Maxell Posted November 28, 2015 Report Share Posted November 28, 2015 (edited) Hot Dogi Składniki na ciasto:3 szklanki mąki tortowej;1 szklanka ciepłego mleka;2 łyżki oleju;1 jajko;1 żółtko;5 dag drożdży;1 łyżeczka soli;2 łyżeczki cukru;Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do roztartych drożdży dodać jajko, żółtko, olej i mleko. Składniki te wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i przygotowane drożdże. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wówczas należy podzielić je na dwie części. Z każdej części trzeba rozwałkować okrągły placek, który musimy podzielić na osiem trójkątów (jak na rogaliki).Każdy trójkąt należy posmarować ketchupem, położyć słupek żółtego sera i pół cienkiej parówki (można dodać troszkę ogórka kiszonego czy papryki). Ciasto zawijać na kształt rogalika. Bułeczkę należy posmarować białkiem i posypać ziołami (np. prowansalskie). Piec w temperaturze 1800C do chwili, aż się zrumienią. Hot dog gigant Składniki: - 4 parówki- 4 pół bagietki- kilka liści sałaty- kilka plastrów pomidora- kilka plastrów ogórka świeżego, - kilka plastrów świeżej papryki czerwonej, (w zimie można użyć konserwowej papryki i ogórka)- 5 - 10 dag ulubionej surówki- ketchup- musztarda- sos czosnkowy (2 łyżki jogurtu, 1 łyżka majonezu, mały ząbek czosnku, sól, cukier do smaku, szczypta ziół prowansalskich). Wykonanie: Parówki gotujemy, bagietki rozcinamy wzdłuż i podpiekamy na suchej patelni z dwóch stron. gorącą bagietkę smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy sałatę, układamy parówkę i dekorujemy pozostałymi składnikami. Wierzch polewamy odrobiną ketchupu i musztardy oraz sosem czosnkowym. Niebiańskie hot dogi Składniki:1/2 cebuli 1 łyżka oleju roślinnego 1 parówka 1 podłużna bułka ketchup i musztardaSposób przygotowania:Obierz cebulę i pokrój ją na cienkie plasterki. Następnie wlej łyżkę oleju roślinnego na niewielką patelnię i wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmażaj ją ok. 5 min na wolnym ogniu, tak żeby się nie przypaliła! Jednocześnie w małym rondelku zagotuj wodę i wrzuć do niej parówkę. Przykręć ogień i poczekaj 2 minuty, a następnie wyjmij parówkę. Przetnij wzdłuż bułkę i włóż do niej najpierw cebulę, a potem parówkę, którą przedtem odsącz na papierowym ręczniczku. Z wierzchu polej hot doga musztardą oraz ketchupem. Hot dogi drożdżowe Składniki ciasto:(na około 20 hot dogów)- 5 dag drożdży- 1 łyżeczka cukru- 1 szklanka ciepłego mleka- 2 żółtka- 1 jajko- 2 łyżki oleju kujawskiego- 1 płaska łyżeczka soli- 3 szklanki mąkiFarsz:- 20 parówek- 20 wyciętych pasków z sera żółtego- ketchup Wykonanie ciasta:Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, żółtka, jajko, olej i sól. Wszystkie składniki miksujemy. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia lub umieszczamy w misce z ciepłą wodą (nie gorącą).Na stolnicę posypaną mąką wykładamy ciasto i lekko zarabiamy. Wałkujemy na prostokąt o grubości 1 centymetra. Wzdłuż układamy parówki z paskami sera (na środek wyciskając odrobinę ketchupu), zachowując centymetrowe odstępy. Zwijamy jak roladę i przekrajamy w miejscu pomiędzy parówkami, drugi koniec ciasta zlepiając. Hot dogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 – 30 minut. Smacznego! Hot dog wegetariański Składniki: parówki sojowe (z opakowania, nie z puszki)podłużne bułkisałatapomidorogórekser żółtyketchupmusztardaSposób przygotowania: Parówki podgotować kilka minut. Bułki rozkroić, jak trzeba to wydłubać im trochę wnętrzności. Wyłożyć sałatą, na nią dać parówki i warzywa. Posypać startym żółtym serem i upiec w piekarniku. Gotowe polać ketchupem i musztardą. Hot dogi z grillowanymi parówkami, cheddarem i sałatką coleslaw Składniki (na 4 porcje): - 4 podłużne bułki do hot-dogów- 4 parówki- 4 plastry sera cheddar- kilka ogórków konserwowych - ew. ulubiony sos do hot-dogów, ketchup, majonez, musztarda- sałatka coleslaw (przepis poniżej) Sposób wykonania: Parówki grillujemy z obu stron na patelni. Bułki kroimy wzdłuż, wkładamy do nich parówki, na nich kładziemy plaster sera i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Podgrzewamy je 3-5 minut, aż bułki będą ciepłe i chrupiące. Na każdym hot-dogu układamy plasterki ogórka i porcję coleslawa. Ewentualnie polewamy ulubionym sosem. COLESLAWSkładniki: - 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty- 1 średniej wielkości marchewka- mała cebulka- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny- 3-4 łyżki majonezu- sól i pieprz do smaku Marchew obieramy, ścieramy na tartce (na małych lub większych oczkach). Kapustę solimy, ugniatamy ją dłońmi i odkładamy na 15 minut. Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę. Do kapusty dodajemy marchew, cebulkę, ocet i majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy otrzymać mniej kaloryczną wersję, połowę majonezu możemy zastąpić jogurtem naturalnym. Dla dodania sałatce ostrości, możemy do niej dodać łyżeczkę musztardy. Świetnie smakuje ona także z dodatkiem łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki. Domowe hot - dogi Czyli pomysł na fajną kolację oraz wykorzystanie parówek i resztek żółtego sera. Składniki: Na ciasto:2,5 szklanki mąki0,5 szklani mleka1/4 szklanki wody2 łyżki oleju1 jajko1 łyżeczka soli25g świeżych drożdżyDodatkowo:parówkiser żółtykeczupSposób wykonania: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, przykryć i odstawić na ok 15 min. Zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto powinno być elastyczne i lekko kleić się do rąk. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Miskę przykryć ściereczką.Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać okrągłe, dość spore placki. Na każdym placku położyć plasterek żółtego sera i na to parówkę. Zawinąć w rulon. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać hot - dogi. Pozostawić je jeszcze na 15 - 20 min do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. 180 stopni C przez ok. 25 minut (aż ciasto będzie rumiane). Polewać keczupem. Hot dog z glazurowanymi parówkami i cebulą musztardową Dobry fast food nie jest zły, a na pewno najlepszy jest domowej roboty. Przepis na pyszne hot dogi z glazurowanymi parówkami oraz cebulą musztardową podawane w bagietkach. Składniki (4 porcje):8 parówek dobrej jakości 4 średniej wielkości bagietki 2 cebule 2 łyżki oleju słonecznikowego1 łyżeczka musztardy francuskiej pełnoziarnistej 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczka brązowego cukru 2 octu winnego lub jabłkowego Dodatkowo:Ketchup do podania Sposób wykonania:Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć parówki i wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut.W między czasie przygotować cebulę musztardową:Cebulę pokroić w cienkie paski. Patelnie rozgrzać na średnim ogniu, dodać 2 łyżki oleju słonecznikowego, cebulę i musztardę pełnoziarnistą. Smażyć 10- 15 minut, aż do momentu, gdy cebula będzie miękka i lekko zarumieniona. Następnie dodać musztardę Dijon, ocet winny i cukier. Smażyć przez koleje 2-3 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści - mieszając często tak, aby cebula się nie przypaliła.Bagietki rozciąć na środku. Wyjąć parówki z piekarnika i za pomocą pędzelka posmarować syropem klonowy ( lub miodem). Włożyć po 2 parówki do każdej bagietki. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 stopni. Włożyć hot dogi do piekarnika i piec przez koleje 5 minut. Gotowe hot dogi wypełnić musztardową cebulą. Podawać z ketchupem. Chrupiące hot dogi Składniki:4 bułki typu hot dog2–3 dag masła4 parówki1 plasterek szynki (lub chudego wędzonego boczku)1 plasterek żółtego sera1 łyżka startego żółtego sera2 malutkie ogórki kiszone1 pomidor2 cebulki ze szczypiorkiem1 listek sałaty (najlepiej lodowej)1 listek kapusty pekińskiejkilka rzodkiewekkeczupmajonezmusztardapieprz, sólSposób przygotowania:Liście sałaty i kapusty umyj, osącz na ściereczce. Sałatę odłóż na talerzyk, a kapustę pokrój w dość wąskie paski, przełóż do małej miseczki, wymieszaj z jednym ogórkiem pokrojonym w słupki, przypraw solą i pieprzem. Jedną cebulkę wraz ze szczypiorkiem drobno posiekaj, przełóż do osobnej miseczki, dodaj pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki i ogórek, posól. Pomidor umyj, pokrój w ćwierćplasterki, wymieszaj z drugą cebulką drobno posiekaną wraz ze szczypiorkiem, posól i dopraw pieprzem.Bułki ponacinaj wzdłuż, wyjmij trochę miąższu. Obie połówki cienko posmaruj masłem, ułóż na blasze i lekko zrumień w piekarniku lub na grillu.Parówki obierz z plastikowych osłonek, zalej wrzącą wodą, zagotuj, osącz. W dwie bułki włóż po parówce, w trzecią – naciętą parówkę, lekko posypaną (w miejscu nacięcia) startym serem i owiniętą szynką lub boczkiem, a w czwartą – parówkę obłożoną plasterkiem sera. Ułóż bułki na blasze i zapiekaj kilka minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmij blachę z piekarnika i do jednej bułki z samą parówką włóż kapustę z ogórkiem, przypraw majonezem lub keczupem; do drugiej bułki – sałatkę cebulowo-rzodkiewkowo-ogórkową i trochę keczupu; do hot doga z szynką – listki sałaty i musztardę, a do bułki z serem – kawałki pomidora z cebulką i szczypiorkiem oraz keczup lub majonez. Do hot dogów możesz też podać inne dodatki, np. kiełki fasoli lub soi, smażone pieczarki, kiszoną kapustę wymieszaną z kawałkami ananasa, rzeżuchę, koperek. Hot dog z pomidorami i kaparami Składniki:2 bułki orkiszowe (ja kupiłam w piekarni Grzybki, nie ma jej na ich www)2 parówki z indyka ("Koziołki" z masarni Koziegłowy)pomidorłyżka kaparówszalotka10g sera cheddarsos tabascoSposób wykonania:Rozgrzać grill'a. Bułki przekroić na pół (nie przecinając do końca), położyć rozcięciem do dołu i podpiekać, parówki podgrzać.Pokroić drobno pomidora i szalotkę, dodać kapary (posiekane, jeśli są duże) i starty na drobnej tarce ser. Doprawić sosem tabasco. Wymieszać.Na rozgrzaną bułkę nakładać mieszankę pomidorowo-kaparową, na to kłaść parówkę. Domowe hot-dogi z sosem tatarskimWłasnoręcznie upieczona bułka, dobrej jakości parówka, pyszny sos tatarski i mamy obiad jak złoto. Polecam! Składniki:6 dobrej jakości parówek,bułki:300 g mąki,1 łyżeczka cukru,1,5 łyżeczki suszonych drożdży,40 ml ciepłej wody,2/3 szklanki ciepłego mleka,2 łyżki oleju,1 łyżeczka soli,odrobina mleka do smarowania.sos:150 g gęstej śmietany,2 łyżki majonezu,3 jajka ugotowane na twardo,pół pęczka natki pietruszki,3 ząbki czosnku,sól,pieprz,1 duży ogórek konserwowy.Sposób wykonania: Sos – jajka, pietruszkę, ogórka i czosnek drobno pokroić, wymieszać z majonezem i śmietaną – doprawić.Bułki – drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i odstawić na 5 minut. Dodać sól, mleko i olej – wymieszać. Wsypać mąkę i porządnie wyrobić. Kulkę z ciasta oprószyć mąką i przykryć – odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h.Ciasto podzielić na 6 części, uformować podłużne bułki, ułożyć na pergaminie na blaszce, przykryć i odstawić na 30 minut. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Pod koniec posmarować bułeczki mlekiem, żeby się ładnie przyrumieniły. Ostudzić.A reszta jest banalna – w bułki (lub na bułki, bo moje jakoś kiepsko urosły) dać parówki, sos tatarski oraz ew. pokrojone pikle i ketchup. Preclowe hot dogi(preclowe hot dogi (16 sztuk) Składniki:- 8 parówek- 4,5 kubka mąki- 1,5 kubka ciepłej wody- paczka suchych drożdży instant (7g)- 1 łyżeczka cukru- 2 łyżeczki soli- 60g masłaDo gotowania- 7 kubków wody- pół kubka sody oczyszczonej- olej do wysmarowania miski- jajko do posmarowania Sposób wykonania:Parówki przekrój na pół i odłóż na później.W małym rondelku rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.W dużej misce lub w misce od maszyny do zagniatania pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodaj wodę i masło i rozpocznij zagniatanie. Zagniataj przez ok 10 minut. Ciasto powinno być lekkie i nie kleić się do palców. Jeśli jest zbyt klejące dodaj jeszcze trochę mąki aż osiągnie pożądaną konsystencję.Wyjmij ciasto z miski, opłucz ją, osusz i wysmaruj cienką warstwą oleju. Wsadź ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (np obok lekko rozgrzanego palnika) na 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.Po upływie tego czasu, wyjmij ciasto z miski, zagnieć kilka razy i podziel na 16 części. Z każdej części utwórz około 15 centymetrowy rulon i owiń nim parówkę dookoła.W garnku rozpuść sodę w 7 kubkach wody i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wrzucaj owinięte ciastem parówki i gotuj przez około 30 sekund. Następnie wyjmij je z wody, osusz i umieść na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.W miseczce roztrzep jedno jajko z 2 łyżkami zimnej wody. Posmaruj nim każdego hot doga i wsadź do piekarnika na około 15 minut, aż zbrązowieją. Gotowe odłóż na chwilę do ostygnięcia, gdyż będą bardzo gorące. Edited November 28, 2015 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viszna Posted November 28, 2015 Report Share Posted November 28, 2015 WOW ile "wariacji" na temat...Ja do tej pory robiłem 2 zestawy: z żoną robiliśmy sobie "wypasione" czyli bułka na pół do tego po troszku różnych surówek, sałaty, kukurydzy konserwowej + oczywiście dobrej jakości parówka i sosy +ew starty żółty ser na wierzch.Natomiast dzieciaki wolą bułki z dziurką tzw. "gotowce z sklepu" ketchup i parówa. Śmiejemy się z nich, że młode "toto" i jeszcze porządnego smaku nie mają wyrobionego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.