Adam z mazur Posted November 28, 2015 Report Share Posted November 28, 2015 Witam! ulepiłem coś takiego kanał wykonałem z 4 x szt obrzeża 6x20x100do przykrycia kanału ten same obrzeże przecietę na pół beczke postawiłem na x 8 szt bloczków betonowych zaprawa murarska tradycyjnaa tak wygląda w środku palenisko długie na 2 obrzeża co daje prawie 2 mb minus 20 cm (w beczce) pod kątem... jakims tam beczka stalowa OC. nigdy nie widziała nafty, zawsze tam miód był (tak na marginiesie po co mojemu dziadkowi taka wielka beczka na miód..)koszt z hakami temometrem z cementem, zaprawą, bloczkami, obrzeżami. parę połamanych wierteł, 2 tarcze do cięcia metaluokoło 200 zł, 3 dni pracy (na spokojnie)reasumując chciałem wymurowac dużą wędzarnie ale ciołem koszty, i tak naprawdę póki co mieszcze się w beczce z wyrobami. minus niestabilnie temperaturowo. trza pilnować często. Dobrze że blisko mam od domu.. będzie w lini prostej 30 metrów.Beczka daje radę, a jak będzie większa potrzeba to wymuruję większą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam z mazur Posted November 30, 2015 Author Report Share Posted November 30, 2015 dajcie znać czy widzicie zdjęcia bo chyba coś nie ika.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted November 30, 2015 Report Share Posted November 30, 2015 coś nie ika ......... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted November 30, 2015 Report Share Posted November 30, 2015 Ociepl beczkę nawet deskami, będziesz wędził dużo lepiej. Powoli wybudujesz dobrą wędzarnię, a praktykę już będziesz miał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam z mazur Posted December 2, 2015 Author Report Share Posted December 2, 2015 spróbuje wrzucić same fotki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekwawa Posted December 2, 2015 Report Share Posted December 2, 2015 W podobie Twojej, swojego czasu wędziłem Ps: za chwilę posypią się gromy, że nie masz bezpośredniego paleniska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted December 2, 2015 Report Share Posted December 2, 2015 (edited) Bezpośrednie czy z kanałem w każdej można wędzić łatwiej w dobrze zrobionej . Jak ten kanał się napije wody (beton) + woda z podłoża bo kanał na gruncie + ujemna temperatura to będzie niezła jazda to osuszyć nagrzać (a jak nagrzejesz to chyba dostanie cugu-na zdjęciu widać palisz i zaraz przy palenisku masz mokry beton a i nieźle cug ciągnie ) + beczka (nieocieplona) uwędzisz pewnie tak (czy dobrze ? o pieczenie będzie ciężko )ale co się na drepczesz i ile "mięsa" rzucisz to Twoje. Nie wiem jak zamontowałeś beczkę jak "przykleiłeś" na zaprawę to trochę kiepsko , aby ją wiaterek nie zabrał (możesz położyć deski na beczkę i jeden dwa bloczki betonowe aby ją dociążyć oczywiście to prowizorka ) .Prościej to było rurę stalową kupić na złomie i obsypać ziemią też prowizorka ale lepsza od Twoich płyt (chyba to obrzeża trawnikowe -z czasem od temperatury popękają, a nie są zbrojone ) . Na stronie jest parę fajnych niskobudżetowych wędzarni z beczki (z kanałem i bezpośrednich) na Twoim miejscu przerobił bym na którąś z nich (większość materiału masz). Kanał palenisko masz zagłębione w gruncie to błąd (jak będzie padać to zobaczysz dla czego) . Oczywiście deszcz będzie dodatkowo Ci zwilżał beton kanału Sorry za szczerość P.SFajnego masz kota rudaska Edited December 2, 2015 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted December 2, 2015 Report Share Posted December 2, 2015 (edited) A jeszcze palenisko jak dla mnie za małe ciężko w takim zrobić żar, rozgarniać drewno (jak nie dasz rozgarniać polan a będzie się hajcowało w czasie dymienia to przysypuj popiołem) . Beczka tez stoi na bloczkach następny materiał do osuszenia !!!! i nagrzania .Nie może konstrukcja być ciepła ale mokra do wędzenia . wedzarnie z beczki (przykładowe, na forum jest wiele , nawet może lepszych od poniższych ) wędzarnia kanałowa http://wedlinydomowe...zarnia-gosmana/ wędzarnia bezpośrednia http://wedlinydomowe...a-bacy/?hl=bacy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11478-pierwsza-w%C4%99dzarnia-z-beczki-potrzebna-pomoc/?hl=mariusza1415&do=findComment&comment=418450post 13 Moim zdaniem lepiej rozebrać to co zrobiłeś i zbudować od nowa . Edited December 2, 2015 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam z mazur Posted December 3, 2015 Author Report Share Posted December 3, 2015 ok dzięki za poradycug jest, kanał i podstawa beczki będą przysypane ziemią (w wolnym terminie)szerokośc paleniska to 44 cm, to aż nie tak mało..jest to moja 1 konstrukcja dlatego na niej będę szlifował i korygował błedy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts