holdi Posted November 17, 2015 Report Share Posted November 17, 2015 witam i prosze o pomoc po raz trzeci szyneczki zrobiły sie kwaśne po wędzeniu ,już nie wiem co robić myślałem że to z soli ale praże sól 40min w temp 250st. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 17, 2015 Report Share Posted November 17, 2015 Pokaż te wędzonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 17, 2015 Report Share Posted November 17, 2015 Zdjecia wędzonek wstaw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted November 17, 2015 Report Share Posted November 17, 2015 praże sól 40min w temp 250st.po co prażysz sól ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 17, 2015 Report Share Posted November 17, 2015 praże sól 40min w temp 250st.po co prażysz sól ??? Poczytaj sobiehttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2186-prazenie-soli/?hl=pra%C5%BCenie+soli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
holdi Posted November 17, 2015 Author Report Share Posted November 17, 2015 już daje wyglądają całkiem przyzwoicie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted November 17, 2015 Report Share Posted November 17, 2015 (edited) Przekroje może i owszem a boczki jakieś takie ciemne pokaż też boczki (szynek) . Mam wrażenie jak by były robione w jakiejś posypce . Po wędzeniu to mają być gładkie i mieć kolorek . Nie widzę dokładnie to zrób zdjęcie Edited November 17, 2015 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 17, 2015 Report Share Posted November 17, 2015 Brak właściwego osuszania, co widać po kolorze zewnętrznym. Dodałbym jeszcze brak właściwego przepływu dymu (szybkość). W takim przypadku na wędzonych produktach powstaje kwas octowy.Można bardzo łatwo go usunąć, lub poczekać kilka dni, aż sam sie zneutralizuje, co jest normalnym procesem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
holdi Posted November 17, 2015 Author Report Share Posted November 17, 2015 (edited) Przekroje może i owszem a boczki jakieś takie ciemne pokaż też boczki (szynek) . Mam wrażenie jak by były robione w jakiejś posypce . Po wędzeniu to mają być gładkie i mieć kolorek . Nie widzę dokładnie to zrób zdjęciemam taki stary przepis że zamiast parzenia to podpiekam z ziołami, ale kwaskowate były po wędzeniu bo nie mogłem się doczekac Edited November 17, 2015 by EAnna ort Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
holdi Posted November 17, 2015 Author Report Share Posted November 17, 2015 Brak właściwego osuszania, co widać po kolorze zewnętrznym. Dodałbym jeszcze brak właściwego przepływu dymu (szybkość). W takim przypadku na wędzonych produktach powstaje kwas octowy.Można bardzo łatwo go usunąć, lub poczekać kilka dni, aż sam sie zneutralizuje, co jest normalnym procesem.chyba tak masz racje miałem przytkany komineki olche troche wilgotną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted November 18, 2015 Report Share Posted November 18, 2015 holdi, poczytaj i będzie wsio oki http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.