Jump to content

SER "żółty" z kefiru?


Kamiru

Recommended Posts

Witam, zainteresowalem sie serami i chcialbym zrobic ser w domu. Mieszkam w Japonii i nie mam dostepu do smietany, czy surowego mleka. Wszystko wysoko pasteryzowane. Moze jakbym na jakiejs farmie zapytal to ktos by mi sprzedal detalicznoe na wlasne potrzeby. Aczkolwiek chcialbym to kiedy indziej. Chcialbym sie dowiedziec czy da sie zrobic ser z Kefiru? Widzialem kiedys przepis na "ser zolty" chociaz z prawdziwym serem to to na jednej polce nie nigdy nie lezalo. Mianowicie, mozliwosc uzycia mleka uth dodanie maslanki do oddzielenia sie serwatki i pozniej takowy bialy ser gotowac z dodatkiem octu, sody i jajka do czasu az zacznie sie ciagnac, wlac do formy i czekac az zastygnie. Probowalem taki zrobic z jogurtu, kefiru aczkolwiek kiedy gotowalem takowy bialy ser nie chcial sie topic i ciagnac. Nie wiem od czego to zalezy, czy musi to byc maslanka, a moze mleko nie pasteryzowane. Czy ktos moglby mi wytlumaczyc, albo dac jakas rade. Jest jakos przepis na ser nie bialy, z kefiru? Bardzo prosze o odpowiedz i przepraszam za chaotyczne pismo. POZDRAWIAM.

@edit:http://bymagda.blog.pl/2014/03/21/domowy-ser-zolty/taki przepis mianowicie

Edited by Kamiru
Link to comment
Share on other sites

Ale poszukaj mleka pasteryzowanego w niskiej temp. Jak w Polsce mleko z Piątnicy - krótka data przydatności. Tylko trzymane w lodówkach w sklepie - nie na półkach.

Bo ten link co podajesz to nie jest prawdziwy żółty ser. Musisz mieć mleko nie UHT, podpuszczkę, chlorek wapnia, formę.

http://piatnica.com.pl/p/mleko-wiejskie-2-0--1l

Możesz próbować z mleka UHT dodając chlorku wapnia ale z mojego doświadczenia wynika, że nic dobrego z tego raczej nie wyjdzie.

Link to comment
Share on other sites

Ja robie ser z mleka niskopasteryzowanego sklepowego ,dodaje podpuszczke i zsiadle mleko i korycinski mi wychodzi ,gorzej z dziurkami ,zrobilam tez zolty ser i nie byl najgorszy w smaku ,napewno lepszy niz te sztuczne po 17 zl za kg. 

teraz jestem w trakcie robienia kolejnego ,dojzewa ,rozkroje na swieta i zobaczymy co wyjdzie  :)

Nie mam zadnego doswiadczenia w robieniu serow .robilam tez a'la oscypek ,smak byl doskonaly :)

Link to comment
Share on other sites

Jesli ma byc zolty ser to chyba nie da rady ,z dodatkiem soku z cytryny mozesz zrobic ricotte potwarogowa.uzywajac serwatke  ktora zostanie z serka,Eanna podaje jak zrobic zobacz jej post. Podpuszczke mozna kupic przez internet,nie wiem czy w Japonii mozna kupic w sklepie a moze w aptece ,u nas w kazdej aptece jest ,moze popytaj.

Link to comment
Share on other sites

KAmiru, zwykle poruszam sie dosc szybk0o po necie, jednak Japonskiego nie znam i w tym problem. Znalazlam za to informacje na forum angielskojezyczym ludzi rowniez zamieszukacych w Japoni i majacych ten sam problem co ty. Poczytaj i zo bacz, oni podaja tam ,ze podpuszczke ( renet) kupuja na amazon japan, gorzej maja z kulurami i podaja jakie mleko ze sklepu najlepiej kupic do sera.

 Oto link  

 http://cheeseforum.org/forum/index.php?topic=10249.0

 

http://www.amazon.co.jp/s/ref=nb_sb_ss_ime_i_0_3?__mk_ja_JP=%E3%82%AB%E3%82%BF%E3%82%AB%E3%83%8A&url=search-alias%3Daps&field-keywords=%E3%83%AC%E3%83%B3%E3%83%8D%E3%83%83%E3%83%88&sprefix=%E3%82%8C%E3%82%93%E3%81%AD%2Caps%2C595

 

 Moze to cos Tobie pomoze.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

W jednym miejscu czytałem że sok z rośliny, drzewa, kora z drzewa. Ale widziałem gdzieś na blogu że wystarczy sok z figi. Niestety nie mam komputera bo nie jestem w domu to bym sprawdził. Będę za tydzień. Jeszcze poszukam dziś w necie.

 

Znalazłem jeszcze rdest ptasi, przytulia prawdziwa,mleczko imbirowe, liście laurowe, czytałem o figach na stronie https://www.thecheeseweb.com ale nie mogę znaleźć gdzie tam to było. Będę szukać dalej. Niestety czesto ser po dojrzewaniu bywa gorzkawy. Także POKRZYWA ma właściwości koagulujące mleko.

Edited by michal278
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...