Jump to content

Moja wędzarnia testowa z beczki Switala18


Recommended Posts

Witam

Chciał bym się pokazać ze swoją wędzarnią którą zrobiłem bo miałem ochotę zacząć przygądę z wędzeniem.

Dodam że na razie nie mam zamiaru wędzić wielkich kilogramów mięsa i wyrobów.

Jak się nauczę to przerzucę się na większą beczkę.

 

Pierwsze wędzenie - blaszka ze zrębkami umieszczona w środku.

 

 

kolejne wędzenie już z własną kiełbaską

 

 

 

 

no i wczorajsze wędzenie własnej kiełbaski  już z DG

 

 

 

 

 

Teraz czekam na wasze opinie i komentarze.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nie rozumiem co mi się ma nie podobać w gotowym produkcie
 

Tak jak Miro pisze, gdzie mozna ocenic gotowy produkt..?

Prosimy sie nie gniewac, ale zeby ocenic wedlinke w Twoim wykonaniu, musimy widziec przekroj kielbaski, ktorej nas prosisz o o cene gotowca..

Narazie "kilelbka" wyglada jak biala kielbaksa bez podwedzania..

:)

Link to comment
Share on other sites

No więc pierwsza była cienka kiełbaska 

 

 

Wykonana z:

1 kg. wieprzowiny II kl. (łopatka)

0,7 kg podgardla:

 

Przyprawy

pieprz gałka muszkatałowa sól papryka.

 

Mięso rozdrobnione , nabite w flak barani, parzone , uwędzone.

Smak: Konsystencja b. dobra zwarta ale za mało doprawiona. 

Po sparzeniu smakuje jak biała.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Druga kiełbasa gruba 

 

 

 

Skład:

1,5kg  II kl wieprzowe (łopatka)

1,5kg  podgardel

Wszystko zmielone przy zakupie

 

Przyprawy:

4 ząbki czosnku, 2łużeczki pieprzu czarnego, 2łyżeczki majeranku, 2łyżki soli

 

Mięso jeszcze raz przepuszczone przez maszynkę i nabite w jelito.

Pozostawione do osadzenia , wędzone w temp, 40-55 st. ok 2,5 godz.

Po ostygnięciu została sparzona.

 

Wygląda jak biała brak koloru brązowego po wędzeniu. W smaku b. dobra zwarta i doprawiona, może troszę za tłusta ale na zimno jest pyszna.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

KIelbaska kiepsko wygląda , słabo uwedzona , bo z tego co piszesz nie stosujesz peklososli , tylko sól , wiec zrobiłes kiełbaske biała lekko podwedzona , w dodoatku słabo nabita w jelita  swaidczy o tym odcisk kciuka jaki widac na kawałku kielbaski , nie wiem czego oczekiwałes , ale widać ze nie przeczytałeś wiele na forum ,ale jak Tobie smakuje i te nie wielka ilośc białej potrafisz szybko zjeść , bo nie radze trzymac w lodówce  dlugo to Ok. Nie odzywaja się koledzy -wszystko w tym temacie dla poczatkujacego jest zawarte  jak juz pisałem na forum .Pozdrawiam

Edited by Pacan Wojciech
Link to comment
Share on other sites

Z tym nabiciem to akurat masz racje jedno pęto słabo mi się nabiło.

Pytanie dlaczego nie radzisz długo trzymać w lodówce?

Jezeli chodzi o peklowanie to faktycznie nie robię tego ze względu na czas. 3-4-7 dni to długo ale wiem że tak musi być.

Nie pisze o oczywistej sprawie , nie odpowiedziałes czy stosujesz peklosól czy tylko sól , o tym ze nie czytasz forum lub go ignorujesz igrajac ze zdrowiem swiadczy to ze peklujsz ( w soli ? ) tak dlugo 3-4-7 dni   :facepalm: , Jest tu tylu forumowiczów z b.duzym dośiadczeniem  , ze mozesz na chwile zatrzymać akcje " wyroby ", postudiować forum posty  Dziadka ,  arkadiusza , Bagno i wielu innych a dowiesz sie o podstawach prawie wszystkiego , reszta stanie sie juz tylko pogłebianiem wiedzy .Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Peklować nie peklowałem dodałem zwyklej soli. Najpierw parzyłem a na drugi dzień wędziłem (nie chciałem żeby się zepsuła a bez wędzenia tez była dobra. Z tym peklowaniem to będę musiała zacząć choć bez też są dobre. Czy jest to tylko kwestia smakowa?

Teraz muszę pomyśleć nad ulepszeniem wędzarni(wstawienie grzałki do ogrzania i do spalania zrębków).

Link to comment
Share on other sites

Najpierw parzyłem a na drugi dzień wędziłem

 

Kiełbasę najpierw wędzimy a następnie parzymy- w celu lepszej trwałości, o smaku nawet nie wspomnę .

Kiełbasa na samej soli też jest mniej trwała od peklowanej  ale z pewnością jest zdrowsza , dlatego spora część osób z tego forum żeby pogrodzić trwałość ze zdrowiem, pekluje mieszanką soli i peklosoli (50% - 50% )

Tutaj masz cały cykl produkcji kiełbasy , poświęć chwile i przeczytaj - naprawdę warto

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy

Edited by bogdan b
Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

 

 

zamiast beczki można zrobić cóś takiego  wyroby ... co do opinii smakoszy  ,,dobre ale mało,, pozdrawiam    
 

 

Tak jest zazwyczaj z własnoręcznie zrobionymi wyrobami... zawsze za mało!!  :facepalm:  :devil:

 

Swoją droga ciekawe rozwiązanie bez GD,... zrębki tlą się w tej foremce?

 

Estetycznie wykonane!!  :clap:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...