Jump to content

Moja wędzarnia testowa z beczki Switala18

Recommended Posts

Witam

Chciał bym się pokazać ze swoją wędzarnią którą zrobiłem bo miałem ochotę zacząć przygądę z wędzeniem.

Dodam że na razie nie mam zamiaru wędzić wielkich kilogramów mięsa i wyrobów.

Jak się nauczę to przerzucę się na większą beczkę.

Pierwsze wędzenie - blaszka ze zrębkami umieszczona w środku.

kolejne wędzenie już z własną kiełbaską

no i wczorajsze wędzenie własnej kiełbaski  już z DG

Teraz czekam na wasze opinie i komentarze.

Nie rozumiem co mi się ma nie podobać w gotowym produkcie

Tak jak Miro pisze, gdzie mozna ocenic gotowy produkt..?

Prosimy sie nie gniewac, ale zeby ocenic wedlinke w Twoim wykonaniu, musimy widziec przekroj kielbaski, ktorej nas prosisz o o cene gotowca..

Narazie "kilelbka" wyglada jak biala kielbaksa bez podwedzania..

:)

No więc pierwsza była cienka kiełbaska 

Wykonana z:

1 kg. wieprzowiny II kl. (łopatka)

0,7 kg podgardla:

Przyprawy

pieprz gałka muszkatałowa sól papryka.

Mięso rozdrobnione , nabite w flak barani, parzone , uwędzone.

Smak: Konsystencja b. dobra zwarta ale za mało doprawiona. 

Po sparzeniu smakuje jak biała.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Druga kiełbasa gruba 

Skład:

1,5kg  II kl wieprzowe (łopatka)

1,5kg  podgardel

Wszystko zmielone przy zakupie

Przyprawy:

4 ząbki czosnku, 2łużeczki pieprzu czarnego, 2łyżeczki majeranku, 2łyżki soli

Mięso jeszcze raz przepuszczone przez maszynkę i nabite w jelito.

Pozostawione do osadzenia , wędzone w temp, 40-55 st. ok 2,5 godz.

Po ostygnięciu została sparzona.

Wygląda jak biała brak koloru brązowego po wędzeniu. W smaku b. dobra zwarta i doprawiona, może troszę za tłusta ale na zimno jest pyszna.

KIelbaska kiepsko wygląda , słabo uwedzona , bo z tego co piszesz nie stosujesz peklososli , tylko sól , wiec zrobiłes kiełbaske biała lekko podwedzona , w dodoatku słabo nabita w jelita  swaidczy o tym odcisk kciuka jaki widac na kawałku kielbaski , nie wiem czego oczekiwałes , ale widać ze nie przeczytałeś wiele na forum ,ale jak Tobie smakuje i te nie wielka ilośc białej potrafisz szybko zjeść , bo nie radze trzymac w lodówce  dlugo to Ok. Nie odzywaja się koledzy -wszystko w tym temacie dla poczatkujacego jest zawarte  jak juz pisałem na forum .Pozdrawiam

Edited by Pacan Wojciech

Z tym nabiciem to akurat masz racje jedno pęto słabo mi się nabiło.

Pytanie dlaczego nie radzisz długo trzymać w lodówce?

Jezeli chodzi o peklowanie to faktycznie nie robię tego ze względu na czas. 3-4-7 dni to długo ale wiem że tak musi być.

Nie pisze o oczywistej sprawie , nie odpowiedziałes czy stosujesz peklosól czy tylko sól , o tym ze nie czytasz forum lub go ignorujesz igrajac ze zdrowiem swiadczy to ze peklujsz ( w soli ? ) tak dlugo 3-4-7 dni   :facepalm: , Jest tu tylu forumowiczów z b.duzym dośiadczeniem  , ze mozesz na chwile zatrzymać akcje " wyroby ", postudiować forum posty  Dziadka ,  arkadiusza , Bagno i wielu innych a dowiesz sie o podstawach prawie wszystkiego , reszta stanie sie juz tylko pogłebianiem wiedzy .Pozdrawiam

Peklować nie peklowałem dodałem zwyklej soli. Najpierw parzyłem a na drugi dzień wędziłem (nie chciałem żeby się zepsuła a bez wędzenia tez była dobra. Z tym peklowaniem to będę musiała zacząć choć bez też są dobre. Czy jest to tylko kwestia smakowa?

Teraz muszę pomyśleć nad ulepszeniem wędzarni(wstawienie grzałki do ogrzania i do spalania zrębków).

Najpierw parzyłem a na drugi dzień wędziłem

Kiełbasę najpierw wędzimy a następnie parzymy- w celu lepszej trwałości, o smaku nawet nie wspomnę .

Kiełbasa na samej soli też jest mniej trwała od peklowanej  ale z pewnością jest zdrowsza , dlatego spora część osób z tego forum żeby pogrodzić trwałość ze zdrowiem, pekluje mieszanką soli i peklosoli (50% - 50% )

Tutaj masz cały cykl produkcji kiełbasy , poświęć chwile i przeczytaj - naprawdę warto

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy

Edited by bogdan b

Guest ArkoGdynia

zamiast beczki można zrobić cóś takiego  wyroby ... co do opinii smakoszy  ,,dobre ale mało,, pozdrawiam    

Tak jest zazwyczaj z własnoręcznie zrobionymi wyrobami... zawsze za mało!!  :facepalm:  :devil:

Swoją droga ciekawe rozwiązanie bez GD,... zrębki tlą się w tej foremce?

Estetycznie wykonane!!  :clap:

Z Dymnym pozdrowieniem....