chłop z warmii Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 bardzo proszę o podpowiedż w jaki sposób fachowo wykonać nastrzykiwanie.Nigdy tego nie robiłem,zawsze peklowałem mięso metodą zalewową.Mam strzykawkę z igła 40 mm,czy to wystarczy?Ile solanki wstrzyknąć w ml na 1 kg mięsa,jak gęsto wstrzykiwać?Z góry dziękuję za pomoc.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 W zależności od czasu peklowania, ale przy typowym 7 - 10% zerknij do tabeli DZIADKA http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015&start=0 Powinieneś mieć możliwość przekłucia przez całą grubość mięsa, ale jak nie masz dłuższej to nastrzykuj naprzemiennie z jednej i drugiej strony,ile razy? - tak aby w miarę równo rozprowadzić solankę np. na kawałek ok 2kg powinno starczyć 5-6 ukłućWbijasz igłę i powoli wyciągając naciskasz na tłokpowodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted December 13, 2007 Author Report Share Posted December 13, 2007 Abratku,wielkie dzięki. Podany link wszystko wyjaśnia,a ja nimota nie potrafiłem go znależć :blush: :blush: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurasa4 Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 chłopie nie łajaj się, stwierdzam, że nie raz też nie mogłem znaleźć czegoś co już widziałem. Forum WD jest olbrzymie. Dlatego ukłon w stronę moderatorów którzy nie puszczają gromów na nasze głowy za byle pytanie lecz cierpliwie podsyłają linki i odpowiadają. Korzystam z różnych stron i nie jest gdzie niegdzie tak wesoło a za proste pytanie można oberwać. Tu miło się zagląda. Widać nietylko muzyka łagodzi obyczaje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 Chciałbym jeszcze raz przypomnieć, że świetnie sprawdzaja sie obie wyszukiwarki: tutaj i na stronie. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jareknew Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 Witam Abratek wszystko wyjaśnił, ja dodam, że nastrzyki robię za pomocą zwykłej strzykawki z igłą 1,2mm. Strzykawkę mam od zaprzyjaźnionej pielęgniarki, igła kosztowała 10 groszy w aptece. Wiem, że można używać profesjonalnego sprzętu, ale mój kosztował tylko 10 groszy, a się sprawdza. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 Witam jareknew. Jeżeli dobrze widzę jest to wiadro ocynkowane i w takim naczyniu nie polecam peklowania ze względu na reakcję soli na ocynk . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jareknew Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 O cholerka, tego nie wiedziałem, jeszcze nie zdążyłem zalać, zmieniam naczynie. dzięki za podpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted November 18, 2009 Report Share Posted November 18, 2009 WitamMam pytanie odnośnie nastrzykiwania solanką.Kupiłem schab w sklepie PMB Białystok. Nastrzykiwałem go wbijając poziomo igłę w poprzek mięśni i przy nastrzykiwaniu w kilku miejscach strzykała mi solanka strumieniem do góry o średnicy zbliżonej do mojej igły. Czy może to oznaczać, że surowy schab był wcześniej czymś strzyknięty i przez te otwory po igle mi strzykało :question: :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 18, 2009 Report Share Posted November 18, 2009 Nie nastrzyknięty Kolego, nie nastrzyknięty, a tylko USZLACHETNIONY. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 18, 2009 Report Share Posted November 18, 2009 Czy może to oznaczać, że surowy schab był wcześniej czymś strzyknięty i przez te otwory po igle mi strzykałoW czasie nastrzyku mogłeś mieć za wysokie ciśnienie, igła skierowania bardziej do krawędzi zewnętrznej albo włókna mięśniowe nie były ze sobą mocno zespolone, tworząc luźną strukturę, powodującą przepuszczenie strugi solanki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 18, 2009 Report Share Posted November 18, 2009 Witam.Czasami tak mam przy szynce ale w jednym miejscu a beiot pisał: w kilku naraz.Aż tak dużego ciśnienia strzykawa nie wytwarza, chyba :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 18, 2009 Report Share Posted November 18, 2009 Nastrzykują, nastrzykują. Wiem z pewnego źródła. :wink: To najtańszy i najszybszy sposób podniesienia zarobków, którego niezaprzeczalnym atutem jest mała szkodliwość wody. :grin: Pić w końcu także trzeba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted November 18, 2009 Report Share Posted November 18, 2009 igła skierowania bardziej do krawędzi zewnętrznejRaczej nie bo starałem się centralnie w środek podawać. Strzykało w dwóch trzech miejscach naraz i zawsze na środku przy moim nakłuciu w różnych miejscach. Więcej z PMB mięska nie będzie :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lilliwashere Posted November 18, 2009 Report Share Posted November 18, 2009 Nie cobym reklamował, ale poza zaufanym "rzeźnikiem" albo "szwagrem rolnikiem" pozostaje chyba makro i mięso pakowane firmowo (takie po 3-4 kilo) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts