Jump to content

Mój pierwszy wyrób :)

italodisco

Recommended Posts

Witam dziękuje wszystkim za przygotowanie pierwszego szynkowarzenia :) łopatki

Po lewej stronie łopatka wybrane najlepsze kawałki kostka 3x3 1,1 kg , 21,5 gram peklosoli, 1/4 papryki czerwonej , łyżeczka żelatyny , cukru pudru, 80 ml wody

po prawej łopatka gorsze kawałki 700 gram + 300 gram zmielone 2 x na 4 najbardziej tłustych częsci,

80ml wody

łyżeczka żelatyny, pieprzu kolorowego, kolendry, cukru pudru

21,6 gram peklosoli

Wyrobione dobrze na 40 godzin do szynkowaru i do lodówki.

Parzenie:

temp: 78- 80 stopni przez 1 godzinę i 45 minut ( razem 2,1 kg)

chłodzenie wiadro zimnej wody 30 minut w lodówce 6 godzin gdyż więcej nie chciałem czekać

Wnioski:

+ soczyste, smakowite, ładnie się trzymają i wyglądają

- ze względu na duże gabaryty szynkowaru parzył się pod skosem w baniaku , lepsza gatunkowo łopatka była na dole i w niej było około pół szklanki galaretki bardzo rzadkiej, ale sam domyslam się przyczyny ponieważ próbowałem naraz dwa wkłady ten zmielony nie miał wody chyba dlatego ze duzo bardziej go wyrabiałem i był po 30 minutach mieszania jak klej (czyli rozumuje wpił wodę) prosze mnie poprawić jak źle wnioskuje

trochę twarde mięsko , ale czytając powyższe tematy takie ma być jakościowe

pozdrawiam Paweł ( czekam na sugestie) :lol:

Guest Wiesław
solanka, peklosól, co to ma za znaczenie, liczy sie efekt, a ten jest znakomity, serdecznie Cie Pawle pozdrawiam i gratuluje udanego "efektu" , tez poczatkujacy Wiesław

Wczoraj zrobiłam (sama !!!) mój pierwszy wyrób z szynkowara. Inspiracją był przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1524.

Wprawdzie wyrób nie jest z wędzonych głów lecz świeżych i na szybko peklowanych (na sucho) - 5 godzin, to smakuje wybornie. Domownikom przejadły się wędzonki i taka odmiana wszystkim smakowała :smile: . To co nie weszło do szykowarów zostało zapasteryzowane w słoikach. Ogółem z głowy ok. 5 kg po 1,50 zł. wyszły dwa szynkowary i trzy słoiki wyrobu. Palce lizać :tongue:

Ależ podnosicie poprzeczkę! ;-)

Jak to możliwe, że człowiek tyle lat żył w nieświadomości (piszę o nas), nie zdając sobie sprawy, jak PYSZNE może być mięso z głów wp.! :blush:

Bardzo często ostatnio kupujemy głowy wp. (1,50zł/1kg) na salceson "dietetyczny" Dorotki :lol:

Przy zakupie nie pozwalam ich porąbać, bo potem mam problem z odłamkami kości. Skóry i tłuszczu jednak nie wolno mi dodać do salcesoniku ;-) Idzie na "smarowidełko"

• 3 weeks later...

italodisco,

Witam.

Jestem początkującym w tej pysznej dziedzinie życia. Twój wyrób powalił mnie na kolana kolorem i soczystością :shock:. Moje próby wychodzą strasznie suche, i blado różowe. Tylko pies i kot się nimi zachwycają. Co mam zrobić by to zmienić :question:

Powiedz jakiego szynkowarka używasz i której peklosoli.

Może i Wielcy tej strony by coś pomogli :question:

Pozdrawiam :!: :!: :!:

• 2 weeks later...

italodisco,

Witam.

Jestem początkującym w tej pysznej dziedzinie życia. Twój wyrób powalił mnie na kolana kolorem i soczystością :shock:. Moje próby wychodzą strasznie suche, i blado różowe. Tylko pies i kot się nimi zachwycają. Co mam zrobić by to zmienić :question:

Powiedz jakiego szynkowarka używasz i której peklosoli.

Może i Wielcy tej strony by coś pomogli :question:

Pozdrawiam :!: :!: :!:

Witam Misiek sorki że szybciej nie odpisałem gdyż nawet nie sądziłem że ktoś zainteresuje się moimi pierwszymi wypocinami :)

Szynkowar 2,2 kg z allegro od Pana Leszka Bak , peklosól również od niego a reszta dokładnie jak w opisie zrobiłem już 5 wsadów łopatkowo - karkówkowych od piątku czas na zmiany trzeba spróbować mielonek z otoczkami

Pzodrawiam paweł