nestor Posted November 2, 2015 Report Share Posted November 2, 2015 Od dwóch lat robię nalewki z głogu.Do litrowych słoików wsypuję umyty głóg i zasypuję cukrem,na cztery słoiki daję ponad pół kil. cukru.Gdy cukier się rozpuści zalewam 45 proc. alkoholem.Po kilku tygodniach mam b. smacznąnalewkę o ciekawym smaku.Zdjęc nie robiłem.Aparat uszkodzony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 27, 2015 Report Share Posted November 27, 2015 Dziś niedaleko na obrzeżach jurty odkryłem na wzgórzu głogowy gaj, pełen czerwonych owoców - zerwałem trochę i będę przerabiać. Jest tego mnóstwo, tylko czasu na zrywanie brak.Pojechałem zrywać dziką różę, ale chyba za późno, owoce miękkie, o smaku wina, takie dojrzałe, wręcz przejrzałe, nie wiem czy zbierać i czy do czegoś się przydadzą? Z głogu chcę zrobić nalewkę, może winko też.... Nalewkę chcę zrobić inaczej niż Nestor - chcę na początek zalać owoce spirytusem, odstawię na dwa tygodnie do miesiąca w ciepłe miejsce.... Nie bardzo wiem co jeszcze można wytworzyć, na krzaczkach drzewach owoców nie do przerobienia..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gazda Posted November 27, 2015 Report Share Posted November 27, 2015 Witam,rwij garściami bo to i witaminy i lekarstwo na serce. Ja dla lepszego efektuprzed nastawem na wino i nalewkę dodaję pektoenzym.Na pewno to co planujesz to jest zalanie na poczatek procentami to dobry krok,póżniej a trzymaj nastaw minimum 2 miesiące możesz dodać słodyczy, tu proponowałbym miódlub melasę,a takie dodatki jak wanilia,rum,czy inne to już sobie dobierzesz wg Twojego smaku.Tylko jest jedno ale,ta nalewka musi dojrzewać minimum rok.Co do dzikiej róży to jest to najlepszy surowiec na wino w naszym kraju.Ponieważ ta jest miękka to nie ma z nią żadnego zachodu tylko drożdże winne + pożywka.Ja zbieram różę na początku października,suszę na grzejnikach,później pektoenzym i pierwszy nastaw.Po 6-7 tygodniach zlewam i nastawiam drugi i dopiero ten daje to właściwe wino,kolor i bukiet.Tak przerobioną różę zalewam cukrówką + drożdże gorzelnicze i to sobie buzuje też kilka tygodni aż do właściwego efektu końcowego na %.Jak widzisz ten owoc można wykorzystać do maksimum i nawet trudności ze zbiorem mnie nie odstraszają.Głóg możesz też zebrać wysuszyć i robić sobie herbatki-też samo zdrowie.Ciekawym jak wykorzystałeś urodzaj wiśni, to dla mnie drugi owoc na wino.Pozdrawiam Grzegorz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 27, 2015 Report Share Posted November 27, 2015 Ciekawym jak wykorzystałeś urodzaj wiśni, to dla mnie drugi owoc na wino. Wiśnie - winko, nalewki z wiśni i z aronią, ocet.... winny, cydr.... Ponad kilo głogu już przebrałem.... w niedzielę myknę wykonać zbiór... Przed dodaniem spirytu na nalewkę dać też pektoenzym? A tu fota .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gazda Posted November 28, 2015 Report Share Posted November 28, 2015 Owoce piękne,ja takie zbierałem u nas na początku października, teraz są czarne.Ja dodaję do wszystkich twardych owoców, głóg, dzika róża, tarnina, pigwowiecniezależnie od tego czy robię nalewkę czy wino.Teraz nastawiłem pigwowca na wino, a za jakieś 10- 12 dni odleję ciecz do dalszej fermentacji,a do pozostałych owoców doleję % to taki eksperyment.Pozdrawiam Grzegorz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 28, 2015 Report Share Posted November 28, 2015 Nie wiem czy dobrze zrobiłem, przed dodaniem wody i pektoenzymu pogniotłem ręką trochę owoc głogu.... ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 28, 2015 Report Share Posted November 28, 2015 Nie wiem czy dobrze zrobiłem, przed dodaniem wody i pektoenzymu pogniotłem ręką trochę owoc głogu.... ? Podobno dobrze jest owoc żurawiny wcześniej zamrozić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 28, 2015 Report Share Posted November 28, 2015 Podobno dobrze jest owoc żurawiny wcześniej zamrozić Owoc głogu przemroził się na drzewkach, mrozy już były latoś... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 28, 2015 Report Share Posted November 28, 2015 @halusia@, dnia 28 List 2015 - 22:31, napisał: Podobno dobrze jest owoc żurawiny wcześniej zamrozić Owoc głogu przemroził się na drzewkach, mrozy już były latoś... Upss.... coś mi się pokręciło....tu chodzi o głóg a nie żurawinę. Przepraszam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 28, 2015 Report Share Posted November 28, 2015 tu chodzi o głóg a nie żurawinę. Przepraszam Nie bój,żurawinówkę też mam, rocznik 2014... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gazda Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 Nie szkodzi owoc szybciej odda to co ma najlepszego w środku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted October 23, 2018 Report Share Posted October 23, 2018 Witam Was wszystkich.W tym roku po raz pierwszy z sąsiadem postanowiliśmy zrobić nalewkę. Że mamy dużo głogu na polach to pało na głóg.Głóg nie jest przemrożony, nie jest drylowany.Na internecie znalazłem przepisy które mówią, że należy owoce trzymać zalane alkoholem przez dwa tygodnie.Mamy ochotę potrzymać te owoce zalane alkoholem jednak dłużej niż 2 tygodnie. Chcemy je pomoczyć 4-5tyg ale zastanawiamy się czy napitek nie będzie gorzki od pestek.Alkohol podczas zalewania owoców miał 70%.Proporcje alkoholu do owoców to 1litr alk na 1 litr głogu.Nie popsujemy tego jak potrzymamy dłużej?Jak długo to można trzymać zalane?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 23, 2018 Report Share Posted October 23, 2018 Nie popsujemy tego jak potrzymamy dłużej? Jak długo to można trzymać zalane?! Nie popsujecie, trzymam w % od trzech miesięcy do pół roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts