Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich!!

Obserwacją forum i wędzeniem zajmuję się już od jakiegoś czasu  ;)

Przeczytałem chyba wszystko co tylko możliwe. Bardzo dużo wartościowych informacji wyniosłem  :) Dziękuję wszystkim za udostępnianie takiej wiedzy. Nigdy nie miałem okazji pokazać w czym wędzę i co mi z tego wędzenia wychodzi.

Tak więc: moja szara beczka  :D

post-58302-0-14367100-1448223399_thumb.jpg

i to co z tej beczki wychodzi  ;)

post-58302-0-13817900-1448223469_thumb.jpgpost-58302-0-49275400-1448223486_thumb.jpgpost-58302-0-09119300-1448223502_thumb.jpgpost-58302-0-62082000-1448223528_thumb.jpg

parzenie wędlin

post-58302-0-24524200-1448223616_thumb.jpg

Nie mam niestety zdjęć przekroju wędlin  :hmm: tak szybko znikają. Postaram się kolejnym razem dodać. Wędzę w ciepłym dymie olchą i czereśnią. Oczywiście przed wędzeniem osuszam w wędzarni.

Peklowanie to oczywiście wg tabeli Dziadka, tylko z mniejszą ilością soli. Przyprawy daje każdy wg własnego uznania, więc nie będę się niepotrzebnie rozpisywał.

Mam tylko jeden dylemat. Kiełbasę robię na samej wieprzowinie wg takiego przepisu:

karkówka   1,8kg

łopatka       1,5kg

boczek       0,7kg

peklosól     60,5g

czosnek     50g

pieprz tłuczony    11g

pieprz mielony      9g

gałka muszkatałowa    3g

majeranek   7g

woda   200ml

Dokładnie chodzi mi o peklosól. Wychodzi mi 15g/kg mięsa. Nie za mało?? Na smak jest bardzo dobra. Lubimy pieprzną, czosnkową ale nie za słoną  ;) No i czy część tej peklosoli dałoby rady zastąpić zwykłą solą?? Boję się kogoś otruć przez za małą ilość peklosoli. Drugą sprawą jest to, że solenie robię w taki sposób: mielę wszystkie mięsa, solę i odkładam do lodówki na minimum 12h. Czy to jest dobra metoda?? Później doprawianie, nabijanie, osadzanie (2h) i wędzenie ciepłe z pieczeniem (4,5h).

Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy ;)

• 1 month later...

peklosól. Wychodzi mi 15g/kg mięsa. Nie za mało?? Na smak jest bardzo dobra. Lubimy pieprzną, czosnkową ale nie za słoną   No i czy część tej peklosoli dałoby rady zastąpić zwykłą solą?

Jeżeli taka słoność Cię zadowala to znaczy, że stosujesz najlepszą dla siebie ilość soli.

Znam zadymiaczy, którzy stosują 14g/kg.

Co do ilości peklosoli, jeżeli dasz 10g a resztę uzupełnisz solą to bedzie O.K.

mielę wszystkie mięsa, solę i odkładam do lodówki na minimum 12h. Czy to jest dobra metoda??

Nie, nie jest to dobra metoda tym bardziej, ze stosujesz stosunkowo mało soli.

Mięso przeznaczone na kiełbasę wpierw klasyfikujemy, po czym kroimy w kawałki o bokach 4-5cm. W takiej postaci zasypujemy peklosolą lub mieszanką peklosól+sól i dokładnie mieszamy. Uklepane mięsa peklują się 48h w temp. 4-8st.C.

Po upeklowaniu dopiero mięso rozdrabnia się w maszynce przez oczka przewidziane w recepturze dla danej klasy.

Przemielone na początku procesu mięso ma stosunkowo dużą powierzchnię, która styka się z powietrzem, jest zakażona bakteriami i pokryta jest niewielką ilością soli, którą rozprowadza się na tej ogromnej powierzchni.

Kiełbasę robię na samej wieprzowinie wg takiego przepisu:   karkówka   1,8kg łopatka       1,5kg boczek       0,7kg

Wymieniłeś elementy półtuszy, z których robisz kiełbasę. Na pewno zauważyłeś, że zarówno w karkówce jak i łopatce występują mięsa chude i miękkie (klasa I), tłuste (klasaII) oraz chude/twarde ścięgniste (klasa III). Każde z tych mięs powinno być inaczej rozdrobnione. Nie napisałeś, co na ten temat mówi Twój przepis.

Na sam początek dziękuję EAnno za tak rzeczowy wpis.  :thumbsup:

Mięso przeznaczone na kiełbasę wpierw klasyfikujemy

Przyznam się, że nie potrafię tego robić  :hmm: To taki swojski przepis. Jak pamiętam nikt nie zwracał uwagi na klasyfikację. Mało tego, kto w ogóle myślał o peklowaniu kiełbasy. Sól zwykła się dawało i piekło się tą kiełbasę w wędzarni, aż czarna była. Może dlatego się nie psuła ;)

Przemielone na początku procesu mięso ma stosunkowo dużą powierzchnię, która styka się z powietrzem, jest zakażona bakteriami i pokryta jest niewielką ilością soli, którą rozprowadza się na tej ogromnej powierzchni.

Bardzo celna uwaga. Dużą powierzchnię biorę pod uwagę w czasie innego procesu, a w tym przypadku na to nie wpadłem  :thumbsup: Czas peklowania już wydłużyłem, bo ostatnią kiełbasę peklowałem 48h. Teraz klasyfikację opanować.

Każde z tych mięs powinno być inaczej rozdrobnione. Nie napisałeś, co na ten temat mówi Twój przepis.

No i to jest właściwie gwóźdź do całości. Wszystko mielone na sitku 8mm i układane warstwami. Potem połowa mielona jeszcze raz. To nie tak jak powinno być, domyślam się. Doprawiam to wszystko i mieszam, ale tak żeby tylko przyprawy wymieszać i aby się mięso nie kleiło.

Na swoją obronę mogę powiedzieć tylko, że wszyscy konsumenci mówią aby już nic nie zmieniać w tym przepisie, bo to jest "WŁAŚNIE TA" kiełbasa.

Aniu potrafisz wytłumaczyć jak profesor super.Masz ogromną wiedzę.Dzieki!

Oj prawda, prawda :)

Edited by tomibass

• 1 year later...

Dokładnie chodzi mi o peklosól. Wychodzi mi 15g/kg mięsa. Nie za mało??

.

Według mnie 15g soli (peklosoli) na 1 kg mięsa to wystarczająca dawka. Ja taką stosuję. Dla mojej rodziny słoność wystarczająca a i bezpieczeństwo wyrobu zachowane.

Niedawno robiłem kiełbasą a la wiejską tylko na soli (wyszło b. delikatne szare oczko). Użyłem mięso nieklasyfikowane w ilości:

Szynka -30% -całośc zmielona na sitku 10 mm (w moim przypadku otwór w sitku ma kształt trójkąta patrz zdjęcie)

Karczek -30% - mielone jak wyżej

Boczek bez skóry -25% - połowa zmielona ma sitku jak wyżej, druga połowa sitko 5 mm

Podgardle bez skóry i gruczołów -15% -sitko 5 mm

Razem wyszło 5,2 kg mięsa.

Przyprawy:

-sól niejodowana -15g/kg

-cukier 2g/kg

-pieprz biały mielony -2g/kg

-czosnek świeży -4g/kg przeciśnięty przez praskę

oraz gorąca woda w ilości 10-12% w stosunku do użytego mięsa.

Wykonanie:

Do mięsa pokrojonego w kostkę ok. 3x3cm lub grubiej dodałem sól, przyprawy i połowę czosnku.

Po zmieleniu wymieszałem krótko mięso, dodając całość gorącej wody (80-90 stopni Celsjusza). Znowu wmieszałem (nie za długo) po drodze dodając resztę czosnku (czosnek potraktowany gorącą wodą traci na intensywności aromatu). Nabiłem w jelita wieprzowe 28-30 (bo takie miałem) i praktycznie bez osadzania kielbasy powędrowały do wędzarni opalanej olchą i bukiem ("kibelek").

Kiełbasa obsuszała się przez pół godziny w temp. 40-50 st. C, potem była wędzona 1, 5 godz. w temp. 60-70 st. C a później podpiekana w wędzarni  w temperaturze 90 -110 stopni C przez około pół godziny, do osiągnięcia 72 C w środku kiełbasy.

Po wyjęciu z wędzarni kiełbasa stygła 1 godz. w temperaturze pokojowej. Następnie kiełbasa była przechowywana w spiżarce w temp. ok. 15-18 stopni i niskiej wilgotności max. 30%. Ostatni zjedzony kawałek wisiał dwa tygodnie, Kielbasa ładnie się podsuszyła i nic sie nie zepsuło pomimo użycia tylko soli. Po pierwszej dobie kiełbasa nabrała fajnej konsystencji i przełamywała się z trzaskiem. Niestety nie udało mi się uzyskać galaretki mimo, że była bardzo krótko wyrabiana.

Kilka fotografii, niestety zdjecia przekroju nie posiadam.

post-64040-0-29533200-1486031579_thumb.jpgpost-64040-0-10345500-1486031576_thumb.jpgpost-64040-0-93444500-1486031572_thumb.jpgpost-64040-0-64828900-1486031569_thumb.jpgpost-64040-0-38447600-1486031563_thumb.jpgpost-64040-0-20905800-1486031567_thumb.jpgpost-64040-0-08105200-1486031561_thumb.jpg