DZIADEK Posted December 10, 2007 Report Share Posted December 10, 2007 Szybkie wyroby .Czas peklowania 5 godz w temp pokojowej . Jeszcze ciepłe .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted December 10, 2007 Report Share Posted December 10, 2007 Dziadek, czy to osłonki poliamidowe?Piękne wyroby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 10, 2007 Report Share Posted December 10, 2007 Pięknie. :grin: Dziadek peklował 5 godz., ale jak pisałem kiedyś, już po trzech godzinach peklowania w temp. pok. mięso powinno uzyskać ostateczny kolor (sprawdzone wielokrotnie).Podaję to dla spóźnialskich lub dla tych, u których goście już za progiem, a lodówka pusta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 10, 2007 Author Report Share Posted December 10, 2007 Szybka produkcja Szynki z łopatki i Luncheon meat Zaglądam do lodówki pusto szukam w zamrażalce też wyjedzone wszystko. Więc kupuję trzy kg łopatki b/k i tłuszczu będę robił (dla niektórych popełniał) luncheon meat który bardzo lubię i dla babci szynkę z łopatki oraz kotlety mielone na obiad. Jedna łopatka z młodej sztuki druga niestety ciemna z starszej. Wybieram mięśnie jaśniejsze i klasuję na wp kl kawałki różnej wielkości.i tego mi trzeba na moją formę dopasowaną do osłonki sztucznej poliamid fi-75 0,70kg. oraz 10 dkg wp.kl III z golonki której taki kawałek znalazłem w kupionej łopatce mielę wp.kl III dwa razy na siatce 5mm dodaję peklosól szczyptę cukru trochę wody ok. 60ml. mieszam to wszystko dokładnie aż puściło mięso klej i odstawiam na 5godz. w pokojowej temp. Pozostałe mięsa mielę przez siatkę 5mm, klasowo to będzie wp. kl II A . Oddzielam z tego ok. 1,20 kg na lucheon meat dodaję peklosól . szczyptę cukru odstawiam również na 5 godz. .bo tak czasowo mi pasowało , z reszty mięsa robię kotlety. Po 5 godz. .dodaję przyprawy pieprz trochę czosnku suszonego mielonego i łyżeczkę małą mąki ziemniaczanej do lunceon meat, do szynki z łop. sam pieprz. Wyrabiam mięsa pakuję przy pomocy maszynki nie za ściśle w poliamidy i do forem i od razu do przygotowanej wody . parzę w temp. 72-75 st.C do uzyskania wewnątrz temp. 71- 72 st C ., następnie do zimnej wody i po dwóch godzinach już zajadam jeszcze ciepłe. Bardzo łatwa produkcja dla początkujących. Piszę peklosól ale u mnie jest to mieszanka peklująca o składzie sol Kłodawska nie jodowana 45% i peklosól 55% . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted December 10, 2007 Report Share Posted December 10, 2007 Jedna łopatka z młodej sztuki druga niestety ciemna z starszej Od ZLOTu przy kupnie staram się wybierać mięso ciemne, a tutaj piszesz "niestety"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 10, 2007 Author Report Share Posted December 10, 2007 To wszystko zależy jak sie widzi tą jasność . W mięsie w jednym elemencie są mięśnie różnego koloru . A tak swoją stroną który wyrób lepiej się prezentuje np szynka z mięśni jasnych czy ciemnych. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 10, 2007 Report Share Posted December 10, 2007 Na zlocie była mowa o mięsie jasnym w sensie jego bladości :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 2, 2008 Author Report Share Posted March 2, 2008 Ekspresowy wyrób na życzenie Babci dla niespodziewanych gości http://images31.fotosik.pl/164/c8522145c6f5b75fm.jpg http://images34.fotosik.pl/164/afdc9ec4c96c4398m.jpg http://images32.fotosik.pl/163/66e7ff084235904bm.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted August 16, 2009 Author Report Share Posted August 16, 2009 Kiełbasa i szynki się przejadły . W lodówce pusto się zrobiło trzeba było szybko coś na ząb zrobić . Teraz będzie co jeść . Wszystko zrobione przy pomocy babci , tzn. babcia robiła najważniejszą rzecz -obróbkę cieplną. A zrobiono pasztet wp. -drobiowy, boczek pieczony,boczek rolowany pieczony, pierś z indyka sznurowana pieczona, kurczak nadziewany pieczony, no i szybki luncheon meat. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 10, 2009 Author Report Share Posted October 10, 2009 To jest najlepsze .Słonina prasowana w ustach się rozpuszcza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted October 14, 2009 Report Share Posted October 14, 2009 Zrobilem "maly" porzadek w temacie. Posty z wyrobami i przepisami innych uzytkownikow niz DZIADEK, wydzielilem, prosze szukac w dziale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 17, 2009 Author Report Share Posted October 17, 2009 Produkcja słoniny została opanowana że miękkością i smakiem dorównuje tej wojskowej . Ponadto wzbogacona została przyprawami . Na bazie przepisu słoniny zrobiłem następny produkt . Z czego został zrobiony .O ile będzie zainteresowanie mogę podać dokładny opis jak to zrobić. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 Oj Dziadku, ale Ty to zadajesz pytania. :grin: Pewnie, że dawaj.Jeśli możesz, to opisz też dokładniej tą słoninkę z posta wyżej. Ostatnio robiłem i wyszła ciut za twarda. Od początku wygladała mi na grzbietówkę i to chyba nie za młodej sztuki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 O ile będzie zainteresowanie mogę podać dokładny opis jak to zrobić. [/url][/url] Pewnie, że tak.Toż to najlepsze na zimę, sam power :tongue: :grin: Co do wyrobu to z pachwiny albo od boczku było by za łatwe.Ja optuję za słoniną odcinaną z odrobiną mięsa od szynki. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
duduś Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 DZIADEK, oczywiście prosimy o podanie przepisiku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hercules Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 To jest najlepsze .Słonina prasowana w ustach się rozpuszcza. Witam wszystkich, a ten przepisik mozna gdzieś znaleźć? Proszę o naprowadzenie lub napisanie tego przepisu. Chodzi mi też o temperaturę i czas parzenia. W zamrażarce mam trochę boczku i słoniny do obróbki. A następna świnka już w drodze do zamrażalnika. :-) Oczywiście o zagadkowy przepis też poproszę. Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy. hercules Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 O ile będzie zainteresowanie mogę podać dokładny opis jak to zrobić Co to za pytanie DZIADKU, pewnie że dawaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 17, 2009 Author Report Share Posted October 17, 2009 Podgardle i słonina prasowana z przyprawami. Przedstawiam mój sposób na wykonanie szybkim sposobem tych dwóch asortymentów. Będę podawał dane jak to robiłem nie wnikając czy procesy są prawidłowe. Ponieważ robione to było przy okazji innych wyrobów . Podaję od razu dwa asortymenty ponieważ proces jest podobny a chodziło mi o uzyskanie miękkości tych wyrobów. Zaczynałem od słoniny, za drugim razem trafiłem w sedno pod względem słoności. Słonina z uboju gospodarczego – grubość ze skórą 3-5 cm Obróbka Słoninę kroimy na szerokość naszej praski , oddzielamy skórę – skórujemy i przycinamy na długość praski . Następnym etapem jest oddzielenie warstwy przy skórnej , ścinam nożem warstewkę, umownie 2-3 mm. Przy maciorach może się okazać że należy więcej ściąć. Kto umie dobrze skórować może to zrobić podczas skórowania zostawiając przy skórze tą najtwardszą warstwę tj 2-3 mm. Takich pasków robimy tyle by wypełniły naszą prasę. W moim przypadku jest to bardzo ważne , ale o tym później. Peklowanie Nie standardowe dla słoniny . Kawałki wrzucone do solanki razem z innymi obrobionymi mięsami na wędzonki.. Solanka - 1kg peklosoli na 10l wody Przyprawy do solanki Listek laurowy , ziele angielskie , pieprz ziarnisty, czosnek,( cukier i magii nie wiecej jak 2% ) w stosunku do solanki – ilości według uznania. Czas peklowania wynosił 2 dni. Przygotowanie wsadu do praski . Słoninę po wyjęciu z solanki wycieramy do sucha ręcznikiem itd. ( brak czasu na ociekanie) Dalszą czynnością będzie ułożenie bloku i przyprawienie jej przyprawami .Kładziemy jeden płat słoniny na stole i na niego posypujemy przyprawy według uznania i jakie lubimy . Ja użyłem następujących . Pieprz mielony biały , czosnek granulowany , żelatyna , papryka słodka mielona , magii i sól . Sól dlatego że w pierwszej próbie słonina była nie słona lub mało słona jak kto woli i musiałem dosalać na kanapkach . Soli sypiemy tylko troszeczkę tak jak na ogórki czy pomidory. Możemy jak kto lubi dodać majeranek mielony listek laurowy mielony itd. Po przyprawieniu jednej warstwy podobnie robimy z następnymi przyprawiamy i mocno uciskami .Gdy już mamy ułożony blok przystawiamy naszą praskę i ładnie docinamy do niej blok .Obsypujemy wszystkie boki przyprawami ja zrobiłem tylko papryką słodką ale możemy i innymi. Teraz pozostało tylko włożyć w osłonkę poliamidową , moja praska przystosowana jest do 115 mm. Jak to robiłem i dalszy etap pokazują zdjęcia . Gotowanie . Najłatwiejszy proces nie trzeba pilnować temperatur Jedyne to pilnować by cały czas woda oscylowała w granicach wrzenia 95 – 100 st C. Czas parzenia u mnie wyniósł 5- 6 godz.. nie liczyłem . Czym dłużej tym produkt miększy .Moja praska to 2 kg. Słonina jest naprawdę dobra , wszyscy którzy smakowali chcą by im taką zrobić. http://images39.fotosik.pl/212/86c6e487c949f67fm.jpg Podgardle ten sam proces Podgardle kupione w sklepie jako element zasadniczy z rozbioru w związku z tym dobrej jakości nie okrojone z lepszych części Podczas obróbki wstępnej wyciąłem wszystkie gruczoły Gotowanie 5 godz . w wrzącej wodzie . Chcąc je mieć miękkie trzeba się liczyć z podejściem galaretki I to jest cena którą trzeba zapłacić . Pocieszeniem jest to że ta galaretka jest naprawdę smaczna http://images40.fotosik.pl/211/30ec40900265993em.jpg http://images46.fotosik.pl/215/2d7e58f1ed53ae30m.jpg http://images44.fotosik.pl/215/bdb625857fd12652m.jpg http://images49.fotosik.pl/215/5694bec218ef6afcm.jpg http://images39.fotosik.pl/212/2b15b27fce2aa4f0m.jpg http://images43.fotosik.pl/215/4ba4b08a868fcef7m.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted October 18, 2009 Report Share Posted October 18, 2009 Witaj DZIADEK :smile: Kiedy ja choć w połowie zbliżę się do Twojej wiedzy i zdolności :smile: Z mej strony WIELKI SZACUNEK dla Ciebie DZIADEK :smile: :smile: :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 31, 2009 Author Report Share Posted October 31, 2009 Już bardzo dobrze robisz . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted October 31, 2009 Report Share Posted October 31, 2009 Już bardzo dobrze robisz Dzięki DZIADEK :smile: :smile: Ale jeszcze duuużo nauki przede mną. Pozdrawiam :smile: :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 9, 2010 Author Report Share Posted May 9, 2010 Jedno pieczone drugie parzone z tego samego farszu - które smaczniejsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted May 9, 2010 Report Share Posted May 9, 2010 W twoim wykonaniu na pewno obie są wspaniałe ,ale ja bym wybrał pieczoną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Podlasiak Posted May 9, 2010 Report Share Posted May 9, 2010 na pewno obie są wspaniałe ,ale ja bym wybrał pieczoną Ja bym nie wybierał - najpierw jedna potem druga :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiesiek63 Posted May 9, 2010 Report Share Posted May 9, 2010 Cześć dziadku czy to jest coś w rodzaju mielonki tyrolskiej ładnie wygląda może taką pieczeń zrobić na weselny stół [ Dodano: Nie 09 Maj, 2010 20:29 ] dziadku a może zrobić coś takiego na wesele a rozdranianie jak na tyrolską Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts