Jump to content

Polędwica dojrzewająca wg beiot'a


Maxell

Recommended Posts

Polędwica dojrzewająca wg beiot’a

 

post-39694-0-62616700-1448559066_thumb.jpg

 

Składniki:

 

- schab wieprzowy bez kości

- sól kamienna lub morska

- sos sojowy (dobrej jakości)

- sos tabasco

- miód naturalny

- przędza wędliniarska

 

Sposób wykonania:

 

Schab pozbawiamy błon i warkocza. Czysty mięsień (polędwicę) posypujemy solą w ilości ok. 30-40 g na 1 kg mięsa, kładziemy na tackę i wstawiamy do lodówki na 24 h. W tym czasie obracamy go i zlewamy powstały płyn.

Następnie kroimy mięso wzdłuż włókien na paski grubości do 0,5 cm i w poprzek dzieląc na odcinki długości 5-10 cm.

Przygotowujemy mieszankę sosu sojowego, tabasco i miodu. Proporcje wg. uznania, czy ma być bardziej słony, czy ostry.

Przygotowane uprzednio paski mięsa zalewamy przygotowanym sosem, mieszamy i odstawiamy na 2-3 h. Następnie paski mięsa nadziewamy na przędzę, mocujemy, tak aby się kawałki mięsa ze sobą nie stykały. Wieszamy mięso na przędzy pod okapem kuchennym lub przy nim. Tak suszymy mięso kilka dni, aż odpowiednio wyschnie.

 

post-39694-0-68649900-1448558987_thumb.jpg

 

post-39694-0-48569800-1448559059_thumb.jpg

 

Przechowujemy w temperaturze otoczenia np. w pojemniku na kanapki. Zjadamy i robimy następne.

 

Pozdrawiam

 

beiot

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Pork Jerky :D super... takie pytanie mam, jeżeli można

 

 

Następnie kroimy mięso wzdłuż włókien

Czemu akurat wzdłuż włókien? potem zęby będą musiały się siłować z rozrywaniem ich.. tak na czuja w poprzek byłoby logiczniej, ale jeżeli jest w tym myśl techniczna Beiot'a to chętnie bym się dowiedział dlaczego tak :) Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Pork Jerky :D super... takie pytanie mam, jeżeli można

 

 

Następnie kroimy mięso wzdłuż włókien

Czemu akurat wzdłuż włókien? potem zęby będą musiały się siłować z rozrywaniem ich.. tak na czuja w poprzek byłoby logiczniej, ale jeżeli jest w tym myśl techniczna Beiot'a to chętnie bym się dowiedział dlaczego tak :) Pozdrawiam

Jak to czemu wzdłuż włókien ? odpowiedź jest bardzo prosta..... żeby dłużej żuć :tongue::D

Link to comment
Share on other sites

 

 

Pewnie żeby po ususzeniu były dłuższe paski.

coś w tym jest, ale na skos praktycznie tak samo się przecina włókna i też paski długie by były :)

więc chyba o to chodzi

 

 

żeby dłużej żuć

:laugh:  :thumbsup: 

 

Tak myślałem, że z tymi włóknami cały myk na tym polega, że w wieprzowinie to mięso po prostu jest mięciutkie niezależnie od włókien, trzeba będzie spróbować jak to wyjdzie w 2 wariantach :)

W programie Andriew Zimmerna widziałem wołowinę krojoną wzdłuż włókien i suszoną na słońcu, na dachu.. podobno tak wyjątkowo mięciutka i delikatna była, że rozpływała się w ustach.. tylko nie pamiętam gdzie to było, gdzieś w USA. Może papainę do marynaty dawali czy co ;)  Pozdrawiam 


zadzwoniło w końcu..

El Charro Café
Andrew eats carne seca at this upscale Sonoran eatery in Tucson. The dried beef is cooked in the hot sun on the roof-top of the restaurant.
  • 311 North Court Avenue
  • Tucson, AZ 85701 US
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...