Jump to content

Wędzarnia

italodisco

Recommended Posts

koledzy mam pytanie i prośbe mój tata ma dwa bziki: jedno to rozebrana szynka po mięśniach . druga to wędzenie on musi sam to robić.

Nie da sie namówic na wędzarnie w domu bo sądzi że nie bedzie dobra

Proszę kolegów o poradę jaki materiał jest ważny do wędzenia.i czas

mam pytanie jakie zasady musi spełnić wędzarnia w domu, pod domem tata uważa ża z blchy jest bez sensu :(

Pozdrawiam Paweł

Wedzarnia w domu ? napewno masz na mysli postawienie wedzarni przy domie albo wolno stojacej , u mnie jak zapadla decyzja budowy wedzarni to bardzo dokladnie przekopalem wszystkie warianty przedstawione na tej stronce , moge powiedziec ze wszystkie sa dobre , te z blachy beczki czy ze skrzynki , murowane sa bardziej klopotliwe w budowie , musisz sie zdecydowac co bedziesz wedzil i jak chcesz wedzic i oczywiscie jak wedzarnia powinna wygladac . Materialow z opisami jest tak duzo ze napewno cos wybierzecie.

Pozdrawiam z Kalkazu

Gazon

• 1 month later...

Witajcie!

Wiosną zaczynam budowę grilo-wędzarni,i mam problem z długością kanału dymowego.Czy 2m to odpowiednia długość dla uzyskania ciepłego dymu?Pod komorą wędzarniczą umieszczę dodatkowe palenisko,żeby szybciej nagrzać wędzarkę,i trochę oszczędzić na drewnie.Jest u nas dość drogie.Nie mam jednak pewności czy to dobre rozwiązanie.Za pomoc będę wdzięczny.Pozdrawiam!

Jasiu!

Ja dopiero szukam projektu,chodzi mi o bryłę,formę.i mam z tym kłopot.Na stronce są liczne projekty,różniące się długością i średnicą kanału dymowego.Nie wiem też czy wylot kanału w komorze powinien być na jej środku czy też jest to nieistotne.A może Ty masz jakiś ładny projekt i mógłbyś mi pomóc.

co gust to projekt :wink: ja mam w tej chwili dymogenerator :rolleyes:

myślę że jeśli zrobisz kanał 150-200 cm spokojnie uzyskasz warunki do wędzenia

wylot lepiej zrobić "mocno" regulowany i centralnie ,wtedy przepływ dymu jest bardziej jednorodny i nie biega po jednej scianie