Jump to content

Made by Adam

Recommended Posts

Witam! ulepiłem coś takiego

kanał wykonałem z 4 x szt obrzeża 6x20x100

do przykrycia kanału ten same obrzeże przecietę na pół

beczke postawiłem na x 8 szt bloczków betonowych

zaprawa murarska tradycyjna

a tak wygląda w środku

palenisko długie na 2 obrzeża co daje prawie 2 mb minus 20 cm (w beczce) pod kątem... jakims tam :)

beczka stalowa OC. nigdy nie widziała nafty, zawsze tam miód był (tak na marginiesie po co mojemu dziadkowi taka wielka beczka na miód..)

koszt z hakami temometrem

z cementem, zaprawą, bloczkami, obrzeżami. parę połamanych wierteł, 2 tarcze do cięcia metalu

około 200 zł, 3 dni pracy (na spokojnie)

reasumując chciałem wymurowac dużą wędzarnie ale ciołem koszty, i tak naprawdę póki co mieszcze się w beczce z wyrobami. minus niestabilnie temperaturowo. trza pilnować często. Dobrze że blisko mam od domu.. będzie w lini prostej 30 metrów.

Beczka daje radę, a jak będzie większa potrzeba to wymuruję większą.

Bezpośrednie czy z kanałem w każdej można wędzić łatwiej w dobrze zrobionej . Jak ten kanał się napije wody (beton) + woda z podłoża bo kanał na gruncie + ujemna temperatura  to będzie niezła jazda  to osuszyć nagrzać (a jak nagrzejesz to chyba dostanie cugu-na zdjęciu widać palisz  i zaraz przy palenisku masz mokry beton a i nieźle cug ciągnie )  + beczka (nieocieplona)  uwędzisz pewnie tak (czy dobrze ? o pieczenie będzie ciężko )ale co się na drepczesz i ile "mięsa"  rzucisz to Twoje. Nie wiem jak zamontowałeś beczkę jak "przykleiłeś" na zaprawę to trochę kiepsko , aby ją wiaterek nie zabrał (możesz położyć deski na beczkę i jeden dwa bloczki betonowe aby ją dociążyć oczywiście to prowizorka ) .Prościej to było rurę stalową kupić na złomie i obsypać ziemią też prowizorka ale lepsza od Twoich płyt (chyba to obrzeża  trawnikowe -z czasem od temperatury popękają, a nie są zbrojone ) . Na stronie jest parę fajnych niskobudżetowych wędzarni z beczki (z kanałem i bezpośrednich)   na Twoim miejscu przerobił bym na którąś z nich (większość materiału masz). Kanał palenisko masz zagłębione w gruncie to błąd (jak będzie padać to zobaczysz  dla czego) . Oczywiście deszcz będzie dodatkowo Ci zwilżał beton kanału Sorry za szczerość

P.S

Fajnego masz kota rudaska

Edited by Maciekzbrzegu

A jeszcze palenisko jak dla mnie za małe ciężko w takim zrobić żar, rozgarniać drewno (jak nie dasz rozgarniać polan a będzie się hajcowało w czasie dymienia to przysypuj popiołem) . Beczka tez stoi na bloczkach następny materiał do osuszenia  !!!! i nagrzania .Nie może konstrukcja być ciepła ale  mokra do wędzenia .

wedzarnie z beczki (przykładowe, na forum jest wiele , nawet może lepszych od poniższych )

wędzarnia kanałowa http://wedlinydomowe...zarnia-gosmana/

wędzarnia bezpośrednia http://wedlinydomowe...a-bacy/?hl=bacy

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11478-pierwsza-w%C4%99dzarnia-z-beczki-potrzebna-pomoc/?hl=mariusza1415&do=findComment&comment=418450

post 13

Moim zdaniem lepiej rozebrać to co zrobiłeś i zbudować od nowa .

Edited by Maciekzbrzegu