Jump to content

szynkowar na wsad 2.2 kg

italodisco

Recommended Posts

Dziś wieczorem wstawiam przygotowane mięsko z łopatki do parzenia ( dwa bloki każdy po 1 kg jeden czysta łopatka, drugi łopatka + mięso mielone z przyprawami)

Ponieważ będę parzył pierwszy raz a na forum w wiekszości są podawane przepisy na 1 kg

to proszę o poradę szanownych forumowiczów mających doświadczenie, jak długo parzyć łopatkę o wsadzie 2kg.

Oczywiście można przyjąc x 2 ?? ale czy tak jest rzeczywiście.? :blush:

Pozdrawiam Paweł

Należy parzyć do chwili uzyskania wewnątrz produktu założonej recepturą temperatury. Z zasady waha się to w granicach od 68 do 72 st.C.

Z tego co wiem, obecnie, w ramach oszczędności energetycznych oraz materiałowych (mniejsze ubytki) stosowane sa nocne wędzenio-parzenia w automatach, gdzie produkt poddawany jest długotrwałemu działaniu temp. ok. 50 st.C

Nie osiągają. Tutaj chodzi głównie o nowe sposoby wędzenia szynek. Juz w naszych sklepach, nie pisze o hurtowanich z art. masarskimi, mozna kupić peklododatki i inne świństwa, które nawet z najgorszego miesa, potrafia zrobic piekna, wybarwiona szyneczkę, posiadająca specyficzny smak i zapach miesa szynki. Oczywiście nie tylko szynki.

Te produkty maja wytrzymać ok. 3-4 dni w lodówce konsumenta. Reszta nie jest ważna.

Oczywiście, wszystko odbywa się pod scisłym nadzorem służb weterynaryjnych, jak dla przykładu ma i miało zawsze to miejsce w Constarze. :wink:

BonAirze, te receptury i tzw. szarże, które my podajemy na stronie i częściowo na forum, to dla obecnego przemysłu rzeczy archaiczne. Wtedy były to przepisy, które wprowadzała Centrala Przemysłu mięsnego na teren całej Polski. Jakiekolwiek odstepstwa były bardzo surowo karane.

Teraz jest walka o zysk i jeszcze raz zysk. Najmniej ważne jest zdrowie klienta. To wszystko jeszcze bardziej się zawaliło, kiedy zaczeły obowiązywać normy europejskie w sprawie dodatków do wędlin.

Są na stronce i forum ludzie, którzy aktualnie pracuja w takich molochach. Pewnie się nie ujawnią, ale niech zaprzeczą, iz w kazdym zakładzie obowiązuje wewnetrzna instrukcja (poufna) o tym jak kiwac klienta (pisze w skrócie) i jak ma się zachowywac produkt w jego lodówce. Wiem, że np. boczek wędzony, może zacząc "puszczać śluzowate soki" dopiero po 3 dniach od chwili zakupu. Piszę od chwili zakupu, gdyż towar jest tak przestawiany, by zawsze te normy były spełniane - łącznie z wymiana międzysklepową, jesli coś na danym rejonie niezbyt szybko schodzi.

Przepisy z PN 39/74 określają to tak-

1 faza - temperatura 90st C przez 20 minut

2 faza - temp 78-80 st C. Czas 30 -40 min na 1kg produktu aż do osiągnięcia w centrum bloku temp. 68-70 st C.

Wcześniej w instrukcji napełniania mięśni szynek w formy mówi się o formach typu oblong o pojemności 10 lbs Pozdrawiam

• 2 months later...

na 2,20 kg wsadu w postaci łopatki

przyjmuję:

110-115 min, z rozłożeniem na

I faza - 25min temperatura wody 85-90°C,

II faza - 85 min, temperatura wody 72-75°C, we wnętrzu wkładu 65-68°C

potem oziębiam stopniowo w zimnej wodzie

Przekrój szynkowara 100 X 100 [mm], długość 250 [mm]

jako osłonka, osłonka poliamidowa o szerokości złożonej 170 [mm]

we wnętrzu wkładu 65-68°C

dlaczego dążysz do temperatury 65-68 C a nie 70-72 C?

Mam taki termometr http://www.stalgast.com/catalog/product_info.php/cPath/918_1557/products_id/1128?osCsid=902ef8d4bc09bc452db06a5cab86a238

i mam podejrzenie, że tego typu termometry zaniżają faktyczną temperaturę. Dlatego napisałem o temperaturze niższej, bo to wynika z moich obserwacji przekroju wyrobów. Z uwagi na to, że robię ten sam rodzaj, lekko modyfikując, takie mam spostrzeżenia. Prawdopodobnie, jak już będzie mnie stać na porządną sondę to okaże się, że faktyczna temperatura wnętrza jest 70-72°C.

Przy pomiarach temperatur wewnątrz batonów nic nie może się wydawać to musi być pewne . Jak być pewnym temperatur wskazań swojego termometra pokazano to w

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=690&postdays=0&postorder=asc&highlight=lamerskie&start=45

Dodatkowo dwa zdjęcia termometr o innej konstrukcji a Lidla . działa niezawodnie

,Pozdrawiam

Wrzątek nie ma 100 C.

Mirku, czyżby nowa fizyka???

Mówiąc o wrzątku mamy na myśli wodę, słowo wrzątek pochodzi od "wrzenie",

temperatura wrzenia wody jest około 100 stopni - pomińmy szczegóły typu ciśnienie, etc bo to są niewielkie cząstki tych stopni

no... chyba że chodzi Ci o coś innego :wink:

Mi bardziej chodziło o zakres 65°C-85°C. W tym zakresie, w zależności od głębokości wbicia termometru, osiągam różne wskazania. Różnica jest 2-3°, a więc dość znaczna. Mielonka wczoraj po parzeniu, była wyjęta przy temp. 66°C wskazanej przez termometr. Wyszła super wg. mnie, poza jednym incydentem, moją głupotą która kazała mi ponakłuwać osłonkę aby pozbyć się bąbli powietrza, co zawszę robiłem przy kiełbasie łopatkowej, ale teraz to sam nie wiem, zaćma umysłowa jakaś, tak czy inaczej była mielonka, osłonka i galaretka :-) Sama mielonka pyszna.

Papla, to jest logiczne. baton ma kształt cylindryczny i w każdym miejscu inną temperaturę. Zasadą jest, iz przyjmuje się temp. w środku (centrum) produktu.

Maxell, ja mówię o tym, że np. temperatura wody mierzona termometrem tym do wbijania a termometrem w obudowie drewnianej się różni i nie mam 100% pewności co do wskazań, rozwiązaniem na pewno byłby zakup termometra elektronicznego z sondą ale to jest u mnie przyszłość dopiero. Tak czy inaczej serdecznie dziękuję za podpowiedzi, na pewno pomogą.

Termometry w obudowie drewnianej to termometry spirytusowe mogą służyć do orientacyjnego pomiaru temperatury i na nich nie można się wzorować bo ich dokładność może wynosić nawet -4 +4 C ale zdarzają się i dobre. Co do elektronicznych też nie mam zaufania bo zakres dokładności między nimi również może wynosić -2 + 2 i często w praktyce tak było . Moim zdaniem wzorcem najlepszym to termometr rtęciowy ale sprawdzony i według niego co jakiś czas sprawdzam termometry tarczowe i inne by być pewnym ich dokładności. Pozdrawiam