dob12 Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 Witam Szanowną BraćJestem początkującym zadymiaczem.Od dłuższego czasu czytam to forum i stosuję się do wskazówek w nim zawartych w wędzeniu wędlin ,ryb,kurczaka.Ale żeby zgłębić wiedzę postanowiłem się zalogować i podręczyć Was troszkę pytaniami, Chciałbym spytać jkaki to rozmiar siatki na foto? siatka ma ok 6 cm bez rozciągania,18 oczek jedno oczko jakieś 7mm.W tę siatkę wkładałem ,baleron schab w ok kilogramowych porcjachŚrednica tych wyrobów to ok 12 cmDlaczego pytam?Ta siatka się mi kończy a chciałem zamówić sobie nową,niestety nie wiem jakim rozmiarem sie sugerować. Mieszkam za granicą i tu niestety w sklepie tego nie dostanę.Tę kupiłem jak byłem w Polsce na urlopie.Jaki rozmiar do takich wędlin będzie ok. Dla przykładu podam ,Kupując karczek cały ma tu 2,5 kgrozcinam go w poprzek na pół i to po zapeklowaniu wkładam w tę siatkę co na zdjęciu.Wędlina jest ładnie opięta. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 Ta powinna Ci pasować http://www.wyroby-domowe.pl/siatka-wedliniarska-rolka-50mb-p-298.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 Mieszkam za granicą To Nowy Sącz przenieśli za granicę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajmon55556 Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 Ja kupuję od tego Pana i jestem mega zadowolony http://olx.pl/oferta/siatka-wedliniarska-CID619-IDcBnrb.html Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 Generalnie takie siatki sprzedający dzielą na do 1,5 kg wsadu i powyżej,czyli z tych potrzebnych nam mamy dwa rodzaje a tobie potrzebna jest ta mniejsza czyli do 1,5 kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dob12 Posted November 29, 2015 Author Report Share Posted November 29, 2015 To Nowy Sącz przenieśli za granicę. raczej ja a w profilu zaraz uzupełnię.A tak ogólnie to dzięki za odpowiedzi.Zara zamówię ,Teście lecą w gości na święta to im dorzucę trochę bagażu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 Szerokość siatki mierzona na płasko, nie jest wyznacznikiem jej średnicy.Może być tak, że 12-tka będzie szersza od 16-tki.Wszystko zależy od zastosowanej gumki, oplotów, ilości oczek itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dob12 Posted November 29, 2015 Author Report Share Posted November 29, 2015 Przy wyborze będę zwracał uwagę na te wartości.Dzięki za przybliżenie tej kwestii ważnej przy wyborze.Na rynku wybór jest duży i nie bardzo wiedziałem czym się kierować.Inną sprawą było kupienie osobiście w sklepie,bo tam sprzedawca doradził do jakiej wędliny jaka siatka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 Dodam jeszcze, że siatka 16-tka z powodzeniem zastąpi siatkę 12-tkę, a 12-tka 10-tkę.W drugą stronę to już "nie działa".Mocne ściągnięcie siatki jest pożądane przy np. szynkach łączonych z dwóch mięśni. Przy "zwykłych" wyrobach siatka nie powinna być zbyt wąska, ponieważ wrzyna się w mięso i potem ciężko jest ją ściągnąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dob12 Posted November 29, 2015 Author Report Share Posted November 29, 2015 (edited) Przy "zwykłych" wyrobach siatka nie powinna być zbyt wąska, ponieważ wrzyna się w mięso i potem ciężko jest ją ściągnąć. No właśnie miałem nieraz ten problem na baleronie i schabie A tak na marginesie to pamiętam jak pierwszy raz robiłem baleron z karczku i wcisnąłem w te siatkę ze djęcia cały jeden kawałek 2,5 kg.Ze to się nie rozerwało w szerz i wzdłuż i wytrzymało w wędzarce prawie 4 h wędzenia wisząc Tak sobie myślę kupić trochę 12 i 16.W końcu nie robię masowych ilości tylko tak dla siebie Edited November 29, 2015 by dob12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajmon55556 Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 W tym linku który podałem za dwa motka właśnie tych rozmiarów dałem 42 zł z wysyłką Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 Przyblizona wielkosc siatek w stosunku oczek do cm. przekroju. 14-tka dla przekroju 110 mm 16-tka dla przekroju 125 mm 18-tka dla przekroju 145 mm 20-tka dla przekroju 160 mm 22-tka dla przekroju 180 mm 24-tka dla przekroju 200 mm Liczba np. "14-tka" ,oznacza ilosc oczek naokolo zapakowanego wyrobu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 W tym linku który podałem za dwa motka właśnie tych rozmiarów dałem 42 zł z wysyłką A jak to się ma w przełożeniu na mb Masz na myśli cały zwitek czyli dwa jak na zdjęciu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dob12 Posted November 29, 2015 Author Report Share Posted November 29, 2015 Liczba np. "14-tka" ,oznacza ilosc oczek naokolo zapakowanego wyrobu. No to z tego wychodzi że moja to 18 ,bo tyle ma oczek.Znalazłem też taki rodzaj zapisu np: 125/32/i jakiś jeszcze trzeci parametrz czego pierwsze to max średnica a drugie ilość oczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 Przecież pisałem że ilość oczek na obwodzie to nie wyznacznik średnicy siatki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 Ja używam siatki do serków 18 -ki i na płasko ma 6,5cm szerokości Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dob12 Posted November 29, 2015 Author Report Share Posted November 29, 2015 Tak Dla tego wezmę trochę 12 i 16 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 Przy wyrobach pakowanych w siatki stosujmy foleię ceulolozową przepuszczajacą dym . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajmon55556 Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 Przy wyrobach pakowanych w siatki stosujmy foleię ceulolozową przepuszczajacą dym .A jakie to ma znaczenie dla wyrobu jeśli mogę zapytać? Widziałem wiele wedzonek w siatce tutaj na forum i jakoś nie zauważyłem by byly w tej foli. Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 W wedzonkach drobiowych, to napewno. Ale czy trzeba i ch uzywac w wyrobach z wieprzowinki..?Chetnie poslucham Dziadka.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dob12 Posted November 29, 2015 Author Report Share Posted November 29, 2015 (edited) No proszę I przy okazji dowiedziałem się czegoś o czym nie miałem pojęcia.Chętnie zobaczę jak się ten temat rozwinie. Edited November 29, 2015 by dob12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 Folia zapobiega wysuszaniu szynki, a co za tym idzie jest bardziej soczysta.Drugi pozytyw, to właśnie brak wrzynania się siatki w mięso. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 Folia zapobiega wysuszaniu szynki, a co za tym idzie jest bardziej soczysta.Drugi pozytyw, to właśnie brak wrzynania się siatki w mięso.Mirku.. Co do wedzonek z drobiu, to swieta racja ale biorac za przyklad poledwice wedzone - parzone albo szynki to raczej preferujemy nie uzywac folii..(Dane ze strony glownej.).Szyneczki i tak lepiej recznie sznurowac po swojemu na grubo.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 np. "14-tka" ,oznacza ilosc oczek naokolo zapakowanego wyrobu. Przeciętnie wychodzi, że jedno oczko rozciąga się na mięsie maksymalnie na około 25mm.Dla serów jest to za dużo. Nacisk naciągniętej siatki powinien być minimalny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 Ja używam siatki do serków 18 -ki i na płasko ma 6,5cm szerokości -----------------------------------------------------------Przeciętnie wychodzi, że jedno oczko rozciąga się na mięsie maksymalnie na około 25mm. Dla serów jest to za dużo. Nacisk naciągniętej siatki powinien być minimalny.Pewno chodzi o calkiem inne rodzaje siatek, ktorych Andrzej uzywa np. do produkcji serkow a my inne do wedzonek..W "tabelce" ktora podalem w poscie nr.12 tego tematu (dane importera/handlarza), wspomina on ze jeden rodzaj siatek uzywa sie do wyrobow pieczonych (pieczeni) a inny rodzaj do wyrobow wedzonych.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.