Switala18 Posted November 4, 2015 Report Share Posted November 4, 2015 WitamPiekę po raz 3 chlebek na zakwasie z przepisu od kolegi.Po raz kolejny pojawia się problem w postaci twardej skurki po upieczeniu.Chlebek ładnie wyrasta i przed samym pieczeniem smaruję wierzch olejem. Dochodzę do wniosku że to może być błąd.Co wy o tym sądzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted November 4, 2015 Report Share Posted November 4, 2015 Zamiast olejem to lepiej posmarować wodą to samo można zrobić zaraz po wyjęciu chleba z piekarnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 4, 2015 Report Share Posted November 4, 2015 Switala opisz swoj proces robienia chleba czasy i temperatury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted November 4, 2015 Report Share Posted November 4, 2015 Ja niczym nie smaruję i nie mam twardej skórki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 4, 2015 Report Share Posted November 4, 2015 Ja podejzewam, ze temperatura moze byc za niska, le to teraz gdybanie, bo trzeba wiedziec co kolega robi,zeby powiedziec co jest nie tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted November 4, 2015 Author Report Share Posted November 4, 2015 Wyrabianie ciasta ok 25 min włożenie do wysmarowanej olejem foremki wyrastanie przez ok 8-10 godz. pieczenie 180st. 1,5 godz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 4, 2015 Report Share Posted November 4, 2015 Wstawiasz do za zimnego piekarnika,dlatego masz efekt twardej skory Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted November 4, 2015 Report Share Posted November 4, 2015 A po co ciasto wyrabiać 25 min? max 8-10 min. inaczej będzie przerobione. Poza tym jak Annam napisała niska temp. przy 1,5h i 180C to za dużo i za mało, dlatego skórka jest twarda. A pewnie chleb jest o wadze 1-2kg to w zupełności na start ok 50-60min pieczenia wystarczy i temp początkowa 220-250 a po 20-30min obniżyć do ok 180C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted November 5, 2015 Author Report Share Posted November 5, 2015 A co ze smarowaniem wierzchu? Obawiam się że podczas wyrastanie ciasto lekko wyschnie.Druga kwestia to czy po ok 30 min przykrycie foremki papierem do pieczenia może spowodować że skórka nie będzie taka twarda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 5, 2015 Report Share Posted November 5, 2015 Podczas wyrastania wystarczy wlozyc do worka foliowego i skorka nie wyschnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 5, 2015 Report Share Posted November 5, 2015 Osobiście uwielbiam grubą, dobrze wypieczoną skórkę na chlebie. Jeszcze lepiej, jak jest spękana.Takie skórki można jeszcze znaleźć na chlebach pieczonych w starych piekarniach z ceramicznymi piecami.Można je uzyskać również we własnym zakresie piekąc odpowiednio długo w umiarkowanej temperaturze lub w warunkach tzw. stygnącego pieca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 5, 2015 Report Share Posted November 5, 2015 A co ze smarowaniem wierzchu? Obawiam się że podczas wyrastanie ciasto lekko wyschnie. Druga kwestia to czy po ok 30 min przykrycie foremki papierem do pieczenia może spowodować że skórka nie będzie taka twarda? W czsie wyrastania mozesz zrobic tak jak Electra napisala lub polozyc wilgotna sciereczke. Jesli nie przykryjesz, to skorka bedzie twarda i do tego nie uzyskasz tego pieknego koloru chleba, bo wysuszna powierzchnia sie nie przypiecze. Musisz nauczyc sie, ze wstawiasz chleb do wysokiej temp nagrzania piekarnika i unikniesz tego efektu. Wiec, jesli dalej bedziesz wstawial do 180 stopni to przykrywanie nic Tobie nie pomoze. Osobiście uwielbiam grubą, dobrze wypieczoną skórkę na chlebie. Jeszcze lepiej, jak jest spękana. Takie skórki można jeszcze znaleźć na chlebach pieczonych w starych piekarniach z ceramicznymi piecami. Można je uzyskać również we własnym zakresie piekąc odpowiednio długo w umiarkowanej temperaturze lub w warunkach tzw. stygnącego pieca. Aniu, kolega ma problem z taka bardzo twarda gruba skora. Jest to niestety wada w chlebie, a ty piszesz o czyms co kazdy znas chce osiagnac piekac ww domowych warunkach. Ta skorke bardzo dobrze otrzymuje sie w piecach na drewno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted November 6, 2015 Author Report Share Posted November 6, 2015 Czyli reasumując najpierw wstawić do temp 200 st na 30 min a później obniżyć do 180 st na 30 min.1godz powinna wystarczyć?A co sądzicie o pieczeniu z dodatkiem pary? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 6, 2015 Report Share Posted November 6, 2015 AnnaM ja przykrywalam sciereczka ale po tym jak mi ciasto wyroslo troszke poza foremke to sie przylepialo do sciereczki wiec zaprzestalam teraz jak pieke chleb ktory wyrasta w koszyku chowam w worek foliowy.Foremkowy rosnie w piecyku . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 6, 2015 Report Share Posted November 6, 2015 do temp 200 st na 30 min a później obniżyć do 180 st na 30 min. Cos ty sie uparl przy tak niskiej temp. wstawiania. Tier napisal jak zrobic. A pewnie chleb jest o wadze 1-2kg to w zupełności na start ok 50-60min pieczenia wystarczy i temp początkowa 220-250 a po 20-30min obniżyć do ok 180C. Electra, przy przykrywaniu folia, czasem bez osmarowania tluszcze potrafi sie ciasto przykleci do niej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 Anno ja zakladam worek foliowy taki jak na smieci ,tak zaby powstal taki balon nad chlebem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 Ja w tym celu zraszałem ciasto zwykłym zraszaczem z wodą w środku, skuteczność stuprocentowa ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 moj chleb rosnie ok 4-5 godzin . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 (edited) U mnie tę role pełni torba foliowa z Auchan a ponadto wykładam foremkę papierem, który wystaje ponad brzegi foremki dzięki czemu chleb może urosnąć nieco wyższy i nie "wylewa" się .Dawniej spryskiwałam ale torebka foliowa lepiej się sprawdza. Edited November 7, 2015 by chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 Ja foremkowy chleb wkladam do piecyka i tam jest dosc wilgotno wiec nie zauwazylam zeby mi wysychala skorka ,ale chleb co wyrasta w koszyku najlepiej dotychczas sprawdza sie worek.Moje foremkowe chcleby to sa chleby ciezkie ,wiec nie wyrastaja tak wysoko ,nie uzywam drozdzy,tylko zakwas.Natomiast papierem wykladam foremki jak pieke ciasto mozna latwo wyjac i pokroic ,nie nacinajac blachy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 elektro ja tez piekę tylko chleby na zaczynie( zakwasie) -co najmniej raz w tygodniu. Do piekarnika wlewam na płaską blaszkę z wodą by zwiększyć wilgotność w nim . Dziś właśnie piekę ale póki co zaczyn jest "budzony" , pewnie ok 14-stej będzie mozna dodać mąki, przełożę do blaszki i będę czekać aż odpowiednio wyrośnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 Tak na szybko zrobiłam kilka zdjęć z dzisiejszego chleba tzn chodziło głównie o tę "czapkę" z folii pusta foremka wyłożona papierem to "obudzony" zaczyn włożone ciasto chlebowe przykryte foliową "czapką" nie ma obawy, że sie przyklei urośniety chleb przed włożeniem do piekarnika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 @chudziak, mam identyczna forme , nigdy nie uzywalam do chleba. Musze w niej zrobic jakis jasny bo dawno nie bylo takiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted November 7, 2015 Author Report Share Posted November 7, 2015 Czy jeżeli wykładasz formę papierem do pieczenia to jeszcze ją smarujesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 Czy jeżeli wykładasz formę papierem do pieczenia to jeszcze ją smarujesz? Nie smaruję ale trzeba kupić dobry papier do pieczenia -taki brązowy nie biały; by się nie zapłakać przy zdejmowaniu co mi się kiedyś przydarzyło a chleb był przeznaczony na podarunek . elektra -czemu chcesz zrobić jasny chleb w tej formie, można zrobić jaki się chce - ja piekę chleby w 3/5 żytnie więc raczej ciemne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.