miro Posted October 31, 2015 Report Share Posted October 31, 2015 (edited) Czy te urządzenia ozonator, jonizator powietrza są coś warte, czy to tylko zabawki ?Może ktoś używa takich urządzeń i może podzielić się uwagami ? Edited October 31, 2015 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eMKa Posted October 31, 2015 Report Share Posted October 31, 2015 Syn ma ozonator powietrza do dezynfekcji klimatyzacji samochodowych.Zdaje egzamin w plusowych temperaturach, jednak przy bardzo zanieczyszczonej klimatyzacji trzeba wspomóc się chemią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viszna Posted October 31, 2015 Report Share Posted October 31, 2015 Zależy do czego potrzebujesz, te co na allegro można kupić za 50-100zł to są zabawki do zabawy w "ozonowanie" (cudzysłów nie przypadkowy).Sprzęt profesjonalny naprawdę działający to wydatek od 1tyś. w górę do nawet 4-5tyś.Tylko z ozonem to radzę ostrożnie, bo można zejść nie wiedząc nawet kiedy, fragment z wiki: Ozon jest gazem drażniącym, powoduje uszkodzenie błon biologicznych przez reakcje rodnikowe z ich składnikami. Po dostaniu się do komórek może hamować działanie enzymów komórkowych, wstrzymując oddychanie wewnątrzkomórkowe. Pierwszymi objawami podrażnienia ozonem (obserwowanym w stężeniach 0,2 μg/dm3) są kaszel, drapanie w gardle, senność i bóle głowy. W większych stężeniach może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego, przyspieszenia tętna i obrzęku płuc prowadzącego do zgonu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted October 31, 2015 Report Share Posted October 31, 2015 Ja przyglądam się temu z Allegro za niecałe 600 zł. Produkt polski, 7g ozonu na godzinę. Ale nie jestem jeszcze zdecydowany, muszę trochę doczytać, na razie jestem mało zorientowany w tej dziedzinie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 31, 2015 Author Report Share Posted October 31, 2015 To już przynajmniej wiem, że te za parę zeta są g... warte. Chodzi mi o urządzenie oczyszczające powietrze z ewentualnym podwyższeniem ilości tlenu.Czy w ogóle są takie sprzęty ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted October 31, 2015 Report Share Posted October 31, 2015 Z tymi jonizatorami to marketingowa ściema. Lepiej pójść na spacer do sosnowego lasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted October 31, 2015 Report Share Posted October 31, 2015 Jonizator, ozonator. To nie to samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted October 31, 2015 Report Share Posted October 31, 2015 jedno tylko szkodzi, a drugie zabija Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mucho Posted November 1, 2015 Report Share Posted November 1, 2015 Ja pracuje z ozonatorem ale wody. Ozon jest gazem nie trwalym i szybko sie rozklada . Jest bardzo aktywny i utleniajac zabija bakterie ale trzeba wziasc pod uwage ze w uzywaniu jest bardzo drogi potrzebuje duzo pradu.Rowniez nie jest zdrowy my w pracy posiadamy maski przeciw gazowe Tak ma sie problemy oddechowe jak ktos to napisal wczesniej oraz nie wplywa dobrze na serce.Jesli chodzi o wode to moge powiedziec ze raczej nie stosuje sie tej metody sterylizacje ze wzgledu na koszty produkcji.W pracy jesli mamy wyciek ozonu do pomieszczenia zapala sie alarm i nie mamy prawa tam wchodzic az pomieszczenie nie bedzie przewietrzone wiec nie wiem sterylizujesz pomieszczenie zeby pozniej go wietrzyc to bakterie znowu wplyna chyba ze zrobisz to przez odpowiednie filtry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted November 1, 2015 Report Share Posted November 1, 2015 Mam piwnicę, od czasu do czasu pojawia się w niej wilgoć. Nie jestem pewien czy to jest efekt jakiegoś przecieku ponad jej izolacją, czy też efekt kondensacji wilgoci. W każdym razie zapach w niej robi się nieciekawy i zaczynają robić się wykwity na ścianach (tylko w miejscach, gdzie nie ma przewiewu, tzn. coś przylega do ściany itp). Pomyślałem, że ozonator regularnie stosowany da radę to zjawisko zahamować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mucho Posted November 1, 2015 Report Share Posted November 1, 2015 Nie mysle zeby ozonator zahamowal to zjawisko. Pomoze ci przy zapachu ale to bedzie chwilowe. Wykwity na scianach to maga byc grzyby albo plesniak ich spory w powietrzu zle wpywaja na system oddechowy czesto aby sie ich pozbyc potrzeba tzw. chemii . Jesli to tylko poczatek to osuszenie pomieszczenia moze pomoc. Najszybciej wstawic jakis piecyk drzewny. Wyciaga wilgoc expresowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 1, 2015 Author Report Share Posted November 1, 2015 Potraktuj grzyba sodą oczyszczoną i koniecznie pomyśl o wentylacji piwnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 3, 2015 Report Share Posted November 3, 2015 Piwnice w dawnych domach były regularnie wapnowane.Poza tym wietrzenie to podstawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 4, 2015 Report Share Posted November 4, 2015 Czemu jak natrafię na ten temat, to czytam ciągle - onanizator Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 4, 2015 Author Report Share Posted November 4, 2015 Bo jedno ci w głowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek82 Posted August 27, 2019 Report Share Posted August 27, 2019 Odświeżę może temat.Czy ktoś interesował się ozonatorami?Myślałem kupić coś takiego: https://o3ozon.pl/zy-h170-wydajnosc-7gh-p-24.html Zaliczany jest jako ozonator niby profesjonalny i przemysłowy, nie jest na płytkach ceramicznych, ma rurkę silikonową, a nie typowy wylot, przez co ozonator może, a nawet powinien stać poza pomieszczeniem ozonowanym.Można nim ozonować pomieszczenia do 100m3.Używa ktoś ozonatora do pomieszczeń czy wody? Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek82 Posted August 30, 2019 Report Share Posted August 30, 2019 Czytałem sporo o ozonatorach. Ważna jest jego wydajność, dobrze żeby nie był na płytkach i nie stał wewnątrz pomieszczenia ozonowanego. Może komuś się to kiedyś przyda. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zahar Posted January 5, 2020 Report Share Posted January 5, 2020 No to ozonować czy nie ????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek1965 Posted November 17, 2020 Report Share Posted November 17, 2020 Oczywiście, że tak, tylko z głową. Po zakończonym ozonowaniu nie powinno się w danym pomieszczeniu przebywać przez co najmniej 30 minut, ale lepiej odczekać do 2h. Minimalny czas rozpadu ozonu to 30 minut. Im wyższa temperatura, tym szybciej ulega rozpadowi, ale też jest mniej skuteczny, dlatego w pomieszczeniu powinno być chłodno. Ozonator powinien byc wydajny, bo inaczej nie zda egzaminu, zanim dokona oczyszczenia ulegnie rozpadowi, tak więc wszelkie "zabawki" co wytwarzaja po kilkadziesi miligramów O3 nadają się co najwyżej do ozonowania butów, albo żywności w małych pojemnikach.Do oczyszczenia samochodu przeciętnej wielkości trzeba 5 gr ozonu. Dobrze więc, żeby urzędzenie miało wydajność 10g/h. Pomieszczenia mieszkalne to juz inna sprawa. Patrz tabelka umieszczona przez Piotrek72.Sam jestem zainteresowany zakupem i zastanawiam się równiez nad zastosowaniem do oczyszczenia (oczywiście poza podstawowym myciem z uzyciem detergentów) ludówki, zmywarki, zamrażaki no i oczywiście kabiny samochodu.Czytałem, że można ozonować żywność w wodzie lub woreczkach strunowych. Nie każdy ozonator, a właściewie bardzo mało jest takich urządzeń posiada wyjście na wężyk. mam na myśli urządzenia, które wytwarzaja 7-10g/h i nie kosztuja kilku tysięcy.Nasuwa mi się więc pytanie, czy mozna ozonować żywność w lodówce poddając ją bezpośredniemu działaniu ozonu ?Czy ktoś z szanownych SiB używa ? Jeśli tak to jaki model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts