Jump to content

Siatki do wędlin


dob12

Recommended Posts

Witam Szanowną Brać

Jestem początkującym zadymiaczem.

Od dłuższego czasu czytam to forum i stosuję się do wskazówek w nim zawartych w wędzeniu wędlin ,ryb,kurczaka.

Ale żeby zgłębić wiedzę postanowiłem się zalogować i podręczyć Was troszkę pytaniami,

 

Chciałbym spytać jkaki to rozmiar siatki na foto?

post-76695-0-31983400-1448791078_thumb.jpg

 

siatka ma  ok 6 cm bez rozciągania,18 oczek jedno oczko jakieś 7mm.

W tę siatkę wkładałem ,baleron schab w ok kilogramowych porcjach

Średnica tych wyrobów to ok  12 cm

Dlaczego pytam?

Ta siatka się mi kończy a chciałem zamówić sobie nową,

niestety nie wiem jakim rozmiarem sie sugerować.

 

Mieszkam za granicą i tu niestety w sklepie tego nie dostanę.

Tę kupiłem jak byłem w Polsce na urlopie.

Jaki rozmiar do takich wędlin będzie ok.

 

Dla przykładu podam ,

Kupując karczek cały ma tu 2,5 kg

rozcinam go w poprzek na pół 

i to po zapeklowaniu wkładam w tę siatkę co na zdjęciu.

Wędlina jest ładnie opięta.

 

Pozdrawiam

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

To Nowy Sącz przenieśli za granicę.   

 

raczej ja  :laugh:  

a w profilu zaraz uzupełnię.

A tak ogólnie to dzięki za odpowiedzi.

Zara zamówię ,

Teście lecą w gości na święta to im dorzucę trochę bagażu.

Link to comment
Share on other sites

Przy wyborze będę zwracał  uwagę na te wartości.

Dzięki  za przybliżenie tej kwestii ważnej przy wyborze.

Na rynku wybór jest duży i nie bardzo wiedziałem czym się kierować.

Inną sprawą było kupienie osobiście w sklepie,bo tam sprzedawca doradził do jakiej wędliny jaka siatka.

Link to comment
Share on other sites

Dodam jeszcze, że siatka 16-tka z powodzeniem zastąpi siatkę 12-tkę, a 12-tka 10-tkę.

W drugą stronę to już "nie działa".

Mocne ściągnięcie siatki jest pożądane przy np. szynkach łączonych z dwóch mięśni.

 

Przy "zwykłych" wyrobach siatka nie powinna być zbyt wąska, ponieważ wrzyna się w mięso i potem ciężko jest ją ściągnąć.

Link to comment
Share on other sites

Przy "zwykłych" wyrobach siatka nie powinna być zbyt wąska, ponieważ wrzyna się w mięso i potem ciężko jest ją ściągnąć.

 

No właśnie miałem nieraz ten problem  na baleronie i schabie :hmm:

A tak na marginesie to pamiętam jak pierwszy raz robiłem baleron z karczku i wcisnąłem w te siatkę ze djęcia cały jeden kawałek 2,5 kg.

Ze to się nie rozerwało w szerz i wzdłuż i wytrzymało w  wędzarce prawie 4 h wędzenia wisząc  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

 

Tak sobie myślę kupić trochę 12 i 16.

W końcu nie robię masowych ilości tylko tak dla siebie 

Edited by dob12
Link to comment
Share on other sites

                  Przyblizona wielkosc siatek w stosunku oczek do cm. przekroju.

 

14-tka dla przekroju 110 mm 
16-tka dla przekroju 125 mm 

18-tka dla przekroju 145 mm 
20-tka dla przekroju 160 mm 
22-tka dla przekroju 180 mm 

24-tka dla przekroju 200 mm

 

Liczba np. "14-tka" ,oznacza ilosc oczek naokolo zapakowanego wyrobu.
 

:)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Liczba np. "14-tka" ,oznacza ilosc oczek naokolo zapakowanego wyrobu.
 

No to z tego wychodzi że moja to 18 ,bo tyle ma oczek.

Znalazłem też taki rodzaj zapisu np:  125/32/i jakiś jeszcze trzeci parametr

z czego pierwsze to max średnica a drugie ilość oczek.

Link to comment
Share on other sites

Przy wyrobach pakowanych w siatki stosujmy foleię ceulolozową przepuszczajacą dym .

A jakie to ma znaczenie dla wyrobu jeśli mogę zapytać? Widziałem wiele wedzonek w siatce tutaj na forum i jakoś nie zauważyłem by byly w tej foli.

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Folia zapobiega wysuszaniu szynki, a co za tym idzie jest bardziej soczysta.

Drugi pozytyw, to właśnie brak wrzynania się siatki w mięso.

Mirku.. Co do wedzonek z drobiu, to swieta racja ale biorac za przyklad poledwice wedzone - parzone albo szynki to raczej preferujemy nie uzywac folii..

(Dane ze strony glownej.).

Szyneczki i tak lepiej recznie sznurowac po swojemu na grubo..  :)

Link to comment
Share on other sites

Ja używam siatki do serków 18 -ki i na płasko ma 6,5cm szerokości  

-----------------------------------------------------------

Przeciętnie wychodzi, że jedno oczko rozciąga się na mięsie maksymalnie na około 25mm. Dla serów jest to za dużo. Nacisk naciągniętej siatki powinien być minimalny.

Pewno chodzi o calkiem inne rodzaje siatek, ktorych Andrzej uzywa np. do produkcji serkow a my inne do wedzonek..

W "tabelce" ktora podalem w poscie nr.12 tego tematu (dane importera/handlarza), wspomina on ze jeden rodzaj siatek uzywa sie do wyrobow pieczonych (pieczeni) a inny rodzaj do wyrobow wedzonych..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...