Jump to content

Nalot na kiełbasie po parzeniu.


bolexx1313

Recommended Posts

Witam wszystkich,

 

Pozwoliłem sobie jako przykład skorzystać z nie swojego zdjęcia (akurat nie posiadam żadnego) żeby pokazać nalot na kiełbasie. Mam dokładnie taki sam efekt nalotu na batonach po parzeniu, kiedy osłonka wyschnie. Nie na wszystkich ale na niektórych kiełbasach to się tworzy i nie mam pojęcia czym może to być spowodowane? 

post-42006-0-96555300-1449256721_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chodzi o rodzaj kiełbasy to robiłem kilka przepisów i zawsze był taki nalocik. Proces - peklowanie na sucho mięs pokrojonych w kostkę peklosolą 18-19g/kg ok 48 godzin. Mielenie, doprawianie, mieszanie ręczne, nabijanie, osadzanie - raczej krótko w temp. pokojowej ok. 1,5 godziny. Osuszanie w wędzarni ciepłym powietrzem ok. 1 godzina, wędzenie temp. 50-60 st. ok. 3 godziny. Parzenie 25 min. temp wody 73-75 st. Schładzanie w pomieszczeniu ok. 10 st. bez zimnego prysznica. I wtedy właśnie wychodzi ten nalot, po wyjęciu kiełbasy z wędzarni jest ok, ale po parzeniu kiedy osłonka odparuje wodę pojawia się nalot, czy może szare przebarwienie osłonki.


Co do zdjęcia - tak jak napisałem, niestety na tą chwilę nie posiadam. Przypadkiem znalazłem to na forum i pozwoliłem sobie "wypożyczyć".

Link to comment
Share on other sites

Aha czyli mamy problem a ten co widać to nie mój problem ...

Takie szare plamy o ktorych wspomniales to miejsca z podciekami przewaznie niedowędzone... czasy i temperatury ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edited by roger
Link to comment
Share on other sites

Czasy i temperatury... ok, ale gzdie jest błąd? Jeśli chodzi o temperatury wędzenia i parzenia to są one według receptur, a co do czasu wędzenia też wydaje mi się wystarczający, może nawet trochę długi jak dla kiełabsy... Jakieś konkretne sugestie?

Link to comment
Share on other sites

Palne glupote ale moze to osadzil sie kalk z wody (niedobrej jakosci) po parzeniu i przesuszeniu..?

Idzie te plamy zetrzec np. wilgotnym palcem..?


Moze w naczyniu w ktorym parzyles kielbache, doszlo do jakiejs reakcji chemicznej..?


Taki osad bylo widac na parnikch do parzenia wedlin/wedzonek..

Edited by Gregtom
Link to comment
Share on other sites

Tzn.Te plamy jeśli potraktuje się wodą znikają, ale do momentu kiedy osłonka wyschnie, wtedy znowu są widoczne. To dosłownie tak jak by jelito było po całej obróbce w tym miejscu przesuszone. I to tak jak widać na zdjęciach, na losowych kielbasach i w losowych miejscach. Woda faktycznie tu gdzie mieszkam nie jest najlepsza z tego co wiem. Może to jest przyczyna?
Link to comment
Share on other sites

Tzn.Te plamy jeśli potraktuje się wodą znikają, ale do momentu kiedy osłonka wyschnie, wtedy znowu są widoczne. To dosłownie tak jak by jelito było po całej obróbce w tym miejscu przesuszone. I to tak jak widać na zdjęciach, na losowych kielbasach i w losowych miejscach. Woda faktycznie tu gdzie mieszkam nie jest najlepsza z tego co wiem. Może to jest przyczyna?

Już Ci napisałem.

Link to comment
Share on other sites

Jak już coś to raz, ale ..... to nie wina jelit.

To żółte o którym piszesz, byłoby widoczne już podczas wędzenia, a nie dopiero po parzeniu.

 

Ale bez zdjęcia wyrobu to se możemy  ............ http://emotikona.pl/emotikony/pic/0shoot.gif do komarów.

To następnym razem, jak przyuważę, wyślę metr do Ciebie a Ty se pykniesz kiełbaskę.

Link to comment
Share on other sites

Dobra, Panowie przy najbliższym wedzeniu zrobię dokładne zdjęcia kielbas jeśli takie plamy się pojawią, a pojawią się raczej napewno. Jelita co prawda do tej pory kupowałem z trzech źródeł, ale plamy były zawsze. Powiem jeszcze tylko jedno, jeśli kiełbasy nie parze tylko podpiekam w wędzarni, plam nie ma nigdy.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...