Maxell Posted November 26, 2015 Report Share Posted November 26, 2015 (edited) Polędwica dojrzewająca wg beiot’a Składniki: - schab wieprzowy bez kości- sól kamienna lub morska- sos sojowy (dobrej jakości)- sos tabasco- miód naturalny- przędza wędliniarska Sposób wykonania: Schab pozbawiamy błon i warkocza. Czysty mięsień (polędwicę) posypujemy solą w ilości ok. 30-40 g na 1 kg mięsa, kładziemy na tackę i wstawiamy do lodówki na 24 h. W tym czasie obracamy go i zlewamy powstały płyn.Następnie kroimy mięso wzdłuż włókien na paski grubości do 0,5 cm i w poprzek dzieląc na odcinki długości 5-10 cm.Przygotowujemy mieszankę sosu sojowego, tabasco i miodu. Proporcje wg. uznania, czy ma być bardziej słony, czy ostry.Przygotowane uprzednio paski mięsa zalewamy przygotowanym sosem, mieszamy i odstawiamy na 2-3 h. Następnie paski mięsa nadziewamy na przędzę, mocujemy, tak aby się kawałki mięsa ze sobą nie stykały. Wieszamy mięso na przędzy pod okapem kuchennym lub przy nim. Tak suszymy mięso kilka dni, aż odpowiednio wyschnie. Przechowujemy w temperaturze otoczenia np. w pojemniku na kanapki. Zjadamy i robimy następne. Pozdrawiam beiot Edited November 26, 2015 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted November 26, 2015 Report Share Posted November 26, 2015 Pork Jerky super... takie pytanie mam, jeżeli można Następnie kroimy mięso wzdłuż włókien Czemu akurat wzdłuż włókien? potem zęby będą musiały się siłować z rozrywaniem ich.. tak na czuja w poprzek byłoby logiczniej, ale jeżeli jest w tym myśl techniczna Beiot'a to chętnie bym się dowiedział dlaczego tak Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 26, 2015 Report Share Posted November 26, 2015 Czemu akurat wzdłuż włókien? Pewnie żeby po ususzeniu były dłuższe paski.Tu masz w poprzek http://rugala.pl/blog/2010/12/suszenie-miesa/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted November 26, 2015 Report Share Posted November 26, 2015 Pork Jerky super... takie pytanie mam, jeżeli można Następnie kroimy mięso wzdłuż włókienCzemu akurat wzdłuż włókien? potem zęby będą musiały się siłować z rozrywaniem ich.. tak na czuja w poprzek byłoby logiczniej, ale jeżeli jest w tym myśl techniczna Beiot'a to chętnie bym się dowiedział dlaczego tak PozdrawiamJak to czemu wzdłuż włókien ? odpowiedź jest bardzo prosta..... żeby dłużej żuć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted November 28, 2015 Report Share Posted November 28, 2015 Pewnie żeby po ususzeniu były dłuższe paski. coś w tym jest, ale na skos praktycznie tak samo się przecina włókna i też paski długie by były więc chyba o to chodzi żeby dłużej żuć Tak myślałem, że z tymi włóknami cały myk na tym polega, że w wieprzowinie to mięso po prostu jest mięciutkie niezależnie od włókien, trzeba będzie spróbować jak to wyjdzie w 2 wariantach W programie Andriew Zimmerna widziałem wołowinę krojoną wzdłuż włókien i suszoną na słońcu, na dachu.. podobno tak wyjątkowo mięciutka i delikatna była, że rozpływała się w ustach.. tylko nie pamiętam gdzie to było, gdzieś w USA. Może papainę do marynaty dawali czy co Pozdrawiam zadzwoniło w końcu.. El Charro CaféAndrew eats carne seca at this upscale Sonoran eatery in Tucson. The dried beef is cooked in the hot sun on the roof-top of the restaurant.311 North Court AvenueTucson, AZ 85701 US Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted November 28, 2015 Report Share Posted November 28, 2015 podobnie robię z szynką,tydzień wisi na strychu a potem kilka dni w kuchni (ta szynka była wędzona tydzień temu w czwartek) zrobiłem zdjęcia z nożem,żeby porównać wielkości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pontiak Posted November 9, 2016 Report Share Posted November 9, 2016 ciekawe podejście do tematu schabu - przepis nie skomplikowany a efekty mogą być ciekawe dziś popełniłem, schab jest już posoleniu, krojeniu i przyprawianiu,czeka na suszeniesam jestem niezmiernie ciekaw efektu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pontiak Posted November 10, 2016 Report Share Posted November 10, 2016 dziś rozwieszony, czekam na efekt końcowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pontiak Posted November 21, 2016 Report Share Posted November 21, 2016 ...efekt końcowy zaskoczył bardzo pozytywnie , będzie kontynuacja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yacek13 Posted November 27, 2016 Report Share Posted November 27, 2016 To najbardziej ulubiona guma do żucia na świecie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.