noxiss Posted November 22, 2015 Report Share Posted November 22, 2015 Cześć, Dzisiaj z dziadkiem rozmawiałem o kiełbasie, którą robił jego ojciec. Wszystko działo się w miejscowości Nowy Wiśnicz, małopolskie. Pradziadek zaraz po zbiciu świni robił kiełbasę. Jest to smak, którego ponoć już teraz nie da się odtworzyć ze względu na słabą jakość mięsa, które jest nam sprzedawane. Świnie są skażone, tego nie przeskoczymy. Wracając do tematu, kiełbasa była ponoć bez dodatku żadnych przypraw: na soli, pieprzu, czosnku i cukrze. Była szara w środku, okopcona, prawie czarna. Na pewno była tłusta, ale miała w sobie tyle smaku, że przyszedł moment kiedy ja będę musiał odtworzyć ten smak. Dosyć gadania. Trzeba wdrożyć plan w życie i przystąpić do działania. Pytanie mam takie: Jak zrobić taką kiełbasę, czego użyć? Może ktoś z Was będzie mniej więcej kojarzył o co chodzi. Z wyglądu była podobna do tej: http://www.pcd-salami.pl/_galeria/g/ca6edab5f9f0f79de13a6d6bc58db331.jpg. Chciałbym chociaż zbliżyć się do tego smaku ale nie wiem jakie gatunki mięsa połączyć. Czytałem przepisy na stronie ale w każdym z nich są jakieś przyprawy. Ja i dziadek nie lubimy gałki, ziela, gorczycy, kolendry i innych badziewi. Tylko naturalny smak mięsa. Coś podobnego można kupić w tamtej miejscowości za 28 zł za kg, nazywa się swojska lub wiejska....W połączeniu ze świeżą bułką powoduje nieludzkie doznania smakowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 Przepisów na taką kiełbasę znajdziesz na forum co najmniej kilka,wystarczy poszukać.Dla zachęty :http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/inne-kielbasy/1604-kielbasa-starowiejska-szczepanahttp://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1134-kielbasa-chlopskaMajeranek możesz opuścić. nie lubimy gałki, ziela, gorczycy, kolendry i innych badziewi. Swoją drogą ciekawe ........nazywać najpopularniejsze przyprawy "badziewiem" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hefal Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 Ja bym koledze proponował przeglądnąć przepisy na kiełbasę Rzeszowską i/lub Głogowską, myślę że o takie smaki Ci chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tur100 Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 (edited) Cześć, Dzisiaj z dziadkiem rozmawiałem o kiełbasie, którą robił jego ojciec. Wszystko działo się w miejscowości Nowy WiśniczW Wiśniczu, Rajbrocie, Wojakowej i w Iwkowej są dalej robione takie kiełbasy.Robią je miejscowi masarze według starych przepisów przekazywanych z ojca na syna.Sam próbuję od lat uzyskać taki smak, niestety z różnym skutkiem a uczestniczyłem w niejednym świniobiciu.Kiełbasa jest robiona zaraz po zabiciu świni z dodatkiem mięsa wołowego. Mięso jest klasyfikowane na części wg przydatności do wyrobów.Mięso przeznaczone na kiełbasy dzielone jest na dwie części: tłuszcz ( słonina z podgarlem) mielony na drobnym sitku i mięso dobre ( I i II klasa) mielone na sitku 10-12.Przyprawy : czosnek, pieprz i sól. Jak lubisz kiełbasę z galaretką to dajesz więcej wody.Kiełbasa wędzona jest w bardzo gorącym dymie 3- godziny a na koniec podpiekana w temperaturze ok.120 C ażdo momentu kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać. Nie parzymy po wędzeniu. Żeby kiełbasa była dobra do jedzenia musi powisieć przynajmniej jeden dzień. Kiełbasa jest krucha ma galaretkę i szare oczko czyli według zasadi opinii niektórych kolegów jest to kiełbasa "zepsuta" ale ja taką lubię.Możesz spróbować zrobić według takiego przepisu: 5-10% wołowiny70-75% wieprzowina z przewagą łopatki (bez schabu)20% tłuszcz. ilość soli na kg mięsa 18gIlość pieprzu kg mięsa 11g - 20gIlość wody (rosołu) kg mięsa 100 ml (więcej dla galaretki)czosnek na 1kg mięsa i słoniny 1/3 główki lub więcej Oczywiście jest materiał do doświadczeń. Ja w Borniaku nie mogę uzyskać tak wysokiej temperatury, dopiekam w piekarniku na 120C.Kiełbasę wiejską potrafi zrobić Marek z Bielska może on coś doradzi. A tu parę zdjęć z wiejskiego świniobicia: Edited November 23, 2015 by tur100 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 W przepisie podajesz 11 -20 g pieprzu na kilogram, - to chyba pomyłka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tur100 Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 W przepisie podajesz 11 -20 g pieprzu na kilogram, - to chyba pomyłka? Nie wiem skąd mi się wzięło 20g powinno być 3g - 11g w zależności od pieprzolubności Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noxiss Posted November 23, 2015 Author Report Share Posted November 23, 2015 Tur100 - po przeczytaniu Twojego postu, ucieszyłem się jak dziecko, bo możliwe, że o właśnie taką kiełbasę mi chodzi. Dzięki wielkie W sobotę zrobię próbę. Dam znać jak wyszło Zastanawia mnie jeden fakt, dziadek nie wspominał o wołowym...hmmm, do głowy przychodzą mi różne teorie...zatajenie, tajemna receptura... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tur100 Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 Jak nie było mięsa z cielaka albo jałówki to kiełbasę robiło się tylko z wieprzowiny. Nie tylko kiełbasę, także pasztetową, salceson, kaszankę. Dużą część szynki przeznaczało się do wędzenia, schab z kością był na kotlety. Wędziło się też świeży boczek (patrz zdjęcie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 Ilość pieprzu kg mięsa 11g - 20g powinno być 3g - 11g w zależności od pieprzolubności A czy nie powinno być przypadkiem 1-2g / kg bo nawet to co poprawiłeś jest znacznie powyżej ogólnie przyjętych ilości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tur100 Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 W tym rejonie Małopolski daje się dużo pieprzu. Moja rodzina lubi kiełbasę z 3.5g pieprzu na kg, raz zrobiłeł 11 g i dało się zjeść. Do innych kiełbas daję tak jak w przepisie do 2g pieprzu na kg.Dla mnie kiełbasa kupiona w wiejskiej masarni zawsze jest za mało pieprzna (nawet z dobrej masarni z Iwkowej). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 To wszystko zależy w jakiej postaci dodajemy pieprz, jak grubo mielony to więcej, a jak drobno to mniej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tur100 Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 Masz rację, pieprz musi byc świeżo i grubo zmielony. Lubię w kiełbasie nie tylko czuć smak pieprzu ale także drobne kawałki po zębem. Pamiętam, że u mojego dziadka tłukłem pieprz w moździerzu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 (edited) pieprz musi byc świeżo i grubo zmielony. Ja daję do większości wyrobów pieprzu 3,5g/kg grubo mielonego i wcale nie jest pieprzne . To wszystko zależy w jakiej postaci dodajemy pieprz, To należy zapamiętać bo : jest szalona różnica w smaku między grubo mielonym a drobno mielonym sklepowym Gorąco pozdrawiam Edited November 23, 2015 by andrzej k Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 W "Krakowskich wyrobach wędliniarskich" podaje się od 3,5g do 4g a nawet 5g/kg.Jednak receptury zrobione są na pieprz biały, który jest słabszy.Z drugiej strony współczesny pieprz pozbawiany jest cząściowo piperyny i bywa beznadziejny.Umiejętnie tłuczony w moździerzu pieprz zawiera różne gradacje. I o to chodzi.Kilka dni temu rozmawiałam z właścicielem pewnej firmy wędliniarskiej z Liszek.Celem rozmowy było ustalenie składu kiełbasy pod nazwą "Kiełbasa wiejska tradycyjna" pod kątem ew. zagrożeń dla chorego neurologicznie dziecka, w dodatku z silną alergią.Poprosiła mnie o to matka dziecka chcąca za wszelką cenę rozszerzyć menu bez ryzyka.Otóż właściciel - znany z imienia i nazwiska - podał, że w tej kiełbasie jest tylko sól, dużo pieprzu i czosnku.Kiełbasa wędzona i pieczona w wędzarni. Oczko słabo zaznaczone, kiełbasa przepyszna, doskonale się zasusza, dobrze się kroi a jest delikatna w konsystencji.Druga wersja o tym samym składzie lecz odmiennej nieco technologii zawiera galaretkę i jest bardzo krucha. Praktycznie do jedzenia z ręki. Nosi nieco inną nazwę. Obie kiełbasy czysto wieprzowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 Pieprz prazony na patelni a potem mielony/tluczony tez poteguje wlasny smak.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noxiss Posted November 23, 2015 Author Report Share Posted November 23, 2015 Pamiętam, że była w niej galaretka. EAnna - możliwe, że mówimy o takiej samej kiełbasie (ta druga wersja). Jesteś w stanie załatwić przepis? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 Pieprz prazony na patelni a potem mielony/tluczony tez poteguje wlasny smak.. To jest znakomita sugestia.Niebawem wypróbuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 EAnno... Byle nie prazyc na patelni teflonowej bo moze byc szkodliwe.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 Pieprz prazony na patelni a potem mielony/tluczony tez poteguje wlasny smak.. Potwierdzam ...dodatkowo wzbudza nierzeczywiste uniesienia oddechowo węchowe.... ...Nawet prażony na patelni teflonowej Redukcja wagi 5/10%... nie wiem jak mogłem kiedyś/wcześniej nie prażyć... zmniejszając również ryzyko wszelkich zakażeń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 ...Nawet prażony na patelni teflonowej Z tym prazeniem na patelni teflonowej, to powazna sprawa..Powloka patelni teflonowej podgrzewana powyzej 170 stopni, zaczyna sie "rozkladac" i wytwarzac przy tym bardzo niebespieczne substancje trujace/rakotworcze..Dlatego nigdy pustej patelni z taka powloka i bez wsadu ktory ja w pewnym sensie chlodzi, nie powinno sie stawiac na piec, a prazenie np. pieprzu. to wlasnie jest takim przypadkiem.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert236 Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 Witam ja robię zawsze bez zbednych przypraw tzn tylko sól pieprz i czosnek i wychodzi bardzo dobra , krucha i do zjedzenia w kazdej postaci na zimno cieplo z cebulką i jak kto lubi . Przepis jest w temacie " kiełbasa z szarym oczkiem " halusihttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kielbasa-z-szarym-oczkiem/page-6a na następnej stronie fotkiPrzepraszam następna stronahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kielbasa-z-szarym-oczkiem/page-7post 133 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldeman Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 ...Nawet prażony na patelni teflonowej Z tym prazeniem na patelni teflonowej, to powazna sprawa..Powloka patelni teflonowej podgrzewana powyzej 170 stopni, zaczyna sie "rozkladac" i wytwarzac przy tym bardzo niebespieczne substancje trujace/rakotworcze..Dlatego nigdy pustej patelni z taka powloka i bez wsadu ktory ja w pewnym sensie chlodzi, nie powinno sie stawiac na piec, a prazenie np. pieprzu. to wlasnie jest takim przypadkiem.. Jakieś konkrety na poparcie tej teorii? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 Jakieś konkrety na poparcie tej teorii? Nie teoria, fakt.. Chwilka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 (edited) To prazenie przypraw jest stosowane w kuchni azjatyckiej. Przeciez np. przy curry to jest wstepny proces, aby wyzwolic i smak i zapachy,intensywnosc przypraw jakie sie daje do sosu. Edited November 23, 2015 by ANNAM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 pustej patelni z taka powloka i bez wsadu ...nie powinno sie stawiac na piec instrukcja producenta dla użytkownika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts