Jump to content

Nastrzykiwanie przy peklowaniu

chłop z warmii

Recommended Posts

bardzo proszę o podpowiedż w jaki sposób fachowo wykonać nastrzykiwanie.

Nigdy tego nie robiłem,zawsze peklowałem mięso metodą zalewową.

Mam strzykawkę z igła 40 mm,czy to wystarczy?

Ile solanki wstrzyknąć w ml na 1 kg mięsa,jak gęsto wstrzykiwać?

Z góry dziękuję za pomoc.

pozdrawiam

W zależności od czasu peklowania, ale przy typowym 7 - 10%

zerknij do tabeli DZIADKA http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015&start=0

Powinieneś mieć możliwość przekłucia przez całą grubość mięsa, ale jak nie masz dłuższej to nastrzykuj naprzemiennie z jednej i drugiej strony,

ile razy? - tak aby w miarę równo rozprowadzić solankę np. na kawałek ok 2kg powinno starczyć 5-6 ukłuć

Wbijasz igłę i powoli wyciągając naciskasz na tłok

powodzenia :cool:

chłopie nie łajaj się, stwierdzam, że nie raz też nie mogłem znaleźć czegoś co już widziałem. Forum WD jest olbrzymie. Dlatego ukłon w stronę moderatorów którzy nie puszczają gromów na nasze głowy za byle pytanie lecz cierpliwie podsyłają linki i odpowiadają. Korzystam z różnych stron i nie jest gdzie niegdzie tak wesoło a za proste pytanie można oberwać. Tu miło się zagląda. Widać nietylko muzyka łagodzi obyczaje...

Witam

Abratek wszystko wyjaśnił, ja dodam, że nastrzyki robię za pomocą zwykłej strzykawki z igłą 1,2mm. Strzykawkę mam od zaprzyjaźnionej pielęgniarki, igła kosztowała 10 groszy w aptece.

Wiem, że można używać profesjonalnego sprzętu, ale mój kosztował tylko 10 groszy, a się sprawdza.

Pozdrawiam

• 1 year later...

Witam

Mam pytanie odnośnie nastrzykiwania solanką.

Kupiłem schab w sklepie PMB Białystok. Nastrzykiwałem go wbijając poziomo igłę w poprzek mięśni i przy nastrzykiwaniu w kilku miejscach strzykała mi solanka strumieniem do góry o średnicy zbliżonej do mojej igły.

Czy może to oznaczać, że surowy schab był wcześniej czymś strzyknięty i przez te otwory po igle mi strzykało :question: :shock:

Czy może to oznaczać, że surowy schab był wcześniej czymś strzyknięty i przez te otwory po igle mi strzykało

W czasie nastrzyku mogłeś mieć za wysokie ciśnienie, igła skierowania bardziej do krawędzi zewnętrznej albo włókna mięśniowe nie były ze sobą mocno zespolone, tworząc luźną strukturę, powodującą przepuszczenie strugi solanki.

igła skierowania bardziej do krawędzi zewnętrznej

Raczej nie bo starałem się centralnie w środek podawać.

Strzykało w dwóch trzech miejscach naraz i zawsze na środku przy moim nakłuciu w różnych miejscach.

Więcej z PMB mięska nie będzie :devil: