Hallander Posted November 8, 2015 Report Share Posted November 8, 2015 Po wielu przemyśleniach i obserwacjach doświadczeń kolegów z forum zacząłem budowę swojego miejsca zadymiania wędlin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted November 8, 2015 Report Share Posted November 8, 2015 Po wielu przemyśleniach i obserwacjach doświadczeń kolegów z forum zacząłem budowę swojego miejsca zadymiania wędlin.Moze cos więcej?!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 8, 2015 Report Share Posted November 8, 2015 Przecież dopiero zaczął .... Dajmy koledze trochę czasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hallander Posted November 8, 2015 Author Report Share Posted November 8, 2015 Wybrałem miejsce. I wykopałem pod płytę na głębokość szpadla. Wypoziomowałem i zaszalowałem pod płytę 1x2m. Podkreślę, że to moje pierwsze doświadczenia z zagadnieniem budowlanym Przed zalaniem "uzbroiłem" gruzem i prętami pozostałymi z budowy domu. Na płycie postawiłem 3,5 na 3,5 cegły palenisko. Klinkier wysokości siedmiu rzędów (ok 80 cegieł) zaszalowałemi wylałem strop umieszczając rurę stalową 200 z szybrem. Teraz czekam na komorę wędzarniczą, którą zamówiłem drewnianą wraz z drewutnią i stolikiem. Może lada dzień przyjedzie... Kolejne postępy będę udostępniał. Z racji tego, że sam szukałem przydatnych informacji dot. budowy przedstawiam koszty poniesione podczas realizacji. PŁYTA1. cement 2 wroki - 20 pln PALENISKO1. cegły klinkierowe 80szt x 2.8 pln - 224pln2. zaprawa do klinkieru 2 worki - 50 pln3. listwy do klinkieru 10 szt - 30 pln4. drzwiczki żeliwne - 110 pln5. rura stalowa z szybrem - 80 pln6. cement na strop 2 worki - 10 pln Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted November 8, 2015 Report Share Posted November 8, 2015 Czy tak zazbroiłeś płyte fundamentowa jak wygląda na zdjęciu ? stropową takze ? , mam nadzieję ze dom budowali fachowcy , dlatego zostało im tak malo zbrojenia , a wiedza odjechała wraz z ostatnim z nich , Chyba nie dość dokładnie obserwowałeś forum , ale to juz jest Twoja sprawa . Pozdrawiam P.S. Ładnie swoja droga wymurowałeś kilnkier ( czy zrobiłes nadproże nad otworem do paleniska ? , Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hallander Posted November 8, 2015 Author Report Share Posted November 8, 2015 No tak kolokwialnie ujmę - w tym ma się wędzić, a nie z tego strzelać ????Co do zbrojenia to oczywiście nie zrobiłem tego zgodnie z wymogami dla galerii handlowej ale zalałem oprócz gruzu kilka ażurów stalowych i prętów. Strop podobnie. Nadproże to cegły na zbrojeniu.Wszystko robiłem pierwszy raz i wg niektórych obserwatorów z sąsiedztwa - za bardzo się starałem. Jak się zawali zwrócę honor ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted November 8, 2015 Report Share Posted November 8, 2015 ...Hallander... w takich obklicznościach przyrody budowa takiego obiektu... zobowiązuje Bezproblemowo utrzymasz standard wykonania... bo wysoko zagrałeś Podoba mi się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts