Gregtom Posted November 27, 2015 Report Share Posted November 27, 2015 Hejka.. Jak na fotce powyzej, posiadam podobna wiertarke. (fotka z netu)Jest to stary model Boscha, kupionego przez mojego Tate na "pchlim targu" przed 15-stu laty..Byla pozyczana wielu, wielu znajomym, ktorzy nie dosc ze zgubili klucz do mocowania wiertla w glowicy, to jeszcze mlotkiem i srubokretem, "dociskali" szczeki ..Wiertarka oraz jej mechanizm, funkcjonuja przepieknie dalej ale nawet nowo dokupionym kluczem nie idzie dokrecic mocno wiertla w owej glowicy bo co drugi zabek jest albo uszkodzony, albo "utrzasniety"..Pytanie, czy mozna orginalna glowice (uszkodzona) wymienic na nowa, oraz na jaka..?..(Chodzi o sposoby mocowania wiertel.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted November 27, 2015 Report Share Posted November 27, 2015 Bez problemu dokupisz nowe "futerko" np. w CASTORAMIE. Wybór mocowania zależy od Ciebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 27, 2015 Author Report Share Posted November 27, 2015 Bez problemu dokupisz nowe "futerko" np. w CASTORAMIE. Wybór mocowania zależy od Ciebie JaGra.. A jakie proponujesz, i czy do wymiany "futerka", beda potrzebne jakies specjalne klucze /narzedzia.. ? No i jak to zrobic..?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 27, 2015 Report Share Posted November 27, 2015 Jeśli można coś koledze doradzić, to kup taką samą głowicę jak masz teraz.Te szybko mocujące głowice są fajne, ale do czasu i często trzeba ponownie dociągać wiertło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted November 27, 2015 Report Share Posted November 27, 2015 Może to coś pomoże, znalezione na elektrodzie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1561173.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted November 27, 2015 Report Share Posted November 27, 2015 Kolega 6boob9 już Ci podał. . Jeżeli chodzi o rodzaj to najlepsza w/g mnie szybko mocująca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted November 27, 2015 Report Share Posted November 27, 2015 (edited) Ja mam bardzo podobny model, tyle, ze o mocy 500W. Moja ma tak jakoś około 20 lat, co to maleństwo się nawierciło. Jedyne co wymieniłem, to szczotki i jakoś tak z 10 lat temu "futerko", i nadal wierci. Główkę mam samozaciskową PTRk 13, i jestem bardzo zadowolony.U mnie główka jest nakręcana na oś i mocowana śrubą centralną na śrubokręt. Edited November 27, 2015 by Todek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 27, 2015 Report Share Posted November 27, 2015 O ile dobrze pamiętam, to na wrzecionie jest miejsce na płaski klucz.Kluczem przytrzymujesz wrzeciono i odkręcasz głowicę w lewo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts