Gregtom Posted November 15, 2015 Report Share Posted November 15, 2015 Oglądając program kulinarny, kucharz telewizyjny dodawal do swoich potraw swiezo oberwane liscie laurowe z "krzaczka" stojacego na kuchennym parapecie..Opowiadal, ze smak i zapach tych kupnych paczkowanych a swiezych, jest ogromny.. Te z paczki daja posmak goryczy w wyrobie o czym napewno juz sie ten i owy przekonal, a wlasnie w Polskiej kuchni i wyrobach uzywamy duzo tego ziela..Wyczytalem w Wikipedii, ze to ziolo w naszych warunkach klimatycznych, raczej nie wyrosnie w ogrodkach ale w pokojowym i kuchennym klimacie nie ma zadnego problemu wegetacji.. Tu link: https://pl.wikipedia.org/wiki/Li%C5%9B%C4%87_laurowy--------------------------------------------------------------------------- Pytanko: Czy ma ktos roslinke liscia laurowego w swojej kuchni a jesli tak, to na co zwracac uwage przy hodowli/uprawie domowej..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 15, 2015 Report Share Posted November 15, 2015 Wyczytalem w Wikipedii, ze to ziolo w naszych warunkach klimatycznych, raczej nie wyrosnie w ogrodkach Grześ, w ubiegłym roku kupiłem krzaczek w doniczce w castoramie, za jakieś 2 dychy i wsadzilem na działce. Był zbiór jesienią. Przezimował, na wiosnę obciąłem do spodu i w tym roku miałem drugi zbiór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted November 15, 2015 Report Share Posted November 15, 2015 kazu ma takie drzewko. Już ma coś koło 2 m wysokości. W lecie stoi w ogrodzie a na zimę przenosimy na klatkę schodową i rośnie sobie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 15, 2015 Report Share Posted November 15, 2015 Grześ, w ubiegłym roku kupiłem krzaczek w doniczce w castoramie, za jakieś 2 dychy i wsadzilem na działce. Był zbiór jesienią. Przezimował, na wiosnę obciąłem do spodu i w tym roku miałem drugi zbiór. kazu ma takie drzewko. Już ma coś koło 2 m wysokości. W lecie stoi w ogrodzie a na zimę przenosimy na klatkę schodową i rośnie sobie. Co możecie powiedzieć o aromacie? Który lepszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 15, 2015 Report Share Posted November 15, 2015 Co możecie powiedzieć o aromacie? Który lepszy.Pachnie jak ze sklepu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 15, 2015 Report Share Posted November 15, 2015 Co możecie powiedzieć o aromacie? Który lepszy. Swiezy lisc bobkowy nie ma tak bardzo intensywnego zapachu, jak wysuszony . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted November 15, 2015 Report Share Posted November 15, 2015 Z zagranicznych wojaży razem z Jolą przywozimy liście laurowe które zrywamy tam z krzaków i suszymy, do domu przywozimy już gotowy susz i powiem uczciwie że od tych sklepowych różnią się nie tylko kolorem ale i również smakiem który jest intensywniejszy i mocno aromatyczny, jak kiedyś dawałem np. 5 liści sklepowych to teraz wystarczą dwa, a i tak są bardziej wyczuwalne, różnica to tak jak kupić zmielony pieprz w sklepie, a zmielić samemu ziarna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted November 15, 2015 Report Share Posted November 15, 2015 A gdzie można dostać sadzonki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted November 15, 2015 Report Share Posted November 15, 2015 Ostatnio w Selgrosie widziałem...koszt jakieś 25 PLN-ów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 15, 2015 Report Share Posted November 15, 2015 Na All też są: http://allegro.pl/lisc-laurowy-bobkowy-wawrzyn-sadzonki-w-doniczkach-i5794613829.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 16, 2015 Report Share Posted November 16, 2015 U nas czasem mozna kupic w Lidl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar Posted November 16, 2015 Report Share Posted November 16, 2015 Ja widziałem w sieci sklepów Wafelek w Częstochowie, niestety ceny nie pamiętam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts