Kamiru Posted October 26, 2015 Report Share Posted October 26, 2015 (edited) Witam, zainteresowalem sie serami i chcialbym zrobic ser w domu. Mieszkam w Japonii i nie mam dostepu do smietany, czy surowego mleka. Wszystko wysoko pasteryzowane. Moze jakbym na jakiejs farmie zapytal to ktos by mi sprzedal detalicznoe na wlasne potrzeby. Aczkolwiek chcialbym to kiedy indziej. Chcialbym sie dowiedziec czy da sie zrobic ser z Kefiru? Widzialem kiedys przepis na "ser zolty" chociaz z prawdziwym serem to to na jednej polce nie nigdy nie lezalo. Mianowicie, mozliwosc uzycia mleka uth dodanie maslanki do oddzielenia sie serwatki i pozniej takowy bialy ser gotowac z dodatkiem octu, sody i jajka do czasu az zacznie sie ciagnac, wlac do formy i czekac az zastygnie. Probowalem taki zrobic z jogurtu, kefiru aczkolwiek kiedy gotowalem takowy bialy ser nie chcial sie topic i ciagnac. Nie wiem od czego to zalezy, czy musi to byc maslanka, a moze mleko nie pasteryzowane. Czy ktos moglby mi wytlumaczyc, albo dac jakas rade. Jest jakos przepis na ser nie bialy, z kefiru? Bardzo prosze o odpowiedz i przepraszam za chaotyczne pismo. POZDRAWIAM.@edit:http://bymagda.blog.pl/2014/03/21/domowy-ser-zolty/taki przepis mianowicie Edited October 26, 2015 by Kamiru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted October 26, 2015 Report Share Posted October 26, 2015 Ale poszukaj mleka pasteryzowanego w niskiej temp. Jak w Polsce mleko z Piątnicy - krótka data przydatności. Tylko trzymane w lodówkach w sklepie - nie na półkach.Bo ten link co podajesz to nie jest prawdziwy żółty ser. Musisz mieć mleko nie UHT, podpuszczkę, chlorek wapnia, formę.http://piatnica.com.pl/p/mleko-wiejskie-2-0--1lMożesz próbować z mleka UHT dodając chlorku wapnia ale z mojego doświadczenia wynika, że nic dobrego z tego raczej nie wyjdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamiru Posted October 26, 2015 Author Report Share Posted October 26, 2015 Ok, dzieki za odpowiedz. A czy ktos moglby wytlumaczyv dlaczego takowy ser sie nie chcial topic i ciagnac? To wina kefiru czy mleka uth? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted October 27, 2015 Report Share Posted October 27, 2015 Przepis na ser żółty znajdziesz u kol . . Bon Air,ale najpierw musisz z kefiru zrobić ser biały (twarożek) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamiru Posted October 27, 2015 Author Report Share Posted October 27, 2015 Tylko, czy z Kefiru serio wyjdzie? Bo mi sie topic nie chcial? Czy mleko nisko pasteryzpwane tzn. 6 sekund w 75 stopniach C . Bedzie sie nadawalo do wyrobu sera?Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted October 27, 2015 Report Share Posted October 27, 2015 Ja robie ser z mleka niskopasteryzowanego sklepowego ,dodaje podpuszczke i zsiadle mleko i korycinski mi wychodzi ,gorzej z dziurkami ,zrobilam tez zolty ser i nie byl najgorszy w smaku ,napewno lepszy niz te sztuczne po 17 zl za kg. teraz jestem w trakcie robienia kolejnego ,dojzewa ,rozkroje na swieta i zobaczymy co wyjdzie Nie mam zadnego doswiadczenia w robieniu serow .robilam tez a'la oscypek ,smak byl doskonaly Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamiru Posted October 27, 2015 Author Report Share Posted October 27, 2015 A czy podpuszczka jest wymagana, czy da sie ka jakos zastapic ? np octem, albo wieksza iloscia soku z cytryny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted October 28, 2015 Report Share Posted October 28, 2015 Jesli ma byc zolty ser to chyba nie da rady ,z dodatkiem soku z cytryny mozesz zrobic ricotte potwarogowa.uzywajac serwatke ktora zostanie z serka,Eanna podaje jak zrobic zobacz jej post. Podpuszczke mozna kupic przez internet,nie wiem czy w Japonii mozna kupic w sklepie a moze w aptece ,u nas w kazdej aptece jest ,moze popytaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted October 28, 2015 Report Share Posted October 28, 2015 Nie da rady. Masz kogoś w PL to niech Ci kupi na allegro za 15 zł i wyśle. Nie zepsuje się i ma długi termin przydatności. Mikrobiologiczna oczywiście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 28, 2015 Report Share Posted October 28, 2015 KAmiru, zwykle poruszam sie dosc szybk0o po necie, jednak Japonskiego nie znam i w tym problem. Znalazlam za to informacje na forum angielskojezyczym ludzi rowniez zamieszukacych w Japoni i majacych ten sam problem co ty. Poczytaj i zo bacz, oni podaja tam ,ze podpuszczke ( renet) kupuja na amazon japan, gorzej maja z kulurami i podaja jakie mleko ze sklepu najlepiej kupic do sera. Oto link http://cheeseforum.org/forum/index.php?topic=10249.0 http://www.amazon.co.jp/s/ref=nb_sb_ss_ime_i_0_3?__mk_ja_JP=%E3%82%AB%E3%82%BF%E3%82%AB%E3%83%8A&url=search-alias%3Daps&field-keywords=%E3%83%AC%E3%83%B3%E3%83%8D%E3%83%83%E3%83%88&sprefix=%E3%82%8C%E3%82%93%E3%81%AD%2Caps%2C595 Moze to cos Tobie pomoze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamiru Posted October 28, 2015 Author Report Share Posted October 28, 2015 Ok, dziekuje bardzo za pomoc , szczegolnie tobie ANNAM.:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 28, 2015 Report Share Posted October 28, 2015 KAmiru jest jeszcze sklep u mnie( Australia) i wiem, ze wysylaja za granice. Nie wiem, jakie maja ceny do was ale warto sprawdzic . Oto ten sklep:http://greenlivingaustralia.com.au/shipping-returns/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal278 Posted January 27, 2017 Report Share Posted January 27, 2017 (edited) Trochę odkopie temat, zamiast podpuszczki można użyć: Soku z FIGI I KARCZOCHA. Może się komuś przyda. Edited January 27, 2017 by chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted January 28, 2017 Report Share Posted January 28, 2017 (edited) zamiast podpuszczki można użyć: Soku z FIGI I KARCZOCHACzy znasz wielkość dodatku soku np na 10 litrów mleka? Edited January 28, 2017 by Bagno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal278 Posted January 28, 2017 Report Share Posted January 28, 2017 A w jakim czasie trzeba wywołać koagulacje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted January 28, 2017 Report Share Posted January 28, 2017 A w jakim czasie trzeba wywołać koagulacje? W ciągu 30 min. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal278 Posted January 28, 2017 Report Share Posted January 28, 2017 Gdzieś czytałem sok z jednej figi na 10l /godzinę.. Ale ja bym zrobił próbę podpuszcxkową jednak i ustalil dawke. Z tego co pamietam to jakas dziewczyna wega robiła tak ser tofu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 28, 2017 Report Share Posted January 28, 2017 zamiast podpuszczki można użyć: Soku z FIGI Czy chodzi o sok z owocu, czy ten mleczny, wypływający z części zielnych rośliny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal278 Posted January 28, 2017 Report Share Posted January 28, 2017 (edited) W jednym miejscu czytałem że sok z rośliny, drzewa, kora z drzewa. Ale widziałem gdzieś na blogu że wystarczy sok z figi. Niestety nie mam komputera bo nie jestem w domu to bym sprawdził. Będę za tydzień. Jeszcze poszukam dziś w necie. Znalazłem jeszcze rdest ptasi, przytulia prawdziwa,mleczko imbirowe, liście laurowe, czytałem o figach na stronie https://www.thecheeseweb.com ale nie mogę znaleźć gdzie tam to było. Będę szukać dalej. Niestety czesto ser po dojrzewaniu bywa gorzkawy. Także POKRZYWA ma właściwości koagulujące mleko. Edited January 28, 2017 by michal278 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.