Jump to content

Liść laurowy (bobkowy), rosnący w kuchni..

Gregtom

Recommended Posts

Oglądając program kulinarny, kucharz telewizyjny dodawal do swoich potraw swiezo oberwane liscie laurowe z "krzaczka" stojacego na kuchennym parapecie..

Opowiadal, ze smak i zapach tych kupnych paczkowanych a swiezych, jest ogromny.. Te z paczki daja posmak goryczy w wyrobie o czym napewno juz sie ten i owy przekonal, a wlasnie w Polskiej kuchni i wyrobach uzywamy duzo tego ziela..

Wyczytalem w Wikipedii, ze to ziolo w naszych warunkach klimatycznych, raczej nie wyrosnie w ogrodkach ale w pokojowym i kuchennym klimacie nie ma zadnego problemu wegetacji..  Tu link:  https://pl.wikipedia.org/wiki/Li%C5%9B%C4%87_laurowy

---------------------------------------------------------------------------

Pytanko: Czy ma ktos roslinke liscia laurowego w swojej kuchni a jesli tak, to na co zwracac uwage przy hodowli/uprawie domowej..?

Wyczytalem w Wikipedii, ze to ziolo w naszych warunkach klimatycznych, raczej nie wyrosnie w ogrodkach 

Grześ, w ubiegłym roku kupiłem krzaczek w doniczce w castoramie, za jakieś 2 dychy i wsadzilem na działce. Był zbiór jesienią. Przezimował, na wiosnę obciąłem do spodu i w tym roku miałem drugi zbiór.  :)

Grześ, w ubiegłym roku kupiłem krzaczek w doniczce w castoramie, za jakieś 2 dychy i wsadzilem na działce. Był zbiór jesienią. Przezimował, na wiosnę obciąłem do spodu i w tym roku miałem drugi zbiór. :)

kazu ma takie drzewko. Już ma coś koło 2 m wysokości. W lecie stoi w ogrodzie a na zimę przenosimy na klatkę schodową i rośnie sobie.

Co możecie powiedzieć o aromacie? Który lepszy.

Z zagranicznych wojaży razem z Jolą przywozimy liście laurowe które zrywamy tam z krzaków i suszymy, do domu przywozimy już gotowy susz i powiem uczciwie że od tych sklepowych różnią się nie tylko kolorem ale i również smakiem który jest intensywniejszy i mocno aromatyczny, jak kiedyś dawałem np. 5 liści sklepowych to teraz wystarczą dwa, a i tak są bardziej wyczuwalne, różnica to tak jak kupić zmielony pieprz w sklepie, a zmielić samemu ziarna.