italodisco Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 Witam dziękuje wszystkim za przygotowanie pierwszego szynkowarzenia łopatki Po lewej stronie łopatka wybrane najlepsze kawałki kostka 3x3 1,1 kg , 21,5 gram peklosoli, 1/4 papryki czerwonej , łyżeczka żelatyny , cukru pudru, 80 ml wody po prawej łopatka gorsze kawałki 700 gram + 300 gram zmielone 2 x na 4 najbardziej tłustych częsci, 80ml wody łyżeczka żelatyny, pieprzu kolorowego, kolendry, cukru pudru 21,6 gram peklosoli Wyrobione dobrze na 40 godzin do szynkowaru i do lodówki. Parzenie: temp: 78- 80 stopni przez 1 godzinę i 45 minut ( razem 2,1 kg) chłodzenie wiadro zimnej wody 30 minut w lodówce 6 godzin gdyż więcej nie chciałem czekać Wnioski: + soczyste, smakowite, ładnie się trzymają i wyglądają - ze względu na duże gabaryty szynkowaru parzył się pod skosem w baniaku , lepsza gatunkowo łopatka była na dole i w niej było około pół szklanki galaretki bardzo rzadkiej, ale sam domyslam się przyczyny ponieważ próbowałem naraz dwa wkłady ten zmielony nie miał wody chyba dlatego ze duzo bardziej go wyrabiałem i był po 30 minutach mieszania jak klej (czyli rozumuje wpił wodę) prosze mnie poprawić jak źle wnioskuje trochę twarde mięsko , ale czytając powyższe tematy takie ma być jakościowe pozdrawiam Paweł ( czekam na sugestie) :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 Moja sugestia Bić Brawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 ItalodiscoMoja sugestia jest taka, że masz Pawle przechlapane w rodzinie :devil: ( chyba, że zrobiłeś to w konspiracji i sam zeżarłeś ) :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted December 14, 2007 Report Share Posted December 14, 2007 Super! Gratulacje. Z pewnością do sukcesu przyczyniło się to, że mięso stało się po 30 minutach mieszania jak klej Zastanawiam się jedynie co miałeś na myśli, pisząc "solanka" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italodisco Posted December 14, 2007 Author Report Share Posted December 14, 2007 Super! Zastanawiam się jedynie co miałeś na myśli, pisząc "solanka" ? a ja sie dwa tygodnie zastanawiałem co to jest peklosól u nas to tak się mówi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted December 14, 2007 Report Share Posted December 14, 2007 Jasne.Wyraz solanka sugeruje po prostu, że mięsko "moczyłeś" w wodzie z dodatkiem soli lub peklosoli, stąd było moje pytanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted December 14, 2007 Report Share Posted December 14, 2007 Gratulacje Pawle ! Pewnie rodzinka się nie może nachwalić :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 14, 2007 Report Share Posted December 14, 2007 Witam Pawle . Tylko można pogratulować . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 14, 2007 Report Share Posted December 14, 2007 Solanka to roztwór wody i soli lub peklosoli (albo też wody, soli i saletry) i stosowana jest do peklowania mokrego - akurat ta nazwa nie powinna mieć innych znaczeń ze względu na region. Poprawię w opisie :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Wiesław Posted December 15, 2007 Report Share Posted December 15, 2007 solanka, peklosól, co to ma za znaczenie, liczy sie efekt, a ten jest znakomity, serdecznie Cie Pawle pozdrawiam i gratuluje udanego "efektu" , tez poczatkujacy Wiesław Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted December 15, 2007 Report Share Posted December 15, 2007 solanka, peklosól, co to ma za znaczenieznaczenie ma podstawowe przy podawaniu przepisu :???: daj 100 gram jaiejś solanki o stęzeniu x a daj 100 gram peklosoli a poczujesz różnicę :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Wiesław Posted December 15, 2007 Report Share Posted December 15, 2007 TAK, ale nie to miałem na mysli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Wczoraj zrobiłam (sama !!!) mój pierwszy wyrób z szynkowara. Inspiracją był przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1524. Wprawdzie wyrób nie jest z wędzonych głów lecz świeżych i na szybko peklowanych (na sucho) - 5 godzin, to smakuje wybornie. Domownikom przejadły się wędzonki i taka odmiana wszystkim smakowała :smile: . To co nie weszło do szykowarów zostało zapasteryzowane w słoikach. Ogółem z głowy ok. 5 kg po 1,50 zł. wyszły dwa szynkowary i trzy słoiki wyrobu. Palce lizać :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Wyglada jak smakusny salcesonikOgółem z głowy ok. 5 kg po 1,50 zł. wyszły dwa szynkowary i trzy słoiki wyrobu.Bardzo dużo Ci tego wyszło Pozdrawiam serdecznie Jasiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Głowa była duża i mięsna. Mięso, którego nie udało się oddzielić od kości również wykorzystałam po ich ugotowaniu. Wtedy z oddzieleniem mięsa nie ma problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Ależ podnosicie poprzeczkę! ;-) Jak to możliwe, że człowiek tyle lat żył w nieświadomości (piszę o nas), nie zdając sobie sprawy, jak PYSZNE może być mięso z głów wp.! :blush: Bardzo często ostatnio kupujemy głowy wp. (1,50zł/1kg) na salceson "dietetyczny" Dorotki :lol: Przy zakupie nie pozwalam ich porąbać, bo potem mam problem z odłamkami kości. Skóry i tłuszczu jednak nie wolno mi dodać do salcesoniku ;-) Idzie na "smarowidełko" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Tomku ! Powiem CI szczerze że jestem z siebie dumna. Głowa to produkt tani i nawet jak coś zepsujesz to nie szkoda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny40 Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Gabi bardzo ładnie to wyglada, ,po świetach bede musiał cos znowu zrobic ,bo wyjde z wprawy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 po świetach też rozbiorę świński łepek , ale niestety jak dla mnie głowa musi być bez zębów bo na to nie mogę patrzeć :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek.b Posted January 5, 2008 Report Share Posted January 5, 2008 italodisco, Witam. Jestem początkującym w tej pysznej dziedzinie życia. Twój wyrób powalił mnie na kolana kolorem i soczystością :shock:. Moje próby wychodzą strasznie suche, i blado różowe. Tylko pies i kot się nimi zachwycają. Co mam zrobić by to zmienić :question: Powiedz jakiego szynkowarka używasz i której peklosoli. Może i Wielcy tej strony by coś pomogli :question: Pozdrawiam :!: :!: :!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italodisco Posted January 16, 2008 Author Report Share Posted January 16, 2008 italodisco, Witam. Jestem początkującym w tej pysznej dziedzinie życia. Twój wyrób powalił mnie na kolana kolorem i soczystością :shock:. Moje próby wychodzą strasznie suche, i blado różowe. Tylko pies i kot się nimi zachwycają. Co mam zrobić by to zmienić :question: Powiedz jakiego szynkowarka używasz i której peklosoli. Może i Wielcy tej strony by coś pomogli :question: Pozdrawiam :!: :!: :!: Witam Misiek sorki że szybciej nie odpisałem gdyż nawet nie sądziłem że ktoś zainteresuje się moimi pierwszymi wypocinami Szynkowar 2,2 kg z allegro od Pana Leszka Bak , peklosól również od niego a reszta dokładnie jak w opisie zrobiłem już 5 wsadów łopatkowo - karkówkowych od piątku czas na zmiany trzeba spróbować mielonek z otoczkami Pzodrawiam paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts