Jump to content

peklowanie

maro1970

Recommended Posts

Cześć.

1.Czy do peklowanie boczku polędwicy szynki kotleta karczku stosujemy taką sama zalewe i ten sam czas peklowania

2.Czy to dobre przyprawy do zalewy:

kminek jałowiec gozdziki lubczyk cukier

3.Czy zalewa ma byc przegotowana.

4.Czy zapeklowane mięso lepiej parzyc przed wedzeniem i w jaki sposób

Zgóry dziekuje za odpowiedż,jestem prawdziwy laik jeśli chodzi o wedzenie ale chce spróbowac

dzięęęki

Edited by maro1970

Witam  :) Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania

ad1. ja stosuję jednakową tylko wersja mniej słona tu będziesz musiał sam sobie dobrać słoność gdyż jak to mawiają jeden lubi córkę a drugi... :facepalm:

ad2. i tu znowu rzecz gustu jedni dają inni nie i każdy to co lubi ja nie daję i według mnie po iluś tam latach wędzenia no nie zawsze udanych uważam, że takie wyroby są najlepsze i najsmaczniejsze.

ad3. można lecz nie musowo

ad4 mięso generalnie parzymy po uwędzeniu chociaż są odstępstwa np przy kurczaku, a parzymy w wodzie a czas i temperatury trzeba wziąść z tabeli no i do tego przydałby się termometr. Koledzy podali Ci linki więc poczytaj troszkę cobyś wiedział o co w tym wszystkim kaman a w razie czego pytaj zawsze Ci ktoś pomoże.

Powodzenia :)

Jak wedziłem kure to parzyłem przed wedzeniem,powód,parzenie zamyka pory i mieso kury jest bardziej soczyste(oczywiscie to teoria specjalistów),sprawdziłem uwedziłem jednego z parzeniem jednego bez i faktycznie ten parzony był lepszy.

Czy to samo odnosi sie do mies i co daje parzenie po wedzeniu.

Poczytałem jak pan radził,tyle ze jutro wedzenie a mieso jeszcze sie pekluje. Chciałbym je parzyc rano,czy mieso parzyć a potem w siatke czy raczej na odwrót,chodzi o szynke i karczek.

To ja proponuję jutrzejszy dzień poświęcić na czytanie i ociekanie a pojutrze osuszać, wędzić , parzyć.

Po jutrze to je niedziela,jak sie cały tydziyń zapir...to w niedziela sie dycho,no mone jaki browar,po za tym pod tymatym obróbka cieplna parzenie nie pisze czy parzyč przed czy po,kurczaka parzyłech przed wyndzyniym i był git.Po za tym wszystkim niy mondrójcie bo jo sie niy znom jestech laik i prosza o proste odpowiedzi,no to dzisioj wyndza najwyżyj pies pojy,miłego wekendu Edited by maro1970

Jak poczytałeś to powinieneś wiedzieć:

1. ociekanie

2.osuszanie

3.wędzenie

4. parzenie

Najpierw w siatkę a później cała reszta.

Szczegóły w postach na forum.

Ot i wszystko w temacie. :)

Aczkolwiek, można zastosować odstępstwa od reguły. Np. na Forum jest przepis na boczek rolowany który najpierw jest parzony, a potem wędzony.

Ale ja proponuję Ci żebyś na początku zaczął klasycznie, tzn. najpierw wędzenie, a potem parzenie.

Edited by Todek

Dzieki panowie,juz po wszystkim,nima żle jak na początek choc polędwiczki sie spierdo..mietkie extra różowe w srodku ale.za słone,moze dla tego że sparzyłem przed wędzeniem i nic soli nie wyciekło,następnym razem zrobie po waszemu ,nie ma innej opcji.

Powiedzcie czy za 5 godzin mozna uwedzić czy robie coś nie tak,np za gorąco

słone,moze dla tego że sparzyłem przed wędzeniem i nic soli nie wyciekło

Gdybyś nie sparzył miałbyś jeszcze bardziej słone, ale po co parzyć polędwiczki i jeśli już to po wędzeniu a nie przed.To bardzo delikatne mięso i wystarczy zapeklować 8% - tową solanka przez 8-10 dni z jednym 3-5 % -towym nastrzykiem, uwędzić z zachowaniem technologi i już można się rozkoszować niebiańskim smakiem.Solankę o tym stężeniu proponuje też do wszystkich wyrobów w których skład wchodzi polędwica.

Wszystko zależy od wędzarni.Wędzi się nie na czas a do uzyskania zadowalającego koloru.W jednej wędzarni będzie to 4 h w innej 6h..Ja w swojej wędzonki wędzę ok.6 h.Polędwiczki nieco krócej, ale zawsze trzymam się zasady "do odpowiedniego koloru."

,następnym razem zrobie po waszemu ,nie ma innej opcji.

Rób po naszemu a będziesz zadowolony. 

Edited by arkadiusz

Po jutrze to je niedziela,jak sie cały tydziyń zapir...to w niedziela sie dycho,no mone jaki browar,po za tym pod tymatym obróbka cieplna parzenie nie pisze czy parzyč przed czy po,kurczaka parzyłech przed wyndzyniym i był git.Po za tym wszystkim niy mondrójcie bo jo sie niy znom jestech laik i prosza o proste odpowiedzi,no to dzisioj wyndza najwyżyj pies pojy,miłego wekendu

po naszymu to mogesz szrajbnyć na "ślonskim beblaniu ..." bo tukej siem po polsku pisze....

Po jutrze to je niedziela,jak sie cały tydziyń zapir...to w niedziela sie dycho,no mone jaki browar,po za tym pod tymatym obróbka cieplna parzenie nie pisze czy parzyč przed czy po,kurczaka parzyłech przed wyndzyniym i był git.Po za tym wszystkim niy mondrójcie bo jo sie niy znom jestech laik i prosza o proste odpowiedzi,no to dzisioj wyndza najwyżyj pies pojy,miłego wekendu

po naszymu to mogesz szrajbnyć na "ślonskim beblaniu ..." bo tukej siem po polsku pisze....

Bo se jynzor połomiesz

słone,moze dla tego że sparzyłem przed wędzeniem i nic soli nie wyciekło

Gdybyś nie sparzył miałbyś jeszcze bardziej słone, ale po co parzyć polędwiczki i jeśli już to po wędzeniu a nie przed.To bardzo delikatne mięso i wystarczy zapeklować 8% - tową solanka przez 8-10 dni z jednym 3-5 % -towym nastrzykiem, uwędzić z zachowaniem technologi i już można się rozkoszować niebiańskim smakiem.Solankę o tym stężeniu proponuje też do wszystkich wyrobów w których skład wchodzi polędwica.

Wszystko zależy od wędzarni.Wędzi się nie na czas a do uzyskania zadowalającego koloru.W jednej wędzarni będzie to 4 h w innej 6h..Ja w swojej wędzonki wędzę ok.6 h.Polędwiczki nieco krócej, ale zawsze trzymam się zasady "do odpowiedniego koloru."

,następnym razem zrobie po waszemu ,nie ma innej opcji.

Rób po naszemu a będziesz zadowolony. 

Kurde kolor piykny wszystko miynciutkie ino przesoliłech ,do sie to jakos uratowac,po za bigosym fosolkom po bretońsku czy żurkiym?

Maro! Masz rację! Najlepiej się obrazić i robić po swojemu, a jak wiadomo w waszych stronach mówią: " jak sie nie psewrócis to sie nie naucys, hej!" :D

Zwracam honor,przesoliłech,jutro nie bydzie odpoczynku  tylko lektura z waszego forum

Kurde kolor piykny wszystko miynciutkie ino przesoliłech ,do sie to jakos uratowac,po za bigosym fosolkom po bretońsku czy żurkiym?

Już Jumbo Ci zwracał uwagę, że tu musisz pisać po polsku bo inaczej zgodnie z regulaminem Twoje posty będą usuwane.Gwarę zachowaj na inną stronę. Polędwiczki dodaj do bigosu, albo do fasolki, ale szkoda, że zmarnowałeś tak delikatne mięso.Pośpiech to jest wskazany przy łapaniu pcheł.

Edited by arkadiusz

Dobre ,niech Wom bydzie,juz niy byda godoł w szkryflaniu.

Mięsko wystygło dzisiaj smak się zmienił szynka karczek kotlet boczek pychotka z minimalnym przesoleniem a poledwiczki suchawe,pozdrawiam i dziekuje za zajebiste forum

Edited by maro1970