Jump to content

Mój pierwszy wyrób :)


italodisco

Recommended Posts

 

Witam dziękuje wszystkim za przygotowanie pierwszego szynkowarzenia :) łopatki

 

Po lewej stronie łopatka wybrane najlepsze kawałki kostka 3x3 1,1 kg , 21,5 gram peklosoli, 1/4 papryki czerwonej , łyżeczka żelatyny , cukru pudru, 80 ml wody

 

po prawej łopatka gorsze kawałki 700 gram + 300 gram zmielone 2 x na 4 najbardziej tłustych częsci,

80ml wody

łyżeczka żelatyny, pieprzu kolorowego, kolendry, cukru pudru

21,6 gram peklosoli

 

Wyrobione dobrze na 40 godzin do szynkowaru i do lodówki.

 

Parzenie:

temp: 78- 80 stopni przez 1 godzinę i 45 minut ( razem 2,1 kg)

 

chłodzenie wiadro zimnej wody 30 minut w lodówce 6 godzin gdyż więcej nie chciałem czekać

 

 

Wnioski:

 

+ soczyste, smakowite, ładnie się trzymają i wyglądają

- ze względu na duże gabaryty szynkowaru parzył się pod skosem w baniaku , lepsza gatunkowo łopatka była na dole i w niej było około pół szklanki galaretki bardzo rzadkiej, ale sam domyslam się przyczyny ponieważ próbowałem naraz dwa wkłady ten zmielony nie miał wody chyba dlatego ze duzo bardziej go wyrabiałem i był po 30 minutach mieszania jak klej (czyli rozumuje wpił wodę) prosze mnie poprawić jak źle wnioskuje

 

trochę twarde mięsko , ale czytając powyższe tematy takie ma być jakościowe

 

pozdrawiam Paweł ( czekam na sugestie) :lol:

Link to comment
Share on other sites

Guest Wiesław
solanka, peklosól, co to ma za znaczenie, liczy sie efekt, a ten jest znakomity, serdecznie Cie Pawle pozdrawiam i gratuluje udanego "efektu" , tez poczatkujacy Wiesław
Link to comment
Share on other sites

Wczoraj zrobiłam (sama !!!) mój pierwszy wyrób z szynkowara. Inspiracją był przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1524.

Wprawdzie wyrób nie jest z wędzonych głów lecz świeżych i na szybko peklowanych (na sucho) - 5 godzin, to smakuje wybornie. Domownikom przejadły się wędzonki i taka odmiana wszystkim smakowała :smile: . To co nie weszło do szykowarów zostało zapasteryzowane w słoikach. Ogółem z głowy ok. 5 kg po 1,50 zł. wyszły dwa szynkowary i trzy słoiki wyrobu. Palce lizać :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Ależ podnosicie poprzeczkę! ;-)

 

Jak to możliwe, że człowiek tyle lat żył w nieświadomości (piszę o nas), nie zdając sobie sprawy, jak PYSZNE może być mięso z głów wp.! :blush:

 

Bardzo często ostatnio kupujemy głowy wp. (1,50zł/1kg) na salceson "dietetyczny" Dorotki :lol:

Przy zakupie nie pozwalam ich porąbać, bo potem mam problem z odłamkami kości. Skóry i tłuszczu jednak nie wolno mi dodać do salcesoniku ;-) Idzie na "smarowidełko"

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

italodisco,

Witam.

Jestem początkującym w tej pysznej dziedzinie życia. Twój wyrób powalił mnie na kolana kolorem i soczystością :shock:. Moje próby wychodzą strasznie suche, i blado różowe. Tylko pies i kot się nimi zachwycają. Co mam zrobić by to zmienić :question:

Powiedz jakiego szynkowarka używasz i której peklosoli.

Może i Wielcy tej strony by coś pomogli :question:

Pozdrawiam :!: :!: :!:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

italodisco,

Witam.

Jestem początkującym w tej pysznej dziedzinie życia. Twój wyrób powalił mnie na kolana kolorem i soczystością :shock:. Moje próby wychodzą strasznie suche, i blado różowe. Tylko pies i kot się nimi zachwycają. Co mam zrobić by to zmienić :question:

Powiedz jakiego szynkowarka używasz i której peklosoli.

Może i Wielcy tej strony by coś pomogli :question:

Pozdrawiam :!: :!: :!:

Witam Misiek sorki że szybciej nie odpisałem gdyż nawet nie sądziłem że ktoś zainteresuje się moimi pierwszymi wypocinami :)

 

Szynkowar 2,2 kg z allegro od Pana Leszka Bak , peklosól również od niego a reszta dokładnie jak w opisie zrobiłem już 5 wsadów łopatkowo - karkówkowych od piątku czas na zmiany trzeba spróbować mielonek z otoczkami

 

Pzodrawiam paweł

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...