Jump to content

Nastrzykiwanie przy peklowaniu


chłop z warmii

Recommended Posts

bardzo proszę o podpowiedż w jaki sposób fachowo wykonać nastrzykiwanie.

Nigdy tego nie robiłem,zawsze peklowałem mięso metodą zalewową.

Mam strzykawkę z igła 40 mm,czy to wystarczy?

Ile solanki wstrzyknąć w ml na 1 kg mięsa,jak gęsto wstrzykiwać?

Z góry dziękuję za pomoc.

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

W zależności od czasu peklowania, ale przy typowym 7 - 10%

zerknij do tabeli DZIADKA http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015&start=0

Powinieneś mieć możliwość przekłucia przez całą grubość mięsa, ale jak nie masz dłuższej to nastrzykuj naprzemiennie z jednej i drugiej strony,

ile razy? - tak aby w miarę równo rozprowadzić solankę np. na kawałek ok 2kg powinno starczyć 5-6 ukłuć

Wbijasz igłę i powoli wyciągając naciskasz na tłok

powodzenia :cool:

Link to comment
Share on other sites

chłopie nie łajaj się, stwierdzam, że nie raz też nie mogłem znaleźć czegoś co już widziałem. Forum WD jest olbrzymie. Dlatego ukłon w stronę moderatorów którzy nie puszczają gromów na nasze głowy za byle pytanie lecz cierpliwie podsyłają linki i odpowiadają. Korzystam z różnych stron i nie jest gdzie niegdzie tak wesoło a za proste pytanie można oberwać. Tu miło się zagląda. Widać nietylko muzyka łagodzi obyczaje...
Link to comment
Share on other sites

Witam

Abratek wszystko wyjaśnił, ja dodam, że nastrzyki robię za pomocą zwykłej strzykawki z igłą 1,2mm. Strzykawkę mam od zaprzyjaźnionej pielęgniarki, igła kosztowała 10 groszy w aptece.

Wiem, że można używać profesjonalnego sprzętu, ale mój kosztował tylko 10 groszy, a się sprawdza.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Witam

Mam pytanie odnośnie nastrzykiwania solanką.

Kupiłem schab w sklepie PMB Białystok. Nastrzykiwałem go wbijając poziomo igłę w poprzek mięśni i przy nastrzykiwaniu w kilku miejscach strzykała mi solanka strumieniem do góry o średnicy zbliżonej do mojej igły.

Czy może to oznaczać, że surowy schab był wcześniej czymś strzyknięty i przez te otwory po igle mi strzykało :question: :shock:

Link to comment
Share on other sites

Czy może to oznaczać, że surowy schab był wcześniej czymś strzyknięty i przez te otwory po igle mi strzykało

W czasie nastrzyku mogłeś mieć za wysokie ciśnienie, igła skierowania bardziej do krawędzi zewnętrznej albo włókna mięśniowe nie były ze sobą mocno zespolone, tworząc luźną strukturę, powodującą przepuszczenie strugi solanki.
Link to comment
Share on other sites

igła skierowania bardziej do krawędzi zewnętrznej

Raczej nie bo starałem się centralnie w środek podawać.

Strzykało w dwóch trzech miejscach naraz i zawsze na środku przy moim nakłuciu w różnych miejscach.

Więcej z PMB mięska nie będzie :devil:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...