Jump to content

Nalewki, likiery i inne napitki u Eli K.

Ela K.

Recommended Posts

Kilka lat temu zaczęłam swoją przygodę z nalewkami. Uwielbiam je robić, czekać aż z pięknych, pysznych owoców uzyska się aromatyczny napój dla dorosłych. To kilka moich słoiczków

post-70567-0-87696700-1445786564_thumb.jpg

Dzięki inspiracji kolegów zaczęłam również robić różne likierki. Szukałam dobrego kokosowego. Zrobiłam trzy różne. W tej chwili pozostał tylko jeden i tylko z tego przepisu będę korzystała. Przepis znaleziony w sieci

LIKIER KOKOSOWY

Składniki:

200 g wiórek kokosowych (kupuję w LIDL , bo są niesiarkowane)

250 ml spirytusu

1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (preferuję te z Gostynina)

1 puszka mleka kokosowego

Wiórki wsypać do słoika, zalać spirytusem. Słoik zakręcić i odstawić na 3 dni (ja trzymam w kuchni). Czasem pomieszać słoiczkiem. Po tym czasie odsączyć alkohol przez gazę i dodać obydwa rodzaje  mleka. Dokładnie wymieszać i przelać do butelek o szerokich szyjkach, bo robi się gęste i może być problem z wydobyciem (ja przezornie wlewam do słoika). Nalewka w zasadzie od razu nadaje się do picia ale lepiej jak z tydzień postoi - jest lepsza :)

Tak wyglądała po pomieszaniu

post-70567-0-41715000-1445787217_thumb.jpg

W kąciku na słodko jest przepis na raffaello , w których wykorzystane są odciśnięte wiórki :)

Edited by Ela K.

• Replies 206
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Drobne sprostowanie mleka zagęszconego w Gostyninie nie ma lecz w Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu

faktycznie :) nie miałam dziś przed oczami i oczywiście przekręciłam

Elu chyba sie skusze ,tylko moze kupie swiezego orzecha i zrobie sobie wiorki i mleko kokosowe za jednym razem, musze pokombinowac zeby calosc nie byla tak slodka bo inaczej pojdzie w odstawke ,ale dziekuje za inspiracje

Bardzo dobry pomysł z tym orzechem. Ja sama robię czasem mleko kokosowe. :). Ta nalewka aż tak mocno słodka nie jest. Nie jest to jednak alkohol do picia cały wieczór raczej likierek do "polizania" do kawusi . Niestety panom też smakuje ;)

Edited by Ela K.

Guest ArkoGdynia

Elu.. bardzo dziękuję za przepis ... ale mamuśka szuka dalej swojego  :facepalm: gdzieś go wcisnęła i nie może znaleźć  :rolleyes: ale się postara go odszukać jak najszybciej!

A tymczasem dam znać jak wyszedł z Twojego przepisu  :thumbsup:

Przepis na ten likier mój mąż dostał od znajomego barmana. Muszę przyznać, że jest to całkiem przyjemny likierek, dobrze się pije, smakuje dziewczynom :)

Likier kawowy

Składniki:

100 ziarenek kawy

1 szklanka cukru

0,5 l wódki

Wszystkie składniki mieszamy w litrowej butelce. Odstawiamy. Co jaki czas mieszamy, żeby rozpuścił się cukier. Im dłużej stoi tym lepsza :). Jak osiągniemy zadowalający efekt koloru i smakowy - zlewamy i wyrzucamy ziarenka.

Smacznego :)

• 1 month later...
Guest ArkoGdynia

Elu, bardzo się cieszę że smakuje!! Podane rewelacyjnie:clap: tylko za dużo nie degustuj bo na święta nic nie zostanie ;)

Serdecznie pozdrawiam... Wraz z Mamuśką :)

Zlałam do butelek lekarstwo, które zrobiłam. Nie jest to pyszna nalewka do picia przy kawie, ale podobno bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienia. Zresztą składniki mówią same za siebie . Przepis  znaleziony w necie już dawno , w tym roku robiona po raz pierwszy

Nalewka imbirowa - lecznicza

Składniki:

10 dag świeżego imbiru

2 cytryny, najlepiej nie woskowane

5 łyżek płynnego miodu

0,75 l wódki 45 %

Sposób wykonania:

Cytryny wyszorować, sparzyć, pokroić w ósemki a potem na połowę . Imbir umyć, obrać, pokroić w cieniutkie plasterki.  Do słoja wkładamy imbir i cytrynę, zalewamy miodem a potem wlewamy alkohol. Mieszamy. Odstawiamy na 8 tygodni od czasu do czasu wstrząsając słojem. U mnie stał na parapecie . Po ośmiu tygodniach nalewkę zlewamy, filtrujemy, przelewamy do butelek.

Ja nie filtrowałam . Nie bardzo mam czas w tej chwili, a w związku z tym, że to lekarstwo to zostawię niech moc grawitacji z nią będzie ;)

post-70567-0-62470700-1450612793_thumb.jpg

Ps. W słoiczku z boku pigwa zalana spirytusem :)

imbirowa.php

Edited by Ela K.

Guest ArkoGdynia

Zlałam do butelek lekarstwo, które zrobiłam

W razie jakiegoś "licha" to teraz wiem gdzie będę mógł uderzyć po lekarstwo  :w00t:  

Tylko żeby Kamil nie podłapał takiego samego pomysłu... bo szybko zniknie  :devil: .... bo my "tacy chorzy zawsze jesteśmy...  :laugh:

Jak najbardziej na wielki +!!  :clap:

Tylko żeby Kamil nie podłapał takiego samego pomysłu... bo szybko zniknie :devil: .... bo my "tacy chorzy zawsze jesteśmy... :laugh:

Arku, muszę powiedzieć, że ja to chyba "czuję się chory" :devil:  ;)

Elu pasowałoby zażyć

Nalewka imbirowa - lecznicza
:rolleyes::D 

Za całość :thumbsup::clap::cool: Bo ta pigwa "spożywcza" smakowicie wygląda :D

W razie jakiegoś "licha" to teraz wiem gdzie będę mógł uderzyć po lekarstwo :w00t: Tylko żeby Kamil nie podłapał takiego samego pomysłu... bo szybko zniknie :devil: .... bo my "tacy chorzy zawsze jesteśmy... :laugh:

:)

Arku, muszę powiedzieć, że ja to chyba "czuję się chory" :devil:;)

Arek , Kamil przyjeżdżajcie będziemy leczyć :)

Jak najbardziej na wielki +!! :clap:

:) dzięki

• 1 month later...

Nalewka plebana została zrobiona. Teraz musi dojrzeć do degustacji :). Na majówkę na pewno już będzie próbowana. :)

Zrobiłam wg proporcji podobnych jak w tamtym roku :

Nalewka plebana

Składniki

15 cytryn - sok+miąższ+pestki

1,5 l Tokaj Furmint

1,5 l miodu lipowego

2,25 l spirytusu 95%

0,87 l wody

15 ziaren kardamonu

Do słoja wlałam wyciśnięty sok z cytryn razem z pestkami i miąższem . W letniej wodzie rozpuściłam miód, ponieważ miałam go w konsystencji stałej :) i dodałam do słoja . Dolałam tokaj i spirytus. Ziarenka kardamonu wyjęłam z zielonych łusek (15 szt biorę tych całych, zielonych).

Zakręciłam, zrobiłam fotkę ;) (trochę kiepskie światło) i teraz odstawię na 1-2 m-ce . Po tym czasie nalewkę zleję i teoretycznie powinnam zapomnieć o niej na jakieś 4-6 m-cy , ale się nie da :D

post-70567-0-95407200-1454098082_thumb.jpg

Ojjj, nie da się, stała się rzecz  dziwna, nastawiłem plebana wg. Torby. Odstawiłem na miesiąc, po tym czasie rozpocząłem próbowanie czy aby już dobry :tongue: . Próbowałem i próbowałem  aż połowe nastawu poszło...Pleban wydawał się b. słodki, to pomyślałem że uzupełnię braki i tak zrobiłem : dodałem litr spirytusu i litr Tokaju oraz dwa ziarna kardamonu i odstawiłem do zapomnienia ;) i tak sobie stało do czasu aż żona miała kiepski nastrój, czekaj zaraz Cię rozweselę, nalałem jej plebana, spróbowała i odstawiła - gorzki, próbuję i ja, faktycznie gorzki jak by ktoś piołunu dodał. Nie mogę tego zrozumieć, dodałem tylko sok z cytryny, bez pestek i albedo. Czy ktoś wie co się stało???