Switala18 Posted October 31, 2015 Report Share Posted October 31, 2015 WitamChciał bym się pokazać ze swoją wędzarnią którą zrobiłem bo miałem ochotę zacząć przygądę z wędzeniem.Dodam że na razie nie mam zamiaru wędzić wielkich kilogramów mięsa i wyrobów.Jak się nauczę to przerzucę się na większą beczkę. Pierwsze wędzenie - blaszka ze zrębkami umieszczona w środku. kolejne wędzenie już z własną kiełbaską no i wczorajsze wędzenie własnej kiełbaski już z DG Teraz czekam na wasze opinie i komentarze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted October 31, 2015 Report Share Posted October 31, 2015 Jak robiles "wlasna kielbaske" i z czego i z czym..?Co Ci sie nie podoba w gotowym "wedzonym" produkcie..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 31, 2015 Report Share Posted October 31, 2015 A my czekamy na zdjęcie kiełbasy .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted October 31, 2015 Author Report Share Posted October 31, 2015 (edited) Jak robiles "wlasna kielbaske" i z czego i z czym..?Co Ci sie nie podoba w gotowym "wedzonym" produkcie..? Nie rozumiem co mi się ma nie podobać w gotowym produkcie Edited October 31, 2015 by Switala18 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 31, 2015 Report Share Posted October 31, 2015 Co mamy oceniać, jak zdjęcia gotowego produktu nie widać ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted October 31, 2015 Report Share Posted October 31, 2015 Nie rozumiem co mi się ma nie podobać w gotowym produkcie Tak jak Miro pisze, gdzie mozna ocenic gotowy produkt..?Prosimy sie nie gniewac, ale zeby ocenic wedlinke w Twoim wykonaniu, musimy widziec przekroj kielbaski, ktorej nas prosisz o o cene gotowca..Narazie "kilelbka" wyglada jak biala kielbaksa bez podwedzania.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted November 1, 2015 Author Report Share Posted November 1, 2015 No więc pierwsza była cienka kiełbaska Wykonana z:1 kg. wieprzowiny II kl. (łopatka)0,7 kg podgardla: Przyprawypieprz gałka muszkatałowa sól papryka. Mięso rozdrobnione , nabite w flak barani, parzone , uwędzone.Smak: Konsystencja b. dobra zwarta ale za mało doprawiona. Po sparzeniu smakuje jak biała. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Druga kiełbasa gruba Skład:1,5kg II kl wieprzowe (łopatka)1,5kg podgardelWszystko zmielone przy zakupie Przyprawy:4 ząbki czosnku, 2łużeczki pieprzu czarnego, 2łyżeczki majeranku, 2łyżki soli Mięso jeszcze raz przepuszczone przez maszynkę i nabite w jelito.Pozostawione do osadzenia , wędzone w temp, 40-55 st. ok 2,5 godz.Po ostygnięciu została sparzona. Wygląda jak biała brak koloru brązowego po wędzeniu. W smaku b. dobra zwarta i doprawiona, może troszę za tłusta ale na zimno jest pyszna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted November 1, 2015 Author Report Share Posted November 1, 2015 Proszę o przeniesieniem tematu do działu wędzarnię budowa i użytkowanie. Nie wiem jak to się stało ze ten post tu umieściłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted November 6, 2015 Author Report Share Posted November 6, 2015 No i jak wstawiłem i jak by was zamurowało żadnej odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted November 6, 2015 Report Share Posted November 6, 2015 (edited) KIelbaska kiepsko wygląda , słabo uwedzona , bo z tego co piszesz nie stosujesz peklososli , tylko sól , wiec zrobiłes kiełbaske biała lekko podwedzona , w dodoatku słabo nabita w jelita swaidczy o tym odcisk kciuka jaki widac na kawałku kielbaski , nie wiem czego oczekiwałes , ale widać ze nie przeczytałeś wiele na forum ,ale jak Tobie smakuje i te nie wielka ilośc białej potrafisz szybko zjeść , bo nie radze trzymac w lodówce dlugo to Ok. Nie odzywaja się koledzy -wszystko w tym temacie dla poczatkujacego jest zawarte jak juz pisałem na forum .Pozdrawiam Edited November 6, 2015 by Pacan Wojciech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted November 7, 2015 Author Report Share Posted November 7, 2015 Z tym nabiciem to akurat masz racje jedno pęto słabo mi się nabiło.Pytanie dlaczego nie radzisz długo trzymać w lodówce?Jezeli chodzi o peklowanie to faktycznie nie robię tego ze względu na czas. 3-4-7 dni to długo ale wiem że tak musi być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jureczek4 Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 Peklowanie mięsa na wędliny trwa ok. 48 godz, To wcale nie tak długo a wyrób jest zdecydowanie inny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 Z tym nabiciem to akurat masz racje jedno pęto słabo mi się nabiło.Pytanie dlaczego nie radzisz długo trzymać w lodówce?Jezeli chodzi o peklowanie to faktycznie nie robię tego ze względu na czas. 3-4-7 dni to długo ale wiem że tak musi być.Nie pisze o oczywistej sprawie , nie odpowiedziałes czy stosujesz peklosól czy tylko sól , o tym ze nie czytasz forum lub go ignorujesz igrajac ze zdrowiem swiadczy to ze peklujsz ( w soli ? ) tak dlugo 3-4-7 dni , Jest tu tylu forumowiczów z b.duzym dośiadczeniem , ze mozesz na chwile zatrzymać akcje " wyroby ", postudiować forum posty Dziadka , arkadiusza , Bagno i wielu innych a dowiesz sie o podstawach prawie wszystkiego , reszta stanie sie juz tylko pogłebianiem wiedzy .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 Mięso rozdrobnione , nabite w flak barani, parzone , uwędzone. Jeżeli robiłeś w tej kolejności co piszesz to już wiemy dlaczego ta kiełbasa jest taka blada , najpierw wędzimy i dopiero parzymy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted November 7, 2015 Author Report Share Posted November 7, 2015 Peklować nie peklowałem dodałem zwyklej soli. Najpierw parzyłem a na drugi dzień wędziłem (nie chciałem żeby się zepsuła a bez wędzenia tez była dobra. Z tym peklowaniem to będę musiała zacząć choć bez też są dobre. Czy jest to tylko kwestia smakowa?Teraz muszę pomyśleć nad ulepszeniem wędzarni(wstawienie grzałki do ogrzania i do spalania zrębków). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 (edited) Najpierw parzyłem a na drugi dzień wędziłem Kiełbasę najpierw wędzimy a następnie parzymy- w celu lepszej trwałości, o smaku nawet nie wspomnę .Kiełbasa na samej soli też jest mniej trwała od peklowanej ale z pewnością jest zdrowsza , dlatego spora część osób z tego forum żeby pogrodzić trwałość ze zdrowiem, pekluje mieszanką soli i peklosoli (50% - 50% )Tutaj masz cały cykl produkcji kiełbasy , poświęć chwile i przeczytaj - naprawdę wartohttp://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy Edited November 7, 2015 by bogdan b Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pontiak Posted November 10, 2015 Report Share Posted November 10, 2015 zamiast beczki można zrobić cóś takiego wyroby ... co do opinii smakoszy ,,dobre ale mało,,pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted November 12, 2015 Report Share Posted November 12, 2015 zamiast beczki można zrobić cóś takiego wyroby ... co do opinii smakoszy ,,dobre ale mało,, pozdrawiam Tak jest zazwyczaj z własnoręcznie zrobionymi wyrobami... zawsze za mało!! Swoją droga ciekawe rozwiązanie bez GD,... zrębki tlą się w tej foremce? Estetycznie wykonane!! Z Dymnym pozdrowieniem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts