Jump to content

Chleb na zakwasie - twarda skórka

Switala18

Recommended Posts

Witam

Piekę po raz 3 chlebek na zakwasie z przepisu od kolegi.

Po raz kolejny pojawia się problem w postaci twardej skurki po upieczeniu.

Chlebek ładnie wyrasta i przed samym pieczeniem smaruję wierzch olejem. Dochodzę 

do wniosku że to może być błąd.

Co wy o tym sądzicie?

• Replies 82
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

A po co ciasto wyrabiać 25 min? max 8-10 min. inaczej będzie przerobione. Poza tym jak Annam napisała niska temp. przy  1,5h i 180C to za dużo i za mało, dlatego skórka jest twarda. A pewnie chleb jest o wadze 1-2kg to w zupełności na start ok 50-60min pieczenia wystarczy i temp początkowa 220-250 a po 20-30min obniżyć do ok 180C.

Osobiście uwielbiam grubą, dobrze wypieczoną skórkę na chlebie. Jeszcze lepiej, jak jest spękana.

Takie skórki można jeszcze znaleźć na chlebach pieczonych w starych piekarniach z ceramicznymi piecami.

Można je uzyskać również we własnym zakresie piekąc odpowiednio długo w umiarkowanej temperaturze lub w warunkach tzw. stygnącego pieca.

A co ze smarowaniem wierzchu? Obawiam się że podczas wyrastanie ciasto lekko wyschnie. Druga kwestia to czy po ok 30 min przykrycie foremki papierem do pieczenia może spowodować że skórka nie będzie taka twarda?

W czsie wyrastania mozesz zrobic tak jak Electra napisala lub polozyc wilgotna sciereczke.  Jesli nie przykryjesz, to skorka bedzie twarda i do tego nie uzyskasz tego pieknego koloru chleba, bo wysuszna powierzchnia sie nie przypiecze.

Musisz nauczyc sie, ze wstawiasz chleb do wysokiej temp nagrzania piekarnika i unikniesz tego efektu. Wiec, jesli  dalej bedziesz wstawial do 180 stopni to przykrywanie nic Tobie nie pomoze.

Osobiście uwielbiam grubą, dobrze wypieczoną skórkę na chlebie. Jeszcze lepiej, jak jest spękana. Takie skórki można jeszcze znaleźć na chlebach pieczonych w starych piekarniach z ceramicznymi piecami. Można je uzyskać również we własnym zakresie piekąc odpowiednio długo w umiarkowanej temperaturze lub w warunkach tzw. stygnącego pieca.

Aniu, kolega ma problem z taka bardzo twarda  gruba skora. Jest to niestety wada w chlebie, a ty piszesz o czyms  co kazdy znas chce osiagnac piekac ww domowych warunkach. 

Ta skorke bardzo dobrze otrzymuje sie w piecach na drewno.

do temp 200 st na 30 min a później obniżyć do 180 st na 30 min.

Cos ty sie uparl przy tak niskiej temp. wstawiania. Tier napisal jak zrobic.

A pewnie chleb jest o wadze 1-2kg to w zupełności na start ok 50-60min pieczenia wystarczy i temp początkowa 220-250 a po 20-30min obniżyć do ok 180C.

Electra, przy przykrywaniu folia, czasem bez osmarowania tluszcze potrafi sie ciasto przykleci do niej.

U mnie tę role pełni torba foliowa z Auchan  :)  a ponadto wykładam foremkę papierem, który wystaje ponad brzegi foremki dzięki czemu chleb może urosnąć nieco wyższy i nie "wylewa" się .

Dawniej spryskiwałam ale torebka foliowa lepiej się sprawdza.

Edited by chudziak

Ja foremkowy chleb wkladam do piecyka i tam jest dosc wilgotno wiec nie zauwazylam zeby mi wysychala skorka ,ale chleb co wyrasta w koszyku najlepiej dotychczas sprawdza sie worek.

Moje foremkowe chcleby to sa chleby ciezkie ,wiec nie wyrastaja tak wysoko ,nie uzywam drozdzy,tylko zakwas.

Natomiast papierem wykladam foremki jak  pieke ciasto mozna latwo wyjac i pokroic ,nie nacinajac blachy :)

elektro ja tez piekę tylko chleby na zaczynie( zakwasie) -co najmniej raz w tygodniu. Do piekarnika wlewam na płaską blaszkę z wodą by zwiększyć wilgotność w nim . Dziś właśnie piekę ale póki co zaczyn jest "budzony" , pewnie ok 14-stej będzie mozna dodać mąki, przełożę do blaszki i będę czekać aż odpowiednio wyrośnie :)

Tak na szybko zrobiłam kilka zdjęć z dzisiejszego chleba tzn chodziło głównie  o tę "czapkę" z folii :)

pusta foremka

post-40398-0-26112900-1446913966_thumb.jpg

wyłożona papierem

post-40398-0-41583200-1446913990_thumb.jpg

to "obudzony" zaczyn

post-40398-0-44611800-1446914015_thumb.jpg

włożone ciasto chlebowe

post-40398-0-11324900-1446914066_thumb.jpg

przykryte foliową "czapką" nie ma obawy, że sie przyklei

post-40398-0-79347000-1446914093_thumb.jpg

urośniety chleb przed włożeniem do piekarnika

post-40398-0-89159400-1446914126_thumb.jpg

Czy jeżeli wykładasz formę papierem do pieczenia to jeszcze ją smarujesz?

Nie smaruję ale trzeba kupić dobry papier do pieczenia -taki brązowy nie biały; by się nie zapłakać przy zdejmowaniu co mi się kiedyś przydarzyło a chleb był przeznaczony na podarunek .

post-40398-0-27624000-1446924738_thumb.jpg

elektra -czemu chcesz zrobić jasny chleb w tej formie, można zrobić jaki się chce - ja piekę chleby w  3/5 żytnie  więc raczej ciemne.