bolexx1313 Posted December 4, 2015 Report Share Posted December 4, 2015 Witam wszystkich, Pozwoliłem sobie jako przykład skorzystać z nie swojego zdjęcia (akurat nie posiadam żadnego) żeby pokazać nalot na kiełbasie. Mam dokładnie taki sam efekt nalotu na batonach po parzeniu, kiedy osłonka wyschnie. Nie na wszystkich ale na niektórych kiełbasach to się tworzy i nie mam pojęcia czym może to być spowodowane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 4, 2015 Report Share Posted December 4, 2015 Może coś więcej ? Tak od a do z co to za kiełbasa i proces od mięsa do jedzenia ... Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 4, 2015 Report Share Posted December 4, 2015 No i może zdjęcie choć w ciut większym rozmiarze, bo mało co widać..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolexx1313 Posted December 4, 2015 Author Report Share Posted December 4, 2015 Jeśli chodzi o rodzaj kiełbasy to robiłem kilka przepisów i zawsze był taki nalocik. Proces - peklowanie na sucho mięs pokrojonych w kostkę peklosolą 18-19g/kg ok 48 godzin. Mielenie, doprawianie, mieszanie ręczne, nabijanie, osadzanie - raczej krótko w temp. pokojowej ok. 1,5 godziny. Osuszanie w wędzarni ciepłym powietrzem ok. 1 godzina, wędzenie temp. 50-60 st. ok. 3 godziny. Parzenie 25 min. temp wody 73-75 st. Schładzanie w pomieszczeniu ok. 10 st. bez zimnego prysznica. I wtedy właśnie wychodzi ten nalot, po wyjęciu kiełbasy z wędzarni jest ok, ale po parzeniu kiedy osłonka odparuje wodę pojawia się nalot, czy może szare przebarwienie osłonki.Co do zdjęcia - tak jak napisałem, niestety na tą chwilę nie posiadam. Przypadkiem znalazłem to na forum i pozwoliłem sobie "wypożyczyć". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 4, 2015 Report Share Posted December 4, 2015 (edited) Aha czyli mamy problem a ten co widać to nie mój problem ...Takie szare plamy o ktorych wspomniales to miejsca z podciekami przewaznie niedowędzone... czasy i temperatury Tapniete z GT-I9500 Edited December 4, 2015 by roger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolexx1313 Posted December 4, 2015 Author Report Share Posted December 4, 2015 Czasy i temperatury... ok, ale gzdie jest błąd? Jeśli chodzi o temperatury wędzenia i parzenia to są one według receptur, a co do czasu wędzenia też wydaje mi się wystarczający, może nawet trochę długi jak dla kiełabsy... Jakieś konkretne sugestie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 4, 2015 Report Share Posted December 4, 2015 60st 3 godziny to długo i ciepło do tego 25 minut parzenia starałbym się utrzymać maks 45-50 do koloru i parzenie 10-15 minut a najlepiej do 68st wewnątrz Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolexx1313 Posted December 5, 2015 Author Report Share Posted December 5, 2015 Ok. Przy najbliższym wedzeniu tak zrobię. A czy np. Brak zimnego prysznica po parzeniu też może się do tego przyczyniać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okeramo Posted December 5, 2015 Report Share Posted December 5, 2015 Nie,ale może być przeładowana wędzarnia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 5, 2015 Report Share Posted December 5, 2015 (edited) To źle wyczyszczone jelita. Da się to zauważyć przed nadziewaniem i ominąć te fragmenty, takie ciemniejsze, żółte farfocle. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Edited December 5, 2015 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolexx1313 Posted December 5, 2015 Author Report Share Posted December 5, 2015 Na plamy na jelitach powiem szczerze nigdy nie zwracałem uwagi. Przy najbliższej produkcji zwróce na to uwage. Co do przeładowanej wędzrni - staram się nie upychać na siłę, raczej wszystko wisi w miare luźno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 5, 2015 Report Share Posted December 5, 2015 (edited) Piszemy jak na razie o fusach z kawy !Bez dokładnego zdjęcia wyrobów nic nie można konkretnego doradzić. Coś podobnego do tego ? Edited December 5, 2015 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted December 5, 2015 Report Share Posted December 5, 2015 Mogą to być wykwity solne,które mogą wystąpić przy niedokładnym wypłukaniu jelit.Na drugim zdjęciu kiełbasa jest podszuszona i te wykwity są bardziej widoczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolexx1313 Posted December 5, 2015 Author Report Share Posted December 5, 2015 Może tu troche lepiej widać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted December 5, 2015 Report Share Posted December 5, 2015 (edited) Palne glupote ale moze to osadzil sie kalk z wody (niedobrej jakosci) po parzeniu i przesuszeniu..?Idzie te plamy zetrzec np. wilgotnym palcem..?Moze w naczyniu w ktorym parzyles kielbache, doszlo do jakiejs reakcji chemicznej..?Taki osad bylo widac na parnikch do parzenia wedlin/wedzonek.. Edited December 5, 2015 by Gregtom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolexx1313 Posted December 5, 2015 Author Report Share Posted December 5, 2015 Tzn.Te plamy jeśli potraktuje się wodą znikają, ale do momentu kiedy osłonka wyschnie, wtedy znowu są widoczne. To dosłownie tak jak by jelito było po całej obróbce w tym miejscu przesuszone. I to tak jak widać na zdjęciach, na losowych kielbasach i w losowych miejscach. Woda faktycznie tu gdzie mieszkam nie jest najlepsza z tego co wiem. Może to jest przyczyna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 5, 2015 Report Share Posted December 5, 2015 Piszemy jak na razie o fusach z kawy !Chyba Ty. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2gwizd.gif http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 5, 2015 Report Share Posted December 5, 2015 Tzn.Te plamy jeśli potraktuje się wodą znikają, ale do momentu kiedy osłonka wyschnie, wtedy znowu są widoczne. To dosłownie tak jak by jelito było po całej obróbce w tym miejscu przesuszone. I to tak jak widać na zdjęciach, na losowych kielbasach i w losowych miejscach. Woda faktycznie tu gdzie mieszkam nie jest najlepsza z tego co wiem. Może to jest przyczyna?Już Ci napisałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 5, 2015 Report Share Posted December 5, 2015 Ale co, że to niby wina jelit ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 5, 2015 Report Share Posted December 5, 2015 Ale co, że to niby wina jelit ?Mirku, napisałem dwa razy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 5, 2015 Report Share Posted December 5, 2015 Jak już coś to raz, ale ..... to nie wina jelit.To żółte o którym piszesz, byłoby widoczne już podczas wędzenia, a nie dopiero po parzeniu. Ale bez zdjęcia wyrobu to se możemy ............ http://emotikona.pl/emotikony/pic/0shoot.gif do komarów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted December 5, 2015 Report Share Posted December 5, 2015 To źle wyczyszczone jelita. Da się to zauważyć przed nadziewaniem i ominąć te fragmenty, takie ciemniejsze, żółte farfocle. 0dirol.gifh2dpc3ny.bmp Faktycznie może to być wina jelit , może warto spróbować zakupić z innego miejsca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 5, 2015 Report Share Posted December 5, 2015 Jak już coś to raz, ale ..... to nie wina jelit.To żółte o którym piszesz, byłoby widoczne już podczas wędzenia, a nie dopiero po parzeniu. Ale bez zdjęcia wyrobu to se możemy ............ http://emotikona.pl/emotikony/pic/0shoot.gif do komarów.To następnym razem, jak przyuważę, wyślę metr do Ciebie a Ty se pykniesz kiełbaskę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 5, 2015 Report Share Posted December 5, 2015 Mam to czasem u siebie .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolexx1313 Posted December 6, 2015 Author Report Share Posted December 6, 2015 Dobra, Panowie przy najbliższym wedzeniu zrobię dokładne zdjęcia kielbas jeśli takie plamy się pojawią, a pojawią się raczej napewno. Jelita co prawda do tej pory kupowałem z trzech źródeł, ale plamy były zawsze. Powiem jeszcze tylko jedno, jeśli kiełbasy nie parze tylko podpiekam w wędzarni, plam nie ma nigdy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.