Jump to content

Liść laurowy (bobkowy), rosnący w kuchni..


Gregtom

Recommended Posts

Oglądając program kulinarny, kucharz telewizyjny dodawal do swoich potraw swiezo oberwane liscie laurowe z "krzaczka" stojacego na kuchennym parapecie..

Opowiadal, ze smak i zapach tych kupnych paczkowanych a swiezych, jest ogromny.. Te z paczki daja posmak goryczy w wyrobie o czym napewno juz sie ten i owy przekonal, a wlasnie w Polskiej kuchni i wyrobach uzywamy duzo tego ziela..

Wyczytalem w Wikipedii, ze to ziolo w naszych warunkach klimatycznych, raczej nie wyrosnie w ogrodkach ale w pokojowym i kuchennym klimacie nie ma zadnego problemu wegetacji..  Tu link:  https://pl.wikipedia.org/wiki/Li%C5%9B%C4%87_laurowy

---------------------------------------------------------------------------

 

Pytanko: Czy ma ktos roslinke liscia laurowego w swojej kuchni a jesli tak, to na co zwracac uwage przy hodowli/uprawie domowej..?

Link to comment
Share on other sites

Wyczytalem w Wikipedii, ze to ziolo w naszych warunkach klimatycznych, raczej nie wyrosnie w ogrodkach 

Grześ, w ubiegłym roku kupiłem krzaczek w doniczce w castoramie, za jakieś 2 dychy i wsadzilem na działce. Był zbiór jesienią. Przezimował, na wiosnę obciąłem do spodu i w tym roku miałem drugi zbiór.  :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Grześ, w ubiegłym roku kupiłem krzaczek w doniczce w castoramie, za jakieś 2 dychy i wsadzilem na działce. Był zbiór jesienią. Przezimował, na wiosnę obciąłem do spodu i w tym roku miałem drugi zbiór. :)

 

kazu ma takie drzewko. Już ma coś koło 2 m wysokości. W lecie stoi w ogrodzie a na zimę przenosimy na klatkę schodową i rośnie sobie.

Co możecie powiedzieć o aromacie? Który lepszy.

Link to comment
Share on other sites

Z zagranicznych wojaży razem z Jolą przywozimy liście laurowe które zrywamy tam z krzaków i suszymy, do domu przywozimy już gotowy susz i powiem uczciwie że od tych sklepowych różnią się nie tylko kolorem ale i również smakiem który jest intensywniejszy i mocno aromatyczny, jak kiedyś dawałem np. 5 liści sklepowych to teraz wystarczą dwa, a i tak są bardziej wyczuwalne, różnica to tak jak kupić zmielony pieprz w sklepie, a zmielić samemu ziarna.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...