej chwili pozostał tylko jeden i tylko z tego przepisu będę korzystała. Przepis znaleziony w sieci LIKIER KOKOSOWY Składniki:200 g wiórek kokosowych (kupuję w LIDL , bo są niesiarkowane)250 ml spirytusu1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (preferuję te z Gostynina)1 puszka mleka kokosowego Wiórki wsypać do słoika, zalać spirytusem. Słoik zakręcić i odstawić na 3 dni (ja trzymam w kuchni). Czasem pomieszać słoiczkiem. Po tym czasie odsączyć alkohol przez gazę i dodać obydwa rodzaje mleka. Dokładnie wymieszać i przelać do butelek o szerokich szyjkach, bo robi się gęste i może być problem z wydobyciem (ja przezornie wlewam do słoika). Nalewka w zasadzie od razu nadaje się do picia ale lepiej jak z tydzień postoi - jest lepsza Tak wyglądała po pomieszaniu W kąciku na słodko jest przepis na raffaello , w których wykorzystane są odciśnięte wiórki Edited November 19, 2015 by Ela K. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymon70 Posted October 25, 2015 Report Share Posted October 25, 2015 Drobne sprostowanie mleka zagęszconego w Gostyninie nie ma lecz w Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniuhttp://smgostyn.pl/pl/produkty/18-mleka-zageszczone-slodzone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted October 25, 2015 Report Share Posted October 25, 2015 Elu chyba sie skusze ,tylko moze kupie swiezego orzecha i zrobie sobie wiorki i mleko kokosowe za jednym razem, musze pokombinowac zeby calosc nie byla tak slodka bo inaczej pojdzie w odstawke ,ale dziekuje za inspiracje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted October 25, 2015 Author Report Share Posted October 25, 2015 (edited) Drobne sprostowanie mleka zagęszconego w Gostyninie nie ma lecz w Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu faktycznie nie miałam dziś przed oczami i oczywiście przekręciłam Elu chyba sie skusze ,tylko moze kupie swiezego orzecha i zrobie sobie wiorki i mleko kokosowe za jednym razem, musze pokombinowac zeby calosc nie byla tak slodka bo inaczej pojdzie w odstawke ,ale dziekuje za inspiracje Bardzo dobry pomysł z tym orzechem. Ja sama robię czasem mleko kokosowe. . Ta nalewka aż tak mocno słodka nie jest. Nie jest to jednak alkohol do picia cały wieczór raczej likierek do "polizania" do kawusi . Niestety panom też smakuje Edited October 25, 2015 by Ela K. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted October 25, 2015 Report Share Posted October 25, 2015 250 ml spirytusu 96% ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted October 26, 2015 Report Share Posted October 26, 2015 Elu.. bardzo dziękuję za przepis ... ale mamuśka szuka dalej swojego gdzieś go wcisnęła i nie może znaleźć ale się postara go odszukać jak najszybciej!A tymczasem dam znać jak wyszedł z Twojego przepisu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted October 26, 2015 Author Report Share Posted October 26, 2015 96% ? Tak Bazylku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted October 26, 2015 Report Share Posted October 26, 2015 96% ? Tak Bazylku Nie za mocny, ja zawsze zalewam owoce 70% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted October 26, 2015 Author Report Share Posted October 26, 2015 (edited) Bazylku ja owoce też zawsze zalewam 70% ale wiórki zalewałam pełną mocą . Wychodzi dobrze Edited October 26, 2015 by Ela K. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted October 29, 2015 Author Report Share Posted October 29, 2015 Przepis na ten likier mój mąż dostał od znajomego barmana. Muszę przyznać, że jest to całkiem przyjemny likierek, dobrze się pije, smakuje dziewczynom Likier kawowySkładniki:100 ziarenek kawy1 szklanka cukru0,5 l wódki Wszystkie składniki mieszamy w litrowej butelce. Odstawiamy. Co jaki czas mieszamy, żeby rozpuścił się cukier. Im dłużej stoi tym lepsza . Jak osiągniemy zadowalający efekt koloru i smakowy - zlewamy i wyrzucamy ziarenka. Smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted December 19, 2015 Report Share Posted December 19, 2015 ale elegancko podany! i nawet sie z kielonka nie wylewa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted December 19, 2015 Author Report Share Posted December 19, 2015 Areczku podziękuj Mamie za przepis, likierek przepyszny Dziękuję ale elegancko podany! i nawet sie z kielonka nie wylewa Electra dzięki Ps sorki za zamieszanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted December 19, 2015 Report Share Posted December 19, 2015 Elu to byl taki zarcik tylko mi tez nieraz skacza te obrazki Fajny kieliszek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted December 19, 2015 Report Share Posted December 19, 2015 Elu, bardzo się cieszę że smakuje!! Podane rewelacyjnie:clap: tylko za dużo nie degustuj bo na święta nic nie zostanie Serdecznie pozdrawiam... Wraz z Mamuśką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted December 19, 2015 Author Report Share Posted December 19, 2015 Elu, bardzo się cieszę że smakuje! Serdecznie pozdrawiam... Wraz z Mamuśką Areczku smakuje wybornie. Stoi w lodówce i musi się przegryźć, bo jest dość mocne . Rano robiłam i już ma konsystencję budyniu Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted December 20, 2015 Author Report Share Posted December 20, 2015 (edited) Zlałam do butelek lekarstwo, które zrobiłam. Nie jest to pyszna nalewka do picia przy kawie, ale podobno bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienia. Zresztą składniki mówią same za siebie . Przepis znaleziony w necie już dawno , w tym roku robiona po raz pierwszy Nalewka imbirowa - lecznicza Składniki:10 dag świeżego imbiru2 cytryny, najlepiej nie woskowane5 łyżek płynnego miodu0,75 l wódki 45 % Sposób wykonania:Cytryny wyszorować, sparzyć, pokroić w ósemki a potem na połowę . Imbir umyć, obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Do słoja wkładamy imbir i cytrynę, zalewamy miodem a potem wlewamy alkohol. Mieszamy. Odstawiamy na 8 tygodni od czasu do czasu wstrząsając słojem. U mnie stał na parapecie . Po ośmiu tygodniach nalewkę zlewamy, filtrujemy, przelewamy do butelek. Ja nie filtrowałam . Nie bardzo mam czas w tej chwili, a w związku z tym, że to lekarstwo to zostawię niech moc grawitacji z nią będzie Ps. W słoiczku z boku pigwa zalana spirytusem imbirowa.php Edited December 20, 2015 by Ela K. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 20, 2015 Report Share Posted December 20, 2015 przelewamy do butelek. Bardzo stylowe są te etykiety Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted December 20, 2015 Author Report Share Posted December 20, 2015 Bardzo stylowe są te etykiety Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted December 21, 2015 Report Share Posted December 21, 2015 Zlałam do butelek lekarstwo, które zrobiłam W razie jakiegoś "licha" to teraz wiem gdzie będę mógł uderzyć po lekarstwo Tylko żeby Kamil nie podłapał takiego samego pomysłu... bo szybko zniknie .... bo my "tacy chorzy zawsze jesteśmy... Jak najbardziej na wielki +!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted December 21, 2015 Report Share Posted December 21, 2015 Nalewka imbirowa - lecznicza Żadna rewelacja u mnie wszystkie są lecznicze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted December 21, 2015 Report Share Posted December 21, 2015 Tylko żeby Kamil nie podłapał takiego samego pomysłu... bo szybko zniknie .... bo my "tacy chorzy zawsze jesteśmy... Arku, muszę powiedzieć, że ja to chyba "czuję się chory" Elu pasowałoby zażyć Nalewka imbirowa - lecznicza Za całość Bo ta pigwa "spożywcza" smakowicie wygląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted December 21, 2015 Author Report Share Posted December 21, 2015 W razie jakiegoś "licha" to teraz wiem gdzie będę mógł uderzyć po lekarstwo Tylko żeby Kamil nie podłapał takiego samego pomysłu... bo szybko zniknie .... bo my "tacy chorzy zawsze jesteśmy... Arku, muszę powiedzieć, że ja to chyba "czuję się chory" Arek , Kamil przyjeżdżajcie będziemy leczyć Jak najbardziej na wielki +!! dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 29, 2016 Author Report Share Posted January 29, 2016 Nalewka plebana została zrobiona. Teraz musi dojrzeć do degustacji . Na majówkę na pewno już będzie próbowana. Zrobiłam wg proporcji podobnych jak w tamtym roku :Nalewka plebana Składniki15 cytryn - sok+miąższ+pestki1,5 l Tokaj Furmint1,5 l miodu lipowego2,25 l spirytusu 95%0,87 l wody15 ziaren kardamonu Do słoja wlałam wyciśnięty sok z cytryn razem z pestkami i miąższem . W letniej wodzie rozpuściłam miód, ponieważ miałam go w konsystencji stałej i dodałam do słoja . Dolałam tokaj i spirytus. Ziarenka kardamonu wyjęłam z zielonych łusek (15 szt biorę tych całych, zielonych). Zakręciłam, zrobiłam fotkę (trochę kiepskie światło) i teraz odstawię na 1-2 m-ce . Po tym czasie nalewkę zleję i teoretycznie powinnam zapomnieć o niej na jakieś 4-6 m-cy , ale się nie da Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted January 30, 2016 Report Share Posted January 30, 2016 Ojjj, nie da się, stała się rzecz dziwna, nastawiłem plebana wg. Torby. Odstawiłem na miesiąc, po tym czasie rozpocząłem próbowanie czy aby już dobry . Próbowałem i próbowałem aż połowe nastawu poszło...Pleban wydawał się b. słodki, to pomyślałem że uzupełnię braki i tak zrobiłem : dodałem litr spirytusu i litr Tokaju oraz dwa ziarna kardamonu i odstawiłem do zapomnienia i tak sobie stało do czasu aż żona miała kiepski nastrój, czekaj zaraz Cię rozweselę, nalałem jej plebana, spróbowała i odstawiła - gorzki, próbuję i ja, faktycznie gorzki jak by ktoś piołunu dodał. Nie mogę tego zrozumieć, dodałem tylko sok z cytryny, bez pestek i albedo. Czy ktoś wie co się stało??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 30, 2016 Report Share Posted January 30, 2016 Skad miałeś spirytus ? Próbowałeś go przed dolaniem ? Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.