Adam z mazur Posted November 19, 2015 Report Share Posted November 19, 2015 pekluje właśnie 5.25 kg mięsa metodą mokrąz tabeli Dziatka 200g soli na 2.1 litra wody ale mi nie przykryło mięsa.i teraz ważne pytanie dolewam zimnej wody do przykrycia mięsa bo soli jest na 5.25 kg?czy taki sam roztwór woda/peklosola?dzięki za szybką odpowiedz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 19, 2015 Report Share Posted November 19, 2015 Taki sam roztwór.Jednak możesz podnieść poziom solanki wkładając z boku butelki z wodą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 19, 2015 Report Share Posted November 19, 2015 (edited) Weź mniejszy garnek , albo wyprzyj solankę np. butelką pet wypełnioną wodą.Jak dolejesz wody to osłabisz solankę.Jeżeli użyjesz więcej solanki niż 0,5 l /kg mięsa to będziesz miał nieco bardziej słone. Edited November 19, 2015 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam z mazur Posted November 19, 2015 Author Report Share Posted November 19, 2015 generalnie ma plastikowe wiadro owalne gdzie fajnie wcodzi wzystko ale mimo wszystko roztwór nie przykrywadzizes zapomniałwem 1kg/10litry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 19, 2015 Report Share Posted November 19, 2015 (edited) Przydus plaskim talerzem i obciaz go butelkami z woda tak np. jak przy kiszeniu kapusty albo ogorkow..Albo postaraj sie o worek do kiszenia kapusty i w nim pekluj wyciskajac powietrze ze srodka.. Edited November 19, 2015 by Gregtom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam z mazur Posted November 19, 2015 Author Report Share Posted November 19, 2015 okdzięki wielkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 19, 2015 Report Share Posted November 19, 2015 z tabeli Dziatka 200g soli na 2.1 litra wody ale mi nie przykryło mięsa. i teraz ważne pytanie dolewam zimnej wody do przykrycia mięsa bo soli jest na 5.25 kg? czy taki sam roztwór woda/peklosola? W peklowaniu mokrym dobiera się ilość solanki w stosunku do ilości mięsa a nie ilość soli w stosunku do mięsa . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted December 18, 2015 Report Share Posted December 18, 2015 Cześć,Szukam kogoś kto by pożyczył , udostępnił wędzarnię w okolicach Warszawa Białołęka Lewandówmam 5 szyneczek i 4 małe boczki do odymienia , a nie ma gdzie..... Myślę poważnie o kartonie i małym grillu tylko czy Straż miejska nie zjawi się w trakcie dymienia ?? i co mi może za to grozić?? dzięki za odp. pozdrawiam przedświątecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts